Komentari

putkopriva.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Šijanac

    Zapravo si dobio bolju cijenu nego što znam za primjer ovdje u Istri (a mislim da se radilo o Krivaji). Sestra jednog prijatelja je dobila mislim 90 m2 za 46000 eura, bez temelja koje su sami morali napraviti, kao zapravo i ti, jedino što nije bilo uključeno su bile pločice... malo kalkulatora i tvoj kvadrat m2 je 304 eura, a njihov je 511 eura.

    Koliki koeficijent toplinske vodljivosti (ili onaj obrnuti) imaju zidovi, što će ići na pod, te što na strop za toplinsku izolaciju, kao i koji oblik grijanja si planirao.

    E da, montažne kuće su poznate po tome što imaju nekakvu garanciju (često i desetak puta dužu od one koju realno pružaju za zidane kuće), kolika je u tvom slučaju, te što uključuje.

    Realno gledajući mislim da cijena montažne kuće i nije toliko jeftinija od zidane, no sigurno ti je uštedjela nekoliko godina života u gradnji (ili barem organizaciji gradnje), a i dodatno toliko životnog vijeka zbog izostanka dugotrajnog stresa. Sve to sigurno nije zanemarivo.

    avatar

    28.07.2008. (23:54)    -   -   -   -  

  • Mlade Koprive

    Tvoj komentar je više nego interesantan :))

    Da, gradanja zidane kuće nije toliko jednostavna kao nešto što se zove MONTAŽNO.....

    Garancija na kuću je 80 godina i dozvoljeno mi je 10 seljenja montažnih elemenata... da, da mogu kuću preseliti samo moream novu fasadu i novi knauf unutra.

    Što se tiče koeficjenta grijanja, hmmm, govorilo se o tome, ali iskreno, zaboravio sam, navodno je duplo bolji od standardno izolirane zidane kuće?!?!?

    Na strop ide knauf, daske, neka izolacija i 14 cm mineralne vune, a na pod 5 cm stiropora, 4 cm heraklit ploča i 5 cm gips-beton glazure te klasičan parket i pločice po kupaonama i u kuhinji.

    BTW, daj mi reci kolika je cijena zidane kuće sa fasadom, unutrašnji žbukanjem iliti gips pločama, sa kompletnom stolarijom (vratima, prozorima, klupćicama i škurama), te razvedenom vodom i strujom ??? I koliko je vremena potrebno da se to kvalitetno odradi ?

    avatar

    31.07.2008. (22:49)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    mislim da si trenutno hiper euforičan... možda uz pivo bi i mogli raspraviti o nekim argumentima no ovako preko komentara je besmisleno... mene nešto zanima a ti kao da se braniš od napada...

    mogu ti i ja kazati da imaš 800 godina garanciju... no pitanje je na što točno imaš istu i što piše na papiru... recimo za 20 godina kada ti prozor više ne bude brtvio... ćeš ih zvati da ti zamijene iste ili ti za n godina otpadne dio žbuke... misliš da će to prežbukati cijelu kuću... odnosno kako si se osigurao da ti neće sve prebaciti na recimo slijeganje terena...

    zanimaju me neke klasične bolne točke montažne gradnje, no ne radi nekakve borbe montažna vs zidana, baš me briga.... no mislim da ih ti u svojoj euforiji nećeš niti spomenuti... npr. kakvog je presjeka 7 i 12 cm zid montažne kuće i kakvu zvučnu izolaciju ima...

    opet s druge strane kako znaš da je zato što su nešto izveli u tvornici bolje i kvalitetnije od onog što bi napravili majstori na terenu... kvaliteta kabela ili cijevi i nije gotovo nikada toliko bitna već kako ih spoje, pričvrste i sl....

    navedena cijena kuće kod montažnih je opet sa druge strane samo dio troškova... sami temelji imaju svoju cijenu, priključci, komunalije, doprinosi... tako da cijena po kvadratu zna sigurno biti dosta veća od čistog dijeljenja... da ne pričam o silnim nijansama raznih proizvoda i materijala koji se ugrađuju...

    no ono što je zaniljivo kod cijene montažnih da netko drugi vrlo jednostavno može dobiti istu takvu kuću (ako se odluči modificirati je kao što ste je vi) po identičnoj cijeni i zato je ta informacija ljudima zanimljiva...

    kod zidanih možeš, zapravo moraš birati daleko više varijanti i nijansi proizvoda, koji mogu promijeniti cijenu drastično... kod montažnih (bez obzira na dostupne nijanse, debljine i sl.) ipak se rađe ljudi opredjele na proizvode tvornice koja radi montažnu kuću...

    recimo da sam čuo za neke koji rade ključ u ruke zidanu kuću za 450 eura/m2... nikakava ekstra klasa, najjeftiniji materijal, dovoljna izolacija (npr. 5 cm stiropor), pvc stolarija, vrata iverica... a možda su ugrađeni jednako kvalitetni materijali kao to što ćeš ih ti dobiti...

    zašto si toliko uvjeren u toliku kvalitetu... bolju od varijante kod zidane kuće... mislim da voda ne curi nigdje, ima dovoljnu protočnost di je problem... ili kod struje ne iskače osigurač ili fidova sklopka, te imaš atest elektroinstalacija...

    s druge strane, naravno da je vrijeme izrade na strani montažnih kuća... no imaju i zidane neke prednosti, koje će se po meni sigurno s vremenom pokazati... možda da živim neko vrijeme u montažnim mogao bi ih uočiti, ovako naravno ne mogu...

    avatar

    02.08.2008. (16:30)    -   -   -   -  

  • Mlade Koprive

    Zasigurno bi uz pivicu bilo lakše komunicirati jer ovako čovijek baš nije siguran da li je sam komentar dobar ili loš ili pozitivan ili negativan :)

    Što se tiče euforije, hmm, tu si potpuno u pravu jer mi se gradi kuća koja mi je trenutno "životna stavka", hee, heee.....

    Ma samo kažem da mi je ovaj način gradnje koji sada proživljavam izuzetno lagodan i nimalo problematičan jer je sve unaprijed specificirano i dogovoreno.

    Garancija je na montažne elemente, a ne na neke segemente na koje nitko ne može dati neku garanciju.

    Ja sam čak dao napraviti glavni projekt prema nacrtima za zidanu kuću, ali nisam našao niti jednu firmu koja mi može dati ponudu za kompletnu gradnju prema elementima koje dobivam od Krivaje.
    Svi su se izmotavali "pa nije to samo tako, pa kako bi vi, pa ovako, pa onako....." ali konkretnu ponudu nisam dobio, osim jedne gdje je čovijek bez računice rekao 600 e/m2.....
    to nam je u svakom slučaju bilo prepuno, a i baš se ne čini profesionalno!!!


    A koeficijent topline sam copy/paste sa njihovih brošura;

    Sastav zida u standardnoj ponudi je sljedeći:

    • mineralna žbuka 5 mm
    • fasadni stiropor 50 mm
    • OSB ploča 10 mm
    • min. vuna LIF/S (Novoterm) 100 mm
    • PE folija 0,20 mm
    • iverica 10 mm
    • gips-kartonska ploča (Knauf) 10 mm

    Ukupna debljina standardnog zida je 18,5 cm k = 0,232 W/m2K

    Debljina zida sa pojačanom termoizolacijom u cilju uštede energenata:

    • 12 + 5 cm je 20,5 cm, k = 0,207 W/m2K
    • 14 + 5 cm je 22,5 cm, k = 0,188 W/m2K
    • 20 + 6 cm je 29,5 cm, k = 0,140 W/m2K

    Kažu da ova zadnja varijanta ima kako se to kaže potrošnju 3l/lož ulja po m2 na godinu ?!?!

    Šta god to značilo !??!

    avatar

    04.08.2008. (14:57)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Slažem se za problem pravog tumačenja smjera komentara kad nedostaje sve ono zbog čega su glumci na kraju krajeva vrhunski ili ne... svatko može izbiflati istu rečenicu... no vrlo bitan je način.

    Ok, sada znamo samo otprilike sastav zida. Nego zar ti nemaš vanjske zidove debljine 12 cm i unutarnje debljine 7 cm. Zanima me njihova presjek. Naime jedan od vrlo bitnih prednosti motažne vs zidane gradnje je upravo odnos bruto i konačne neto površine, a sa istom kvalitetom toplinske izolacije.

    Ja npr. imam recimo nešto više od 4*12*0.3 m vanjskih + 2*12*0.2 m unutarnjih nosivih zidova i još nešto pregradnih zidova, no zanemarimo njih. Zanemarimo i 1.5-2 cm unutarnje žbuke. Da smo zidali montažnu kuću i imali debljine zidova 12 i 7 cm (naravno ako je to točan podatak kod tebe), stan bi mi imao oko 12.7 m2 više prostora. Sada kada se uzme koliko košta prosječni metar kvadratni neto prostora na tržištu i dobiju se prilično velike brojke, recimo pola koliko si platio montažni dio kuće.

    Naravno sve ima svoje i postavlja se pitanje kakve točno koeficijente ima takav montažni zid. Možda ne toliko toplinske (koji su vjerojatno na takvoj širini usporedivi), već kolika je zvučna izolacija. Ako dobro razumijem, glavni izolacijski materijal je mineralna vuna unutar nosivih dijelova zida i ona je odličan izolator zvuka iznad neke frekvencije (par stotina Hz), no nikakav recimo kod basova. Za basove je potrebna što veća masa, a vuna je nema.

    Upravo zato veću zvučnu izolaciju imaju kombinacije zida (beton ili cigla) i mineralne vune, nego zid sa enormnim povećanjem debljine mineralne vune.

    avatar

    05.08.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • Mlade Koprive

    Što se tiče povećanja iliti smanjenaja kvadrature zbog tanjih zidova....
    DA, naš glavni projekt je napravljen za zidanu kuću i iskoristovih kvadrata je 115 (govorim o stambenom prostoru), a sada kada je napravljena motažna sa tanjim zidovima ispada nekih 128 m2.

    Toplinska izolacija po svim statistikama nadilazi klasičnu gradnju, naravno, ponavljam, klasičnu gradnju!

    Što se tiče, zvučne izolacije, sigurno je bolja izolacija takav sendvič zid, nego samo pregradna cigla, a kada govorimo o basovima - teška da će ih išta spriječiti da se čuju kada odvrnem 600 W aktivni subwoofer.
    A iskreno, i to me baš ne dira jer kada oću slušati glasno.... ne mislim o drugima :), dodoše na vrhu sam brijega i nemam baš blizu susede :))

    Ma ključna izvrsnost montaže je brzina..... :))

    avatar

    06.08.2008. (15:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...