Komentari

atlantidahr.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • nepoznati

    najnovija istraživanja su pokazala da postoji čak i mogućnost života u crnim rupama.(http://www.izaogledala.com/vijesti/2108-moguć-život-unutar-crne-ru pe) tako da i postoji mogućnost da je i naš poznati svemir ustvari u crnoj rupi. i tako u beskonačno u oba smijera. ......... (POSTOJE DOKAZI ZA TO )

    avatar

    22.10.2011. (20:13)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Zbilja je zastrašujuća misao da je naša galaksija samo sastavni dio nekog većeg atoma :)) koji je sastavni dio nekog većeg organizma :)))) ufff Postavlja se onda pitanje, nisu li vanzemaljci o kojima stalno maštamo, zapravo na razini veličine virusa? Oni su tu, a mi to ne znamo :))

    avatar

    26.05.2012. (20:38)    -   -   -   -  

  • Tina.

    mene zanima , sve kaj crne rupe "progutaju" kam to odlazi? dali je to kao neko putovanje kroz prostor i vrijeme?

    avatar

    26.05.2012. (22:27)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Uvijek mi padne Kjubrik na pamet, Njegova Odiseja, pa Bog,
    a ondak Ajnštajn, kak leti brzinom svijetla, a u rukama drži zrcalo, špigel,
    u kojem nema njegovog lika, refleksije.

    Usisati svijetlo?????
    Ne razmem! Šlus! Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!
    I kak se nebi čovijek divil fizici.

    avatar

    27.05.2012. (02:38)    -   -   -   -  

  • geomir

    @alexxl, crne rupe ne usisavaju svjetlo!!
    A tebe će, ako dođeš blizu, skupa s onim japanskim nožen usisat dok rečeš keks.!! :-)))

    One samo ne daju da njihovo svjetlo ode van.

    I naša Zemlja ima određenu snagu
    kojom drži sve stvari da ne odlepršaju od nje.
    Ali ima stvari koje krenu bježat
    i ako postignu određenu brzinu Zemlja in može stavit soli na rep.
    Odu van!!
    Ako postignu još veću određenu brzinu kažu i ovom našem Suncu ...pa pa!!!

    Crna "rupa" i nije rupa. To je zvijezda, ogromna nakupina materije, atoma,
    koja ima takvu gravitaciju kojoj se može pobjeći samo ako pičiš brže od svitlosti!!
    Za pobić od Zemlje treba triba imat neku krntiju koja može potegnit samo mrvu više od 11 km u sekundi,
    a ako se misliš uputit put te crne rupe u središtu naše galaksije morat ćeš baždarit motor na 16 km/sek.
    A bidni vanzemaljci iz te crne rupe ni sa motorima koji idu 300000 km/sek ne mogu van!! :-)))

    avatar

    27.05.2012. (18:51)    -   -   -   -  

  • blade777

    Sve što čovjek nabacuje o nama tako dalekoj pojavi ili stvarnosti, može samo biti puko nagađanje(realno je, ako smo slučajno pogodili), a(barem za sada) nije nekakva znanstvena spoznaja(provjerljiva i kroz izračune dokaziva).
    To što do sada bi nagađano o crnim rupama, ima istu mogućnost realne provjerljivosti, poput teze da je misao brža od svjetlosti.

    avatar

    28.05.2012. (00:58)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Crna rupa u središtu Mliječnog puta je odavno potvrđena, samo što iz nekog razloga svakih par mjeseci mediji izlaze u javnost otkrivajući toplu vodu oko toga.
    Crne rupe i jesu prijetnja. To su kolabirane zvijezde čija je brzina oslobađanja zbog silne gustoće prerasla brzinu svjetlosti, pa iz njih ništa zbog toga ne može izaći, osim posredno, Hawkingovim zračenjem. Ima i lutajućih, od kojih bi neka, da naleti blizu Sunčevog sustava, napravila od njega kajganu.

    Reći da je ono čudovište u središtu Mliječnog puta blagotvorno i zaslužno za razvitak života je debelo prenapuhavanje. Nije ono postojalo samo od sebe, pa oko sebe oformilo galaktiku i u krajnju ruku život, nego je ono usputna posljedica prevelikog nakupljanja tvari uslijed gravitacije. Kao uostalom i život. Čvrste izravne veze nema. U suprotnom slučaju bismo mogli reći da su rane nakupine tvari, prije nastanka galaktika, "odgovorne za život". Pa sve je u krajnju ruku bilo na neki način odgovorno, samo ne izravno.
    Debelo najveću odgovornost za prelazak kemijske u biološku evoluciju, tj. razvitak života, igra Sunce, a ne matična crna rupa.

    Nadalje blatiš Rosine Lallement povezujući je sa svojim New Age idejama. Lallement se bavi međuzvjezdanim vodikom, i radovi na tu temu su relativno lako dostupni.
    Godinama promatram kako se razvijaju ideje o tome. Vezane su za praznovjerje oko majanskog kalendara. "Poravnavanje s ravninom galaktike, buhuhuhu".
    Zatim navodne "promjenama u čitavom Sunčevom sustavu", koje ne postoje, nego su nešto izmišljeno od strane New Agera koji ih, inače ogrezli u teorijama zavjere, koriste ne bi li demantirali čovjekovu umiješanost u fenomene poput globalnog zatopljenja. Jest da se to zapravo kosi s njihovom urođenom ekofanatičnošću, ali tome služi kognitivna disonancija. Ultradesničarski rimokatolici jako dobro znaju što je to.
    Lallement se bavi heliopauzom i međuzvjezdanim nakupinama vodika, udarnim valovima Sunčeve magnetosfere u njega, i sličnim.
    Neki od tih oblaka postoje u Mliječnom putu još od vremena njegovog razvijanja, a neki i stižu zbog prštanja tvari iz akrecijskog diska i polova središnje crne rupe. Ali ti si ih prekrstio u "energiju", iako se radi o nakupinama tvari, vodika, koji je rjeđi od najboljeg vakuuma kojeg možemo napraviti u laboratorijima.

    Nisu sve crne rupe torusne, već samo one koje se dovoljno brzo vrte, a taj "torus" zapravo nije ništa konkretno, već oblik tzv. horizonta događaja, regije oko središta crne rupe u kojoj je brzina oslobađanja jednaka brzini svjetlosti. Postoje hipoteze da tvar koja uspije proći kroz središte tog torusa završi u drugom prostorvremenu, ali ako se to i događa, u njega ispuzne degenerirana, u obliku juhe elementarnih čestica.

    Torusni atomi? Otkad to? Da, postoje neke orbitale torusnog oblika, ali nisu ništa važnije od kuglastih ili kapljastih orbitala.
    Atomi, kada su ostavljeni sami za sebe, imaju oblik kuglica. Ovisno i vrsti veze između različitih atoma, imat će oblik više ili manje izduljenih kaplji.

    Čak i da su atomi torusni, a nisu, to što između dvije stvari postoji sličnost, ne znači da postoji i izravna veza. Radiš tipičnu praznovjernu logičku grešku. U skladu s takvim razmišljanjem, mačka i komad rastaljenog sira koji kaplje po podu imaju "ono nešto važno i povezujuće" zato što oboje imaju rep.

    Nadalje, taj tvoj Daniel Winter kojeg spominješ kao da je nekakav autoritet za fiziku crnih rupa, ima titulu Bachelor of arts iz psihologije. Znanstvenik? Ne bih rekao. Nije nikakav znanstvenik, nego nekakav (polu)šarlatan fasciniran geometrijom. Vrlo učestala forma.

    "Implozija valova Zlatne sredine"? To se zove pseudoznanost. Školski primjer. Uzmeš neke stručne nespojive fraze, spojiš ih i prodaješ. Recimo "ljubavni valovi" ili "frekvencije osjećaja" ili "elementarne čestice psihe". Pseudoznanost.
    Ono čemu je Winter vrlo blizu je klasična forma onoga što se na engleskom zove crackpot. Primjer sličnog, doduše puno naprednijeg crackpota koji se bavi sličnim stvarima je Gene Ray, koji je 1997. napravio svoju vrlo čudnu stranicu zvanu [a href=http://www.timecube.com target=_blank]Time Cube[/a]. Preporučam svima da pogledaju o čemu se radi.

    Ovo nije ništa osobno. Ne stražarim nad tvojim blogom, to znaš i sam po tome što mu ne komentiram članke.
    Samo me kao astronoma amatera strašno iritiraju pokušaji dezinformiranja laika. Štetno je za društvo, pogotovo kad izađe na naslovnici.

    Crne rupe nisu ništa lijepo i divno, nego regije prostora koje terminalno uništavaju svaku tvar. Slatka mala kornjača stavljena blizu crne rupe puknut će u krvave komade, a što bude bliže prilazila, to će je sve više i više trgati plimne sile. Tkivo po tkivo, stanicu po stanicu, molekulu po molekulu, atom po atom, a onda i same atome, vjerojatno i nukleone dok u beskonačnost ne usiše i sabije potpuno degeneriranu juhu ničega.
    Sorry to burst your bubble, rekli bi u filmovima.

    avatar

    28.05.2012. (02:31)    -   -   -   -  

  • blade777

    @Sadako's apprentice,
    djelomice se slažem sa teorijom; "Debelo najveću odgovornost za prelazak kemijske u biološku evoluciju, tj. razvitak života, igra Sunce, a ne matična crna rupa." Navodim djelomice, zato što i danas znanstvenici pomoću sunca mogu omogućiti tu stvarnost prelaska kemijske u biološku evoluciju, ali to ne uspjeva, nema života.
    Sunce ima jako važnu ulogu i bez sunca se na Zemlji ne bi razvio život ovakav kakvog mi poznajemo, ali se ne bi razvio ni bez one "iskre"(duha života-Boga).
    Ne razumijem ni ovo;"Neki od tih oblaka postoje u Mliječnom putu još od vremena njegovog razvijanja, a neki i stižu zbog prštanja tvari iz akrecijskog diska i polova središnje crne rupe. Ali ti si ih prekrstio u "energiju", iako se radi o nakupinama tvari, vodika, koji je rjeđi od najboljeg vakuuma kojeg možemo napraviti u laboratorijima."
    Kako znaš da je nešto nakupina tvari, vodika, a rjeđe je od najboljeg vakuma?!
    I onda ta "tvar" ,"vodik", koja je na neki način "pobjegla" energiji crne rupe(znači da ima brzinu veću od brzine svjetlosti), a po tvojoj tezi nije energija.
    Zar ti sumnjaš da se bilo kakva nakupina "tvari, "vodika"(ma što to nešto bilo), pri takvim brzinama ne bi pretvorilo u energiju?
    To mi djeluje poput kakve pseudo znanosti ili misaone kreacije nečega što nikako nije moguće provjeriti. Sorry, to je samo mišljenje jednog laika.

    avatar

    28.05.2012. (09:22)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @blade777:
    Ne, nitko nije uspio ni zakomplicirati kemijsku evoluciju u in vitro uvjetima, a kamoli je prevesti u biološku.
    Problem je vrijeme i količina tvari. Kemijska evolucija započela je u svemiru i dovršavala se na Zemlji. Radi se o svoj sili organskih molekula koje i danas detektiramo u molekularnim oblacima (etanol, aceton, formaldehid, aminokiseline, šećeri) i kometima. U svemiru je to išlo vrlo sporo i posredstvom ionizirajućeg zračenja plinskoj, krutoj i površinskim fazama s katalitičkim svojstvima, a na Zemlji je došlo u tekuću otopinu, vodu. U reduktivnim uvjetima.
    Rasponi su reda veličine nekoliko milijardi godina i to u ogromnim količinama tvari. Takve eksperimente možemo samo sanjati i vrlo grubo [a href=http://endimion17.blog.hr/2010/04/1627449147/novi-pogled-na-millerure yev-pokus.html target=_blank]replicirati samo neke njihove aspekte[/a], kao i analizirati spektre svjetlosti objekata iz svemira ili ponekad sondama analizirati sastav nekog planeta/satelita (Mars, Europa, ...).

    Reći da je trebala "neka iskra" je besmisleno i bez osnove. Niti imaš dokaz da je "iskre" bilo, niti imaš dokaz da je ona potrebna.
    Dapače, sve govori u prilog tome da su osnovne postavke elementarnih čestica takve da s vremenom dođe do ovakvog usložnjavanja tvari. Život nije ništa natprirodno, već jedan od načina složenosti tvari. Nema "iskre", "duha života" i sličnog. To su vitalističke ideje koje su u potpunosti opovrgnute.
    Hoćeš li tog "God of the gaps" prebaciti u domenu onoga koji je postavio te postavke, tvoja stvar (za par desetljeća će tog "pukotinskog boga" poput miša metlom izbaciti i fizičari, slijedom dosadašnjih događaja kada su ga izbacili kemičari i biolozi, kao i sociolozi itd.), ali kemijska evolucija se u biološku pretočila sama. I ne radi se o strogo odijeljenim fazama, nego o dugotrajnom prijelazu koji je vjerojatno nekoliko puta i prekidan.

    Kako znam da je nešto vodik, a rjeđe je od najboljeg vakuuma? Po spektralnoj analizi. I veličina tu igra značajnu ulogu. Proguglaj slike "molecular cloud", pa ćeš vidjeti naizgled guste i živopisne oblake. Zapravo su strašno rijetki, u smislu da nisu gusti. Vide se jako dobro jer smo mi vrlo daleko i užasno su ogromni (tisuće Sunčevih sustava bi stalo u prosječnog). Zrno do zrna, pogača. S molekulama je isto.

    Vodik nije "tvar" nego je zaista sasvim obična tvar. I nije pobjegla iz crne rupe, nego je posredno lansirana iz akrecijskog diska ili polova. Ono što mi najboljim metodama vidimo kao akrecijski disk nevjerojatno je ogromno u odnosu na sam horizont događaja crne rupe. Usporedno s našim, shvatljivim rasponima, to je kao da imaš površinu velegrada nakrcanu automobilima koji se u strašnom viru vrte oko rupice veličine zrna peluda. Obodne brzine vrtnje blizu te točkice koja mrvi tvar na sastavne dijelove su fantastično velike, kao i temperature, pa zbog toga i zračenje, stoga neke čestice uspiju i izletjeti u svom tom metežu. Ali ne iz same rupe. Što u rupu uđe, više ne izlazi.
    To što frče iz polova je plazma koja se podalje rupe djelomice sklopi natrag u vodik.

    To jesu misaone kreacije, jer očito ne možemo otići tamo s instrumentima i provjeriti, ali su temeljene na onome što o tvari znamo iz eksperimenata. Isto kao što znamo što je 1000 km ispod Omiša ili 20000 km ispod Jupiterovih oblaka, a vjerojatno nikada tamo nećemo ni zaviriti.

    avatar

    28.05.2012. (16:52)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mene zanima da li svaka galaksija ima crnu rupu u središtu ili to vrijedi samo za spiralne galaksije koje i same po sebi oblikom podsjećaju na ogromni akrecijski disk? A kuglaste galaksije? A jedino stvarno zanimljivo u vezi crnih rupa je ideja da je unutra crvotočina, ali zbog opasnosti od destruktivnog utjecaja gravitacije na Zvjezdanim stazama znaju da je jedino čista crvotočina bez crne jame upotrebljiva za putovanje... Bilo bi dobro da se napravi mini crna jama i da se eksperimentira s tim, ali navodno bi takvu mini rupu bilo teško čuvati jer bi potonula u središte Zemlje, onda ako pretpostavimo da je nekad u prošlosti Zemlju pogodila primordijalna mikro crna rupa zaostala iz vremena velike gustoće Svemira kakve spominje Hawking može biti da je ona već u središtu zemlje osim ak je udarila prevelikom brzinom i izašla na drugu stranu van? :-))

    avatar

    28.05.2012. (19:27)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Mislim da se to još ne zna, ali izgledno je da svaka, ili barem velika većina takvih kakve opisuješ imaju kolabirano čudovište u središtu, skriveno oblacima.
    Crvotočina bi bila u središtu torusa, ali to je u domeni hipoteze. Radne teorije nema, tj. nema "štofa" u stvarnom svijetu koji bi skupa s piskaranjem na papiru iznjedrio teoriju. Kako god, nekorisna je, što znaš i sam... Ako i izađeš na "drugu stranu", gdje god (i kad god) to bilo, izaći ćeš u obliku juhe kvarkova i leptona. Nije baš za odahnuti...

    Što su rupe manje, to brže nestaju u detonaciji, a ako su vrlo sitne, ne bi se ni primijetile. Možda se takve stvaraju u atmosferi po kojoj neprekidno rokaju kozmičke zrake energija kojih LHC može samo sanjati, tko zna?

    Crna rupica u jezgri Zemlje? Trebalo bi vidjeti koliko je sposobna brzo žderati tvar. Možda bi neka optimalne veličine mogla milijardama godina strpljivo srkati materijal bez da se primijeti (stvarno pojma nemam), ali koliko je izgledno da baš takva naleti? Ne zna se, jer ne znamo kakvih sve uokolo ima. Tu bi se već trebalo pomučiti s računanjem, a ionako je puno praznog hoda za neki dobar zaključak.
    Ako malene frču uokolo kroz svemir, vjerojatnije je da je neka u središtu Sunca, gdje se pogotovo ne bi primijetilo.
    To je već super početni materijal za neki SF.

    avatar

    28.05.2012. (20:26)    -   -   -   -  

  • blade777

    Hvala na odgovorima, iako zbog istih nisam manje uvjeren da o pravoj biti možemo samo nagađati-interesantno je čitati. Davno je to sve bilo(to što mi sada moćnim teleskopima promatramo na velikim udaljenostima). Da i možeš analizirati, ne možeš, jer kad bi i stigao uređaj za uzimanje te tvari za analizu, tko zna jel' bi sastav bio isti kao onda kada smo promatrali.

    Mene više interesira eventualna opasnost koja bi mogla uništiti sav život na Zemlji, a dogodit će se nakon 4 godine od početka primjećivanja nestanka jednog oblika života(pčele).
    Što je to Einstein točno u godine mogao predvidjeti, a takvih je kataklizmičkih razmjera?
    Nemoj mi, molim te, sada odgovoriti da to ima jedino veze sa oprašivanjem i Einsteinovom velikom ljubavlju prema flori i fauni :)

    avatar

    28.05.2012. (20:30)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Zato što vidimo prošlost gledajući sve dalje, gledamo više toga i zaključujemo na temelju poveznica. Tako se danas jasno zna kako nastaju zvjezdani sustavi, jer ih vidimo u raznim stadijima.

    To da je Einstein rekao to u vezi pčela je možda mit, ali ne zna se. Moguće je da je netko izmislio da je to rekao, koristeći mu ime i slavu da promovira ideju, kao što se to i inače nažalost čini. Ako je i rekao, ne znači da je nužno točno zato što je on Einstein. Rekao je on puno toga i u svojoj struci što je pogrešno, a kamoli izvan nje.
    Zasigurno je mit da bi biosfera bila uništena. Sve se biljke ne oprašuju pčelama. Neke se koriste vjetrom, neke ostalim kukcima koji nisu u hranidbenom odnosu s pčelama.
    Došlo bi sigurno do poremećaja trenutne ravnoteže što bi uzrokovalo promjene koje bi ustanovile novu ravnotežu, kao što se to uvijek događa. Nama bi i promjene i nova vrsta ravnoteže vjerojatno dosta zasmetale jer smo vrsta koja se razvila u mirnom periodu, pa nismo navikli na imalo veće oscilacije okoliša.

    avatar

    28.05.2012. (21:27)    -   -   -   -  

  • blade777

    @Sadako's apprentice,
    Mislim da kataklizmički scenarij ima veze sa nekom vrstom elektromagnetskog zračenja, koje će najprije uništiti spomenuti osjetljiv oblik života, a onda, nakon famoznih 4 godine i sav preostali život.
    Ako je ta energija crne rupe tako razarajuća za materiju, onda je logično da spektar elektromagnetskog zračenja ima takvu snagu da uništi sav život i prije nego se cijela galaksija uruši, ali Sunčev sustav mora biti na dovoljnoj udaljenosti da bi to zračenje imalo tako katastrofalan efekt.

    Hvala Bogu, mi smo još daleko od takvog scenarija, kod nas(barem u Lijepoj našoj) pčela ima sve više :)

    avatar

    28.05.2012. (23:23)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Originalna priča ide da "ako pčele nestanu, imamo još 4 godine dok ne propadne biosfera jer pčele oprašuju biljke, a ako ih ne bude, propast će se biljke, a onda biljojedi, pa mesojedi i bit će kraj svega". To je to. Ništa više.

    Jedini spomen nekog EM zračenja vezanog za tu priču počeo je unatrag desetak godina s općom paranojom oko sve nazočnijih baznih stanica za mobitele. Netko se sjetio da je moguće da mikrovalno zračenje iz njih ubija pčele, a razlog je bio u rangu onog "pa mikrovalne pećnice mogu raznijeti jaje".
    Apsurd, ali se uvuklo među ljude i pomiješalo s klasičnom paranojom na spomen "zračenja".
    Danas znamo da se radi ponajviše o nametničkim gljivicama, a dijelom i velika uporaba pesticida.
    Sasvim je moguće i da se taj fenomen do nedavno nije ni primjećivao, tj. da je pomora bilo i prije, ali nikoga baš nije bilo briga.

    Crna rupa u središtu Mliječnog puta ne može nam ništa. Predaleko je, a mi joj se ne približavamo.
    Rupa nema nikakav spektar, to je samo rupa. Materijal oko nje zrači u području rentgenskih zraka, ali tako je daleko da to hvataju samo osjetljivi instrumenti izvan atmosfere. Općenito je ta rupa za nas apsolutno benigna pojava.
    Benigna je za eventualni život oko neke zvijezde blizu središta, a kamoli za nas koji smo na periferiji.

    avatar

    29.05.2012. (00:31)    -   -   -   -  

  • blade777

    Mislim da je originalno upozorenje izgledalo ovako. "Kada nestanu pčele, za četiri ljeta, svijeta biti neće."
    Meni to ne djeluje bezazleno, neovisno o tome kako je i Einstein bio samo čovjek koji može griješiti.
    Na znanosti je da kroz izračune otkrije što bi to moglo biti i kada će se desiti. Znanost je sasvim dovoljno napredovala i to danas ne bi trebalo biti tako teško izračunati. A ako i je to nešto što prijeti cjelokupnom životu realna opasnost, onda bi znanost trebala nalaziti rješenja za eventualnu evakuaciju, a ne da se ljudi drže u neznanju, a materijalne vrijednosti rasipaju za potrebe međusobnog uništenja i pobjedu ega i super ega.

    Crna rupa je opasnost zbog našeg neznanja i nemoći, neistražena je i nama(barem meni laiku) misterij, ali mogućnost ovladavanjem tehnologijom koja bi mogla pomoći pri spašavanju mnogih oblika života na Zemlji nije neki misterij. Po mojem mišljenju, trebalo bi preusmjeriti sav višak materijalnih sredstava, svo znanje i potencijal znanstvenika, upravo za zaštitu života, na ovaj ili onaj, kroz bijeg ostvaren način.

    avatar

    30.05.2012. (08:15)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Uništavanje materijalnih sredstava je problem institucionalizirane nakupine nasilnika zvanih "vojska". Jednostavno gledajući, kad se stvari ogole do srži, bit je u tome tko je fizički jači. Znanstvenici su uvijek tu bili na niskim granama. Tko je jači, taj tlači. Tako nam svijet funkcionira, nažalost.
    A bijega odavde nema još jako, jako dugo.

    avatar

    30.05.2012. (18:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...