Komentari

mindbuilding.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • studena

    Draga moja, uvijek mi je drago kad naiđem na istomišljenike, ali kad je kultura prehrane u pitanju, radost je neizmjerna :)
    Mens sana in corpore sano je naziv članka u kojem sam pisala na tu temu. Link vodi na moj kulinarski blog, ali prvotno je bio objavljen na blogu ugaslog Karakter kluba nakon što sam ovim člankom O modi, dijetama i umiranju digla debelu prašinu i opće negodovanje.
    A i nakon rasprave sam , na jednom našem kulinarskom portalu, kako je kuhinja "naših starih" možda bila, ako ne baš zdrava, a ono bar smislena prije nekih 50-100 godina kad su ljudi radili težačke poslove, od jutra do mraka bili u pokretu i za doručak listili sušene krmenadle, a krumpir pekli u 2 litre svinjske masti, završila ispod drvlja i kamenja kojima su me obasuli pobornici "tradicionalnog", oni isti koji iza sebe već imaju 1001 isprobanu i neuspješnu dijetu...
    Nekima baš nemo´š ugodit... :))

    avatar

    22.01.2010. (08:32)    -   -   -   -  

  • bastet

    Draga Studena, i ja se uvijek radujem putevima koji me "slučajno" dovedu do srodnih duša, istomišljenika i prijatelja. Nisu li čudesno-bajkoviti ti kozmički magneti koji nas spajaju s jednima i odbijaju od drugih?
    A propos teme koju si načela, sad se ja s tobom slažem. Naime, duh suvremenog, instant tehnologijom zadojenog čovjeka i previše je sklon krajnostima i isključivostima. To vrijedi na svim poljima našeg života, a ne samo kad su u pitanju stalno promjenjiva načela zdrave ishrane. No, nikako da shvatimo jednu temeljnu činjenicu, a to je da je zdrava ishrana prilično relativan pojam. Što je zdravo ovisi o dobi čovjeka, njegovom metaboličkom sklopu, podneblju u kojem živi, njegovom načinu života, genetičkoj sklonosti ka određenim oboljenjima, njegovom trenutnom zdravstvenom stanju, kao i o nizu drugih specifičnih čimbenika. Kako god, ja duboko i iskreno vjerujem u umjerenost i raznolikost u ishrani, te umjerenu fizičku aktivnost kao prilično pouzdan ključ za očuvanje zdravlja. A što se tiče liste zdravih namirnica, mislim da bi svi potpisali listu zdravih namirnica koje sam navele u svom postu, ali bi se zato mnogi mogli gadno sporiti oko nekih drugih. Primjerice, svinjska mast. ( margarin je daleko opasniji za nastanak srčanog udara nego svinjska mast koja, doduše, sadrži zasićene masnoće i kolesterol, ali ne sadrži vrlo opasne trans masne kiseline) Unatoč tome, još donedavno je konzumiranje svinjske masti bilo gotovo anatemizirano. No, poznati su i ljekoviti učinci svinjske masti (protiv bronhitisa, plućnih bolesti, hemoroida, itd). A sve su to itekako znali naši stari!

    avatar

    22.01.2010. (21:28)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    Ja također pokušavam, ali se ne mogu ostaviti cigareta i kave, inače izgledam smiren, ali sam u duši živac i to me jedino lišava stresa.
    Ca mi je predlagala da pijem zeleni čaj umjesto kave, jesam prije, ali uporedo s kavom.
    Volim zeleni čaj, ali ne mogu ostaviti kavu?!
    Ako želiš navrati kod mene imam zanimljivu društveno-sociološku temu i svi komentari su dobrodošli!
    Naručito cijenim tvoj jer imaš pedagoškog iskustva!
    (:-))
    Pozdrav!

    avatar

    22.01.2010. (21:36)    -   -   -   -  

  • studena

    I ja se slažem s tobom, draga Bastet, kao i s činjenicom da je svinjsko meso i mast dugo vremena "prozivano" kao nezdravo i uzročnik mnogih bolesti. Razvoj prehrambene tehnologije omogućuje i poboljšanje proizvodnje, naročito kad je u pitanju prehrana životinja, još jedan čimbenik važan za našu zdravu prehranu. I o ovome bi se dali traktati pisati.
    Ali da se vratim na svinjsku mast: čak ni količina kolesterola a ni zasićene masnoće nisu u onoj količini koja joj se pripisuje, a postotak nezasićenih kiselina kreće se oko 60 posto, za razliku od biljnih masnoća, kao palmino ili kokosovo koje se nalaze u slatkišima, a postotak nezas. kis. se kreće od 11 do 17%, a trans masne kis. si i sama spomenula.
    Problem je u tome da ljudski organizam teže prerađuje životinjske masnoće i ako ne postoji tjelesna aktivnost proporcionalna unesenoj količini, nastaje "zastoj" odnosno pretilost i sve nuss pojave ove bolesti civilizacije.
    To ti je kao da običan auto natankaš kerozinom. Otprilike.

    avatar

    24.01.2010. (09:56)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Kada čovjek nauči osluškivati svoje tijelo i njegove prirodne, iskonske potrebe, to je jedno iznimno stanje duha koje valja uistinu cijeniti. Ja nekad čujem te njegove potrebe, a nekad me ometu šumovi u komunikacijskom kanalu pa u njega unesem i ono što ne bih trebala, kao i svi. Ali, slažem se, sve ove namirnice koje si navela univerzalno su dobre, a još bolje kada ih se pripremi u ukusne obroke. Ja jedino od njih izbjegavam kruh jer makar i onaj "zdravi" koji se kupi, čitala sam da uopće nije tako zdrav, a tamniji je zbog umjetnih boja koje mu se dodaju da bi izgledao zdravije. Nekako sam se odvikla od kruha i jedem ga uz jako malo jela, ali tim bojilima i varkama možeš doskočiti ako ga pripraviš sama. :)

    U svakom slučaju, kada držim pod kontrolom svoje prehrambene navike, osjećam se neopisivo bolje, poletnije i zadovoljnije, drago mi je da još netko razmišlja kao ja. :)

    avatar

    28.01.2010. (20:36)    -   -   -   -  

  • blade777

    Kad bi mogli prilagoditi tjelesne aktivnosti najzdravijoj prehrani,onda bi bilo najbolje prehranjivati se vegeterijanskom prehranom.
    Jest da je takva ishrana jako skupa, ali je svakako zdravija.

    Pozdrav!

    avatar

    29.01.2010. (17:34)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    U posljednjem odlomku pobrojala si glavne uzroke modernih zdravstvenih problema.
    Sjedenje je izum modernog čovjeka. Na početku svojeg postojanja čovjek je hodao, čučao ili ležao.

    Prežderavanje svakakvom, a najčešće nezdravom hranom, također je izum modernog čovjeka. Nekada su tako jeli samo velikodostojanstvenici od grofova do careva, a današnji moderni čovjek ih je u tome gotovo sustigao, ako ne i prestigao.

    Posljedično je izmislio dijetu, koja je totalna glupost. Dijeta nije potrebna, potreban je samo ispravan unos hrane. Koliko se troši toliko se unosi.

    Moja podrša u tvojoj odluci je potpuna. Samo naprijed!

    avatar

    01.02.2010. (14:58)    -   -   -   -  

  • LoveToRead

    Već danima pokušavam bezuspješno nešto napraviti za zdrav duh u zdravom tijelu:). No, kada se umorna vratim s poslu, prvo što ugledam na stolu jest pun tanjur i tooopli kruh kojeg se nikako ne mogu odreći. I onda, kada se lijepo najedem ko čovjek, još bezuspješnije pokušavam doći do sprave za vježbanje, ne bi li napravila barem 10 trubnjašaka. Uvijek imam neke izgovore, a i sama vidim da se osjećam loše, malaksalo i da bi jedna vježba to popravila. Inače, tvoj me blog mrvicu motiviralo, ostalo je u mojoj glavi. Inače, zanimljiv blog:).

    avatar

    01.02.2010. (19:55)    -   -   -   -  

  • Hvalospjev gluposti

    Drago mi je što je krenulo na puno bolje i što si sretnija i vitalnija. To mnogo zanči čovjeku. Znam po sebi. Godinama sam isprobavao koješta i konačno sam našao spas u jednostavnim stvarima o kojima neću ovdje filozofirati jer je ovo ipak tvoj blog. Mogu reći samo da ne odgovara svakome sve i da je najbolje odmah prestati s onim što evidentno šteti zdravlju, a kada se pronađe najbolje rješenje, njega se držati. Nije neka velika pamet, ali je tako :-)

    avatar

    10.02.2010. (10:10)    -   -   -   -  

  • žubor vode

    Pokušavam sve , ali nisam dovoljno uporna...

    avatar

    12.02.2010. (22:49)    -   -   -   -  

  • 2012

    Pozdrav! Evo preporućio bih svim ljudima otvorena uma, da pročitaju intervju sa jednim od najvećih istraživaća zavjera današnjice, Jordanom Maxwellom. Njegove istraživačke radove koriste svi veći istraživaći zavjera, poput Davida Ickea I drugih. Prema istraživačkim podacima Jordana Maxwella snimljen je I jedan od naj gledanijih dokumentaraca današnjice, “DUH VREMENA”
    Jordan Maxwell ovim intervjuom objašnjava nastanak religija, politike, manipulacije ljudima, Novi svjetski poredak i prekretnicu na kojoj se danas nalazimo.
    INTERVJU Jordan Maxwell

    avatar

    25.02.2010. (19:50)    -   -   -   -  

  • NF

    tekući poslovi, to i mene muči, prošlu noć sam imao zanimljivu raspravu o prijevodu Walserovog naslova romana "die Brandung", p'otpuno neslaganje ;)

    avatar

    28.03.2010. (22:03)    -   -   -   -  

  • my happy life

    Eii... nowo :DD

    avatar

    30.03.2010. (10:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...