Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • NEMANJA

    Tri su ljubavi za Grke: eros, ljubav suprotnih; filia, ljubav jednakih; agape, ljubav stvoritelja za stvorenja. Morus piše engleskom prevoditelju Biblije s latinskoga: jest svaka ljubav milost, dragi moj gospodine, ali nije svaka milost ljubav! Što je caritas, to govore i Papina enciklika Deus caritas est, i pobudnica Sacramentum caritatis (Benedikt XVI.) Kako dakle stoji s milošću Boga spram čovjeka, to je do Boga. Ono što mi možemo učiniti, dapače trebamo, jest ljubiti bližnjega kao samoga sebe. To je sav zakon, jer je punina zakona.

    O tome sam davno pisao. Pero Panonski toga će se sjetiti: 28. rujna 2007., u zapisima u dokolici, postu naslovljenom

    TSUREZUREGUSA

    (Tsurezurenaru mama ni, hikurashi, suzuri ni mukaite, kokoro ni utsuriyuku yoshinashigoto wo, sokowakatonaku kakitsukureba, ayashu koso monoguruoshikere.)

    Pero i ja raspravljali samo dokoni i nujni o svemu što nam je palo na pamet, mudro, kako pristoji, iako to što vam nešto pada na pamet još uvijek nije dokaz da bilo što mislite. Prošla je duga godina dana. Vrijeme leti. A i zimi.

    avatar

    10.10.2008. (02:51)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    P.S.
    Ako vas baš jako interesira tema gornjeg komentara, evo male pomoći:

    Savić-Rebac, Anica
    Naslov: Predplatonska erotologija / Anica Savić Rebac ; [uvodna reč Ljiljana Crepajac ; uvodna studija Svetlana Slapšak ; priredila Darinka Zličić]
    Impresum: Novi Sad : Književna zajednica , 1984

    Izuzetna žena, ta Anica. Teško ćete do knjige, ali ni do pičke ne dolazite lako, pa vam neće biti ništa nova: tko se potrudi, dvostruko će uživati.
    Anica je inače bila zaista fascinantna osoba: dopisivala se s Rebeccom West, Aloisom Schmausom, Denisom Sauratom, Thomasom Mannom...
    Predplatonsku erotologiju imam već dvadesetak godina; prekjučer sam dobio njen prijevod na engleski i uvodno tumačenje Njegoševe Luči mikrokozma; izvanredno štivo.

    avatar

    10.10.2008. (03:39)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ZAO

    ne znam kolko često provjeravaš mail !?

    avatar

    10.10.2008. (12:58)    -   -   -   -  

  • lolina

    Svaka čast na ovom postu o sexu.s obzirom na trenutni grupni,gay bukake sex prikladniji je od ičeg.
    Pitanje je samo tko će nam prije svršiti.

    avatar

    10.10.2008. (15:51)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ovo post o sexu?
    E, sad, Lolina moja, ili ja ne znam šta ja post, ili ti ne znaš šta je sex.
    U svakom slučaju, videćeš ti šta je post o sexu! Živ mi ti!

    avatar

    10.10.2008. (17:37)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Gledao sam tada Zizekovo predavanje u pauzama streberaja. Skuren mozak, zivotno mi je bilo biti ili ne biti , a ja u pauzama gledam/u biti vise slusam Zizeka. Cudne stvari covjeka vesele. Vidim da sam se tada prepustio vlastitoj misli, to me vise veseli od nedavnog prepucavanja s Ognjenom Strahinjicem. Danas pol stvari koje sam tamo napisao, ne bih se nikako sjetio.
    PP

    avatar

    10.10.2008. (17:37)    -   -   -   -  

  • lolina

    Gospodine Tantra govorim o dnevnoj politici;))) ako ovdje ikada osvane post o sexu , časna masna...

    avatar

    10.10.2008. (17:56)    -   -   -   -  

  • missillusion

    hah, baš me zanima taj post o sexu jer ovaj o vrstama ljubavi je nekako mlak.., još kad sam pročitala šta Aristofan veli, ugh, to je passe već i za klinke u vrtiću...bez uvrede

    avatar

    10.10.2008. (18:45)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..o sexu ne bih, vu to se slabo razmem, je li moguce da je prreko 40 vasih zastupnika bilo suzdrzano danas glasujuci o novim shefovima, to je upravo katastrofa , tipicna hrvatska katastrofa pache !

    avatar

    10.10.2008. (20:36)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Lolina, nadam se da si žena od riječi!

    avatar

    10.10.2008. (22:44)    -   -   -   -  

  • missillusion

    waa! Hot! ali na momente(poduže momente) bizarno, khm.., mislim na taj post u linku za loly

    avatar

    10.10.2008. (22:57)    -   -   -   -  

  • lolina

    Oh tako tipično...overintelektualno postsex.
    ;)

    avatar

    10.10.2008. (23:00)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hegel je kazao da je umjetnost po svom najvišem određenju za nas ono prošlo; duga je to tema, prilično složena, no ono bitno jest da je umjetnost danas upravo s navedenog razloga oznanstveljna, posredovana pojmom - osjetilno neposredno nedostupna! Jednom ću skenirati briljantan esej Danila Pejovića o suvremenoj umjetnosti, pa će vam ta tema biti sasvim shvatljiva.
    U analogiji, mogli bismo kazati da je jednako sa sexom: doista se danas radi o postsexu - opet u analogiji: postmoderna - i tko se danas kani ševiti, ili se jebe tako, ili nikako. Što to znači? To znači da je sex posredovan fantazmom, kao što sam jednom već pisao:
    Ali, upozorava Žižek, za psihoanalizu nije ključna stvar otkrivanje nesvesnih seksualnih sadržaja u onome što deluje kao nešto drugo (kroz tzv. frojdovske omaške, na primer), već je zanimljivo ono što mislimo tokom samog seksualnog čina, konkretno momenat kada „ispadnemo" iz seksa, odnosno, mesto na kome fantazmatska podrška ili njeno odsustvo postaju vidljivi.
    Kako sad od jednostavnog seksa, preko fantazme, dospijevamo do mazhizma?
    I o tome sam pisao u postu Prelest, 15. lipnja, citirajući i ovaj Žižekov izvod:
    Za Lacana, fantazma nije tek djelo imaginacije koje se suprotstavlja stvarnosti - odnosno, proizvod našeg uma koji zamagljuje naš izravan pristup stvarnosti, našu sposobnost da ‘uviđamo stvari onakve kakve one uistinu jesu’. Glede temeljne opozicije stvarnosti i imaginacije, fantazma nije samo na strani imaginacije: fantazma je prije mali komad imaginacije kojim dobijamo pristup stvarnosti - okvir koji garantira naš pristup stvarnosti, naš ‘osjećaj stvarnosti’ (svaki potres naše temeljne fantazme čini da doživimo ‘gubitak stvarnosti’). Zbog tog razloga, ‘prolazak kroz fantazmu’ nema ama baš ništa sa otrežnjavajućim aktom razgonjenja fantazme koje muti našu čistu percepciju stvarnog stanja stvari, niti sa refleksivnim aktom postizanja kritičke distance spram premišljanja naše mašte (oslobađanje od lažnih praznovjerica, itd.). Paradoksalna poanta je prije da fantazma nastupa (služi kao potpora) upravo u trenutku kada razgraničimo ono što je tek naša imaginacija i onoga što ‘uistinu postoji oko nas’. ‘Prolazak kroz fantazmu’, posve suprotno, uključuje našu prekomjernu identifikaciju sa područjem imaginacije: u njemu, kroz njega, slamamo stege fantazme i ulazimo u zastrašujuću, nasilnu domenu predsintetičke imaginacije, domenu u kojoj disjecta membra plutaju naokolo, još neobjedinjeni i ‘odomaćeni’ intervencijom homogenizirajućeg fantazmatskog okvira.
    I dalje, na istom mjestu:
    Nikakvo čudo da ova vizija o čovjeku, koji bi se kroz izravan uvid u čudovišnost božanskog bića-samog-po-sebi pretvorio u beživotnu lutku, izaziva takvu nelagodu među komentatorima Kanta (obično se preko nje prelazi u tišini ili biva odbačena kao kakvo uznemirujuće strano tijelo). Kant njome isporučuje ništa manje nego, kako to neko nazva, ‘kantovsku temeljnu fantazmu’, interpasivnu drugu scenu slobode, spontanog slobodnog agenta, prizor u kojemu se slobodni agent promeće u beživotnu lutku na raspolaganju perverznom Bogu. Kantova je poanta, naravno, da nema aktivnog slobodnog agenta bez ove fantazmatske potpore, bez druge scene na kojoj njime bezostatno manipulira Drugi. Odnosno, dok kantovski subjekt, prazna tačka samoodnoseće negativnosti, nije ništa do lakanovski ‘prekriženi’ subjekt označitelja - le manque a etre, kojemu manjka potpora u pozitivnom ustroju bića - ono što fantazma inscenira jeste upravo gubitak subjektovog nemogućeg bića, usljed subjektovog ulaska u simbolički poredak. Otud nikakvo čudo da je temeljna fantazma pasivna, ‘mazohistička’, ona koja me svodi na objekt kojim ravnaju drugi: kao da jedino iskustvo krajnjeg bola može subjektu garantirati pristup Biću: la douleur d’exister znači da ‘jesam’ samo dok trpim bol. Sa ovoga bi razloga trebalo iznova formulirati kantovsku zabranu izravnog pristupa području noumene: ono što bi trebalo ostati nedostupno nije noumensko Stvarno, nego sama temeljna fantazma - približi li se previše svojoj fantazmatskoj jezgri, subjekt gubi konzistenciju svog postojanja.

    avatar

    11.10.2008. (00:06)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Sorry, Lo, prije nego što se poševimo volio bih da među nama sve bude clare et distincte, kako je to, doduše metodologijski za filozofiju kao znanost pretpostavio i zahtijevao još Descartes. Bit će da je i on bio veliki jebač.

    avatar

    11.10.2008. (00:07)    -   -   -   -  

  • lolina

    Poskok!

    avatar

    11.10.2008. (11:40)    -   -   -   -  

  • halter skelter

    I love when you talk dirty.

    avatar

    11.10.2008. (13:28)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Mon petit a!

    avatar

    11.10.2008. (15:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...