Komentari

jja.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • Sapunerija

    Iman jedan zanimljiv link za izbor prave vjere.
    http://newhumanist.org.uk/1915

    avatar

    03.12.2008. (19:54)    -   -   -   -  

  • dipl. kucanica

    jutros sam prvi put bila na grupi za klince do tri godine ovdje u lokalnoj evangelistickoj crkvi.. odusevili su me jer su me toplo primili bez da me netko pitao "a sto sam ja" osim mama s malom bebom nova u ovom gradu..

    avatar

    03.12.2008. (20:01)    -   -   -   -  

  • jja

    Danice odlicno, ako uzmes u obzir da obozavam drustvene igre, Weapon of choice - foot in door LOL A nasla sam se kod sekualirista, humanista.

    Divno idem dodati link u tekst.

    Kucanice - jel nam tom ostajes duze? Mail znas ;-)

    avatar

    03.12.2008. (20:59)    -   -   -   -  

  • Mila, blogerica

    odličan post! iznijela si sve srgumente koje i ja obično iznosim. jako dobro! ;)

    avatar

    04.12.2008. (10:00)    -   -   -   -  

  • champs-elysees

    Kao što si nekoliko puta u tekstu spomenula, djeca su dovoljno pametna, mudra i prvenstveno instinktivna da im se malo toga može nametnuti.
    Moj je stav da se sa vjerskim odgojom (što to uopće znači ??) ne opterečujem, kroz svakodnevni će život dijete samo formirati stav .
    Jednom je došao od bake i veli "U cikvi je Bog", a ja mu odgovorim "Bog je svugdje , ne samo u crkvi". I ni mislim da mu stvaram neku preveliku konfuziju, dapače, mislim d ga učim o različitim stavovima, baka ima pravo misliti da je Bog u crkvi, kao što mama ima pravo doživljavati Boga svugdje.

    avatar

    04.12.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • Sagittaria

    Potpisala bih svaku riječ u ovom postu. Ja sam iz tzv. ateističke obitelji, sebe smatram vjernicom, ali definitivno ne u katoličkom smislu, a Crkvu kao instituciju ne podnosim do granice patologije. Moju sestru je oduvijek privlačila Crkva, možda zbog gospođe koja ju je čuvala (mada joj nije ni ona ništa nametala, jednostavno ju je par puta povela sa sobom), pa su starci malo kolutali očima, ali su joj dali da ide na vjeronauk i obavila je uredno sve sakramente. I danas se smatra katolkinjom, ali to je njezin izbor i smatram da razmatra vjeru puno ozbiljnije od nekoga kome je vjera po defaultu nametnuta kao skup rituala.

    avatar

    04.12.2008. (14:33)    -   -   -   -  

  • katalona

    Dobar post! Svoj stav sam opisala u jednom od prethodnih postova... pa da se ne ponavljam...
    Pozdrav!

    avatar

    04.12.2008. (14:49)    -   -   -   -  

  • fidel

    Ahoooi!
    jako često sam vodio beskrajne razgovore o crkvi, bogu, vjeri s raznoraznim vjernicima (religijski raznorazno opredjeljenima) i moram reci da to na kraju ne vodi nikuda (posebno je bezvezno raspravljat s vjernicima koji su pročitali samo svoju svetu knjigu i ništa drugo.
    stavovi su ti super.
    mislim da svatko treba i može graditi odnos sa bogom sam sa sobom a ne u nekoj crkvi.
    a što se djeteta tiče namjeravam mu omogućiti da samo odabere put kao i ja.pa pošto sam pročito sve od Talmuda, Kurana, Bhagavad Gite, Zoroastre nadalje ko zna di će završit? nadam se na Oshu :)

    avatar

    04.12.2008. (17:50)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ja se slažem s Tobom - pravom i istinskom vjerniku ne trebaju institucije - svoju
    vjeru štuje i nosi u srcu....
    Hvala na lijepim riječima kod mene! Pusa, pozdrav od Luki+Goldie+bebači

    avatar

    04.12.2008. (19:24)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    svidja mi se ovaj post. sjecam se djelomicno i ove diskusije. dobro si to obradila u postu. razumijem tocno sto zelis reci i slazem se s tobom u mnogim stvarima.
    mene npr nije sram reci da djeca nisu krstena a svejedno mali ide na religionsunterricht. samo to sto oni "uce" je sve daleko od nekog ispiranja mozga (nije katolicki vec onaj koji je tebi simpatican). kasnije se uostalom uci i o drugim religijama i to smatram za jako okej. mene kod vrlih katolika u hrvatskoj JAKO nervira mrznja prema srbima i pravoslavcima. ne ostavlja se mogucnost da se bude hrvat i pravoslavac. kao da svi hrvati moraju biti i katolici. takvo razmisljanje je uostalom u velikoj suprotnosti s onim sto ta ista religija "propovijeda": toleranciju prema onima koji nisu iste vjere. to se nekako zaboravlja.

    avatar

    04.12.2008. (20:26)    -   -   -   -  

  • dipl. kucanica

    nevezano za post: ako google.de promijenis domenu u hr onda ti se otvori google.hr, a google zavisi od zemlje do zemlje sto ti izbaci pod trazenim pojmom.. ako trazis krvoprolica u kini preko kineskog googla neces naci nista za razliku od europskih googlova ;-)

    avatar

    04.12.2008. (21:45)    -   -   -   -  

  • jja

    lipa - ni moja djeca nece biti krstena, na opci uzas moje mame, jer ona misli da ce zato zavrsiti u paklu. Da nije smijesno, bilo bi tuzno. To je zapravo jedina stvar oko koje imam stalne nesporazume sa roditeljicom mi. No vise bi me morilo da smo muz i ja razlicith pogleda na takve stvari.
    Znam da sam obecala post znam, evo javno casna rijec posaljem sutra.

    dipl.kucanica - stvarno, sad sam probala! Hvala!

    avatar

    04.12.2008. (22:27)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Odličan ti je stav i slažem se skoro u svi točkama čak i ja koja sam čistokrvni ateista :)))
    Od mene su svi očekivali da ću djecu dresirati u strogo budističkom okruženju ali meni je to prilično nasilno, tako da sam čak upisala klince u katolički vrtić jer znam da će tamo dobiti dobar dio onoga što doma ne mogu vidjeti, a neće im škoditi posebno tu gdje živimo. A budizam je stvar osobnog izbora, za to moraš biti odrasla osopba da znaš što želiš u svom životu ili ne :)))
    Baš me zanima koga si to citirala ko je tako ortodoksno jednosmjeran i ograničenih nadzora :)))

    avatar

    05.12.2008. (15:46)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    jja - nije jako hitno, ne brini. iako, mozda bismo mogle jos malo o tome popricati, da vidimo kad bi bilo najbolje staviti tekst....znam da sam ti duzna mail ali ne stizem....ipak se moram fino sjesti i razmisliti prije neg posaljem. inace ispadne sve zbrckano i ne jako razumljivo :D

    bugi -. ja se nekako nejasno sjecam o kome se to radilo.

    avatar

    05.12.2008. (16:24)    -   -   -   -  

  • orbica

    Jako dobar post! Gotovo u svemu se skroz slazem s ovim sto si napisala, a posebno onim dijelom o institucijaliziranju religije i vjerovanja.

    avatar

    06.12.2008. (23:30)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    post je odug pa ću ga sutra čitat na poslu i izreć svoj komentar,spojiti radno s ugodnim,jer nevolim u frci na preskakanje čitat,,ile sve redove ili ništa,znaš mene,,a zasad samo da ti kažem,,ako kod mene zvjezdice vidiš onda si ti na firefoksu,,ja ne kodiram za firefoks već operu i explorer,,nisu zvjezdice,ima ispod teksta jedan blagi lajer još koji firefoks ne otvara,a i box ostane obješen,,

    avatar

    07.12.2008. (16:43)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Je, a gdje bi naš Religiosus novus dokazivao svoj status?

    avatar

    07.12.2008. (22:29)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    kad čovjek u miru isčita tvoje redove može reći-pametna cura,koja mudro razmišlja,čvrsto stoji na zemlji i jebe joj se za naturanja sa strane,,tvoje viđenje iskreno je bliže meni od svih napisanih knjiga o vjeri,svih popova,kardinala i ostalog hoštapleraja,,čovjek istinski može biti vjernik a da neide u crkvu,čak i bolji od onih koji idu,vjera je čovjek,osjećaj za drugog i dok je tako bila postavljena bilo je uredu,no sama si napisala-moćna institucija-ja bih dodao premoćna fabrika magije,laži i mudrijanja a sve u cilju-ne naučiti čovjeka da bude čovjek,ne odgojiti dijete da vidi i druge oko sebe,ne.....nego uzeti što više materijalnog za sebe,obmanuti da bi im bilo dobro,uvesti protokole kojima će musti zadnju paru vjernicima od rođenja do smrti,,i onda je logično strahovanje-ako se ne krsti,neće se krizmat,ako se nekrizma neće se vjenčat....ako umre neće ga istpratit,,a cjenik u crkve kao u megamarketu,,ko je odredio cijenu za krizmu,po kojem cijenovnom stavku,,
    terati druge da poste,a sami izjedaju prasiće,propagirati uzvišenost siromaštva a sami puniti kese,apstinenciju zagovarati kod mladih a sami ih naganjati i prckati,,,i sto puta tako,,
    stvar je jednostavna-za crnca bog je crn,za bijelca bijel,za kineza žut,za.....
    i neka je,,bog je čovjek,a vjernik je dobar sve dok drugog ne opeče,,
    neću dalje,no ja i ti smo predvodnica kršćanstva,a čini mi se i daleko veći vjernici i od don branka i ostale svite popovske na blogovima,samo mi ne klečimo,neplazimo,nepodilazimo,nego poštujemo i pazimo i na druge,,
    onda kad crkva izbaci iz uporabe škrabicu u koju zahtjeva novac da se stavlja,kad izbaci cjenike za svoju magiju,kad....ja ću prvi postati fanatik-vjernik,tek onda ću vjerovati da je njihova propovjed iskrena a ne zasjenjena novcem i pohlepom,,uostalom,nežene se da nebi bilo nasljedstva,nego sve njima,,,ne sve vjere,ali one prokletije-da,,
    ps. krsti djecu,a kad odrastu nek sami onda odluče,ovako ako požele vjenčanje u crkvi kao veliki će morat svejedno proć ono što inače nebi ni znalo,ko zna možda se i nasmiju tada

    avatar

    08.12.2008. (09:57)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    i zaboravi te upitati,kakva unaprijed definirana objavljivanja,pa je navodno ovo samo iskočilo,,ti očito temeljito pripremaš postove,mjesecima unaprijed,,ja pišem samo budalaštine,na blogu sam zbog komentara samo,post mi je maska,i kad pišem kao da slažem aranžman,otvorim editor,uzmem spužvu i počnem cvjetove zabijat ne znajući kako će izgledati,a onda se raspršim u komentarima,,razmašem,psujem,plačem,sazaljevam,preklinjem,,post mi je samo da bi preživio i mogao se dalje zajebavati i reći-dio sam blogosfere,imam pravo komentirati jer i objavljujem i svoja djela-haha-stavljam javnosti pred oči,,,no ti si blog te tvoj do zadnje dlake isplanirana,,nemogu vjerovat

    avatar

    08.12.2008. (10:03)    -   -   -   -  

  • jja

    ljelja - najdraza moja kako mi je drago vidjeti te! BIla je ovo duga godina bez tebe!

    fizi - skroz si u pravu, ja volujem od teske i neizljecive bolesti perfekcionizma. I na lageru uvijek imam barem 2 posta da ih pustim kad zelim ali ostatak odgovora kod tebe :-).

    avatar

    08.12.2008. (14:33)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Meni je super to sve samo od sebe, kao rastavljenica od katolika koji nikad nije pročita bibliju, dok sam ja nisam katolik a pročitala sam par tih knjiga o smislu života kao: Vodić kroz galaksiju za autostopere, Miljenko Jergović sabrana djela (ovo je baza, vic, šala, Miljenko se ne da sabrat), Dubravko Mataković Sabrana nedjela, nekoliko Alana Fordova sa biblijskim temama, Knjigu Ulaska i izlaska, Priručnik o kontracepciji itd.. pa će djeca dobit različite stavove brez da se ja posebno trudim.

    avatar

    09.12.2008. (07:52)    -   -   -   -  

  • jja

    Odlicna lista primarne literature!

    avatar

    09.12.2008. (13:11)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Hvala na lijepim riječima za sve nas! :))) Ljube Te Luki+Goldie+bebači

    avatar

    09.12.2008. (14:18)    -   -   -   -  

  • MENTINA

    uglavnom se slazem s tvojim pogledima na vjeru i Crkvu. I mene smeta hipokrizija, dvostruki moral i ostale negativnosti u Crkvi no u jednoj tako glomaznoj instituciji logicno je da se naidje na svega i svasta. Jednostavno nije moguce da u takvoj jednoj instituciji budu svi "sveti" i bezgresni i dobri. Ipak su svi oni samo ljudi, krvavi ispod koze. Ja za sebe kazem da sam katolik, imam sve sakramente, odradila sam sve vjeronauke itd. obiljezavam sve crkvene praznike ali rijetko idem u crkvu. Sama od sebe gotovo nikada, jedino nekom prilikom (vjencanja, sprovodi, krstenja itd.) te po nekom striktnom shvacanju vjernika ne bih se vjerojatno mogla svrstati niti u poluvjernika (ma sta da to znacilo). Odlazak u crkvu mi nista ne znaci, i ja mislim da je ciniti dobro i ljubiti bliznjega svoga vrijednije od hodocascenja po crkvi. Dakle moglo bi se reci da sam samo formalni katolik. O religiji rijetko uopce i razmisljam.
    da imam djecu krstila bih ih svakako a kasnije im eventulano dala mogucnost izbora. Ti kazes da ne bi nametala nista djeci, ali ako ga ne krstis i ne das ih na vjeronauk, to je definitivno nametanje, jer djetetu time nije dana mogucnost izbora nego si mu ti nametnula da ne ide na vjeronauk, da se ne krsti itd. dakle odlucila si u njegovo ime da ne prilazi crkvi.
    Bez sakramenata je kasnije ipak nekad teze u zivotu, ako se recimo zeli zeniti/udavati u crkvi ili biti nekome kum(a). dakle problemi cisto prakticne naravi.
    Stoga bi se moglo reci da je moj pristup crkvi strogo formalno-prakticne naravi. A ona prava vjerovanja i postupanja su ipak nesto drugo (tu se slazem s tobom).
    Ne znam koliko sam uspjela suvislo objasniti svoje misljenje jer sam totalno krepana (dan mi je bio izuzetno naporan i dug a sutrasnji jos gori) ....forgive me! :))))))

    avatar

    09.12.2008. (23:31)    -   -   -   -  

  • jja

    Da moglo bi se i tako na to gledati. S time da je krstenje beba nametanje roditeljske volje. A dijete se i sa 5-6 ili vise godina zivota moze odluciti i krstiti se, time nista ne gubi, vidjeli smo to kad su se odjednom ranih devedesetih stvorile tissce novoobracenika ;-)) koji su se pokrstavali u odrasloj dobi jer se ranije kao nisu smjeli ;-)
    A vjeronauk ne mislim braniti ali niti slati dijete tamo, no da mi dodje doma i kaze - mama svi idu tamo hocu i ja, ne bih branila.
    S time da ja ne zivim u katolickoj drzavi ;-) a druge vjere dozvoljavaju (u mejduvremenu i katolicka) da ti netko bude vjencani kum a da nema sve sakramente. Osim toga dijete ima par godina do punoljetnosti (kako bi bio svjedok tudjih sakramenta u vidu kumstva) da nadoknadi te sakramente ako zeli.

    Uspjela si sve lijepo objasniti!

    avatar

    10.12.2008. (00:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...