Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • ista kao prije

    tako su perači prozora postali stručnjaci za optičku iluminaciju-jer to bolje zvuči,onak su si nekako baš važni kad su stručnjaci....i mene riječ studio asocira na glazbeni studio....

    avatar

    18.01.2009. (20:24)    -   -   -   -  

  • posoljeni zrak

    n'da... studio je za mene glazbeni studio a ne frizeraj, ali kad oni tako kažu neka im bude. inače: u neka vremena, a možda još i danas, postojao je naziv zanimanja: prodavač namirnica animalnog podrijetla. eto... pa moraš malo razmisliti o čemu se zapravo radi ;))
    a zašto omatamo stvari u verbalne celofane? možda stoga što u nama samima onog nečeg za što bismo se uhvatili (čini se da smo prazni ili...) i.... šteta :(
    poznajem ljude oko sebe ili - točnije - sve više uočavam ljude oko sebe koji se hvataju za nešto što nije u njima. i ima svega :(

    lijep ti pozdrav!

    avatar

    18.01.2009. (20:52)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    To je stvarno jedan zanimljiv trend... zanimljivi su i razlozi za to, kad se malo zagrebe ispod površine. Možda je doista kompleks manje vrijednosti. Ili - ako to okrenemo iz druge perspektive - tako se stvara nekakav dojam veće vrijednosti, važnosti, tko zna... Naravno, rad treba cijeniti, no to ne znači da je netko slabiji majstor svog zanata ako, primjerice radi u automehaničarskoj radionici, a ne u "studiju za otklanjanje automobilskih kvarova" ili pak - da je netko loš dimnjačar ako nema svoj "studio za nadzor i pročišćavanje dimnjaka". ;-)) Nasmijao me onaj prvi komentar o "stručnjacima za optičku iluminaciju" :-D

    avatar

    18.01.2009. (23:05)    -   -   -   -  

  • Santea

    Moja bivša kolegica sada radi na mjestu;Stručni savjetnik za uređenje stana.Ja je gledam i mislim se;A što točno radiš?Povuci-potegni na kraju je njen posao prodavačice zavjesa:)))Kompleski manje vrijednosti?Svakako:)
    Pozdrav veliki ostavljam

    avatar

    18.01.2009. (23:11)    -   -   -   -  

  • morska zvijezda

    Umotano u celofan bolje se prodaje... Meni je muka od performansa, intalacija, konceptualnih kvazi-umjetika, Let-a3 i slicnih, ali mi nije jasno na koji nacin dodu do nezasluzene medijske paznje.

    avatar

    19.01.2009. (02:24)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Trend o kojem govoris posljedica je promjena koje se dogadjaju u drustvu a vezane su za obrazovanje. Sjecam se dana kad je, na primjer, fakultet bio fakultet, visa skola - visa, srednja skola - srednja i tako dalje. Danas je sve drugacije. Umjesto fakulteta i skola postoje studiji za sve i svasta, sve je manje konkretnih i primjenjivih znanja a sve je vise postaje prodaja rogova i kopita (je li tko citao Ostapa Bendera?). U tom smislu nista vise ne iznenadjuje.

    Na primjer:
    Na ulici te zaustavi mladic (zanimljivo nikad djevojka) u crnom odijelu sa brilijantinom u kosi i mirisom jeftine kolonjsku vodu pa te zove na prezentaciju rogova i kopita. A kod predstavljanja veli 'Zovem se tako i tako' veli 'Moje ime je tako i tako'. Otvoris TV i tamo jednako a bogami i drugdje. O teroru anketara preko telefona da ne govorim.

    Sve je to posljedica srozavanja opceg prosjeka obrazovanja koje je tim vece sto ima vise takozvanih skola koje daju takozvane diplome. Pa nije onda cudo da u ime kompleksa manje vrijednosti, umjesto logike izravnog i prirodnog jezika, direktnih i jasnih komunikacija nailazimo na marketinske budalastine.

    Pozdrav iz Bocacciograda

    avatar

    19.01.2009. (10:08)    -   -   -   -  

  • MiG

    Ma da, nije samo Hrvatska zgušena 'velikim' riječima, pogledajmo svugdje oko sebe. Pa onaj pojam Wellness centara, ili možda isto studia ;), koji tako 'ozbiljno' zvuče. Ne znam za većinu, ali mene od tih velikih riječi hvata jeza, i dobijem strašnu potrebu da pobjegnem što dalje. Možda sam drugačija, možda nisam 'normalna', ali kod mene te fraze proizvode, čini mi se, sasvim suprotan efekt. ;)

    avatar

    19.01.2009. (11:33)    -   -   -   -  

  • bajkoviti snovi

    Pa pomislila sam na mjesto na kojem se nešto miksa... Neznam sad točno što, ali nikako mi nije pao napamet ni frizeraj, ni šminkeraj...

    Pozdrav!

    avatar

    19.01.2009. (16:32)    -   -   -   -  

  • happywedding

    uh, ja bih se složio oko tvog glazbenog ukusa...ali mnogi ih vole...a o ukusima se ne raspravlja rekli su stari latini...ma, svi smo mi umjetnici više manje...samo neki više...a neki manje...

    avatar

    19.01.2009. (19:01)    -   -   -   -  

  • pobjedimodosadu

    kompliment i podrsku za blog saljem:).... a nadam se da ces svratiti i uzvratiti komentar na moj blog .hvala unaprijed:) IMA ZA SVAGOG PO NESTO, MOZDA SE I ZA TEBE NESTO NEDJE ZANIMLJIVO!!!!!!!!

    avatar

    20.01.2009. (00:52)    -   -   -   -  

  • PartizAna

    sad sam ful zbunjena jer ne kužim kako ovaj fenomen preimenovanja nisam prije zamijetila :-/

    avatar

    20.01.2009. (03:37)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Da znaš da nas potpuno ista tema zaokuplja, baš sam nedavno željela napisati nešto slično, poludim kad na sve strane ugledam studio za ovo ili ono...ali, sve je to sukladno ovom izvitoperenom vremenu u kojem živimo, trudimo se biti bolji i kulturniji nego što jesmo, pa ako treba imati i modnog stilista ili davati ogromne novce za nekakve krpice...
    A Let 3 sam nekad voljela, ali sad mi stvarno djeluju nekako isforsirano i ustvari provincijalno...

    avatar

    20.01.2009. (16:44)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    Evo,ja stanujem uz sada imenovanu Zagrebačku Aveniju....a sećam se da smo ga nekad jednostavno zvali...autoput....mada su po njemu i motori vozili,a i danas voze :-))))
    Ili,recimo...Zagreb je oduvek bio GLAVNI GRAD Hrvatske...kaj nije tak?A sad je METROPOLA!!!
    Možda baš i nisam ušao u srž tvog posta...dakle,riječ STUDIO je u pitanju i kaj ona znači u pretvorbi pojedinih zanimanja na koje smo tak bili ponosni....Baš bum čistačicu u našoj zgradi pital,da li njezin STUDIO treba i sneg čistiti ili to mmoramo mi stanari :-))))))

    avatar

    20.01.2009. (16:49)    -   -   -   -  

  • maja

    mene je naslov asocirao na neki mali stan.
    no, prije desetak godina od frendice mama radila je u "frizerskom studiju" - tad smo se sprdali na to. danas u zagrebu svi imaju "studije".

    avatar

    20.01.2009. (17:56)    -   -   -   -  

  • aquaria

    Pa da, i ja pomislim na studio za snimanje filmova ili glazbenih zapisa. A ove kerefeke više ni ne čitam dok prolazim pored njih. I dalje idem u jedan fini domaći frizerski salon kod gospođe Ane, frizerke koja sebe bez kompleksa naziva frizerkom, iako je vrhunska kad se dohvati škara. No ona je radila u Njemačkoj neko vrijeme pa joj novopečeni nobles nije poremetio sustav vrijednosti. A baš sam jučer prolazeći pored opskurnog salončića skrivenog među kućicama jednog zagrebačkog predgrađa pomislila - koji vrag im je to sad Salon za šminkanje. Sad si me ti prosvjetlila i sve pojasnila, draga pegy. A Let-3 s vjetrovima i bez njih samo pokazuje što može dobro proći kod naših konzumenata umjetnosti. Pa živjeli! Pozdrav veliki, oštrooka! :)))

    avatar

    20.01.2009. (21:04)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Pa, ne bih rekla da je ovo što si nabrojala tipično hrvatski sindrom.

    Ljudi s kompleksima žive posvuda, kao što posvuda ima i psihijatara i terapeuta koji ih liječe.

    Roba s markicom, skupi auti i luksuzna putovanja prodaju se svugdje na svijetu na kredit - zapravo, od kredita su napravili svojevrsnu umjetnost. Nije to naš izum, bez brige.

    A što se tiče studija i sličnih preimenovanja, to je također došlo sa Zapada, na kojem su tajnice prestale biti tajnice i prerasle su u osobne asistentice ili voditeljice ureda, striček koji je bio zadužen za brigu o službenim autima odjednom je postao, pazi sad, "car manager", i tako dalje.

    U Beču, kad vidiš natpis "Palatschinken", znaš da ćeš pojesti palačinke za relativno normalnu lovu. Međutim, postoji i "Creperie", u kojoj ćeš te iste palačinke platiti barem dvostruko više.

    U Londonu, New Yorku i drugim gradovima engleskog govornog područja "diner" je mjesto na kojem ćeš sasvim solidno i povoljno pojesti, a "eaterria" je mjesto koje nudi identičnu hranu uz vrtoglave cijene.

    A ova manija s frizerskim, kozmetičkim i ostalim studijima je došla upravo izvana. Nije to ništa naše, mi samo imitiramo. :-)))

    avatar

    21.01.2009. (13:06)    -   -   -   -  

  • Stara vrtlarica

    kak imitiramo svijet u svakakvim glupostima tak i u tome

    avatar

    21.01.2009. (19:06)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    To sam se i ja Pegy pitala prije nekoliko godina i zaključila slično kao i ti da se često radi o nekom trendu, kod nekih preuzetom možda zbog nekih kompleksa ili zbog utakmice koja je nemilosrdna i nekritična.
    Premda postoji navodno svugdje, ipak i ja imam dojam da je to u Hrvatskoj nekako više uzelo maha, ili se radi o nekom spoju nepripremljenosti i preuzimannja nečega što je negdje možda uvjetovano nekim drukčijim standardima. Evo kako ja to vidim...
    Frizerka kod koje sam išla neko vrijeme u ZAgrebu je stvarno tipična kvartovska frizerka (makar je u centru grada-i to je kvart valjda) gdje sve vrvi od buke, gužve, vikanja radnica, žute štampe, tračeva...Šišale su neujednačeno (ovisi kod koga dodješ) , kansije sam pronašla jednu koja nije radial staromodne "kacige" na glavi s puno laka, ali sam se nakon odlaska osjetila izmoždeno, da ne kažem da su mi kod pranja glave probudile nekad i glavobolju koaj je valjda pod "tretmanom"- čitaj neumjerenim stiskanjem postala bolno mjesto.
    I onda sam pred devet-osam godina srela svoju poznanicu čija je mama jedna poznata frizerka i premjestila je salon, pardon studio, na novo mjesto.
    I tamo se sve radi puno i detaljnije i uzima se više vremena, prvo se savjetuješ sa frizerkom, kažeš svoje želje pa čuješ što je moguće, a što su snovi...Svi govore tiho, muzika je isto tako samo u pozadini, nema gužve, za svakoga se rezevira termin posebno i nema čekanja, masaža glave je nešto od čega poželiš zaspati, opuštajuće i ugodno, polako, razgovor se započiniej samo ako mušterija ima potrebu, nema onih ispitivanja, pa možeš i šutjeti i uživati ako ti se ne priča....Ako slučajno nisi zadovoljan učinjenim, popravlja se odmah ili naknadno (bez naknade)...i naravno sve košta ko svetog petra kajgana (ne znam kak se ovo piše), ali ti odlaziš preporođen...
    I ne gled se samo na frizuru nego se pazi da se kosa ne ošteti, da što duže izgleda dobro i da bude zdrava (mislim da mini-val uopće ne rade).
    NE znam, tak ja vidim razliku između ta dva salona, tj. salona i studia. U ovom drugom rade stvarno strušnjaci za kosu koji se stalno usavršavaju, odlaze na školovanja i natjecanja, pobiru nagrade na međunarodnim razinama...I tu vidim poveznicu s ovim latinskim značenjem riječi...učenje, ili danas usavršavanje..
    I to je mjesto gdje možeš doći samo na savjetovanje o brizi za kosu, kupiti preparate i sl...
    Ako postoje te neke razliek u pristupu nekog šegrtskog obrta i studioznog pristupa sa stalnim usavršavanjem i mijenjanjem, nemam ništa protiv da se to zove studio,.
    Problem mi nastaje kada se frizerski salon koji ne nudi ništa osim uobičajenih usluga (školovanje postoji samo u smislu dugogodišnje prakse) naljepi tom etiketom.
    A to je na žalost često slučaj.

    avatar

    22.01.2009. (13:06)    -   -   -   -  

  • Heeleena!!!

    Sviđa mi se post.....Vrlo je opširan....I mi "mala djeca"iz njega možemo dosta naučiti....Iako smo to sve negdje u podsvjesti već znali......

    Jako mi se sviđa ona:"svi kupuju odjeću,glavno da su marke...a tkanina i ostalo nije bitno"(tak neš u tom smislu)

    Imaš pravo....Pa čak sam i ja sama ponekad takva materijalistica......

    Sramota za reći...Ali istina.

    avatar

    22.01.2009. (17:03)    -   -   -   -  

  • just-a-woman

    :DD U pravu si, ali svejedno moja frizerka nikad za mene nije bila samo frizerka nego upravo - umjetnica za njegu kosu!!! :)

    avatar

    23.01.2009. (16:03)    -   -   -   -  

  • ona koja ce biti srecna

    odlicno opazanje :) znas, palo mi je na pamet, a sto moj stan ne bi posao studio, pa onda na vratima bi moglo pisati Studio ______ (prezime). jer ipak, kazu da je umetnost ziveti u danasnjim (teskim, kriznim kako god) vremenima, te nismo li svi onda umetnici svog zivota :))?

    avatar

    23.01.2009. (17:52)    -   -   -   -  

  • Neko-chan

    Blogostudio? :)

    avatar

    25.01.2009. (19:46)    -   -   -   -  

  • espadrila

    Ja volim LET3. Iako si ih ti za svoje potrebe svela na one koji ispuštaju plinove iz crijeva (zaboravila si čepove iz guzice), oni su puno prije toga odlični muzičari. To ti je, Pegy, kao Alan Ford. Jadan crno bijeli strip sa ružnim likovima tužnih sudbina. A opet ga toliko volimo jer nas uvijek, ali baš uvijek od srca nasmije. E to je već umjetnost.

    avatar

    27.01.2009. (09:47)    -   -   -   -  

  • suncokretica

    A cvjećarnice su cvijetni atelieri. To isto da bude kao umjetnost. Što i jest, da se razumijemo, ali, nije baš svaki cvijećar umjetnik. Ja, na primjer baš i nisam, priznajem :))))))
    to jest liječenje kompleksa. No, gledano iz moje perspektive, dakle tog obrtnika, i ja bih svoju cvjećarnicu (koju ću jednog dana imati, hoću) nazzvala atelier. Jer: to bolje zvuči mušterijama. Mušterije se bolje osjećaju i misle da je usluga bolja u "studiju" ili "atelieru" nego običnom salonu ili običnoj cvjećarnici. A štaš, vremena se mijenjaju :))))))))
    LET3 zaista ne volim pa neka mi netko i kaže da sam konzerva, valjda jesam.

    avatar

    28.01.2009. (07:11)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    Još jednom sa velikim zadovoljstvom osmjeh ti ostavljam :-)))

    avatar

    28.01.2009. (11:14)    -   -   -   -  

učitavam...