Komentari

primladenu.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Koraljka

    razumijeti nije mijenjati druge nego učiti sebe da smo isti a ipak različiti

    avatar

    21.05.2010. (22:24)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @Koraljka - Vrlo lijepa primjedba. To se ne odnosi samo na odnos među ljudima nego svemu u životu. Zamisli kako je lijepo razumijeti potok, kamen, travku, leptira ... kao da postaješ to. Da, da, vrlo lijepo si to primjetila ... :)

    avatar

    22.05.2010. (09:10)    -   -   -   -  

  • greentea

    hm....hm....dobro veče, mladene. dugo me nije bilo na ovim stranicama tvojega bloga. i svoj sam na neko vrijeme zapostavila. dešava se.
    imaš specifično sazdanu rečenicu koju nije uvijek lako pratiti, iako je na prvi pogled vrlo jednostavna. vjerujem da je put preispitivanja i traženja sebe i svega u sebi, a kojim bih rekla da ideš, put kojim kad-tad mora krenuti svako ljudsko biće. ali, vremena je mnogo pred nama i život je iz ljudske perspektive vječan, beskrajan...nema razloga za žurbu, a to i nije posao koji se može početi i dovršiti nabrzaka. tako kopati po sebi i nastojati sagledati svijet u sebi i sebe u svijetu -to je potraga za samom suštinom, za krajnjim istinama i stoga to ne može biti lako niti je svatko od nas stigao do te točke u svojem razvoju da to može ili treba činiti....sve u svoje vrijeme. no, oni koji su krenuli u tom pravcu i koji su odmakli ispred nas ostalih, oni su beskrajno dragocjena bića....vrlo sam sretna i zahvalna što znam za čak nekoliko takvih stvorova i što imam mogućnost čitati njihova razmišljanja, osjećanja, saznanja...iako znam da je sve o čemu ti i oni pišete posao koji moram sama odraditi, koji svaki čovjek mora sam odraditi, ipak je dragocjeno znati da nije nemoguće. i vidiš, kad ljudi spominju isusa.... priznajem da je meni uobičajeno i svakodnevno poimanje njega kojem nas uče od malena u ovoj civilizaciji, strano i čudno i nekako ga ne razumijem. jer za mene je on pokazatelj, dokaz, putkokaz koji kaže: gledaj što ja mogu. to možeš i ti! i to je suština njegove poruke nama kako je ja shvaćam. mogu. ako želim. ako pokušam. ali...to moram JA sama učiniti. naravno, paradoksalno...tad će to "ja" nestati...rastopiti se...
    što ja vidim, što ja razumijem i kako razumijem ovo što su tvoji prsti natipkali? hahaha....da, znam da to možda uopće nema veze s onim što si ti želio reći....ali: kako ti shvaćaš ovo što ja pišem? kako da znam da to razumiješ onako kako ja mislim? dok vidimo samo sebe zatvorene u ljušture svoje individualnosti, svoje posebne osobnosti koja nam omogućuje da zasebno od drugih duša doživljavamo ovaj život -a to je veliki dar, istovremeno taj dar je prepreka....jednim potezom Jednote dobismo mogućnost biti zasebna bića i tako iskusiti cijelu skalu nevjerojatnih iskustava...ali se i odvojismo od cjeline i osjetismo samoću, izoliranost, čežnju za povratkom cjelini....i gle sad, ti kažeš: "Tada će svatko biti ljepota izraza savršenstva."...-ja kažem: ali, mi to već jesmo! mi to uvijek jesmo! mi to ne možemo ne biti....jer Sve je Jednota. Sve. i uvijek. i mladene, ja zaista vjerujem da svi mi majstorski (a kako bi drugačije i mogli kad smo Jednota?) igramo nebrojene uloge, drame, scenokaze, tragedije i komedije....i toliko smo se zapleli u tu svoju savršenu igru da smo zaboravili tko smo i otkuda smo i gdje su počeci. ovaj put kojim si izabrao ići put je prisjećanja. povratka. osvještavanja. jednom kada svijest u nama naraste dovoljno i iskustveno osjetimo da smo jedno, da smo mi svijet....ne vjerujem da postoji mogućnost zloutrebe moći koje daje takvo stanje svijesti. jer taj nivo svijesti isključuje mogućnost zlog djelovanja. onaj tko nosi u sebi zlu misao ne stiže do tog novoa svijesti sve dok se ne otarasi tame u sebi. čak i ja na ovom mojem stupnju svijesti imala sam priliku slušati savjete onih koji su stigli dalje od mene i često se sjetim njihovih riječi: pazite na svoje misli! mislite pozitivno. svaka misao je kreativna i što dalje stignete njezina moć je sve jača. a, zla misao se na nekim razinama svijesti automatski vraća svojem vlasniku barem trostruko, što smo svi često čuli.....biće koje stigne do kristove razine svijesti (i niže, ali više od nas "običnih " smrtnika) ne može niti pomisliti, niti učiniti zlo iz jednostavnog razloga: uništilo bi sebe. jer, ja i ti smo isto, jedno. kako da mi onda činiš zlo, a da ga ne činiš sebi? ....nevjerojatno kolko sam se raspisala. neću više, oprosti...eto, djeluješ inspirativno....veliki pozdrav......:))))

    avatar

    23.05.2010. (21:46)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @greentea - Divan je ovaj tvoj odraz. Hvala na ukazivanju na inspirativnost. Sve ovo mi govori, što si ovdje napisala, da ove 'moje' napisane misli imaju smisao u žibotu. Kao da su veza među ljudima koji traže smisao. Velika je to stvar. Ujedno znam da sve je to djelo zajedništva i po njemu jest to tako. Ta Hvala je Njemu, a meni jest radost da bijaše od svijesti 'moje', mada i ona je zajedništvom. Vidiš, to je taj dar, to je darovana svijest života.
    Kada ovako malo potrajem gledanjem, vidim kako smo obični ljudi. Nema velikih, jer i oni su iskreno u svojim gledanjima zahvalmi svemu za to. I Isus bijaše čovjek, a dijela mu bijahu savršenstvom. Dokučio je to sviješću. On jest dijete Božje. Kada životom tražim to stanje i spoznaju isprepliću se bol i ljubav što vode spoznaji.
    Što mislim o tvojim razmišljanju? Gradiš svijest. Ona će nastojanjem spoznaje bivati sve jasnija. Taj put je dar Božji.
    Da, vidjela si, da zlo je raspadljivo i nema moći. Ono je zamagljenje Istine i odsustvo svijesti. U prekrasnim dvorima često žive nesretni ljudi, a sreča se nalazi u srcu 'siromaka'.
    Svako Ti dobro želim uz životnu radost ... :)

    avatar

    24.05.2010. (11:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...