Komentari

mistagogy.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • Kapljice Ljubavi

    Veseli se srce moje susretu hvala na komentaru i neka je svaka kapljica na SLAVU BOGA.

    avatar

    11.05.2010. (18:02)    -   -   -   -  

  • Isus je Kralj kraljeva

    Oni nas udaraju, a mi opet ljubimo - nekad manje, nekad više - ali - ipak - LJUBIMO! Čovjek - pravednik bi ajradije nekada po onoj starozavjetnoj - uzvratio OKO-ZA-OKO - ali pušta da ga LOMI ta sveta Božja ljubav i ko zadnja budala (u očima ovoga svijeta) ostaje na mjestu, pušta da ga pljuju, vrijeđaju, ponižavaju, omalovažavaju - a on opet ljubi - po uzoru na Učitelja - nasljeduje Učitelja - koja je to Milost - LJUBITI NEPRIJATELJE SVOJE, LJUBITI PROGONITELJE SVOJE, TLAČITELJE SVOJE - AJME BOŽE - SMILUJ NAM SE!
    Majušni pozdrav i VELIKI BOŽJI BLAGOSLOV ti ostavljam!

    avatar

    11.05.2010. (22:22)    -   -   -   -  

  • Tamo gdje je srce

    "A ljubav tumači sve."
    Križ Kristov je sveučilište ljubavi!
    BTB!

    avatar

    12.05.2010. (14:21)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    >Jer um rasvijetljen od ljubavi savršen je um.< Predivna misao. Isusova zadnja zapovijed pred raspeće bila je: "Ovo vam zapovijedam da ljubite jedni druge." (Iv 15:17) Ljubav ruši sve barijere našeg uma i našeg srca. Ljubav podnosi sve, vjeruje sve, nada se svemu, trpi sve. Čovjek sam po sebi ne može imati takvu ljubav. Ona se pronalazi u Trojedinom Bogu.
    blagoslov i poz

    avatar

    13.05.2010. (12:08)    -   -   -   -  

  • Zd

    Ej @ dBh, evo odgovor na komentar s Anđelkovog bloga, tamo mi se ne da čitati Robijeve mudrosti.
    Nadam da ću naći, ali sad sam u "stvaralačkom zanosu" :) pa moram osjetiti patnju, pišem neke žalopojke, kad završim ću potražiti neke "namiguše" :) Nego ovo sam htio reći, a asocirao me don Anđelkov komentar o piramidama. Jučer naletim na jednog poznanika, malo popričamo i kaže mi da je u našem izložbenom prostoru postavio izložbu. Ajde dobro, znam da je umjetnik pa se maloprije spustim pogledati o čemu se radi. Kad ono; izložba dokumentarnog tipa pod nazivom "svjetleća bića" na fotografijama, gostuje u emisiji "na rubu pameti" i s Osmanagićem istražuje "bosanske piramide". E sad se ja pitam; Ti, Barti,Moljac (on je vidim isto umjetnik) kao i dotični ste imali nekakva iskustva i viđenja, a ja ništa osim Onoga kojeg duša osjeća. Jedina viđenja što sam imao su bili "svjetleći meci" i krijesnice. Da nisu posrijedi bojni otrovi ili kakva travurina?! Daj Bože da se varam. Volio bih više znati o tome, ali se ne usuđujem pitati premda ste svi izričito rekli da ste takva iskustva imali. Ako je odgovor nešto poput odgovora drage teleće plećke, onda bolje da ni ne doznam jer ću se preselit na Novi Zeland čuvat ovce :)
    Lijep pozdrav
    Bog i Hrvati

    avatar

    14.05.2010. (13:04)    -   -   -   -  

  • duhovna BLOG misao

    @Kapljice ljubavi, kažu da sv. Mihael revnuje i bori se protiv paklenih sila, al tako da svako malo zastane i kaže: MI _ HA _ EL(i), što znači SLAVA BOGU. Doista, što to imamo a da nismo primili!? Sasvim "normalna" stvar jeste dati Bogu slavu. Nažalost mi, unatoč upozorenju: "Nemate vjere jer tražite slavu jedan od rugoga!", pokušavamo nadomjestiti činjenicu da smo ljubljena bića Božja tako što trčimo za aplauzima svijeta. Neka nam Gospodin umnoži vjeru da je s nama do svršetka svijeta, te da nismo ostavljeni, nego ljubljeni.

    @majušna, a po čemu bi se drugo moglo znati da smo Kristovi ako ne po nasljedovanju Krista raspetoga?
    Kao što @Tamo gdje je srce kaže Križ Kristov je sveučilište ljubavi! Bravo @srce!!!

    @podijelimo radost, to je ta dilema: Jastvo ili Trojstvo

    @Zd, ne znam gdje sam to ja govorio o tome da sam imao viđenja???
    Iskreno, volio bih da me nisi upitao o ovome jer ne mogu do kraja biti iskren. No, bez obzira na to pokušat ću ti odgovoriti, a da ne sliči na teleću plećku :) Mogu ti samo reći da je jedan bivši monsinjor ispitivao te pojave, te zaključio da su te pojave stvarne. Problem je veći tim više jer je jedno vrijeme bio član Crkvene teološke komisije te jedan od istaknutijih irskih teologa. Međutim u vezi s njim su povezani neki skandali, a ujedno je sveden na laicitet zbog nekih hereza i priklanjanja New Age-u, tako da su i ta njegova istraživanja pod velikim znakom pitanja.
    No, u biti ... te pojave me uopće ne zanimaju, pogotovo kad o njima piše i govori jedan od lažnih proroka "s ruba pameti". Predmet mog interesovanja nije niti mistika, nego mistagogija. Mnogi brkaju te pojmove. Mistagogija ne tumači mistične pojave. Ona samo pomaže drugom da ima SVOJE iskustvo pri dodiru s tajnom, tj. ulaženjem u otajstvo, a to iskustvo je nešto što nadilazi npr. neku mističnu pojavu. Da bi se imalo duhovno iskustvo nije nužno imati viziju ili neki drugi nadnaravan izvanredni doživljaj. Duhovno iskustvo je i suhoća, tj. odsustvo osjetne milosti, kao i ti neki "osjećaji duše" o kojima ti govoriš iz svog iskustva. Pa čak kada netko u odrasloj dobi doživi "susret s živim Bogom",on ne može reći da prije toga nije imao iskustva Boga. Nije ga imao u tom intezitetu, no ne može čak zanemariti ni vrijeme svog djetinjstva. Bog govori na razne načine. I priroda govori o Bogu. I neki najbanalniji slučaj može biti kotačić ugrađen u providnost Božju. Pitanje je samo u kojem stupnju svijesti mi neke stvari prepoznajemo, a u kojem ne.
    Npr. prije desetak godina sam bio s obitelji u posjetu jednom svetištu u kome je u tom trenutku bilo izloženo Presveto. Tada jedan naš malac izađe iz klupa i kleknu na pod između dva reda direktno naspram izloženom sakramentu. Tada su mu bile tri godine. Lice mu je bilo ozareno i spokojno mirno. Nije dizao pogled s pokaznice. Po završetku klanjanja nije ustao poput nas ostalih i izašao iz crkve nego se u klečećem stavu povlačio prema izlazu i dalje okrenut i tijelom i licem prema naprijed. Kad je u tom pužećem stavu stigao do ulaznih vrata crkve, ustao se i izašao čineći na sebi znak križa. Svi nazočni u crkvi su nijemo promatrali što se događa. E, sad još kad bih rekao što je bilo poslije toga mogli bismo reći da je ovo svjedočanstvo kompletno i zaokruženo, no oduljih. Taj moj sin može idućih dvadesetak godina krenuti putem poroka, te tada "imati susret", no ne može reći da do tada nije imao nikakvo iskustvo.
    Povjerenje, pouzdanje i ljubav ne moraju nužno biti praćeni osjećajima, tj. osjetnim stanjima. Čak kod određenih osjetnih doživljaja postoji veća šansa da neko iskustvo nije doista duhovno nego možda psihosomatska reakcija potaknuta (auto)sugestijom pa čak i od sila protivnih Bogu (varka zloga). Jedan od znakova po kome se "pohod" prepoznaje kao autentičan jeste po MIRU koji ostaje nakon jednog takvog pohoda. Ukoliko je "pohod milosti" bio od tijela ili đavla prepoznaje ga se po plodovima koji ostaju poslije toga , a prvi od njih jeste NEMIR DUŠE.
    p.s. Unaprijed sam ti oprostio provjeru moje kompetentnosti. Pozdravi prijatelja i pitaj ga je li "izložba" uspjela :)

    avatar

    15.05.2010. (15:13)    -   -   -   -  

  • Zd

    Ej, ma tko provjerava tvoju kompetentnost?! Pa zašto bih ti uopće pisao?! Mogao si i ne odgovorit - isto bih razumio. Istina, jedna tvoja rečenica mi je dala mislit, ali tu ništa nije sporno nego mi eto došlo da pitam - tebe kao tebe, ne u svrhu saznanja nego eto tako bezveze, a ti odmah sve ozbiljno shvatio. Naravno, da mi je taj moj poznanik odmah rekao o čemu se radi, vjerojatno bih ja završio u bolnici s ukočenjem mišića na trbuhu i licu od smijeha, ali on je umjetnik pa ga prema tome u tom što radi podržavam. Inače, zahvaljujem na razumnom odgovoru, a mali će biti političar milijun posto :) Šalim se, uostalom, zašto ne?!
    Lijep pozdrav prijatelju
    Bog i Hrvati

    avatar

    15.05.2010. (16:42)    -   -   -   -  

  • duhovna BLOG misao

    Hvala @Zd. Ma morao sam se malo ograditi. Mudar si čovjek tako da ne znam kada provlačiš paralelno a kada doslovno. Čitajući tvoju prepisku s don Anđelkom čovjek pomisli kako se Jurčević doista "nije trebao" angažirati politički. :)

    avatar

    15.05.2010. (22:56)    -   -   -   -  

  • rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...

    Prekrasan post. Pozdrav i BB

    avatar

    17.05.2010. (13:41)    -   -   -   -  

  • ja

    budalo

    avatar

    18.05.2010. (04:03)    -   -   -   -  

  • emanuel59

    Razum,ako je ponizan, pada u štovanju pred neshvatljivim beskrajnim Bogom kličući "vjerujem"...poniznost je ta koja otvara vrata srca i kličući poziva Duha svetoga da ispuni siromašno srce ...poniznost jedina može dati slavu Bogu i učiniti da ljubav raste. Ona je ta koja spoznaje da smo potrebni pomoći i da ne možemo sami... Ona kliče zahvalno Bogu.... kako je lijepo imati u blizini ponizno srce ,jer ono zna primiti i dati Božju ljubav i mir...@dBm..., dragi prijatelju hvala ti na još jednoj temi koja potiče na duboko traženje istinskih vrijednosti.

    avatar

    18.05.2010. (14:54)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav

    avatar

    18.05.2010. (16:57)    -   -   -   -  

  • Kapljice Ljubavi

    Bog te blagoslovio.

    avatar

    19.05.2010. (14:35)    -   -   -   -  

  • Rita

    Dragi brate, samo da te pozdravim i da kažem koliko duboko me dotaknu tvoji postovi. Istina doista jeste tako jednostavna.....ljubeći idemo putem koji nam je pokazao Krist......i sve ovo me rado sjetilo na jednu misao sv. Augustina: "Prema Bogu ne idemo hodajući, nego ljubeći."

    avatar

    19.05.2010. (15:56)    -   -   -   -  

  • Zd

    Daj samo da ti se zahvalim na komentare na Anđelkovom blogu, kratko, precizno i to je to!
    Nema što - faca si (kolokvijalno rečeno :) Znam da je danas teško naći vremena za mlade i pogotovo kad se ima obitelj i puno posla, hvala ti.
    P.S. Nemoj se ljutit za pohvale, ne hvali te bilo tko ;-)
    Bog i Hrvati

    avatar

    19.05.2010. (21:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...