Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • NEMANJA

    Primjetio sam kod pametnog i duhovitog čitatelje iz Bosne, Nervnog Avaza, da moju fazu 'Podvižništvo' poistovjećuje s imenom bloga!
    Avaj!
    Izgleda da to čine mnogi!
    Morat ću stvar ovih dana objasniti, iako je starim čitateljima Vaseljene i Patologije sasvim jasna.
    Blog je Vaseljena.
    Vaseljenski je Car Nemanja.
    Podvižništvo je treća faza Nemanjina bivstvovanja u Vaseljeni.
    Prva je bila: Nemanja - mit ili činjenica?
    Druga: Nemanja - Povratak cara!
    Treća je Podvižništvo, i tako će to ići sve do Zadužbine.
    Dakle, Nervni, link Podvižništva slobodno preimenuj u Vaseljena.
    I još nešto - autor teksta o Lisabonu izvorno je Željko Špoljar, ali....tekst koji je objavljen na Patologiji, pa na Vaseljeni, pa kod tebe, tekst je genija Vjekoslava Boškovića.
    Vjekin blog Index librorum prohibitorum, pod linkom Patologija, imaš lijevo.

    avatar

    05.09.2008. (02:21)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Titov naprijed-nazad

    Ja jako volim moga Druga Babla
    iako Babla Espanjol ne habla –
    pa zašto ja onda volim Druga Babla?

    Ja jako volim moga Druga Babla
    jer lije priče k'o kiša iz kabla!
    Poučno i tečno, dobro jezik blabla,
    eto zato volim moga Druga Babla:

    Jer iz Druga Babla tisuć priča lije,
    a svaka mu priča sto pouka krije!

    A ako te druže itko ikad pita
    reci mu da volim ja i Druga Tita!

    Ognjen K., 5c, o.š. "Vlado Janić Capo"

    avatar

    05.09.2008. (03:00)    -   -   -   -  

  • babl

    Nemanjo, pričekao sam da objaviš još koji post, pa da uobičajeni komentatori protutnje dalje prije nego odgovorim. Ovo je prvenstveno samo za tebe, a ostavljam među svima dostupnim komentarima jer ipak nemam ništa protiv da i rijetki slučajni namjernici bace pogled. I sam si priznao da sam te ulovio na krivoj nozi, da se ne možeš zagrijati na radnu atmosferu… A i ja vidim da ti nije jedan od boljih dana, pa bi bilo nefer, nesportski, da koristim priliku i maltretiram te takvoga.

    Kako vidim da nisi bio baš u najboljoj formi? Već na samom početku iznosiš tvrdnju ili/ili, a zatim to argumentiraš tako da sam sebe pobijaš. Sve sam napisao. Recimo, u samom tom postu, citiram se: "Jednako kao da nije mogao platiti čini mi se vjerojatno i obrazloženje da nije želio da se bazen napuni. U vrijeme kada su se svi javni bazeni u Zagrebu mogli izbrojiti na prste jedne ruke, lako moguće da je smatrao nedopustivo nemoralnim da se njegova djeca kupaju u privatnom bazenu." Prva citirana rečenica izrijekom kaže da možda nije htio, a druga navodi samo jedan primjer zašto možda nije, što ne znači da možda nije bilo i drugih od kojih ti neke navodiš, a dovoljno dajem naslutit da je nedostatak novaca možda samo izlika pred djecom. Što bilo da bilo, činjenica je da ga nije punio. Zatim, na osnovu jednog teksta pripisuješ mi svjetonazor, a to je ipak tek jedan tekst, koliko god slijedio istinite fakte, i koliko god stojim iza svake rečenice koju sam napisao. Na osnovu te epizode ne može se generalizirati, iako ima mnoštvo pouka. Jedna, potvrđuje da su često kaplari opakiji od generala i portiri rigidniji od direktora. Kralj te može pomilovati, ali krvnik ne prašta. Itd. Pored toga, a ti to znaš, u gotovo već tisuću tekstova na "Čovjeku-vadičepu" ima ih niz koji se neposredno nadovezuju ili međusobno oslanjaju s ovim. Recimo, već sljedeći post govori o današnjim novokomponiranima koji kupuju tigrove i leoparde. Je li za društvo ili narod (kako hoćeš) korisnije ako Stevo ne puni bazen s vodom ili ako se kupuju egzotične i opasne zvijeri? Je li štetnije ako bazen ostane prazan ili ako mesožderi riču po susjedstvu? Je li u to što tadašnji moćnik nije punio bazen u kući u kojoj je stanovao bilo korisnije od toga koliko ovo danas šteti, ili je to bilo štetnije nego što ovo današnje koristi?

    Još više od tog što si me površno očitao, da nisi bio u formi svjedoči mi i niz slatkiša koje si previdio. Ipak je priča pisana za tebe, nije to bez vraga! Nadam se da te nisam pogrešno procijenio kada sam smještao te poslastice, i poneku udicu, a ti preko svih prešao. Recimo, nedavno si negdje napisao (ne da mi se sada tražiti da bih te točno citirao) kako ćemo uskoro živjeti u društvu u kojemu su svi mladi (ili barem većina) prošli kroz vjeronauk, pa će se to odraziti i na način kako će gledati svijet i razmišljati… Lik u ovom postu (lik, jer je to ipak literatura) u djetinjsku i mladosti je dobio dobar katolički odgoj, uključujući vjeronauk. Kako ta literatura uzima kao građu istinite fakte, ti znaš da je lik u stvarnom životu, odrastavši, postao uvjereni ljevičar, dakle, upravo suprotno od onoga čemu su ga usmjeravali. Ne bih se iznenadio da se mnoštvo onih koji danas pohađaju vjeronauk upravo zbog toga rasloji: glupi će postati još gluplji, zatucani još zatucaniji, ali će pametni zato zauvijek biti cijepljeni okusivši na vlastitoj koži kakvo je to smeće. Kako se ono prorokuje u "Putovanju u budućnost"? Mori i Eoli, jesu li se tako zvali? Bi se po tome moglo zaključiti da je vjeronauk koristan za pametne?

    Zapravo, baš sam zadovoljan tim tekstom. Vidim da je i tebe zainteresirao toliko da si ga prenio sebi. Toliko, ali mi možemo i više.

    Gle, i Nenad Popović se ovdje pojavio! Dobrodošao! Njegovo spominjanje Kumrovca podsjetilo me na moje čuđenje koliki ponavljaju da je Tito bio bonvivan, kada svi pouzdani povijesni podaci govore da je bio "workoholic"? Pored toga, kako je moguće da nitko ne vidi ono što je svima pred očima? Čovjek je imao problema s glasom "l", izgovarao ga je kao "lj". Koje školjke je volio? Srednjoškoljke! Čovjek je bio Albanac, a cijeli Kumrovec je izmišljen kao "legenda" (u smislu kako se taj izraz koristi kod LeCarrea) da bi prikrio njegovo pravo porijeklo, što bi upalilo lampicu Srbima zašto im ga želi smjestiti.

    avatar

    06.09.2008. (04:02)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    E, jebiga, moj Babl, tebi je od svega toga najvažnije jesam li ja u formi ili ne: u kurac, pa više si to puta spomenuo nego što rečenica imaš. Vidi:

    I sam si priznao da sam te ulovio na krivoj nozi, da se ne možeš zagrijati na radnu atmosferu… A i ja vidim da ti nije jedan od boljih dana, pa bi bilo nefer, nesportski, da koristim priliku i maltretiram te takvoga. Kako vidim da nisi bio baš u najboljoj formi.

    Uh, redundatnan li si, za pisca i pretjerano! Tri rečenice za redom govore jedno te isto: ponavljaju moju prijateljsku gestu, pri tom je ne prepoznajući!
    Ta, ti dobro znaš da ja na prijatelje neću, a tu su svi frendovi, od tebe do likova tvoje priče, i to je sve što o tome treba kazati.
    Što se usporedbe socijalizma i današnjega stanja tiče, ne pretjerujmo: Babl, ipak bi samo lud čovjek poželio živjeti u SFRJ.
    Na kraju, učinio bi čitateljima dobro da u maniri naših epistola izdvojiš te slatkiše i udice, i da ih prokomentiraš, ako ni zbog čega drugog a ono zato jer bi sada bilo nepristojno razočarati znatiželju čitatelja.

    P.S.
    Stavljaš me pred nemoguć zahtjev, prijatelju: posvetiš mi priču, a onda očekuješ da s njom polemiziram! Ne mogu to, ne dopušta mi kućni odgoj: kao da tražiš da maliciozno komentiram rođendanski poklon! Što ti je? Zašto si toliko nezadovoljan pričom? Kao da očekuješ - podsvjesno valjda, što li - da ja kažem ono što i sam vrlo dobro znaš, ali to samome sebi, već predugo, ne želiš priznati. Nemam ti ja ništa takvoga za predbaciti, dapače.
    (Moram priznati da si duhovit, makar i u taštini: Zadovoljan si pričom, ali i činjenicom da sam je prenio na Vaseljeni, a priča je ne samo motivirana razgovorima na Vaseljeni, nego su štoviše ti komentari njen integralni dio! Ha, druže stari, što ti je autorska sujeta! Usred moje priče o impersonalnoj književnosti, ti zvocaš zbog ove zelidbe Vaseljena-Vadičep-Vaseljena! Baš si grintav, da znaš! I k tome nezahvalan: ja ti napišem pjesmicu, i to neposredno provociranu pričom, o Bablu kao mom drugu i prijatelju, a ti ni da bi; je li to zato jer na kraju kažem da volim i Druga Tita? Da nisi i na njega ljubomoran, ti kontrarevolucionarni elementu?)

    avatar

    06.09.2008. (04:43)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kod LjeCarrea, ako je istina to što govoriš!

    avatar

    06.09.2008. (05:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...