Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (56)

Marketing


  • sklodowska

    blaaaah :/

    mene su svi moji decki ostavljali (ok, lazem ko pas sad...). Neki jesu. I na stranu karikirano bolesna Glen, koja je jelte, ludara u tom filmu, ja kao zena koja je ajmo rec bila scorned znam koji je to bijes.
    I ondak, jerbo sam ja sva racionalna naravno da sam, nakon sto mi se glava ohladila, razmisljala da koji mi je bio bog da sam bila onako ljuta/tuza/bijesna/ocajna. Jer svaki put kad sam bila ostavljena se to dogodilo s razlogom, jer stvari nisu isle i ja sam se slagala s tim da je lose, samo eto nisam bila jos in the mood ili in the state of mind za prekinuti.

    E i onda se baltazar domislio. To ti je zato kaj ja imam osjecaj a me svi sazalijevaju kad me musko ostavi.
    "A sirotica, jadnica" "Ko ce je sad htjet kad cijelo selo zna da je Mate nije tia"
    I slicno. Jebiga. Odgajaju te da moras udovoljit muskima, em se larfaj, em ne jedi, em povecavaj cice, em ovi vole vece gujice, ovi manje...
    I ondak ako te jedan nece, koda si dobila etiketu "Ovu sam proba' i ne valja"

    Muski nemaju taj problem. Vi ste sretni ako vas se proba, pa odbaci. :)

    Jasta, ovo sad nema nista veze sa osjecajima i ljubavlju. Ako te ostavi netko koga volis, ondak si tuzan. Bio musko ili zensko. Ovdje je bas stvar u tom nekom bijesu. A to ti dodje od tih uloga.
    Jesi i kad cuo od muskog da kaze "Samo me iskoristila, pojebala i ostavila"? OK, mozda i jesmo koji put, ali ako cemo o statistikama....

    avatar

    21.07.2010. (21:35)    -   -   -   -  

  • demi

    Strava!

    avatar

    21.07.2010. (23:16)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Deja vu. Cuvaj se osvete ostavljene zene.

    avatar

    21.07.2010. (23:41)    -   -   -   -  

  • NF

    uh, malo mi se spava, a tek sad sam saznao da je umro i tuli kupferberg, preteško trenutno za komentar

    avatar

    21.07.2010. (23:45)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MALA PLAVA - problem je što i žena i sloboda kad ih uzmeš više neće da ih pustiš
    SKLODOWSKA - sjajan komentar, upravo sam se tako nečemu nadao: 1) razlikovanje tuge (legitimno) od bijesa i zamjeranja (nelegitimno), koji bivaju ispremiješani; 2) uočavanje da se čak i u tom bijesu radi o internaliziranoj motivaciji ili ulozi koja je nametnuta izvana, kao i posredovanom predmnijevanju (''ko ce je sad htjet kad cijelo selo zna da je Mate nije tia''); 3) začinjeno osobnim iskustvom prožeto autoironijom; 4) prstohvat prvoklasne duhovitosti (''em se larfaj, em ne jedi, em povecavaj cice, em ovi vole vece gujice, ovi manje'' :)) - sjedi 5!
    DEMI - bome
    BOCACCIO - lakše reći nego učiniti
    NF - laku noć, odspavaj pa se javi

    avatar

    22.07.2010. (00:24)    -   -   -   -  

  • sklodowska

    eto, sad daj toj ženskoj šta si je ostavio da pročita moj komentar pa će joj odmah bit lakše ;)

    avatar

    22.07.2010. (00:39)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SKLO - Opa, polako, nemoj odmah tako - 'ko kaže da sam nekoga ostavio. Upravo si bila vrlo neznanstvena. Povod i inspiracija ovog posta, zašto takvo nešto upravo sada pišem, je kako je i napisano - članak o Lani i Bruni. Naravno, tko hoće biti znanstveno kritičan ne bi ni iz ovoga što sad govorim smio zaključiti da nisam nekoga ostavio. Niti iz posta proizlazi ono, niti iz moje maloprijašnje ograde proizlazi ovo. Post treba čitati kao samo ono što on po sebi jest; ništa u njemu nema o tome jesam li ja ili nisam nekoga ostavio ili ne ostavio.

    avatar

    22.07.2010. (00:57)    -   -   -   -  

  • sklodowska

    stavila sam ;) što znači da si ostavljam prostora za reć kasnije da sam se šalila. :p (a sad ti skužavaj šta znači :p)
    uglavnom, ja sam to običnom dedukcijom - jer sam zbrojila ovaj post s prethodnim.

    sorry što sam to povukla, ali tako si mi lijepo nahvalio komentar da mi je bilo čisto neugodno pa nisam znala što da napišem na to, a opet mi se činilo nekulturno, kad si već tako ljubazan, ne napisati ništa. :)

    avatar

    22.07.2010. (01:06)    -   -   -   -  

  • mina

    nisam još bila ostavljena ali mislim da i nije toliko relevantno u komentiranju ovog posta biti ostavljena žena..
    naravno da ukoliko nekoga iskreno volimo nakon što smo ostavljeni osječamo neizmjernu tugu. međutim ovakav bijes je više stvar nekakvog poremečaja ličnosti(slučaj Glen), nedostatka samopouzdanja, stvar ega ili nametnutih uloga.
    ako netko misli da je bio loš partner i ostavljen je onda se nema što osvečivati i žaliti a ako misli da je bio dobar onda i opet nema za čim žaliti jer ionako zaslužuje bolje. ljubav je osječaj koji se ne može isforsirano osječati ili volimo ili ne volimo, ili smo voljeni ili nismo voljeni.. a svakako se ne može nekome narediti da nas voli zauvijek.
    međutim ne bi ja ovdje izdvajala samo bijes žena jer primjera osvete ostavljenih muškaraca ima i previše. rijetko čitam o tome da je žena nakon što je ostavljena ubila muškarca a često se bijes muškaraca iskazuje upravo na takav način. e pa sad.. što bi vi rađe da vam žena ubi zeku ili da dokrajči vas.. :))

    avatar

    22.07.2010. (01:17)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SKLO, napucaj Takešija, mislim da ti i ja imamo neku budućnost :) - smajlić znači: ako se uvrijediš, samo sam se šalio - oli se nisam šalio :) - ali ne, sad ozbiljno: nemaš što sorry, ja iskreno uživam u ovim našim ponoćnim povjeravanjima - mislim da je to zato što si tako nekako... ''skliska'', elusive, skoro kao ja... ''uvijek na drugoj strani svoje strane''... a osim toga i sve to tako bosonogo imenuješ i prijaviš, cijeli proces isklizavanja, kao da uopće nije podzemno... što me strašno pali!... volim kad se o podzemnom kao da je nadzemno... kad me se pušta u radionicu, u backstage, iza kulisa... (jedino se nisam dovinuo što znači :p)... btw ispravno si povezala ovaj post s prethodnim, ali ni oba skupa još uvijek nisu materijal za deducirati jesam li ja oli ja nisam ostavio oli ne ostavio...

    avatar

    22.07.2010. (01:26)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MINA - zeku, da, radije, ako može, bilježim se sa štovanjem (samo da dodam amandman: ostavljeni muškarci tuku, ubijaju itd. iz puno odvratnijeg razloga - jer se umuškarčuju, brane svoju Mušku Čast, to osjete kao izravnu ugrozu svojih cijenjenih genitalija)

    avatar

    22.07.2010. (01:41)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Slažem se apsolutno da je pri "ostavljanju" najviše povrijedjen ego. Ali isto tako držim, da svi ne reagiramo isto, što je i normalno.
    E, pa kad je riječ o normalnom, to je toliko relativno da se niti ne može elaborirati.
    Poznate su mi osobno i dobre i loše strane ostavljanja.

    avatar

    22.07.2010. (08:23)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    da izvine ovaj bogobojazni blogerski svijet, j*ebeš takvog muškarca ako je jedino što će ga odvratiti od nevjere ozbiljna mogućnost da će mu žena odrezati testise... Nasreću, nemam nikakvih negativnih iskustava s muškarcima, nitko mi nikad nije naudio (ili ja to nisam tako doživjela) i nikad nisam imala priliku osjetiti bijes prezrene žene. ali imam dojam da bih bila sposobna svašta napraviti, iz nekog razloga. tuga i povrijeđen ego kojega spominju drugi komentatori su drugi par rukava.

    Richard Morgan u "Digitalnom ugljiku" koji sam zadnji čitala kaže (iz usta svog glavnog junaka) kako su žene rasa, muškarci su samo mutacija, strojevi stvoreni za jebanje i ubijanje. volim misliti da su žene posebne, posebnije od muškaraca, jer često im je privilegij posebnosti u povijesti nasilno oduziman. LP

    avatar

    22.07.2010. (08:55)    -   -   -   -  

  • psiholiza

    dvije stvari mi padaju na pamet koje zapravo potvrdjuju ovu teoriju, iako sam mislila napisati potpuno drugaciji komentar......prva je karakteristika vecine zena i vecine muskaraca pri prekidu, musko pusti suzu, nazove frenda, odu se napiti, Kurva prokleta - kriva je za sve (ovo je bitno, ona je kurva) ....zene, posto imaju mozak kakav imaju :D one analiziraju cijelu relaciju, svaki postupak njegov i svoj i puno puta, mjesecima poslije prekida znaju razmisljati A joj, da sam samo malo drugacije postupila, da sam mu samo napravila ovo i ono on me ne bi ostavio....ona dakle krivi sebe - toga nema kod muskih, za njih je druga strana automatski zlikovaci i naravno da onda sve te zene, koje toliko dugo preispitivaju sebe, bivseg i zivot opcenito ponekad zastrane u tom razmisljanju........druga stvar je ona stara Zena moze odglumiti orgazam, a muskarac cijelu vezu..........ovo takodjer pridonosi cinjenici da su zene (neke) opasnije i bezobraznije poslije prekida nego decki. u svakoj relaciji kojoj se blizi kraj postoje neki obrasci ponasanja koje druga strana prepoznaje kao takve, zena npr. prvo kokodace i zanovijeta, onda zeli pricati, onda se dere i place, na kraju je boli glava, no sex anymore i tu bi bio kraj...muskarci (neki) oni sve po starom, i normalno ljubljenje i zlato/ljube/misicu tepaju, dogovaraju se kako ce skupa na odmor, ne daju naznake da je kraj (a ja sam uvjerena da je to bezobrazluk zato da bi na finjaka dobili picke do kraja) i onda odjednom PAF odlazi.....e takve bih i ja zatukla

    avatar

    22.07.2010. (10:05)    -   -   -   -  

  • Sobarica

    Super napisano, super argumentirano i vrlo interesantno. Ipak, filmovi i filozofi na stranu, crna kronika nas uci da su puno agresivniji napusteni muskarci i da u real life cesce dovode prekid do drasticnih i tragicnih posljedica za obje strane.

    avatar

    22.07.2010. (10:52)    -   -   -   -  

  • primakka

    s nietzscheom se inače jako dobro slažem, ali u ovom slučaju generalizacija po spolnosti ne drži vodu. prije bih rekla da je u pitanju povrijeđenost ega, bio on žena ili muškarac. netko vezu doživljava kao potvrdu vlastite vrijednosti, a partnera kao vlasništvo, pa raskid shvaća kao osobni poraz. to su labilne osobe prenapuhanog ega.

    avatar

    22.07.2010. (12:05)    -   -   -   -  

  • NF

    i ja bih rekao da je posesivnost ozbiljan problem u vezi, s prvom ljubavi sam se nekoliko puta razilazio i spajao, sjećam se samo jednog neciviliziranog čina kad sam na igranci, bilo je i toga nekad, nokautirao njenog tadašnjeg partnera motoristu jer mi je cereći stao na put kad sam joj samo kratko želio odgovoriti na njeno pisamce koje sam dobio, tad nije bilo mailova ;)

    avatar

    22.07.2010. (12:50)    -   -   -   -  

  • odmak

    Bolesna reakcija bolesnih ljudi (žena). A što je s filmovima gdje je obrnut slučaj pa muškarac uhodi ženu. I sve to dalje...

    avatar

    22.07.2010. (14:27)    -   -   -   -  

  • sekasmith

    Čuvaj se bijesa strpljiva čovjeka.

    avatar

    22.07.2010. (14:31)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @BARBARELLA - Ono protiv čega se buni moj osjećaj za pravo i logiku je psihologija koja si daje za pravo da progoni i maltretira na osnovu same činjenice da je bila ostavljena; ona odriče pravo partneru da ju slobodnom voljom voli ili ne voli; ne dopušta ne tek neprimjeren način nego uopće mogućnost da ju se ostavi. To je meni ovdje bila zanimljiva i važna tema. Postoji, naravno, i druga tema, to je ova na koju si ti stavila naglasak (pošto si imala ružno iskustvo) - da je presudan način na koji se ostavljanje obavlja... i sa svime što si navela u potpunosti se slažem.

    avatar

    22.07.2010. (14:57)    -   -   -   -  

  • jja

    To su osobe koje ionako imaju neki poremecaj a takva epizoda je samo okidac. Prezrena zena a normalna ce zadrzati dostojanstvo. Prezrena zena ili prevarena a psihicki bolesna ce se ici osvecivati na ilegalne nacine. Takvih se osoba ne treba bojati ali treba ih uputiti na strucnu pomoc.

    avatar

    22.07.2010. (16:40)    -   -   -   -  

  • Neverin

    kada se dešava privlačna mogučnost preljuba sumnjam da ljudi tada mogu vidjeti osvetoljubive posljedice

    avatar

    22.07.2010. (17:01)    -   -   -   -  

  • LoveToRead

    Sada sam htjela napisati da si naslov trebao preoblikovati u:" Čuvaj se ludih, ostavljenih LJUDI"....naravno, ne samo žena. Taman sam mislila samouvjereno reći da ja ne spadam u tu kategoriju, ali tko zna kako bi ja danas sutra reagirala da mi se netko opako zamjeri. Naravno, ne bi, poput Glenn Close skuhala zeca, prije bi sebi to napravila. Užas! Nikad nisam mogla pogledati tu scenu. Ali lako je biti promatrač i u onu osobu koja je učinila slatku osvetu upirati prstom. Dobro, ovo gore što si naveo su dva, stvarno, teža slučajeva. Ali ponekad je ženi ili MUŠKARCU potrebna ta mala, slatka osvetica ne bi li krenuli dalje i ne bi li malo osobi koja te je ostavila priuštila malu muku:).

    avatar

    22.07.2010. (17:29)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Vidim da mnoge interesira pitanje spolne diferencijacije u ovoj stvari (dakle, @SKLODOWSKA, MINA, BARBARELLA, PSIHOLIZA, PRIMAKKA, ODMAK).
    Odmah ću reći: da, postoji razlika ipak...
    Kao što je Sklodowska u svom prvom komentaru primijetila - mehanizam bijesa, ono zbog čega se ljutimo, u velikoj mjeri nije autentičan nego nastaje usklađivanjem s očekivanom ulogom i posredovanim predmnijevanjem - recimo, razlog zašto je teško biti ostavljen u većoj mjeri proizlazi iz toga što nas muči pitanje kako će to izgledati po nas u očima sela, nego što bi inače bilo teško samo po sebi (''imam osjecaj da me svi sazalijevaju kad me musko ostavi. 'A sirotica, jadnica' 'Ko ce je sad htjet kad cijelo selo zna da je Mate nije tia').
    Stvar je u tome da predgotovljene uloge s kojima se usklađujemo nisu iste za žene i za muškarce - upravljamo svoje ponašanje prema drugačijim normama o tome što se od nas, s obzirom na naš spol, društveno očekuje. To je povezano s onim što sam pisao u postu Nasilje normalnosti: definirani smo prema tome što osjećamo kao sramotu i poniženje za nas. Djevojci je posebno teško biti ostavljena zato što to podrazumijeva poniženje i neuspjeh pred selom na polju njene ženske karijere: pitanja sposobnosti da ''zadrži muškarca''. Za muškarce je, s druge strane, posebno osjetljivo pitanje toga da im budu ''nabijeni rogovi''; oni sebi ne smiju pred selom dozvoliti da ih se uhvati in flagranti kao rogonje.
    Jedna od stvari koje spominjem u ''Nasilju normalnosti'' je honra, čast: ''U tradicionalnoj španjolskoj zajednici biti vrijedan honre za muškarca je značilo da mora biti hrabar, seksualno sposoban, lovac na žene prije braka, ali vjeran za vrijeme njegova trajanja, sposoban da brine o vlastitoj obitelji i dovoljno autoritativan da onemogući da mu žena očijuka ili spava s drugim muškarcima. Obečašćenje je bilo rezultat kršenja pravila, ali i neuspjeha da se s primjerenom žestinom odgovori na nečiju injuriu.'' Gangster s Hvara koji je tukao turiste koji su mu na krivi način gledali curu - ne toliko iz ljubomore koliko iz osjećaja dužnosti, jer ipak je on nekakav muškarac. Ili Stipe Drviš koji bi, kaže, sastavio curu šakom kad bi ga prevarila - i zašto tako burna reakcija?: jer bi ga - kako sam ponosno ističe - time strašno osramotila.
    Ukoliko, pak, apstrahiramo taj sloj igranja uloga - da li barem u onom autentičnom sloju tuge, ljubomore, pogođenosti zbog ostavljenosti, odnosno osjećaja ''iskorištenosti'', vrijedi jednakost među spolovima? Primakka je stava da nema razlike, da ''generalizacija po spolnosti ne drži vodu''. Sklodowska, naprotiv, podcrtava presudnu razliku: ''Jesi li kad čuo od muškog da kaže 'Samo me iskoristila, pojebala i ostavila'?'' Psiholiza upozorava na pozadinu aforizma ''Žena može odglumiti orgazam, a muškarac cijelu vezu'': iskustvo, statistika, stereotip, sve nam svjedoči o tome da je , nakon što se apstrahira faktor ega, časti i sramote, muškarcima u globalu manje stalo do izgradnje i održanja ''ozbiljne veze''. Teško je razlučiti koliko je u tome evidentne razlike u spolnoj funkciji, a koliko opet kulturno konstruirane uloge, no možemo konstatirati da naprosto jest tako. Tema brige da li će biti ''samo iskorišteni'', kažimo sa Sklodowskom, među muškarcima, ako i postoji, postoji u tako sitnoj statistici da je zanemariva. Muško nema razloga biti oprezno i ekonomično u razdavanju tijela; čak i kad ne želimo seks s bilo kojom ženom, ipak smo daleko, daleko, nemjerljivo labaviji u neželjenju, nego li su žene kad znaju da ne žele biti dirane od bilo koga. Lakše nas je nagovoriti, ajmo reć. To je fundamentalna razlika koja sve mijenja. Nemoguće je generalizirati, ali u pravilu ženski instinkt više stremi u dubinu i u kvalitetu, a muški u širinu i kvantitetu. Mjesec dana sreće, statistički gledano, za veći postak žena znači 30 dana x 1 partner, a za veći postotak muškaraca 30 partnerica x 1 dan. Statistički gledano, u dugim će vezama većem broju žena nego li muškaraca biti više stalo da to bude do ''dok nas smrt ne rastavi'' - i prema tome, ni pogođenost pri propasti veze neće biti sasvim jednaka, statistički gledano (bilo bi zanimljivo napraviti istraživanje koliki postotak muškaraca ionako samo odglumljuje vezu, dok je ono što zapravo žele da netko nekoga napuca). Možda je ta razlika, kažem, i društveno nametnuta, ali je to u ovom trenutku jednostavno tako, možemo ju konstatirati.

    avatar

    22.07.2010. (17:53)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Mina, Sobarica i Odmak pitaju se o slučajevima muškog bijesa zbog ostavljenosti. Odmak: ''što je s filmovima gdje je obrnut slučaj pa muškarac uhodi ženu''; Mina: ''primjera osvete ostavljenih muškaraca ima i previše. rijetko čitam o tome da je žena nakon što je ostavljena ubila muškarca a često se bijes muškaraca iskazuje upravo na takav način''; Sobarica: ''crna kronika nas uci da su puno agresivniji napušteni muškarci i da u real life češće dovode prekid do drastičnih i tragičnih posljedica''.
    Zapravo se nije teško dovinuti objašnjenju. Stavimo čak na stranu onu pojačanu osjetljivost na nanesenu injuriu - pošto su muškarci, jel, bitno više nego žene pod pritiskom da ''budu muškarci''. Postoji i pored toga jedan zajednički razlog većoj muškoj prisutnostj u crnoj kronici i većoj odvratnosti muške posesivnosti. Naime, bitno obilježje razlike među spolovima je muško prvenstvo po pitanju: a) fizičke snage, b) društvene hijerarhije. Pošto fizički slabija i socijalno-obiteljski depriviranija, žena će biti posesivna na pasivno-agresivan način. Durit će se, plakati, praviti tužne izraze lica, izazivati krivnju, optuživati i zamjerati, prigovarati itd. Pošto fizički jači i društveno privilegiraniji, posesivan muškarac bit će posesivan na otvoreno agresivan način: on će ženu - tući (kao Drviš što ono priprijeti), pijan ju ušutkivati, zatvarati je u kuću, umlaćivati je. Otuda crna kronika. Za razliku od ženske, muška agresija potaknuta ljubomorom i osvetom puno je češće kazneno-pravna, kriminalna kategorija zlostavljanja: zakon ništa ne kaže o durenju i emocionalnoj ucjeni, ali eksplicitno zabranjuje mlaćenje i ubijanje.
    Osobno - mada mislim da sad govorim i u ime mnogih - za mene nema puno odvratnijih pojava na ovom svijetu od ljubomornog muškarca. Ljubomoran muškarac nešto je još sto puta groznije od ljubomorne žene, to kad vidim, istoga mi se trenutka stomak okrene, instinktivno me spopadne želja da ja njega malo mlatim, da mu, ne znam, nešto grozno radim, da ga živog čerečim ili maljem zakucavam u zemlju - ljubomoran muškarac je rijetka situacija gdje mi se netko svojim ponašanjem stavlja s onu granicu ljudskoga, kada se s njim sve može. (Dok mi se, zanimljivo, naspram ljubomorne žene nikada nije javila slična želja. Nju samo poželim povrijediti, namjerno, iz inata, iz zlovolje i gađenja, ili možda i ne toliko povrijediti koliko otvoreno prezreti njenu ljubomoru, nasmijati joj se u nos, odreći joj na najbrutalniji i najizravniji način pravo da mi propisuje i zahtjeva ili mi se duri i biva povrijeđena, čisto iz dišpeta i polemike protiv osobine ljubomore i posesivnosti koju iz dna duše prezirem. Tja, često nailazim na slučajeve kada se o ljubomori govori dobrohotno, s razumijevanjem i uvažavanjem, ono kao: gdje ima ljubavi, mora biti i ljubomore ponešto itd. Za mene to ne vrijedi: kod mene to nije ublaženo niti opravdano ničim, posesivnost je automatski crveni karton, osjećam jedino nepodijeljeni prezir i odvratnost.)
    No, sve ovo rekavši, to nešto govori samo o učestalosti prekoračenja granice na kojoj nasilje posesivnosti postaje kriminal. Muška je posesivnost i muška osveta češće kriminalno djelo; žene tu granicu rjeđe prelaze, ali zato one koje pređu - uvjeren sam - budu neusporedivo maštovitije, opakije, okrutnije, temeljitije, kuhaju zeca itd. Još ću jednom citirati Nietzschea: ''Ah, kakva je to opasna, prikradajuća, podzemna grabljivica! A pritom tako ljubazna! Neka ženkica koja juri za svojom osvetom razjurila bi i samu sudbinu. - Žena je neiskazivo zloćudnija od muškarca, i pametnija''...
    I također, kao što rekoh, žene jesu češće povrijeđene - ostavljenošću, ''prevarenošću'', ''iskorištenošću'' - dakle, češće se svete... Pročitajmo još jednom komentare ispod trailera za Fatal attraction - u nemjerljivoj većini su žene te koje bijesne protiv preljuba, protiv načina na koji je Dan iskoristio Alex, isključivo su žene te koje razgaljuje motiv osvete ostavljenog - koje u tome čak vide sredstvo feminističke pobune, na neki način...
    To je bit će i razlog zašto se dogodilo da je naglasak u postu stavljen na žensku osvetu, uostalom i ne mojom nekom posebnom namjerom, nego spontano - jednostavno sam na takve primjere naišao, s Lanom i Fatal attraction, s Congreveovim klasičnim stihom i Kunderinom knjigom u kojem se Tomaš boji preozbiljnosti ženske ljubavi, a ne Tereza preozbiljnosti muške - ništa od toga nisam ja uvjetovao da tako bude, ni članak, ni film, ni pjesmu, ni knjigu - i čak bih radije volio da sam našao neke analogne primjere, gdje su uloge obrnute, s povrijeđenim muškarcima, tek da istaknem temu kao takvu u prvi plan - osvetu ostavljene stranke - vanrodno - s rodnom obilježenošću u debeloj pozadini, jer tema je jedino do čega mi je stvarno stalo...

    avatar

    22.07.2010. (18:56)    -   -   -   -  

učitavam...