Komentari

opsa.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • INDEX.HR

    NJEMAČKI ministar rada Franz Josef Jung, koji je prije držao resor obrane, dao je ostavku na svoju dužnost zbog skandala o vladinom zataškavanja informacija o civilnim žrtvama zračnog napada u Afganistanu.

    Jung, koji je prošli tjedan došao u ministarstvo rada iz ministarstva obrane, podnio je ostavku kancelarki Angeli Merkel, kako bi preuzeo "političku odgovornost " za skandal. Njegova ostavka dolazi jedan dan nakon ostavke glavnog vojnog zapovjednika zemlje zbog dezinformiranja javnosti o zračnom napadu u Kunduzu u Afganistanu.

    Sporni napadi

    Predsjednik Udruženog stožera Bundeswehra Wolfgang Schneiderhan i državni tajnik ministarstva obrane Peter Wichert jučer su dali ostavke na svoje mjesto.

    Tijekom spornog napada 4. rujna ove godine na dva naftna tankera koje su oteli talibani ubijeno je 142 ljudi, talibana i civila. Jung je na početku negirao da je u napadu bilo civilnih žrtava, ali je kasnije priznao da je bilo i takvih slučajeva.

    Uhvaćen u laži

    Hamburški tabloid Bild, jedna od najčitanijih novina u Njemačkoj, objavila je pak kako je Jung o civilnim žrtvama znao puno ranije. Točnije, izvadci iz tajnih dokumenata vojne policije pokazuju kako je Jung o civilnim žrtvama saznao isti dan kad se dogodio napad.

    Jung je za to saznao preko video snimke, ali i opširnog izvještaja Bundeswehra u kojemu se kritizirala odluka za napad na tankere, ali se i detaljno izvijestilo o smrtima civila. Ministarstvo obrane potvrdilo je autentičnost izvještaja.

    Sada već bivši ministar rekao je jučer u parlamentu kako nije znao za sporni izvještaj nekoliko tjedana, ali negativne reakcije javnosti nisu se stišale. Javna podrška njemačkom prisustvu u Afganistanu na jako je niskoj razini.

    avatar

    27.11.2009. (15:36)    -   -   -   -  

  • MCpogled

    sad sam izgubio zelju da komentiram

    avatar

    27.11.2009. (23:31)    -   -   -   -  

  • brb

    Da nema poslovično pravednih Nijemaca za NATO zataškavanja nikad se ne bi ni doznalo. Isto su napravili i sada u europskom nogometu. Good bless Deutchland!

    avatar

    28.11.2009. (12:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...