Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • iBloger

    a sam bio na sudu. Zbog gubitka maminog skrbništva prvo, pa sam pripao tati. Pa onda zbog toga jer me tata izgubio, zajedno sa bratom, pa me optužio da sam manipulator, pa kad sam otišao iz udomiteljske obitelji, pa opet da mama dobije skrbništvo natrag, pa sad za alimentaciju. I tako več 5 dobrih godina :(

    avatar

    10.02.2009. (20:36)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    iBloger - pa mogao bi nam i o tome pisati ?

    avatar

    10.02.2009. (21:24)    -   -   -   -  

  • drveni filozof

    svaka čast, edukativno i korisno, šteta da brošure nema na svim hrvatskim sudovima, trošak za takvo što tiskati je minimalan samo treba volje, a nažalost naše institucije najčešće nemaju ni volje ni želje za takvo što, jer su preokupirane tehničkim sprovođenjem stvari, a za emocije i psihičko stanje neka se pobrine netko drugi, iako vam najćešće ne znaju ni dati savjet tko je taj drugi i gdje bi se čovjek mogao obratiti, a ovako bi svaki roditelj ili staratelj mogao djetetu prije ročišta pročitati ovu lijepu brošuru, možda kakva udruga ili nevladina organizacija bi bila spremna tiskanje i distribuciju preuzeti na sebe ili tko zna tko........... čestitam još jednom

    avatar

    11.02.2009. (12:55)    -   -   -   -  

  • ista kao prije

    odlično se dosjetila

    avatar

    11.02.2009. (13:34)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    ista kao prije - to joj je posao.

    avatar

    11.02.2009. (14:05)    -   -   -   -  

  • iBloger

    Bude ispalo kao samosažaljevanje :(
    Ali ajde, dok me ulovi, onda ću napisat, može?

    avatar

    12.02.2009. (09:46)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Brošura je više nego korisna, ali osnivanje takvih centara je po meni kontraproduktivno i štetno.

    Ja ću ovdje opet napisat frustrirajući komentar, ne na sadržaj bloga nego zato jer me frustrira stanje u državi (svaka čast autorici ovih stvari, radi nešto za dobrobit društva) ali sve mi to izgleda bezveze. Zašto?
    Zato što postoje mnogo bitnije stvari u vezi sudstva i zaštiti djece u našoj državi koje su totalno sranje i ništa ne funkcionira i onda se u usporedbi s tim problemima ova mnogo minornija stvar radi(oni to rade da nam zamažu oči, kao oni sad prate europu pa se stvaraju institucije takve vrste) dok one bitne kao Centar za socijalni rad, Sud i ostalo radi totalno protiv djece. Tj. nije ih briga jer nemaju kad to rješavat. Korupcija nam je pojela čitavi sistem.

    Otišo moj prijatelj prije neki dan na Centar za socijalni rad tri mjeseca nakon što je prijavio bivšu ženu kod koje živi njihovo troje djece. Žena ima psihičke ispade pa fizički zlostavlja djecu. Koliko je to istina sad je nebitno
    Prijatelj kaže Centru: Htio bih vještačenje psihijatra da vidimo jel mi supruga u stanju odgajati djecu.
    Oni mu sa smješkom ciničnim odgovaraju: A šta će Vam to pomoć?

    Eto, to je naša država i ponekad mi izgleda da sve što napravimo da je tek kap u moru njihovog nemara kojim bi opravdali svoju korupciju koja se sad već osim po sudstvu dobrano lomi i na zdravstvu i na školstvu a o socijali da ne govorim. Njegovoj djeci bi mnogo više pomoglo malo volje od centra za socijalnu skrb da se udalji od nezdrave situacije, brzi rad suda.
    Trauma koju dijete proživljava svakodnevno odrastajući u nezdravoj atmosferi je mnogo mnogo gora nego da ga jednom pozovu ko svjedoka.

    Oću reć, sve je to lipo ko i one žene šta se bore za uvjete da žene rađaju u vodi i da im muž bude prisutan na porodu, a naše rodilište je toliko jadno (bez dovoljno inkubatora) da se svako malo rodi dijete sa posebnim potrebama jer nam nedostaje najosnovnijih stvari. To se zove popravljanje ležaljki za sunčanje na Titaniku koji tone.

    Po mom mišljenju trebalo bi se boriti ili protiv Centra za socijalni rad, ili da oni tamo provode zakone u teoriji koji stoje u praksi. I da djeca imaju prioritete na sudu, ali stvarno a ne na papiru.

    Nemoj se ljutit, ali meni to što si napravila može izgledati i štetno tj. kontraproduktivno. Zašto? Zato što prikazuje iskrivljenu sliku stvarnosti, zato što onda zakonodavac kaže da je uložio toliko i toliko love tipa 2 milijuna kuna u takvu instituciju (a lovu normalno opere) a dva svjedoka će možda dobiti pomoć, a djeca koja trebaju i čekaju rješenja našeg već ozloglašenog Centra za socijalni rad će u međuvremenu postat punoljetna i čitav razvojni proces će im otić u bananu.

    Iako ne vidim kako mi u našoj državi možemo riješit takve stvari na nivou da se to riješi sistemski osim da napravimo revoluciju, ali to opet je sada jedna druga priča. Do tada će oni sa Suda prebacivati odgovornost na Centar, a Centar će se smijati ljudima u facu kad dođu sa bilo kojim problemom u vezi djece. Vjerujte mi, znam još bar 10 strašnih primjera njihove kronične nebrige iz različitih gradova.

    I da odmah kažem autorici, ne slažem se sa takvim društvenim radom jer mislim iskreno da je kontraproduktivan iako sam duboko uvjerena da su ti namjere i više nego plemenite.
    Nisam stalkerica niti išta slično, ali sam isfrustrirana do krajnih granica stanjem u našoj državi pogotovo u vezi socijale, sudstva, policije i zdravstva, i zato zvučim pomalo ljuto.

    avatar

    12.02.2009. (18:42)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    DA još objasnim to uspoređeivanje sa Europskom unijom u našoj praksi.

    U dječjem vrtiću bi po Europskim standardima tribalo bit 18 djece po odgajateljici, maksimalno 20 neka nategnu. U našoj grupi ih je prošle godine bilo 35 po odgojiteljici. U našem vrtiću (gradskom ne privatnom) ih se prijavljuje 500, upiše ih se godišnje 30ak. To je zato što gradsko poglavarstvo, ministarstvo i ravnateljica vrtića lipo sredstva od proračuna podile i potroše di? Zna se. Onda odjednom moraju uskladit norme sa Europskom unijom. Kako?
    Tako da od ovih 35 dice, njih 15ak e iz vrtića lipo ispišu. I onda donesu pravilo da se u roku 10 dana moraju platit računi ili letite.
    Poanta je da se na leđima sirotinje i na uštrb djece prelamaju sve te novotarije iz EU.

    Voljela bi da netko kaže šta misli o ovome što sam napisala. Namjere su mi dobre, a to šta se kose sa tuđim pogledima može nekom samo koristit.

    avatar

    12.02.2009. (18:51)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    I kod nas ( u Dalmaciji ) se ništa ne radi sa djecom.
    Odgovorno tvrdim, nitko ništa ne radi ni sa djecom delikventima, ni sa djecom koja su zlostavljana kod kuće. Ništa!
    Sistem je napravljen da se ispoštuje forma (opet Eu i tako) da pokažemo svijetu da mi imamo nekakav socijalni sistem, a u biti stvar je gora od najgore moguće koju itko od vas koji nema uvida u te stvari može zamisliti.

    avatar

    12.02.2009. (18:53)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Ono što bi ljudi od struke prvo i osnovno po meni trebali radit je radit na tome da se Centar ukine, a da na Sudu slučajevi sa djecom imaju prioritet. Ovlastila bi stručne osobe koje bi radile u sklopu Suda i davale svoja mišljenja o tome di je dobro djeci. Ove ostale stvari bi ukinila i ne bi se ni trudila oko njih slijedećih bar 15 godina jer nam toliko stvari ne funkcionira i dok dođemo do tog stupnja razvoja tribamo se naradit jako jako puno.

    avatar

    12.02.2009. (18:58)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    I jednostavno ne mogu vidjet te socijalne radnice i radnike da prate dijete na sud. To su toliko lijena i dokona banda da bi njih trebalo poslat na sud.

    avatar

    12.02.2009. (19:03)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Ja se na ove stvari i na ove nepravde koje svakodnevno gledam i doživljavam a događaju se mojim bližnjima, jednostavno užasno razljutim. I sad sam toliko ljuta da se mislim da mi je najbolje neko vrijeme uopće ne ić na internet. I nije mi jasno kako cjelokupno stado ovaca pardon rvata ne vidi ta teška licemjerja svakodnevno.

    avatar

    12.02.2009. (19:17)    -   -   -   -  

  • drveni filozof

    @ Danice, draga, Cvorovic čuješ li se ti što govoriš, nije da nam u državi blista socijalni i pravni sustav, ali na takav način blatiti ljude, koji žele nešto napraviti, koji rade s tom djecom, sigurno bi se trebalo raditi više, ali to su jedini ljudi, koji rade onoliko koliko im sustav i zakon dozvole, ali slutim da si ti od onih, koji jedini rade, a tete iz Centara za Socijalnu skrb sigurno samo piju kavu i najvjerojatnije lakiraju nokte za vrijeme radnog vremena i k tome proglasti pisanje brošure za djecu, koja idu na sud kontraproduktivnom pa reci ti nama što bi po tebi bio društveni rad , koji je produktivan da za početak pohapsimo socijalne radnike i one , koji se usude pomoći bilo pisanjem brošure ili na neki sličan način, stvarno, blago rečeno čudni stavovi

    avatar

    12.02.2009. (19:30)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Ne, brošura mi je više nego super!!! To sam pohvalila i to je za svaku pohvalu uistinu.
    Loše je to što će se taj entuzijazam pretvoriti u lovu oko dodatnih centara na centre za socijalni rad u jednostavno pranje love. Svatko ko ima iskustva sa ustanovama zna kako i zašto. Mogu poslati ljude na ovaj blog koji svakodnevno rade sa pri ustanavama za socijalni rad sa tom djecom i oni će vam to bolje objasniti ali ih ne želim zamarati jer će se sigurno naljutiti jer se ljute svakodnevno gledajući sranja pregolema.

    Nisu mi stavovi čudni nego realni, živim u Dalmaciji i znam mnogo djece delikvenata, majki sa djecom invalida i tamo gdje je pomoć najpotrebnija, tu centar bježi glavom bez obzira jer im se ne da raditi.
    To će ti svako potvrdit ko je bar jednom bio na Centru. Možda je u Zg drugačije, ali ne vjerujem da je puno. Znam i prijatelja iz Zg kojemu je žena alkoholičarka a dijete se pretumbava par godina okolo jer on riješava tu stvar preko suda već dvije godine.
    Ne bi li logično bilo ubrzanje tih stvari na sudu prvo i pod osnovno, pa onda briga oko toga kako se dijete osjeća na sudu, jer se zlostavljano i u nezdravoj atmosferi osjeća puno puno gore..
    Centar za socijalnu skrb je najgore zlo gledajući globalno (ne govorim o nekoj zalutaloj pojedinki ili pojedincu) za djecu u Hrvatskoj.
    O autorici bloga mislim da je osoba koja se bori za nešto i radi iz dobre volje, trudi se, dakle ulaže trud. Mislim jedino da se u ovakvim stvarima treba borit prvo od glave i to je još mnogo bitnije nego u svim drugim sektorima. Brzo i promptno. A sistem propada svaki dan.
    Mislim jedino da je to u našoj državi okrenuto na kraju na krivi način i u to sam 100 posto uvjerena.
    Trebalo bi se boriti protiv Centra za socijalni rad, jer tvrdim to je jako veliko zlo za djecu, kako - ne znam ali bar sam to napisala.
    Ovo sve pišem iz srca a ne zato što se pravim pametna po blogovima pa mi se potrebno s nekim prepucavat.
    Te tete tamo ne samo da lakiraju nokte već se smiju u brk ljudima sa najgorim životnim tragedijama. A sve da i hoće, ne mogu ništa napravit.

    avatar

    12.02.2009. (20:48)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Prijateljica samohrana majka (22) ide 8 puta na socijalni po jednokratnu socijalnu pomoć. Prvi put joj kažu da je zaslužuje, drugi put da ne, treći put da da, četvrti da ne.... i tako dalje dok ne izgubi živce jer joj ne žele dati ono što joj pripada.

    Što se tiće njihovog nadzora problematičnih roditelja:

    Dolaze u nadzor po kućama u vrijeme kad njima odgovara i samo piju kavu i razgovaraju sa nekim od posvađanih roditelja. O djeci tu nema govora. Nitko sa tom djecom ne radi a ako i popriča to je jednom u dva mjeseca. Ako ih pozovete da dođu vidit kriznu situaciju (krš lom i fizičko nasilje) odgovorit će vam da oni imaju određeno vrijeme za to, i sigurno neće doći.

    Ako tražite psihijatrijsko vještačenje na osnovi važećih događaja, odgovorit će vam da oni vam to ne mogu dati.

    Ako imate slijepo, epileptično ili bilo kako deformirano dijete neće Vam NIKAD doći u posjet jer oni nemaju želudac za to gledati.

    Ako prijavite neko nasilje, na centru Vam se smiju i odgovaraju tako da vas skinu što prije sa dnevnog reda. O djeci tu nema govora. Pokušavaju vas uvjeriti da ste vi uzrok problema.

    Ovo su sve istinite stvari koje sam imala priliku osobno vidjeti i svakodnevno ih gledam. A sve to je u suprotnosti sa onim što lijepo piše u obiteljskom zakoniku, ali nikoga, jednostavno nikoga nije briga.

    U Splitu je bila i poznata afera krađe imovine starcima i oduzimanja skrbništva da bi mogli pokrast imovinu starijima.

    O maloljetnim delikventima znam puno jer mi prijatelj radi taj nezahvalan posao da ih nadzire dvaput tjedno, ali zbog raznih zakonskih ograničenja nije u stanju ništa napraviti. Tako i da to šta se tiće delikvenata nikakva korist od njih.

    Pa se pitam, koja korist od njih, osim štete?

    avatar

    12.02.2009. (20:59)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Možemo mi ovdje dokono nešto pričati za i protiv, ali ovo sve što sam ja napisala je bolna istina i da se dođu žalit svi razočarani ljudi po Hrvatskoj u Centar za Socijalni rad, zatrpao bi se ovaj blog u roku keks.
    Ja radim u privatnoj firmi jedan glupav posao, ali ta me nepravda boli jer se tiče i moje djece, a ne namjeravam glumit nekog psihologa, socijologa ili ne znam šta, nego normalno živit od svoje plaće. Zašto bi čovjek trebao izgubiti zdravlje na takvim ustanovama umjesto da mu pomognu?

    avatar

    12.02.2009. (21:02)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    I da, centar za socijalni rad nije ništa drugo nego jedna ogromna administrativna ispijačica ogromnih sredstava iz proračuna zaostala iz prošlog sistema kad je nešto vrijedila.

    avatar

    12.02.2009. (21:07)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Ako treba ukinit viđanje djeteta nekom problematičnom roditelju, ili tražit skrbnišvo nad djecom jer je roditelj nasilnik, ili psihički bolesnik, osnovno je pravilo svakog tko je to iskušao: Ne idi na socijalni rad.
    Treba zvati policiju, pa onda na sudu tražiti psihijatrijsko vještačenje na osnovu tih policijskih zapisnika, pa onda čekati da se to na sudu požuri, eto sad postoji i ta dječja pravobraniteljica, valjda to nešto ubrza, pa onda ti ako i dosude ono što ti pripada, ovaj drugi uloži žalbu.
    I znaš šta se onda dogodi?
    Dijete postane punoljetno.
    Niti ne dođe do suda.
    U početnim koracima dok entuzijastični roditelj vjeruje centru za socijalni rad, samo izgubi koju dragocjenu godinu dok shvati Centar nije u stanju ionako ništa napraviti.
    Zato je baš lijepo i divno to što se osniva ta podružnica (u Centru za socijalni rad valjda?) oko tih trauma što će bit sa djetetom kad dođe na sud.
    I pliz, neka mi neko da neki kvalitetan argument da Centar vrijedi i zašto.
    Nemojte mi pisati da sam isfrustrirana, jer jesam i to znam niti da sam lijena jer to nema veze sa ovom pričom.

    avatar

    12.02.2009. (21:15)    -   -   -   -  

  • Protiv nasilja

    komentatoru vukovarka obrisan komentar. Ovaj prostor nije namijenjen osobnim okrsajima ili ogovaranjima. Molim drzite se teme.

    avatar

    17.12.2009. (22:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...