Komentari

geoterma.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • damster

    Lijepo, lijepo! Svaka čast. Odlično izvedeno. Nadam se da će i kod mene biti tako uredno.

    avatar

    23.03.2010. (18:54)    -   -   -   -  

  • max

    Koliko je koštao estrih po m2, ako nije tajna? (sve: stiropor, folija, estrih, vlakna?)
    Trenutno tražim ponude pa da imam neku referencu :)

    avatar

    23.03.2010. (19:36)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Damster , hvala na pohvalama ;-) . Što se tiče cijene stiropor je 20 kn/m2, folija 5 kn, mreža 14, pa još traka ljepljiva , plastične vezice,....2kn/m2, estrih 60 kn/m2 sve ukupno me došlo cca 100kn / m2 podloga i estrih.Jasno stiropor i mrežu sam radio sam to treba uzeti u obzir znači majstori 150-200 bi bilo realno ovisno o kvaliteti betona , ak treba ravnati , 200kn sa estrihom.Računaj da su cijevi su još oko 50 kn /m2cca. Evo ja bi radio za 300kn/ m2 sa svime ;-) bez razvodnika koji je cca 3.000 kn / kom ali majstori za tu cijenu sigurno ne rade !.Mene su tražili to sam već rekao 48.000 kn samo za polaganje cijevi bez estriha, a da ja sam postavim stiropor , foliju i mrežu za 160 m2 normalno da nisam pristao jer znam cijene materijala.

    avatar

    24.03.2010. (00:43)    -   -   -   -  

  • Tiger

    Kolika je debljina sve skupa sa stiroporom i estrihom!?

    avatar

    24.03.2010. (06:59)    -   -   -   -  

  • vixana

    Pozdrav,
    javljam se prvi put i moram priznati da ste me ohrabrili kad je "sam svoj majstor" princip u pitanju.
    Izvedba podnog je za svaku pohvalu.
    Komentirao sam već na postu vezano za centralni usisavač međutim pretpostavljam da niste vidjeli pa ću pitati ponovno ovdje. Koliko vas je koštao materijal i gdje ga se može nabaviti?
    Hvala!

    avatar

    24.03.2010. (13:34)    -   -   -   -  

  • Damir

    Pozdrav,
    moram pohvaliti Vašu inicijativu, zaista to sve lijepo izgleda. Možete li mi reći koliki ste razmak cijevi postavili u predsoblju, naime po ovome planu izgleda da su tamo cijevi malo rjeđe postavljene nego u ostalim prostorijama?
    Unaprijed se zahvaljujem!

    avatar

    25.03.2010. (14:30)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Eto idem po redu : debljina cijeloga "sendviča" stiropor 5cm, mreža +cijevi 2cm (17mm+3mm) , estrih 4-5cm, što daje ukupno12 cm bez podne obloge,(pločice 1cm+0,5cmljepilo ili laminat u spavaćim sobama 8mm) ili deblina poda 13-13,5 cm.

    Materijal za centralni usisivač :
    - u ovoj fazi ugrađena je samo instalacija sa utičnicama , materijal (cijevi , koljena ljepilo i 4 utičnica) je koštao 2200kn , jedna firma iz Samobora , moram potražitiu računima ime firme. Još treba kupiti usisivač koji ide u podrum iako tu imam u vidu neku svoju kombinaciji ali o tome više u posebnom postu.

    U predsoblju je razmak cijevi 10 -15 cm što se vidi na slici sa cijevima do ulaznih vrata.(12. slika odozgo - "Detalj do ulaznih vrata") Veličina polja mreže je 5x5cm pa se razmak može ocijeniti sa fotografije.

    avatar

    27.03.2010. (00:03)    -   -   -   -  

  • frizer

    Može mali savjet ,dobio sam ponudu za podno grijanje(kao povoljnu preko veze) bez estriha koji je po arhitektici 10 cm debljine (al ok).Majstor me traži za 2 razvodnika (7 -8 krugova svaki),
    boljer na akciji sa svom opremom vaillant vuc 256 120l kondenzaciski(12,500 kn sa pdv),za 135m2 =960 m cjevi ,aluminiska podloga sa stiroporom sa armaturom i pričvrsnicama za cjevi 5,5 cm i montaža.
    I još jedna pumpa po njegovoj preporuci radi velikog otpora kod podnog grijanja (ma šta god to bilo) još neke pex cjevi fi 32 i spiro kanali fi 160 (2000 kn).
    ispadne sve skupa sa montažom i boljerom 55,000 kn + pdv(koji nemora biti) =67,300 kn.
    e sad kolko sam izračunao po tvom bih mogao dobiti i estrih u toj cjeni ako se nevaram (uz zajebanciju tjedan dana .A ni to u dva dana naprave .Molim mišljenje imam ekipu frendova koja bi to napravila a ja bio voljan dati 5000-10000 knuai još stvar :što se dogodi kad armatura počne hrđati da li cjevi budu nagrizene kroz 15 godina ili manje.HVALA na dosadašnjim savjetima i sretno dalje u radu.

    avatar

    09.04.2010. (11:53)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Mislim da je to ok cijena , to je cca 300kn/m2 bez bojlera ali sa razvodnicima. Ja sam u postu prije rekao da bi za tu cijenu i ja radio. U tu cijenu za postavljanje sam uračunao i estrih , ali sam napisao ne nabavku 2 razvodnika od kojih je svaki cca 3000 kn, znači to je praktički isto jer je estrih bio 60 kn/m2 , kada sam ja radio,što je 135x60=8100kn ,a razvodnici su cca 6000kn. PEX cijevi fi 32 su ti za spajanje razvodnika na bojler.

    Što se tiče armature , mreža koju sam ja ugradio je pocinčana , ostalo mi mi je 4-5 mreža koje su drugu zimu vani, i nigdje ni traga hrđe! Toga se ne moraš bojati , jer je mreža obavijena betonom , a osim toga čak da negdje i nije vlaga ne može doći do nje jer je ispod nje pvc folija.
    Nisam siguran da je nužan estrih 10 cm , čini mi se jako puno! Osim toga velik je to i nepotreban teret za konstrukciju kuće , izračunaj si koliko je to tona , ja sam računao da na 160 m2 imam sa 6cm oko 23 tone!!!! Puna ploča je 14 cm i nosi raspone do 6-8m , zašto toliki estrih , radi topline je nepotrebno, preporuka ROTEX -a je 4,5 cm preko cijevi. Ako zbog peglanja neravnina deke negdje ispadne više ok , ali sistematski to raditi je nerazumno , provjeri još jednom sa arhitekticom , nek konzultira kataloge od proizvođača podnih grijanja , moja preporuka.Pitanje je i opterećenja na stiropor , moraš uzeti puno jači ili staviti stirodur, a to znatno diže cijenu!?

    avatar

    09.04.2010. (12:53)    -   -   -   -  

  • Frizer

    Ok sve to stoji i znam da je cjena niza jer covjek racuna 270 kn m2 sa 2 razvodnika.a i meni je cudno za estrih nije nemoguce da je to zbog podne obloge bambus parket jer estrih sluzi i kao radijator u ovom slucaju tromi.znam slucajeve da estrih 10 cm ,jos cu vidjet s arhitekticom jer sad je jos ovo samo izvedbeni projekt al razmisljam unaprijed a je vec izracunato u proracunu tako da na određene sile se pazilo i radi se o prizemnici mozda zato al javim kad saznam informacije,pogotovo me zanima debljina parketa i ljepila je 2,4 cm ,sto mi nije jasno kad je parket za podno grijanje 1cm debel,arhitektica je dobro upucena u sve pa me interesira njezin odgovor.pozdrav.

    avatar

    09.04.2010. (13:15)    -   -   -   -  

  • Frizer

    Kaze da je gledala sa izvođačem ,to je ovaj isti koji mi je dao ponudu i da joj je on rekao da firma pipeslife tako preporuca ......

    avatar

    09.04.2010. (15:18)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Ako tako kaže proizvođač valjda je to tako :) , mi smo stavili laminat u spavaće sobe i grijanje je ok .
    Ne znam za parkete ,ali ja bi u slučaju parketa išao na što tvrđe i teže drvo , veća masa -veća gustoća - veća toplinska vodljivost. Svakako ne pretjerivati sa debljinom , znam da je cijela filozofija sa ljepljenjem parketa za podlogu na podno , o tome neznam dovoljno da bi ti nešto pametno preporučio. Treba čitati po netu ,ali i pokušati pitati ljude ,o nijhovom iskustvu ,koji imaju parket na podno ugrađen, to je jedini način da smanjiš mogučnost greške.

    avatar

    11.04.2010. (23:02)    -   -   -   -  

  • Mario

    Kakv se stiropor stavlja na pod (tvrdi, meki, koja gustoca?) te sto si postavio na zidove u visini estriha, ako dobro vidim isto neki stiropor?

    avatar

    14.04.2010. (13:54)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Detaljno piše sve o postavi stiropora i vrstama , u postu od 09.03.2010.( stranica prije ove --klikni na "arhiva" u dnu strane ili na datum u kalendaru 09.03. na vrhu strane desno)

    avatar

    14.04.2010. (14:45)    -   -   -   -  

  • tom

    S krugovima mi je sada jasno (dnevna s.,blagavaona i kuhinja 5, ostali dio kuće 6).
    Ono što sam ja našao o parketu od bambusa je sve pohvalno, ima čak i veliko masu.
    Nije mi jasno ono s elektro ventilima.
    Ja ću (iako je sve u jednoj etaži, ali u dva nivoa s pomakom od 45 cm) ići na dva razdjeljnika.
    Dali to znaći da za svaki razdjeljnik imam elektro ventil i termostat?
    Dali imam elektro ventile na svim ventilima u razdjeljniku?
    Opčenito mi nije jasna ova regulacija s termostatima i pumpama (jedna ili dvije pumpe).
    Daji moram imati i dvije ekspanzione posude, što je s termostatom u podu.
    Inaće i meni su preporučili deblji estriht, jer je onda veći rezervoar topline. Preporučili su mi i deblju termo izolaciju na vanjskim zidovima (5cm stiropor+diletacijska traka i folija).

    avatar

    22.04.2010. (21:00)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Kada se kaže krug ne misli se bukvalno na krug , nego točnije bi bilo reči na spiralu čija ukupna dužina nije veća od 100m i izrađena je od jednog komada cijevi sa jednim ulaznim i jednim izlaznim priključkom na razvodnik. Takav jedan kruk uz razmak cijevi od 15 cm može pokriti površinu od 12,5m.

    Elektromotorni pogon se postavlja na povratni ventil na razvodniku za onaj krug koji čiju prostoriju želimo želimo temperaturno regulirati termostatom . U principu kada se izbalansira sistem ( usklade protoci prema željenim temperaturama pojedinih prostorija) dovoljan je samo jedan u dnevnoj sobi.NE trebaju elektropogoni za sve ventile u razvodniku.

    Na jednu pumpu može se spojiti i više razvodnika , ovisi o karakteristici pumpe i ukupnoj dužini svih krugova.

    Ja imam jednu ekspanzionu posudu od 30l za 2 razodnika na zajedničkom povratnom vodu prije ulaza u bojler.

    Ovo sa debljim estrihom definitivno ne stoji. Amerikanci postavljau u drvene kuče podno grijanje na limene ploče sa utorom za cijev i preko toga lijepe parket. Nemaju mpri tome nikakv estrih ili akumulator topline.
    Današnji radijatori su limeni , a u kupaonici "gola " cijev, a nekada su bili željezni lijevani koji su mogli akumulirati puno topline , filozofija se promjenila , zidovi i pod preuzimaju toplinu preuzetu zračenjem i zagrijavanjem zraka. To je ok ako griješ na struju pa akumuliraš u nočnom radu bojlera , inače apsolutno nema smisla.Podno je najefikasnije ako radi stalno na što nižoj temperaturi.Sa tak debelim podom kada ga ugasiš trebati će tjedan dana da postigne radnu temperaturu , a u radu će strašno tromo reagirati na regulaciju.
    Zašto ga onda ne ugradiš pri izljevanju podne ploče , ona je deblja !?

    Ne kužim ovo sa diletacijskom trakom , a 5 cm moram reći i nije nešto, čak ni na Jadranu.
    Neka ti arhitektica konzultira propise , ta debljina nije u skladu sa propisima, dobit ćeš loš energetski certifikat.

    avatar

    22.04.2010. (23:27)    -   -   -   -  

  • tom

    Ovih 5 cm izolacije su dodatna izolacija estrihta s unutarnje strane zida (vanjski zidovi su portherm 30 i 10 cm stiropora). Ispod estrihta ide stiropor 10 cm (ako ide uobičajeni estriht onda 12 cm stiropora)
    Diletacijskom trakom potrebno je razdvojiti estriht na vratima i povšinu veću od 40 m2 (to je kod mene dnevna soba, kuhinja i blagavaona). ona se polaže i na rubovima.
    Ako sam dobro shvatio termostat se može spojiti na pumpu, a ostale ventile izregulirati mehanički fiksno.

    avatar

    27.04.2010. (14:55)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Da ta je kombinacija sasvim ok. Što se tiče regulacije i termostata isto tako, iako će trgovci pokušati prodati što više regulacije.Razgovarao sam i sa nekolicinom ljudi koji također imaju podno i svi kažu da su nepotrebno ulagali u elektropogon ventila jer kada se sistem jednom dobro izbalansira više nije potrebno po njemu prčkati , da istoga zaključka sam došao i sam.

    avatar

    30.04.2010. (08:20)    -   -   -   -  

  • damster

    Kolega pozdrav! Ima li kakvih novosti?

    avatar

    13.05.2010. (15:56)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Ima , stavljam glazuru na stepenice kako bi mogao postaviti gazišta , moram poslikati možda bi mogao i post o tome, dalje čekam kredit kako bi kupio toplinsku pumpu i namještaj.....

    avatar

    13.05.2010. (22:38)    -   -   -   -  

  • damster

    Jesi li već odlučio koju? Marka i tip?

    avatar

    14.05.2010. (08:46)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Zrak -voda svakako obzirom da mi se neda prekopavati dvorište , ali ponuda se iz dana u dan širi , bio sam za Daikina, pa se pojavio Sanyo, onda neki dan naletim na ovo http://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenje-ostalo/toplinska-crpka-zrak-voda- oglas-864471

    Sada se ti odluči ?

    avatar

    14.05.2010. (23:32)    -   -   -   -  

  • geoterm

    cijena: 18.000 kn
    Objavljen: 08.05.2010 u 22:34
    Do isteka je još: 21 dana, 22 h, 39 min
    Oglas prikazan: 794 puta


    Toplinske pumpe - Toplinske crpke , Treća generacija radi i na -19°C vanjske temperature, za gijanje od 50 m2 do 1500 m2 prostora . Vrhunski proizvod, COP od 3,5 do 4,5
    Smanjuje troškove grijanja i do 70 % ( ovisi o dosadašnjem načinu grijanja).

    Cijene cca samo za grijanje , druga generacija crpki , model 2009 :

    8 kW - 18.000,00 kn
    11 kW - 23.000,00 kn
    16 kW - 28.000,00 kn
    22 kW - 38.000,00 kn
    28 kW - 53.000,00 kn
    Vrhunske komponente, Copeland, Daikin, Mitsubishi, Siemens, Sanyo .

    Treća generacija, model 2010 g. : grijanje i hlađenje cca +20%, cijena na upit.

    Toplinska pumpa za bazene, grijanje i hlađenje :

    6,5 kW - 7.000,00 kn
    8,5 kW - 9.000,00 kn
    12,0 kW - 12.500,00 kn
    Rad do -5°C , automatski rad, automatsko odleđivanje, .
    Garancija za uređaje 3 godine.
    Izrada idejnih projekata .

    avatar

    16.05.2010. (23:45)    -   -   -   -  

  • memic

    Estrih memic tel. 061/244/280

    avatar

    14.05.2015. (14:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...