Slažem se s onim dolje odgovorom. Ja molim, vjerujem i mijenjam ono što ja mogu, a malo potaknem i druge, usput... Rodila sam četvero djece, a u mojoj blizini malo tko ima manje od troje (malo propagande primjerom, ne? - zarazna sam...). I navijam za katoličku televiziju. HKR slušam veći dio dana - i sada na poslu. I zaista mnogo toga mijenjaju, a što bi tek da su TV?
Za Mesića nikad nisam glasala, niti bih ikada. Doma ga zovemo Blesić. jako ga je dobro opisao Aralica u svojim knjigama Ambra i Fukara. Nikada mi nije jasno kako takvi ljudi uopće mogu toliko opstati na vlasti i kako su se uopće tamo našli...
Vjerujem da će s Božjom pomoći na čelo doći netko tko će usitinu biti oruđe u Božjim rukama. Molitva i post - djelotvorno.
Moram ići.
P.S.Oćeš malo sekeli-gulaša i pirea?
16.11.2009. (10:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hej. Imao sam malo gužvu... Ne znam što Crkva i iseljenici čekaju s katoličkom televizijom. Ima stučnjaka, vjerujem i sponzora. Možda čekaju da ovakvi mediji danas, udbaško masonska HTV i globalkapitalistička rtl i nova upravljana interesima stranih lobija potpuno uništi nacionalni i vjerski identitet pa da više nitko niti ne želi nešto novo i neovisno. Ljudi će postati toliko ovisni o lažima i manipulacijama da neće imati snage i volje za suočavanje s istinom.
Sekeli slabo jedem. Samo ako nema alternative ;)
19.11.2009. (11:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
izgleda da su se svi uplašili mog sekeli gulaša...pa se boje da će ga morati probati ako nešto napišu... Ma nećete, a i nije baš bio loš. Ja volim kuseli kupus. Moj je pradjed njime izliječen od tuberkuloze. A i danas bi bili mnogo zdraviji kada bi češće jeli tradiocionalna, dobra jela umjesto inih bjelosvjetskih kuhinja, koje uopće nisu prilagođene našem podneblju i organizmu....Svima vam želim lijep vikend!
20.11.2009. (19:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma briga Mesića za autogol. On ima petsto godina i apanažu za cijeli preostali život. Može zbijati šale i pokazivati raji koja mu je to omogućila...zna se koji prst.
@Julijana Ja jako volim jela od kiselog kupusa! Znaš li za štos da ti kupus dobije još puniji okus i lijepu boju i sjaj, da prije nego što ga staviš pirjati rastopiš malo šećera do zlatne boje. Super! Pa još u prilog žganci od kukuruznog brašna... Vau...
A sada malo ogovaranja : kad sam upoznala Merkata pomislila sam da on nikada ne jede na tašte :-)))) Ne samo sekeli gulaš...Da se ja njega dočepam na neko vrijeme baš bi mi bio izazov... :-) @Merkate dragi, no hard feelings?
21.11.2009. (20:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vidim ja tu da se otvara knjiga recepata....;) Julijana, nisam lud za kupusom ali ga moja majka jako voli raditi meni unatoč pa je tako i sutra neka salata od kiselog kupusa sa maslinovim uljem i češnjakom. A baš moram odradit dvije cuge pa ne znam kako će to proći:))) I slažem se da domaća jela su ustvari lijek. U prirodi ima svega ali će farmaceutika i GMO to u talu sve uništiti kao i pravila EU o hrani. Pa bumo bolesni, ovisni o lijekovima koji će poticat uzimanje drugih lijekova i biti ćemo ružni kao englezi i europski političari. Ljub'ce, samo da ti onako kažem što sam danas jeo pa ćeš vidjet da sam nemoguća misija. Doručak međimurska gibanica . Ručak - sardine, karfiol, cikla i kutija keksa a večera 6 palačinki od sira i pekmeza. Često znam pojesti više od mnogo ambicioznijih ali se to sve negdje istopi. Valjda kada malo stanem na loptu ću se popuniti.
21.11.2009. (22:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
A ti, Merk, možda imaš trakavicu? Šala, vjerojatno imaš brzi metabolizam, ali Ljube bi te sigurno brzo udebljala. Ja imam puno bolju liniju kada nema iskušenja maminih specijaliteta (ona par mjeseci provede na jugu) - u istom smo dvorištu, pa se donose zdjele kiflica,tepsije slasnih i masnih lazanja, gibanica i ostaloga, a sve dobro zamašćeno, pa u Slavoniji smo, zar ne?...A nemamo brzi nego extra spori metabolizam, pa smo svi skloni debljanju.
Evo vam malo teme za pisanje: što najviše volite jesti, a što najmanje (da se prisjetimo leksikona iz dječjih dana). A mogli bi predložiti i druga pitanja za leksikon. Npr: omiljeni kolači!
Ili ćete nastaviti zavjet šutnje?!
25.11.2009. (20:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Julijana, eto opet neka gužva. Bit će toga još a sve razmišljam da zatvorim butigu. Aralicu ne čitam od kada me njegov rođak mladi prebio na treningu ;))) Najviše volim jesti njoke i govedinu u saftu, mogu proći i bataci. Dalmoši to zovu paštašuta brijem. Od kolača Sacher i kesten torta.
@cruce, nemoj da mi zbrišeš još jedared jer će biti šore !
@dori, dragi su ti pozdravi, hvala !
30.11.2009. (16:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vrijeme je svježih kobasica...pečenih...malko podlivenih da bude moče. A u prilogu žganci i - kiseli kupus, naravno! A i orahe smo oljuštili, pa može i jedna dobra, bogata gužvara. To je sezonski jelovnik, dakle - u svakoj sezoni druga klopa, prilagođena prilikama...
A ima i čvaraka. I švargla. Ma svašta finoga ima, moj narode...!
30.11.2009. (19:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ohoho, i Didek (to je spoj dalmatinskog i purgerskog naziva za djeda odmilja) se oglasio. Čim se nešto dalmatinsko spomene evo ti njega. Paštašuta pitaš Merki, pojma nemam.:)
30.11.2009. (22:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ema, dido ti je kao mali dječačić s zagrebačkog predgrađa trčkarao po prašnjavoj livadi i umislio si da će biti nogometaš. ponosni otac ga je odveo prilikom službenog puta (znaš kako se u komunizmu putovalo s cijelom familijom na dug države pa je sad Franjo kriv) u 'ajduk. ali nikako nije mogao uhvatiti dijalekt pa nije razumio kada što treba raditi te ga je trener Jure Kozina poćera u Sinj na kaljenje i govorne vježbe. no osim što u nogometnom smislu nije napredovao, sve što je naučio je bilo - sra, ija, prdija, pija....i eto sad je ogorčen na najljepši dio hrvatske...šta češ, uvijek su ljudi krivi...;)
01.12.2009. (08:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Švargl = vrlo dobro očišćen i opran želudac (kao, uostalom i crijevo prije punjenja mesom za kobasice, kulen , kulenovu seku...) napunjen obarinama (dobro prokuhano meso s onih dijelova s kojih ga je teško skinuti kad je sirovo : npr. oko kostiju; kuha se sve dok se samo ne odvoji od kostiju, a onda se pažljivo pregleda i očisti od eventualnih sitnih koščica, jer je grozno kad ti tako nešto dođe pod zub - kao i loše očišćen orah, kad nađeš ljusku u nadjevu...grrrr) i različitim začinima, pa malo prodimljen...mmmmm...jako fino...uz koju kiselu papriku ili krastavčić...
gužvara= kolač od dizanog tijesta nadjeven različitim nadjevima (orasi, mak, grožđice i cimet, nadjev od maslaca i šećera - tada se zove "maslenica") i smotan u rolat. Posebno se cijeni kad ima dosta nadjeva, makar onoliko koliko i tijesta, a bolje je još više. Također se cijeni kad se tijesto dovoljno tanko razvalja, pa dok se mota bude što više "spirala" od nadjeva, što se vidi kad se kolač razreže na ploške...mmmmm...fino uz čašu toploga mlijeka. A može i bez...:-)) Takav se kolač drugdje zove orehnjača, mahovnjača...ali što ćemo s onima gdje su drugi nadjevi? Osim toga, naziv gužvara je i prikaz kako se priprema tijesto - mijesi se, gužva...:))
01.12.2009. (11:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Dido,šta je bilo kad si se probudio? I šta s tim štruklama? Mamica su štrukle pekli, meni nisu nikaj rekli. Mamica su štrukle pekli, meni nisu nikaj rekli.2. Štrukli su se prigoreli, mamica su plakat šteli. To je totalno bezvezan tekst!Ajde razumim mamici se persiralo,ali kakve veze ima što je ona pekla neke štrukle šta li već i šta nije njemu/njoj ništa o tome rekla? Ne vidim poveznicu prve strofe s nastavkom koji kaže da su štrukle izgorile. Jesu li izgorile jer je mamica krila da se peče, pa nije pred njim/njom smjela povirivat u štednjak?? Ka ono pravila se da se ne peče ništa?Zar je to neki razlog za plač??? Pa on i tako nije znao da se peku. Ma tanka je to priča. Kako je on mogao ne skužit da se peku štrukle, zar nije mirisalo iz pećnice? Pa kad je već sve izgorilo moralo se čut. Ne shvaćam tu pjesmu. I ako je već htjela plakat, a što ju je spriječilo? Ako ti se plače, plači. Htjela je a nije plakala? Ne smi plakat? Toliko pitanja otvara ova nazovi pjesma.... Ostatak teksta je totalno nerazumljiv. . Školnik ide kak po drotu, štiri snehe su na špotu.4. Prva mu donese sira, druga ju s pogačom tira, tretja mu donese putra, štrta veli ja bum zutra.5. Nejte snehe k mej hoditi, muži su vam fest srditi.6. Naj se gospon ne bojiju, naši muži trdo spiju! Nadam se da je smisleniji kad se prevede od prvog dijela..
01.12.2009. (20:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@dido, čuj razumijem te. probao sam i ja nekoliko sportova, potrošio 20 godina treninga, posebne prehrane i kaj sad imam ? rastureno koljeno, kičmu kao stari did, s... metabolizam...a malo mi je falilo da zaigram u Barceloni...samo malo talenta, upornosti, rada, žnora i još stotinjak sitnica... apropo(s) piknika, slažem se. čim ljubica dođe na kolodvor, ragrabimo pošiljku na tomislavcu. ako zaluta koji gladni panker kojeg je čača otjerao od kuće, mi ćemo ga otjerat preciznim udarcima tvrđim kobasicama po potkoljenicama. ustvari ti to najbolje znaš kako se radi s gladnim prosvjednicima po bespućima golanskih visoravni ;)
@ema, ja te niš ne razmem
01.12.2009. (22:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma dečki dragi, to se ne radi tako. Javite se vi meni koji dan ranije i dođite "na lice mjesta". Jer može se dogodili da se sjetimo još nečega i onda to na pikniku kod kolodvora nećemo moći popraviti. Ali ako ste ovdje sve je nadoknadivo! :))))
02.12.2009. (18:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
A, vidim, danas imaš inspiraciju.
Slažem se s onim dolje odgovorom.
Ja molim, vjerujem i mijenjam ono što ja mogu, a malo potaknem i druge, usput...
Rodila sam četvero djece, a u mojoj blizini malo tko ima manje od troje (malo propagande primjerom, ne? - zarazna sam...).
I navijam za katoličku televiziju. HKR slušam veći dio dana - i sada na poslu. I zaista mnogo toga mijenjaju, a što bi tek da su TV?
Za Mesića nikad nisam glasala, niti bih ikada. Doma ga zovemo Blesić. jako ga je dobro opisao Aralica u svojim knjigama Ambra i Fukara.
Nikada mi nije jasno kako takvi ljudi uopće mogu toliko opstati na vlasti i kako su se uopće tamo našli...
Vjerujem da će s Božjom pomoći na čelo doći netko tko će usitinu biti oruđe u Božjim rukama.
Molitva i post - djelotvorno.
Moram ići.
P.S.Oćeš malo sekeli-gulaša i pirea?
16.11.2009. (10:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
Što si se uplašio - sekeli gulaša?! Ma nema ga više, sve smo smazale.
17.11.2009. (18:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
Hej. Imao sam malo gužvu...
Ne znam što Crkva i iseljenici čekaju s katoličkom televizijom. Ima stučnjaka, vjerujem i sponzora. Možda čekaju da ovakvi mediji danas, udbaško masonska HTV i globalkapitalistička rtl i nova upravljana interesima stranih lobija potpuno uništi nacionalni i vjerski identitet pa da više nitko niti ne želi nešto novo i neovisno. Ljudi će postati toliko ovisni o lažima i manipulacijama da neće imati snage i volje za suočavanje s istinom.
Sekeli slabo jedem. Samo ako nema alternative ;)
19.11.2009. (11:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
izgleda da su se svi uplašili mog sekeli gulaša...pa se boje da će ga morati probati ako nešto napišu... Ma nećete, a i nije baš bio loš. Ja volim kuseli kupus. Moj je pradjed njime izliječen od tuberkuloze. A i danas bi bili mnogo zdraviji kada bi češće jeli tradiocionalna, dobra jela umjesto inih bjelosvjetskih kuhinja, koje uopće nisu prilagođene našem podneblju i organizmu....Svima vam želim lijep vikend!
20.11.2009. (19:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ossimpleljubica
Ma briga Mesića za autogol. On ima petsto godina i apanažu za cijeli preostali život. Može zbijati šale i pokazivati raji koja mu je to omogućila...zna se koji prst.
@Julijana
Ja jako volim jela od kiselog kupusa!
Znaš li za štos da ti kupus dobije još puniji okus i lijepu boju i sjaj, da prije nego što ga staviš pirjati rastopiš malo šećera do zlatne boje. Super!
Pa još u prilog žganci od kukuruznog brašna...
Vau...
A sada malo ogovaranja : kad sam upoznala Merkata pomislila sam da on nikada ne jede na tašte :-)))) Ne samo sekeli gulaš...Da se ja njega dočepam na neko vrijeme baš bi mi bio izazov... :-)
@Merkate dragi, no hard feelings?
21.11.2009. (20:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
Vidim ja tu da se otvara knjiga recepata....;)
Julijana, nisam lud za kupusom ali ga moja majka jako voli raditi meni unatoč pa je tako i sutra neka salata od kiselog kupusa sa maslinovim uljem i češnjakom. A baš moram odradit dvije cuge pa ne znam kako će to proći:))) I slažem se da domaća jela su ustvari lijek. U prirodi ima svega ali će farmaceutika i GMO to u talu sve uništiti kao i pravila EU o hrani. Pa bumo bolesni, ovisni o lijekovima koji će poticat uzimanje drugih lijekova i biti ćemo ružni kao englezi i europski političari.
Ljub'ce, samo da ti onako kažem što sam danas jeo pa ćeš vidjet da sam nemoguća misija.
Doručak međimurska gibanica . Ručak - sardine, karfiol, cikla i kutija keksa a večera 6 palačinki od sira i pekmeza. Često znam pojesti više od mnogo ambicioznijih ali se to sve negdje istopi. Valjda kada malo stanem na loptu ću se popuniti.
21.11.2009. (22:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ema
Ah, jel se ti to nama rugaš? Kao žališ se što ti se ne pretvara tolika hrana u salo kao nama običnim smrtnicima. Nepravda, nepravda!
21.11.2009. (22:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Rosario
Recite mi što se dogodilo s CRUCE.BLOG.HR ???
Hvala.
Rosario
22.11.2009. (01:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
Ne rugam se. Mijenjao bi se odmah. Teže se debljati nego mršavjeti. Pitajte sportaše.
rosario, izbrisala je blog. razloge ne mogu pisati a nadam se da će ga vratiti.
22.11.2009. (23:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
Što je ovo - imate svi zavjet šutnje?
A ti, Merk, možda imaš trakavicu? Šala, vjerojatno imaš brzi metabolizam, ali Ljube bi te sigurno brzo udebljala. Ja imam puno bolju liniju kada nema iskušenja maminih specijaliteta (ona par mjeseci provede na jugu) - u istom smo dvorištu, pa se donose zdjele kiflica,tepsije slasnih i masnih lazanja, gibanica i ostaloga, a sve dobro zamašćeno, pa u Slavoniji smo, zar ne?...A nemamo brzi nego extra spori metabolizam, pa smo svi skloni debljanju.
Evo vam malo teme za pisanje: što najviše volite jesti, a što najmanje (da se prisjetimo leksikona iz dječjih dana). A mogli bi predložiti i druga pitanja za leksikon. Npr: omiljeni kolači!
Ili ćete nastaviti zavjet šutnje?!
25.11.2009. (20:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nesigurnim-korakom
I am back :-)))
Ali, pod drugim nazivom jer mi nisu dali administratori da se vratim pod starim imenom. Sada je link bloga http://nesigurnim-korakom.blog.hr
Pozdrav, Cruce
29.11.2009. (01:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
Slušaj, može neki dobar vic za početak završetka šutnje?
Pa gdje ste svi nestali?
Nije vas valjda sve smlatilo južno vrijeme?
29.11.2009. (21:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Julijana
Ili si počeo čitati stotine stanica Aralice, pa nemaš vremena?
29.11.2009. (21:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
@Julijana, eto opet neka gužva. Bit će toga još a sve razmišljam da zatvorim butigu. Aralicu ne čitam od kada me njegov rođak mladi prebio na treningu ;)))
Najviše volim jesti njoke i govedinu u saftu, mogu proći i bataci. Dalmoši to zovu paštašuta brijem. Od kolača Sacher i kesten torta.
@cruce, nemoj da mi zbrišeš još jedared jer će biti šore !
@dori, dragi su ti pozdravi, hvala !
30.11.2009. (16:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ema
Pašticada, smoto!
30.11.2009. (16:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ossimpleljubica
Vrijeme je svježih kobasica...pečenih...malko podlivenih da bude moče. A u prilogu žganci i - kiseli kupus, naravno!
A i orahe smo oljuštili, pa može i jedna dobra, bogata gužvara.
To je sezonski jelovnik, dakle - u svakoj sezoni druga klopa, prilagođena prilikama...
A ima i čvaraka. I švargla.
Ma svašta finoga ima, moj narode...!
30.11.2009. (19:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
@ema, a e, pašticada s naglaskom drugom slogu ! A ća dođe paštašuta ? Ostaci tijesta ?
@dido,a ća ću kad sam povodljiv, slab karakter, preuzmu me lako...ali ni štruklji zapečeni nisu loši, može i to...ipak, kaštradina...hmmm
@ljub'ce, morat ću posegnut za nekim etno rječnikom !
30.11.2009. (21:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ossimpleljubica
Samo pitaj, baj' Krešo. Ja ću tebi prevesti što ne razumiješ :))))
30.11.2009. (22:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ema
Ohoho, i Didek (to je spoj dalmatinskog i purgerskog naziva za djeda odmilja) se oglasio. Čim se nešto dalmatinsko spomene evo ti njega.
Paštašuta pitaš Merki, pojma nemam.:)
30.11.2009. (22:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
@ljubice, švargla, gužvara ?
@ema, dido ti je kao mali dječačić s zagrebačkog predgrađa trčkarao po prašnjavoj livadi i umislio si da će biti nogometaš. ponosni otac ga je odveo prilikom službenog puta (znaš kako se u komunizmu putovalo s cijelom familijom na dug države pa je sad Franjo kriv) u 'ajduk. ali nikako nije mogao uhvatiti dijalekt pa nije razumio kada što treba raditi te ga je trener Jure Kozina poćera u Sinj na kaljenje i govorne vježbe. no osim što u nogometnom smislu nije napredovao, sve što je naučio je bilo - sra, ija, prdija, pija....i eto sad je ogorčen na najljepši dio hrvatske...šta češ, uvijek su ljudi krivi...;)
01.12.2009. (08:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ema
Shvaćam sad otkud te frustracije. Trebalo mi je pojašnjenje. Hvala Merkate!
01.12.2009. (08:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ossimpleljubica
Švargl = vrlo dobro očišćen i opran želudac (kao, uostalom i crijevo prije punjenja mesom za kobasice, kulen , kulenovu seku...) napunjen obarinama (dobro prokuhano meso s onih dijelova s kojih ga je teško skinuti kad je sirovo : npr. oko kostiju; kuha se sve dok se samo ne odvoji od kostiju, a onda se pažljivo pregleda i očisti od eventualnih sitnih koščica, jer je grozno kad ti tako nešto dođe pod zub - kao i loše očišćen orah, kad nađeš ljusku u nadjevu...grrrr) i različitim začinima, pa malo prodimljen...mmmmm...jako fino...uz koju kiselu papriku ili krastavčić...
gužvara= kolač od dizanog tijesta nadjeven različitim nadjevima (orasi, mak, grožđice i cimet, nadjev od maslaca i šećera - tada se zove "maslenica") i smotan u rolat. Posebno se cijeni kad ima dosta nadjeva, makar onoliko koliko i tijesta, a bolje je još više. Također se cijeni kad se tijesto dovoljno tanko razvalja, pa dok se mota bude što više "spirala" od nadjeva, što se vidi kad se kolač razreže na ploške...mmmmm...fino uz čašu toploga mlijeka. A može i bez...:-))
Takav se kolač drugdje zove orehnjača, mahovnjača...ali što ćemo s onima gdje su drugi nadjevi? Osim toga, naziv gužvara je i prikaz kako se priprema tijesto - mijesi se, gužva...:))
01.12.2009. (11:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ema
@ Dido,šta je bilo kad si se probudio? I šta s tim štruklama?
Mamica su štrukle pekli, meni nisu nikaj rekli. Mamica su štrukle pekli, meni nisu nikaj rekli.2. Štrukli su se prigoreli, mamica su plakat šteli. To je totalno bezvezan tekst!Ajde razumim mamici se persiralo,ali kakve veze ima što je ona pekla neke štrukle šta li već i šta nije njemu/njoj ništa o tome rekla? Ne vidim poveznicu prve strofe s nastavkom koji kaže da su štrukle izgorile. Jesu li izgorile jer je mamica krila da se peče, pa nije pred njim/njom smjela povirivat u štednjak?? Ka ono pravila se da se ne peče ništa?Zar je to neki razlog za plač??? Pa on i tako nije znao da se peku. Ma tanka je to priča. Kako je on mogao ne skužit da se peku štrukle, zar nije mirisalo iz pećnice? Pa kad je već sve izgorilo moralo se čut. Ne shvaćam tu pjesmu. I ako je već htjela plakat, a što ju je spriječilo? Ako ti se plače, plači. Htjela je a nije plakala? Ne smi plakat? Toliko pitanja otvara ova nazovi pjesma....
Ostatak teksta je totalno nerazumljiv.
. Školnik ide kak po drotu, štiri snehe su na špotu.4. Prva mu donese sira, druga ju s pogačom tira, tretja mu donese putra, štrta veli ja bum zutra.5. Nejte snehe k mej hoditi, muži su vam fest srditi.6. Naj se gospon ne bojiju, naši muži trdo spiju!
Nadam se da je smisleniji kad se prevede od prvog dijela..
01.12.2009. (20:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
merkat
@ljubice, "Slavonijo zemljo plemenita "
@dido, čuj razumijem te. probao sam i ja nekoliko sportova, potrošio 20 godina treninga, posebne prehrane i kaj sad imam ? rastureno koljeno, kičmu kao stari did, s... metabolizam...a malo mi je falilo da zaigram u Barceloni...samo malo talenta, upornosti, rada, žnora i još stotinjak sitnica...
apropo(s) piknika, slažem se. čim ljubica dođe na kolodvor, ragrabimo pošiljku na tomislavcu. ako zaluta koji gladni panker kojeg je čača otjerao od kuće, mi ćemo ga otjerat preciznim udarcima tvrđim kobasicama po potkoljenicama. ustvari ti to najbolje znaš kako se radi s gladnim prosvjednicima po bespućima golanskih visoravni ;)
@ema, ja te niš ne razmem
01.12.2009. (22:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ossimpleljubica
Ma dečki dragi, to se ne radi tako. Javite se vi meni koji dan ranije i dođite "na lice mjesta". Jer može se dogodili da se sjetimo još nečega i onda to na pikniku kod kolodvora nećemo moći popraviti. Ali ako ste ovdje sve je nadoknadivo! :))))
02.12.2009. (18:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...