Komentari

opsa.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • srećko m.

    A što rade hrvatski vojnici u Afganistanu da bi ih mi trebali podržati? Jel nas neko pitao, kao hrvatske građane, što mislimo o odlasku hrvatskih vojnika u Afganistan? Nije.
    Oni tamo samo zarađuju pare, isto kao i blagajnice u Konzumu. Zašto ne bismo njih podržali, recimo?

    avatar

    09.10.2009. (10:28)    -   -   -   -  

  • davdagic

    Srećko, iako je pitanje nije na postu koji se bavi Afganistanom, odgovorit ćemo svakako. Podrška našim pripadnicima Oružanih snaga ne znači da ne treba podržati i primjerice blagajnice u Konzumu. Svaki posao je važan i odgovoran. Međutim, podrška pripadnicima Oružanih snaga u Afganistanu je potrebna jer daleko od kuće rade odgovoran posao pri čemu riskiraju i vlastiti život. Posao vojnika je opasan, oni su ga samostalno izabrali, ali upravo zbog toga trebaju znati da ih se podržava. Birajući profesionalnu vojsku i ulazak u NATO građani RH su izabrali da neće sami služiti i obavljati vojnu obvezu nego da će to netko drugi obavljati. Združena obrana sa NATO saveznicima pomiče granice sigurnosti s granica Hrvatske na udaljena žarišta nesigurnosti, gdje se globalna sigurnost i mir osiguravaju, a kako sutra ne bi problemi došli bliže članicama NATO-a.

    Sigurnost je poput zdravlja, kada smo zdravi prigovaramo nepotrebnim troškovima za zdravlje, ali kada se razbolimo dali bi sve. To je to. Sigurnost se donosi daleko od Hrvatske, kako sutra ne bi došla u "naše dvorište" u "našu kuću", a to obavljaju pripadnici Oružanih snaga u misijama pod UN-om, vođene od strane NATO-a.

    avatar

    09.10.2009. (12:12)    -   -   -   -  

  • igor

    iskreno se nadam smirivanju situacije u BIH. jel jao nam si na ljeto s turizmom ako eskalira kriza u BIH.

    avatar

    09.10.2009. (12:26)    -   -   -   -  

  • srećko m.

    Hvala na opširnom odgovoru, međutim da će nam NATO donijeti sigurnost - to jednostavno nije istina, čak štoviše. Sjetite se napada na WTC i Pentagon. Kada su "teroristi" sposobni udariti u srce NATO-a, što će tek napravili nama. Mi smo do sada, svojom politikom nesvrstavanja izbjegli osvete takve vrste, no svrstavajući se u NATO, koji je pak u službi velesila koje jedino zanimaju energetski izvori, riskiramo previše. U ovoj državi jedino još, kako tako, funkcionira turizam. Jedna bomba u Dubrovniku ili na Hvaru uništila bi nam i posljednji izvor prihoda. Da se Zagreb i Hrvatska brane u Afganistanu - to je čista laž.

    Lijep vam pozdrav.

    avatar

    09.10.2009. (12:30)    -   -   -   -  

  • davdagic

    Srećko, srce NATO-a je u Europi u NATO stožeru (NATO HQ), a ne u SAD-u. Terorizam je danas ozbiljan problem i teško je znati zašto i kome se mogu dogoditi teroristički napadi. Međutim, netočno je da se napadaju članice NATO-a ili da se zemlje napadaju zbog članstva u NATO-u, to je argument protivnika NATO-a koji nikada nije imao stvarnu podlogu. NATO ima 28 članica, koliko od njih je imalo terorističke atake na svom tlu? I zašto? Članstvo u NATO-u ne diktira put zemlje članice u međunarodnim i unutrašnjim poslovima, ali garantira zaštitu u slučaju rata... Španjolska ima terorističke napade vrlo često, ali to je rezultat unutrašnje politike. Grčka, zemlja koja nacionalnu ekonomiju temelji na turizmu (poput Hrvatske) nije imala terorističke napade radi članstva u NATO-u, ali imala je masovne prosvjede i nemire radi unutrašnje politike. Ukratko, bojazan radi terorizma postoji, ali ona nije ništa veća kada smo u NATO-u nego inače. Dapače, sada smo zaštićeniji jer svaki napad na jednu članicu Saveza je napad na cijeli Savez!

    Što se tiče kako kažeš politike nesvrstavanja, konstatacija nije točna. S krajem Jugoslavije, završila je i politika nesvrstavanja. Uostalom, nekdašnji "Nesvrstani" danas su nestabilne zemlje koje su prijetnja globalnoj sigurnosti! Hrvatska je s druge strane krenula u politiku suradnje s partnerima i Saveznicima iz EU i NATO-a. Pa tako sudjelujemo u misijama kako EU-a (najčešće policijske) i NATO-a, u ISAF-u (Afganistan) smo od 2003.
    Sudjelovanje u osiguravanju globalne sigurnosti nije nešto što se dogodilo jučer, ulaskom u NATO. Hrvatska participira sukladno svojim mogućnostima već godinama, i pri tomu iako smo još od 2003. u Afganistanu, nikada nismo imali teroristički napad! No, terorizam ne treba gledati tako jednostavno, predati se prijetnjama i kreirati politiku, budućnost i sigurnost povlađujući se teroristima, bilo bi u najmanju ruku pogubno. Nije moguće zažmiriti i očekivati da terorizam i nesigurnosti ne postoje, njih treba rješavati tamo gdje jesu i kada se pojave, a ne dopustiti da dogu pred naš dom, u naše dvorište. Zato su danas velike međunarodne snage u Afganistanu, i zato se ne hrvatska, nego europska sigurnost, ili euroatlantska brani u Afganistanu, a tamo su i naši dečki koji obavljaju sjajan posao, koji su poštovani od lokalnog stanovništva, koji grade vrtiće, kopaju bunare, ili poput pukovnika Benčića, liječnika, spašavaju živote ranjenim civilima...

    avatar

    09.10.2009. (13:02)    -   -   -   -  

  • MCpogled

    nije dobro. nije dobro imati nesigurnog susjeda pokraj sebe. vrijedi i za cgg i za bih.

    avatar

    09.10.2009. (13:10)    -   -   -   -  

  • MCpogled

    ah sad sam vidio. super mi je odgovaranje na pitanja opsa. vidi se da opsa dobro barata temom i da ste strucni. vjerojatno vise od nasih duznosnika u vladi. nazalostl.
    sam bi srecku nes dodo. slovenija i ceska su clanice nato. jesu li imale napade. nisu. mislim da se previse navodis na irak i na ono sta se tamo dogada sta nije nato. evo neka opsa objasni sta je s irakom. ja sam 100% siguran da tamo nato nije ni bio.

    avatar

    09.10.2009. (13:14)    -   -   -   -  

  • igor

    vrlo zanimljiva rasprava. bliži sam ovom što piše OPSA. a opet ne možete pobjeći od toga da država ne radi dovoljno na informiranju građana. ja se bavim sigurnošću sa znanstvenog aspekta pa ne mogu doći do kvalitetnih informacija. Ovaj blog i stranica su možda i najbolji izvor vijesti. pohvala OPSA i pokuda državi.

    avatar

    09.10.2009. (14:47)    -   -   -   -  

  • davdagic

    Mcpogled, hvala. Što se tiče Iraka, NATO ima trening program za iračke snage sigurnosti, u tomu sudjeluje i Hrvatska, kod nas se radi na pripremi za rad s psima, što je vrlo uspješan program pomoći. NATO nije prisutan u Iraku osim s navedenim trening programom!

    Igore, hvala, nadamo se da će naše stranice blog i drugima služiti takvoj svrsi.

    avatar

    10.10.2009. (12:15)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...