Komentari

podijelimoradost.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • bartimej croata

    Divno je što si zaštitila mačku, time si pokazala da ćeš znati zaštititi i svoju hitru, nježnu(umiljatu), i inteligentnu misao(koja trči po 'zemlji') kad bude 'napadnuta'.
    Ali, ali, teško je sa liberalima koji isto 'vole' životinje, pa ih drže u kući ili stanu. Zapravo su te životinje najčešće žrtve, jer čovjek tu nije u ulozi gospodara(Pos), nego svoju inteligenciju spušta svojom nevjerom na razinu animalnu, jer životinje iako imaju 'daha', nemaju dar besmrtnosti, pa se udomitelji i vlasnici najčešće pasa, osjećaju kao istomišljenici što im popravlja kvalitetu života kako oni potsvjesno osjećaju. Jer ne vjeruju u svoju besmrtnost. Zato u islamskoj bosanskoj kulturi sasvim ispravno kažu - Ne drži u kući zajedno hajvana i insana-.

    avatar

    17.10.2009. (22:57)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Ja sam trenutno obični mali zagrebački obrtnik. Jedva čekam mirovinu koja će mi donijeti slobodno vrijeme da bih mogao pisati i baviti se umjetnošću. Ja svako jutro kao molitvu izgovorim otprilike ovo- Znaš Gospodine da nisam ni fakultet završio, nisam osobito pametan, ne znam ni jezike, osim malo ruski koji sam morao učiti u školi, svi me ismijavaju(kao vjernika) ,cijeli život naporno radim ; baš se osjećam konačno malenim, ali ti si takvima obećao dati spoznaje, pa izvoli ispuniti obećanje. (usp. Mt 11, 25-27 i Lk 10,21) (mala šala)
    I tako ti ja svašta znam, zapravo običan vjernik teško može i zamisliti šta znam, ali stvarno nisam ja kriv. Iako mi je muka radi toga. Jako se bojim da se ne uzoholim, pa od svih darova Duha najviše cijenim Strah Božji.
    Ali sreća (u nesreći) da imam ženu koja me stalno podsjeća da sam slab muž, otac i mladi dedo pa se teško mogu uzoholiti.
    Eto, to sam ukratko ja. Pozdrav.

    avatar

    17.10.2009. (22:58)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    Čestitam, Zaista je prekrasno što imate unuče. Meni je to još nestvarno. Često se šalim sa svojom djecom da valjda neću biti toliko stara, kad postanem baka, da me moraju za stup privezati, da mogu stajati dok držim unuče. Sjećam se moga tate koji se s unučadima igrao, puzao s njima po podu i skupljao igračke. Moja sestra ima unuče i doslovce je luda za njim.
    A sad malo o ženama. Bog je stvorio Evu od rebra. Od rebra zato da mu bude sa strane i uvjek pri pomoći. Rebro je tanko i lomljivo, tako je i žena nježnija po konstituciji, ali jednako mudra.
    Pošto je nježnija, mora biti i lukavija. To je veliko ženino oružje. A vaša žena ga ima.
    Tvoja molitva je takva kao da je ja izgovaram. Meni je važno kakva sam ja u Božjim očima, a ne u ljudskim. Ja se ne dam okrenuti od evanđelja. (Kol 1:23) Jedna poslovica kaže: Tuđe su nam mane pred očima, a naše su nam na leđima.
    Žalosti me samo kad vidim da je netko ravnodušan prema evanđelju.
    "Blaženi su siromašni ... žalosni ... krotki ... gladni i žedni pravde ... milostivi ... čista srca ... graditelji mira i progonjeni radi pravde. ...Radujte se i veselite, jer je velika vaša nagrada na nebesima." Mt 5

    avatar

    18.10.2009. (21:59)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Dugo, dugo sam razmišljao što znači- blaženi siromašni duhom- i onda mi je sinulo, zapravo je to bio dar odozgor. To znači blaženi siromašni svojim duhom, a bogati Božjim Duhom.
    Mala ispravka. Znam da mi nećeš zamjeriti. Kaže se- Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra. Mislim da razumiješ šta hoću reći.
    Moli se za djecu da im Otac nadoknadi očevu odsutnost, tako će lakše naći put do bračnog sudruga.
    Velika je tajna u rebrima. Blizu su srca. Hoću reći obitelj je velika tajna, o kojoj ja baš nisam dostojan pisati, ali eto.
    Sve je skriveno u Otkrivenju. Nešto ću morati i otkriti. Bog odlučuje i o spolu djeteta i to je od Adama i Eve unaprijed određeno i ponovo obnovljeno u Noina vremena.
    Pozdrav

    avatar

    19.10.2009. (00:03)    -   -   -   -  

  • Antifona

    Čovječji duh je najveća snaga na ovome svijetu.
    Sve je određeno duhom koji prebiva u nama.
    Neka te i nadalje ispunja duh dobrote i ljubavi i
    neka te dragi Bog blagoslovi.

    avatar

    19.10.2009. (09:26)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    >To znači blaženi siromašni svojim duhom, a bogati Božjim Duhom.<
    I ja sam imala s tim problema, ali su mi se duhovne oči otvorile kad sam pročitala tvoje razmišljanje.
    Ovo sa spolom djeteta ćeš mi morati pojasniti. Bog je suveren vladar, on upravlja sa svime pa sigurno i s time, ali mi pronađi stihove u Bibliji koji o tome govore.

    avatar

    19.10.2009. (17:56)    -   -   -   -  

  • tignarius

    radost@
    svaka ti čast, imaš silni snagu (za koju znaš da nije od tebe) a barta@ moraš uvijek malo "tetošiti".- tako "daje najbolje rezultate"

    avatar

    19.10.2009. (23:02)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Ne radi se o Božjem vladanju, kako kažeš, već stvaranju duše. Čim se spoje muška i ženska spolna stanica nastaje život.
    Mt 1,18-24
    S rođenjem Isusa Krista bilo je ovako:Njegova majka Marija bijaše zaručena s Josipom. Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je začela po Duhu Svetom. Nato Josip, muž njezin, jer je bio pravedan i jer je nije htio javno osramotiti, naumi je potajno otpustiti. Tek što je to u sebi odlučio, ukaza mu se u snu anđeo Gospodnji i reče mu: "Josipe sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti Mariju jer je ono što je ona začela, od Duha Svetoga. Rodit će sina, i nadjeni mu ime Isus, jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njegovih." A sve je to bilo da se izvrši što je Gospodin rekao po proroku: 'Evo, Djevica će začeti i roditi sina, i dat će mu ime Emanuel' -što znači: Bog je s nama.
    Kad se Josip probudi, učini kako mu je zapovjedio anđeo Gospodnji: dovede kući ženu svoju. I ona, a da se nije s njom sastao rodi sina, komu on nadjenu ime Isus.

    ja vjerujem, a tebi mogu reći i da znam da je Bog od početka s nama. Duhovni oci prvih stoljeća kršćanstva su govorili da Bog stvara dušu oko 40 -setog dana, ja tu imam spoznaje ali to ne namjeravam nikom reći osim Papi ako budem imao priliku. U prvom momentu života duše ona je savršena, (Jer Bog i ne može stvoriti ništa nesavršeno), ali već sljedeći trenutak bude ranjena istočnim grijehom. Ta rana se zaliječi na krštenju, ali ne i na razini tijela, pa tijelo ostane izloženo bolestima i smrti. Bilo bi divno kad bi roditelji bili u stanju savršeno odgajati dijete, onda bi i duh i duša djeteta ostali zdravi, kao poslije krštenja. Znamo iz iskustva da smo jako grešni i da to nije tako u praksi.
    A sad odgovor na pitanje koliko mislim da smijem. Ova je opservacija kod mene česta, ali to mora tako biti, jer se ne kazuju Božje tajne.
    Post.4, 1
    Čovjek pozna svoju ženu Evu, a ona zače i rodi Kajina, pa reče: Muško sam čedo stekla pomoću Jahve.
    Možda je prerano da ti govorim o drugim citatima, komplicirano je. Meni jest lako, jer sam već 77. god. dobio tu spoznaju, ali je ona sa Drveta spoznanja dobra i zla pa ću prekinuti tu priču. Ovo neshvaća ni moja žena (jer je ne zanima) što ja poštujem.
    Sad nakon ovoga kod tebe će se javiti stotine pitanja, od čega ne bježim ali moram nastaviti pisati na blogu, pa ću se malo tome posvetiti. Pozdrav

    avatar

    19.10.2009. (23:09)    -   -   -   -  

  • EuM

    Nisam tvoje obraćanje meni doživio kao napa dnego kao drugačiji pristup ili mišljenje o vjeri. Svi smo u procesu spoznaje te se moramo držati izvornih postulata vjere ali i novih događaja u suvremenom vremenu u svezi karizmatika, njihova djelovanja, te ukazanja kao vjesnika novog doba. Hvala na pjesmi, a ovdje se ne i upuštao u vaš dijalog ugodni...Lp i blagoslov.

    avatar

    19.10.2009. (23:38)    -   -   -   -  

  • Antifona 2

    Evo jedna molitvica: Presveto Srce Isusovo, daj mi svoju milost
    bez koje ne mogu biti svet.
    Pomozi mi: biti siromašan u duhu da tražim nebeska bogatstva,
    biti blag da nadvladam svaku srđbu, tražiti u svojim žalostima utjehu
    u Tvom Presvetom Srcu, gladovati i žeđati za svetošću,
    ljubeći Te svim svojim srcem, biti milosrdan prema svom bližnjemu,
    da primim Tvoje oproštenje, biti čist srcem da me Ti ljubiš i biti mirotvorac,
    čuvajući mir sa sobom i s drugima.
    Presveto srce Isusovo, ljubim Te!
    Pozdrav ostavljam i neka te dragi Bog blagoslovi.

    avatar

    20.10.2009. (14:02)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    @Antifona
    "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj." Lk 1:38
    Ovo je stih koji me se jako dojmi. Koliko smo mi žene, majke, supruge, radnice spremne reči Bogu skrušeno: - Neka mi bude po riječi tvojoj. Ta rečenica isključuje svaku emancipaciju, za koju se žene dan danas bore.
    Ja običavam u molitvi reči >Bože, budi milostiv meni grešniku. < ( Lk 18:13) jer nikad u potpunosti ne mogu biti pokorna poput Marije.
    Rastavljena sam. To nije Bogu milo, ali mi je po svojoj velikoj milosti (po Kristu Isusu) oprostio. Za uzvrat se trudim, poput Marije, izvesti svoju djecu na životni put. Sin je završio fakultet i radi već nepune četri godine. Kči je četvrti srednje i dogodine će krenuti na fakultet.
    Težak je posao odgojiti čovjeka, od malog stvorenja koje izgleda poput igračke do čovjeka koji će i sam biti roditelj. Poput Marije sam proživila mnogo tegobnih trenutaka.
    Marija je bila bogu po volji i zato ju je izabrao za Majku Božju. Tako neka svaka žena bude Bogu po volji i neka kroz sebe širi miomiris Božji na svoje bližnje.

    avatar

    20.10.2009. (20:22)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    @tignarius
    Bože hvala ti što si tako savršen i da je tvoja ljubav i milost prema nama, grešnicima na ovoj zemlji, toliko velika da možeš odslušati svaku molbu za oproštenje grijeha. Ali grijeh treba priznati, pa onda oprostiti i potom zaboraviti.
    Jedno je ispričati se. To se radi radi ljubaznosti, nekima ni to ne pada na pamet, a neki to misle i ozbiljno. Ali kad netko kaže >Oprosti mi< to već ima drugačiji prizvuk. To je kao u Gibonijevoj pjesmi >lakše je bit ljudima umrit, nek drugima reč oprosti

    avatar

    20.10.2009. (20:49)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    @evandjelje u molitvama
    Hvala. Laknulo mi je. Osobno uvijek teško proživljavam ako se netko ljuti na mene.
    Ovo što ću napisati ne odnosi se na tebe.
    Mislim da ću i otići s ovoga svijeta, a da ne shvatim zašto me neki ljudi ne vole. I općenito što večina ne ispunjava najveću Kristovu >Ljubite jedni druge kao što ljubite samoga sebe

    avatar

    20.10.2009. (21:02)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    Bartimeju, puno toga sam razumjela, a za ono što nisam neću ti postaviti stotinu pitanja. Drago mi je čuti za tvoje spoznaje. Ni Isusa u njegovo doba nisu razumijeli. Danas ga razumiju samo kršćani. U svakome od nas Duh Sveti djeluje, a ljudi smo različiti, tako je i djelovanje različito.
    >Duh stvara dušu oko 40-og dana.< Od kojeg dana 40 dana? Priznajem da mi je to malo nejasno. Ljudi smo različiti, tako je i djelovanje Duha Svetoga u nama različito. Sve nas Bog koristi za objavu njegovih nauma drugima posredstvom Duha. Tako svi i imamo različite darove.
    Bog je Adamu udahnuo >dah života

    avatar

    20.10.2009. (21:40)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    Tako je čovjek dobio tijelo , duh i dušu. Zbog tog što je sagriješio, svi potomci nadalje dobivaju tijelo, duh i grešnu dušu. Tako je malo, svakome od nas preslatko dijete ili unuče, koliko god to teško zvuči, ipak grešnik.
    Krštenje male djece nerazumijem. Čovjek čovjeka ne može razriješiti grijeha. Grijehe može razriješiti jedino Bog preko svog Sina. Malo dijete ne zna što je grijeh. Tek kad odraste, i kad svojim umom može pojmiti i shvatiti da je Isus njegov spasitelj, tada će mu biti oprošteni grijesi.

    avatar

    20.10.2009. (21:41)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    @Podijelimo radost, imam prijatelja (kućnih) baptista, pa mi je poznat problem krštenja djece.
    Oni su prvi uveli, ako sam dobro zapamtio, krštenje odraslih. Ukratko, ima sjedočanstava iz Djela ap. da su se cijele obitelji krstile, a za pretpostaviti je da je bilo i male djece. Ali doslovno piše cijele obitelji. Oprosti, kasno je pa mi se ne da tražiti citat. Također, Isus kaže :"Pustite malene k meni, Njihovo je kraljevstvo nebesko." A samo kršteni pripadaju kraljevstvu nebeskom. Već na zemlji. Druga je stvar šta se događa poslije prvog ili drugog suda.Ovdje mislim na nekrštene. Mislim da je dobro djecu krstiti, do najviše 40 dana jer je Isus bio prikazan u hramu ako se ne varam sa 40 dana. Ako znaš da na krštenju bude izliječena rana istočnog grijeha na duhovnoj razini onda je logično da želiš što prije djecu krstiti. Sad mi je malo neugodno, jer sam te možda malo duhovno 'inkomodirao' pa mi oprosti.
    Ono što sam spominjao kad Bog stvara dušu, (cca 40 dana ) odnosi se od momenta začeća.
    Znači spajanja muške i ženske spolne stanice. Ali pošto to nije dogma, pametno je misliti da je to od samog momenta začeća Ako me razumiješ za razloge. Večeras sam imao neke teže teme na Don Blogu. Pa mi je ovo opuštajuće pred spavanje. Laku noć.
    Ps. Sad vidim da si napisala da je nažalost svako dijete grešnik. Istina, ali je bez krivnje u odnosu na vlastiti grijeh, pa je u tom smislu preslatko i svima nama uzor, i jer treba roditelje kao što mi trebamo Presveto Trojstvo. Zato Isus kaže -Budite kao djeca.-

    avatar

    21.10.2009. (02:14)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Ako pažljivo pročitaš Iv 20,22, vidjet ćeš da je čovjek dobio vlast da oprašta u ime Božje.
    A i inače Bog oprašta ljudima koliko oni opraštaju drugima. (Očenaš)
    Ovo prvo je važnije jer je dignuto na razinu sakaramenta (pokore)

    avatar

    21.10.2009. (02:23)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    Pažljivo sam pročitala Iv 20:22 i dalje smatram da samo Bog može opraštati grijehe. Učenicima i crkvi dana je vlast objaviti što Bog čini kad čovjek primi ili odbaci Isusa. Znači, ako nekoga privedu Kristu, tom istom će grijesi biti oprošteni (prihvaćanjem Krista za svog spasitelja), a ako netko ne prihvati Krista njemu neće biti oprošteni grijesi tj. bit će zadržani.
    Bog je udahnuo dah života Adamu. Tako je on postao živa duša. Čemu bi Bog kod svakog novozačetog čovjeka ponovo stvarao dušu. Adama je stvorio na svoju sliku. A Evu je stvorio od Adama. Tako će i njihova djeca biti na njihovu sliku. Imat će duh, dušu i tijelo.
    Ako proces stvaranja duše traje 40 dana onda ni taj zametak ljudski ne možemo smatrati živim. U toj fazi bi zametak bilo tijelo i duh. Nešto mi tu ne klapa. Samim tim i abortus u tom periodu ne bi bio ubojstvo odnosno grijeh.
    Prema židovskom običaju Isus je osmi dan obrezan. Nakon 33 dana (od osmog dana) odnijeli su Isusa u hram da ga prikažu Gospodu. (Lk 2:24/ Lev 12) Tada se prinosi žrtva paljenica i žrtva okajnica i za muško i za žensko dijete. Tako je dijete bilo posvećeno do krštenja i bilo u potpunoj Božjoj sigurnosti.
    Isus je bio 30 godina kad ga je krstio Ivan Krstitelj. Tada se Duh Sveti spustio na njega.
    Baptisti prinose svoju djecu Gospodu. Posvećuju se molitvom. O obrezanju ne mogu govoriti.
    Moj otac mi je govorio da Bog ne postoji, a bio je kršten kao dijete. Roditelju ne mogu u ime djeteta donositi odluku. Volja je čovjeka biti oslobođen grijeha ili biti rob grijeha. Krštenjem se posvećuje, a ne razrješuje grijeha. Kod baptista je čin krštenja potvrda priznavanja Krista kao osobnog spasitelja.
    Sama sam se uvjerila da Bog postoji i uzvjerovala i spasila se (mislim na dušu).
    Kako je Isus bio pod Božjoj zaštitom tako je i savko malo dijete pod njegovom zaštitom. Stoga je i nebesko kraljevstvo puno malenih. U prenesenom značenju 'maleni' mogu biti i odrasli kršteni bez obzira na dob.

    avatar

    21.10.2009. (17:20)    -   -   -   -  

  • Antifona 2

    Sreća je u biti samo druga riječ za mir, zadovoljstvo, prijateljstvo, radost.
    Te stvari ne padaju čovjeku s neba. Te stvari ne možemo naprosto
    zatijevati od drugih. Međutim, dobivamo ih badava, ako se i sami prijateljski ponašamo,
    ako imamo povjerenja u ljude, ako se s ljubavlju brinemo o ljudima,
    ako se i u najvećoj nevolji, pa bila ne znam kako teška, čvrsto držimo vjere da će
    jednom biti sve drukčije i puno bolje.
    Jednog ćeš dana osjetiti kako je tvoje siromašno ljudsko srce obasjalo i ogrijalo
    toplo sunašce, što će ti osobito goditi i bit ćeš sretna.
    Otvoreno, nasmijano lice je blagoslov za sve ljude koji te okružuju.
    I zato: započni dan nasmijana lica i neka te dragi Bog blagoslovi.

    avatar

    21.10.2009. (17:58)    -   -   -   -  

  • EuM

    ŽIVOT MOJ

    TO JE USKLIK RADOSTI
    USKLIK BITKA STVORENA
    KRIŽA OSTVARENA, NOŠENA

    DOBAR JE STVORITELJ NAŠ
    NAŠA NADA, UTJEHA I UTOKA
    NAŠE MORE U SRCIMA RAZLIVENO

    PRIMI RUKU MOJU PRUŽENU
    DAJ MI RANU SVOJU NA RAMENU
    UTJEŠI ME U MORU LJUBAVI OSTVARENU

    BOŽE MOJ

    avatar

    21.10.2009. (21:55)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Dobro bi bilo da se dogovorimo oko nekih pitanja , da bi se bolje razumjeli.
    Ja sam katolik. Priznajem sve katoličke dogme, znači podvrgavam se učiteljstvu crkve. Ali ima dosta toga što se ne slažem sa teolozima, u mnogim pitanjima koja nisu obuhvaćena dogmama. Dobio sam mnoge spoznaje, koje nastojim 'obući' u Riječ Božju, zapravo, ispravnije je reći da dobivam spoznaje 'meditirajući' Riječ Božju.
    Imam nekakav svoj novogovor, tj. nove termine za koje smatram da mogu bolje objasniti temu.
    >Duh stvara dušu oko 40-og dana.< Od kojeg dana 40 dana? Priznajem da mi je to malo nejasno
    Bog stvara dušu i to traje jedan trenutak. Još se ne zna, ali su mnogi duhovni oci mislili da je to negdje oko 40-tog dana života embrija, ako već u tom stadiju nema neki drugi naziv.
    E sad mene zanima da li je to tvoj stav ili tvoje vjerske zajednice, da Bog ne stvara dušu.
    Neću citirat Stari zavjet, jer pretpostavljam da ste dah tj dušu izjednačili sa disanjem, kako je to kod Židova i protestanata, već citiram Dj. ap.17, 25 "......niti ga poslužuju ljudske ruke, kao da bi trebao nešto on koji SVIMA daje životni dah i sve ostalo."
    Sutra ako stignem zajedno ćemo pažljivo pročitati Iv 20 22.
    Pozdrav
    Ps. Moram ipak reći da je meni najdraža Mudrost u vezi ove teme. Znam da nije kod vas kanonska knjiga ali mi dopusti Mudr 15,16
    Jer ih čovjek načini,
    sazda ih onaj KOMU JE DAH U
    ZAJAM DAN
    Zaključak je da je Bog vrlo aktivan i sveprisutan.
    I nesumljivo da stvara dušu.
    Ovo su moje opservacije, možda naša teologija ima i bolja tumačenja.

    avatar

    22.10.2009. (00:41)    -   -   -   -  

  • bartimej croata

    Evo sad sam vidio da spominješ žrtvu Paljenicu i Žrtvu okajnicu i za muško i za žensko dijete
    Obje te žrtve su u Krštenju ucijepljene. Šta je kod vas zamjena za ove dvije žrtve.

    avatar

    22.10.2009. (01:30)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    >Šta je kod vas zamjena za ove dvije žrtve.< Isusova prolivena krv na križu zamjena je za sve starozavjetne žrtve. Isus je prinešen odn. žrtvovan jednom i zauvijek za sve. U njemu je sve sjedinjeno. Tako prihvaćanjem Isusa i krštenjem primamo svaku žrtvu.
    Bog progovara kroz Izaiju (1. glava) i kaže da mu prestanu nositi ništavne prinose i da mu se ogadila krv svih životinja koje su Židovi prinosili kao žrtve. Izaija je u 53. poglavlju navijestio Isusovu žrtvu. Bog je Isusovu žrtvu učinio dostatnom i jedinom pravom žrtvom. "Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše." Iz 53:5 Više ništa od tog nije potrebno.

    avatar

    22.10.2009. (21:13)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    @E. u m.
    Uzet ću si slobodu i pročitat ću tvoju pjesmu na bogoslužju. Jednom mjesečno imamo bogoslužje koje se sastoji od pjesama, recitacija i kratkih poruka.

    avatar

    22.10.2009. (21:24)    -   -   -   -  

  • podijelimo radost

    @Antifona
    Hvala što mi savjetuješ da dan započinjem radosna. Sjetila sam se riječi jedne pjesme.

    U srcu nam nek je radost,
    i zahvalnost vječita.
    Jer nas Otac naš na nebu
    svojom djecom naziva.

    avatar

    22.10.2009. (22:05)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...