Komentari

hrizip.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • thebackslash

    S obzirom na tvoj opis kreatura s kojima si bio na razgovoru, reklo bi se da su toliko jadni i odbojni da ih nitko ne bi ni nazvao na telefon sve da otvore besplatnu 060 telefonsku liniju... :P ;)

    Ipak, te kreature su već u sustavu (ovdje pod "sustav" smatram pojam interaktivnog društva poslodavac-zaposlenik, odnosno šef-radnik) dok ti nisi. Ti u taj sustav pokušavaš ući, nadajući se pri tome zadržati što je moguće više svojih početnih ideja, ideala, želja, ciljeva...čega već god.

    Jesi čuo za izraz "fitting pegs into slots"? To se otprilie dogodi kad želiš ući u neki sustav, koji za tvoj ulaz postavlja neke kriterije, a ti kriteriji su takvi da od tebe traže premoduliranje određenog dijela (većeg ili manjeg - to je individualno) tvojih ideja, ideala i svega onoga gore nabrojanog.

    Da rezimiramo: trenutno, uza sva svoja usputno stečena znanja, ti se tretiraš kao SSS (Srednja Stručna Sprema), budući da si još uvijek studoš. I kao takav, u sustav možeš ući na jedna od slijedećih vrata:

    1.) Student Servis - dakle, zaposlenje na ugovor preko dobro nam znane institucije. Samo za kratkoročna rješenja, a to tebe (kolko sam uspio zaključiti) trenutno ne zadovoljava

    2.) SSS - budući da kod nas ljudi prvo i osnovno pitaju za papire, tebi se ne piše dobro i ideš u ovu prilično sjebanu kastu. Kaj da ti velim? Završi konačno taj fax, pa makar i kao "bakalar" (bachelor, op.a.) da se izvučeš iz te SSS kaste.

    3.) Vrata koja se otvaraju samo odabranim osobama, specifičnim za naše polufeudalno društvo, tj. stranački ili obiteljski podobnima, onima koji prilože plave kuverte, etc. etc.

    To su ti izbori, sviđalo se to tebi ili ne.

    Mogu i ja sad lajat na mjesec "kriješt, kriješt, ja znam engleski i njemački (zbog silne prakse u oba jezika) bolje nego neko ko ih je položio na tečajevima"....je, ali taj netko IMA PAPIRE koji to dokazuju. Ja nemam. Mogao bih se samo nadati da bi eventualni poslodavac mogao napraviti testiranje pa da ih pometem.

    Ista stvar kod tebe. Get a paper.

    No, scratch that; Get LOTS OF PAPERS.

    Uglavnom, ako nemaš vezu za uhljebit se za neki posao "hladim jaja, a pare cure na račun", prihvati to kao činjenicu i idi dalje s onim kaj imaš.

    Sustav se neće mijenjat za tebe - moraš ga ti promijenit.

    Kako?

    Uđi u sustav i onda ga mijenjaj unutar nekog svojeg radiusa utjecaja - znači, prve promjene će biti lokalne.

    Što to znači? Npr, ako imaš kolko tolko normalnog poslodavca kojem dokažeš da ipak nisi samo obični "run-of-the-mill" SSS radnik nego da posjeduješ dodatna NJEMU KORISNA znanja i vještine, možeš nakon nekog vremena tražiti povlastice u obliku bolje plaće, službenog mobitela, modifikacije radnog vremena (npr ako si morao raditi i vikendom, da ti se to ukine bez sukladnog smanjenja plaće...itd.). Ako ti je poslodavac kreten, traži si drugog. jednom kad si u sistemu, kad si zaposlen, UMREŽEN, naći drugog (boljeg) poslodavca biti će ti puno lakše.

    Kroz taj smo žrvanj svi morali proć (okej, neki smo imali diplome pri tome, plus struka nam je bila traženija, ali to su finese: PRINCIP JE ISTI), pa prema tome teško da ćeš to izbjeći bez nekakvih dobrih veza.

    Dakle, uleti na neki posao i ako ti taj nije dobar, usput traži bolji. Dakle, ne dat otkaz i onda tražit bolji nego USPUT tražit bolji. Jer drugi potencijalni poslodavac će te zbog toga gledat kao nekog ambicioznog. A poslodavci vole ambiciozne jer u 99% slučajeva takvi puno i dobro rade jer teže ostvarenju ambicija. Tzv. "mrtva puhala" nisu baš na cijeni.

    Prema tome, deri mile! ;)

    Cheerio!

    avatar

    19.03.2009. (09:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...