Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • PAPA

    predivan post

    avatar

    25.10.2008. (12:54)    -   -   -   -  

  • Green Goblin

    Religija i psihologija nikada nisu predstavljale istu stvar ali je zato svaka 'religija' imala svoju psihologiju.(Poduka redovnika bi spadala pod 'religioznu' psihologiju.)
    U vrijeme njene povezanosti s religijom i filozofijom ,psihologijom se mogla smatrati i umjetnost jer su poezija,drama,ples pa čak i arhitektura predstavljali sredstva za prenošenje psihološkog znanja.

    Astrologiju,alkemiju kao i magiju možemo svrstati pod psihilogiju.

    Imamo tako psihologiju koja proučava čovjeka onakvog kakav on je(ili točnije rečeno čovjeka kakvog ona zamišlja da jest).Moderna tj. današnja psihologija spada u tu kategoriju.

    I imamo psihologiju koja proučava čovjeka s gledišta što bi on mogao postati.To je ona 'iskonska' psihologija povezana s nekadašnjom religijom i samo putem nje mi možemo naslutiti što bi prava psihologija trebala biti.

    Suvremena psihologija drži da su nam mnoge stvari o čovjeku(ako ne i sve) dobro poznate,kao i njegova dosadašnja 'evolucija' te čini suštinsku grešku ne uviđajući da nam porijeklo čovjeka nije poznato te da nemamo nikakvih dokaza o njegovoj dosadašnjoj tjelesnoj i mentalnoj 'evoluciji'.

    Osnovna ideja 'stare' psihologije se nalazi u ideji da je priroda ili Bog razvila čovjeka samo do jedne određene točke i zatim ostavila kao nedovršeno biće nudeći mu mogućnosti:

    -da se nastavi razvijati vlastitim naporima(ovih skoro da i nema)
    -da živi i umre onakav kakav je i rođen(ovih ima malen broj)
    -da devoluira tj. degenerira i umre gori nego što je rođen(ovo je većina ili kršćanskim rječnikom rečeno 'pljeva za potpalu')

    Shvatimo li što bi psihologija trebala biti,shvatit ćemo i ideju evolucije tj. da ona za čovjeka nije nikako moguća bez ulaganja vlastitog napora.
    Pravilna psihološka evolucija je u odnosu na ostatak čovječanstva iznimka koja potvrđuje pravilo ,a koje govori da nikakve ideje 'općeg spasenja' nije nikada,gledano sa nivoa jednog istinskog znanja,niti moglo biti.

    Mnogi će se ovdje naći uvrijeđeni,((tvrdeći za sebe da su i oni vrijedni 'spasenja'(uskrsnuća) no Tradicija kaže da ne možeš biti čovjek "koji vrijedi dvije kune a za Učitelja imati npr. Isusa Krista")) no ne uviđaju da je preduvjet za 'spasenje' želja(praćena voljom),te stoga odustaju i oduzimaju si tu jedinu mogućnost.
    Ne žele i ne vjeruju.
    A ne žele stoga što čekaju kojekakvog mesiju,spasitelja,iskupitelja(u kojeg navodno vjeruju) a koji će SEBE žrtvovati za njihov spas.Tj. uvjereni su,a tako im je rečeno,da se je taj nesretnik za tako nešto već žrtvovao.

    Što je najgore,krivit će Boga za Život koji su dobili na dar,smatrajući da to nije ono što su oni željeli,pa će kojekakvim bezvrijednim upražnjavanjem molitve,meditacije,zamišljanja nekakvih 'tijela svjetlosti','interdimenzionalnih' tehnika i ostalih 'mambo-jumbo' New Age budalaština,NA SILU pokušati promijeniti ONO ŠTO SE NALAZI GORE da bi dobili ono što žele OVDJE DOLJE.(Teško je shvatiti da gore nema nikoga tko će ti pomoći ako sam ne želiš da si pomogneš.)

    psihoanaliza, kojoj je do ljudske individualnosti i integriteta, nije nipošto u nepomirljivoj suprotnosti s pravom humanitarnom religijom

    Ovo vrijedi samo u slučaju da čovjek ne laže sebe pa prizna da je onaj 'od dvije kune',kao i da religija prestane lagati obećavajući mu spasenje pod uvjetom da se ovaj bavi prakticiranjem nekim od oblika ceremonijalne magije.

    temeljni uzrok psihičkih bolesti vidi u tome da je čovjek izgubio smisao, što dovodi do besciljnosti, besmisla i praznine

    Ovdje moram opravdati 'čovjeka' i reći da su mu u gubljenju smisla najviše pomogle entropične sile,koje nažalost vladaju ovom točkom vremena i prostora,i da izlaska iz besmisla neće naći sve dok ne shvati da živi u iluziji ,a da izlaz iz iluzije neće naći sve dok ne obrati pažnju na tzv. objektivnu realnost i na savladavanje sila koje ga spriječavaju da tu istu realnost vidi.

    Čovjek koji obrati pažnju na objektivnu realnost,bit će isprva šokiran količinom zla koje se svakodnevno oko njega dešava te sljepoćom 'njegovih bližnjih' no kad se povrati iz šoka spoznat će da je tomu tako jer SLIJEPCI i LAŽOVI vode SLIJEPE i da je tomu tako ODUVIJEK bilo.

    Pozdrav!

    avatar

    25.10.2008. (17:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...