Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


  • Herostrat

    Iz ovog Kuljishovogh obračuna s Jergovićem ne da se iščitati ništa o sukobu spomenutog s Jelenom Veljačom...

    avatar

    22.07.2008. (13:42)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Meni je ovo super: Najprije Kuljiš koristi Jergovićev članak o Jeleni Veljači da bi nam, nizom indiskrecija, pokazao o kakvoj je moralnoj vertikali riječ da bi nas sada ti, care vaseljene, ukazao na jezičnu nepismenost spomenutoga bez osvrta na sam sadržaj članka?!? Vjerojatno 80% onih koji čitaju Jergovića ne bi primjetilo ovu gr(j)ešku.
    Istinski bi volio vidjeti tvoj, a bogme i Kuljišov, domaći rad iz osnovne škole na temu "Kako sam proveo praznike" ;)

    avatar

    22.07.2008. (14:10)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    En passant ,Jerga danas u svom kutku u Jutarnjem:

    http://www.jutarnji.hr/clanak/art-20...umna,127338.jl

    svoj članak o Laptalu kojeg je, sasvim prikladno nazvao Latifaga rezimira završnim rečenicama:

    Onaj tko ovoga ljeta kao turist pođe u Grčku, dželat je čovjeka kojemu krivnja nije ni dokazivana
    Onaj tko ovoga ljeta kao turist pođe u Grčku, krvnik je nevina čovjeka.


    Bit će da sam i ja stavio Laptalu omču oko vrata jer sam prošle godine ljetovao na Krfu ??

    avatar

    22.07.2008. (14:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Svijet u boci: Da, upravo sam to sejvao, nevjerojatno nešto! Pozabavit ćemo se i time. Samo da stigne na red. Jer, već mi stižu novi tekstovi za Vaseljenu. Ovaj Kuljišev je inače pisan za Nin, i ovo mu je hrvatska premijera.

    avatar

    22.07.2008. (14:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hero, iz tvojih komentara ne da se iščitati što bi to Kuljiš, ili ja, trebali u tekstu Jergovića o Veljači komentirati. Na što misliš, stari?
    Pa Denis je komentirao sadržaj, ja formu, i to je to.

    avatar

    22.07.2008. (14:28)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Ma moj milokleez je Kuljiš komentirao sadržaj. On komentira Jergovićevu malograđanštinu i nemogućnost prilagodbe Zagrebu, njegov izgled, čak i to gdje svakodnevno (sic!) ispija kavu? Kuljiš je zapravo jedna obična baba torokuša. Istina, inteligentna ali time ništa manje - baba torokuša ;)

    avatar

    22.07.2008. (14:36)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Praznike? Ha, ha, bože tebe Hero, pa kao da me znaš od jučer! Pa meni je svaki dan blagdan ili praznik, ovisi samo o tome kako se toga jutra osjećam.
    Torokuša?
    Ne, to je takav genre: character assassination.
    To isto, manje duhovito i pismeno, radi i Jergović: vidi slučajeve Katunarić, Aralica.
    Je li Aralica Srbin, što je Katunarić u mladosti radio u Beogradu, tebi je i meni, možda, irelevantno; ne i Jergoviću, koji o tome opširno piše u svojim polemikama sa spomenutima.
    Dakle, ovaj ti prigovor otpada: budući da je Kuljišev tekst o Jergoviću napisan nakon Jergovićevih tekstova o Katunariću ili Aralici, sasvim je legitimno njegov aršin primjeniti na njega samoga.

    avatar

    22.07.2008. (14:41)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hero, primi se posla, ne zajebavaj se! Bavi se ti znamenitostima, a ne da se ovdje baškariš i uz prvu današnju bevandu čitkaraš klasike.
    No, ako baš hoćeš, a znam da hoćeš, evo ti komentara Jergovićevog punchlinea:
    Jelena Veljača žali se da u njezinome stanu nema vode. Pa odlazi kod Branka Ivande i njegove supruge noseći ručnik i britvicu (sad znate da Jelena brije noge i ostalo, ne koristi vosak). Carrie bi to ispričala u seriji, ali Sarah Jessica ne bi takve opskurnosti ispisivala po novinama. No, Veljača ne zna razliku između serije i stvarnoga života, što joj se i ne može zamjeriti. Od stoljeća sedmog Štefek i Štefica i jesu to što jesu, jer ne znaju razliku između onoga što snivaju i onoga što im se događa.
    Grdno se zajeb'o Jergos, grdno!
    Naravno da Veljača ne radi razliku između serije i stvarnoga života, jer nakon svih tih silnih serija, oparivši se k'o J.K. Rowling, Jelenin stvarni život isprva počinje nalikovati, a zatim i postaje (vidi: afera Veljača-Majetić) izistinska sapunica! Ona naime zaista živi u soap-operi, i - što sad? Žena koja živi u sapunici ima svo pravo ovoga svijeta urbi et orbi izvjestiti da u njenom stanu nema vode, pa da preko grada nosi ručnik i britvicu! Upozorava nas, naprosto, što drugo?!
    Znam da ćeš sad i opet kazati da zlorabim svoju genijalnost i nečuveni literatni talent, no molim te da shvatiš da se ne igram riječima: zaista, tko živi u sapunici, ima nam pravo mjehuriće puhnuti u nos!
    Jer smo mi to tražili!
    (Naime, upravo smo je mi, gledajući te njene serije, učinili jogunastom kćeri vrhunaravnog sapundžije; konačno, znaš kako kaže Goethe: Sapundžijin sin misli da je smisao života u svakom novom mjehuru sapunice! Možda ne vjeruješ da je to rekao Goethe, ali, nemoj me izazivati: naći ću ti citat na njemačkom, pa ćeš ti onda vidjeti svoju pjenicu!)

    Dakle: Jergović je promašio ceo fudbal! Baš tamo gdje zakera, tamo gdje inzistira na građanskim obzirama i dobrom ukusu, jer da ipak postoji granica između života i serije, tamo Jergović ama baš ništa ne razumije: kraljica regionalnih sapunica i sama je usred jedne od tih, i tu nikakve, a najmanje žanrovske razlike nema.

    To pak, da Veljača izlazi iz svoga žanra jer ironizira žene nogometaša (Ne bismo Veljaču danas ni spominjali da, onako uzgred, izvan vlastitoga žanra, nije pokušala ironizirati žene nogometaša.), strahoviti je faux pas: pa Jergović je netom pokazao kako je zabrazdio izvan vlastitoga žanra, ovim imbecilnim intervjuom s premijerom, koji, nota bene, kao i sve što već odiozno bahati Jergović napiše, započinje objavom što intervju zapravo jest: "Ivo Sanader u ovome razgovoru sugovorniku nije povjerio nijednu svoju tajnu, niti će čitatelj iz njega doznati išta od onoga što bi bilo interesantno voajerima i tabloidnim urednicima. Razgovarati s nekim ne znači prekopavati mu po utrobi." To je pak stara sarajevska škola, kako je pisao jednom Hribar u povodu "Vučjaka", u smislu kreativnoga morala oslonjena na navadu tamošnjih komentatora da izriču što više vrijednosnih sudova o bilo čemu, pa se ta osobina fraktalno prenosi i na cijelinu novinarskog i svakog drugog posla kojemu je u temelju pisanje: Jergović laprda od Veljače do premijera, od Grčke do Mesića, i nitko ga živ ne može uvjeriti da ga ni Ninoslav Pavić neće oprati kad jednom proviri iz govana u koja je do tjemena uronio.
    Kao što vidiš, Hero, druže, Jergović postojano predbacuje drugima ono što (im) sam čini: Aralici traži srpska krvna zrnca, Katunariću beogradsko djetinjstvo, Veljači da se pača u ono što nije njen žanr i da von oben dijeli savjete o moralu kojeg osobno nema (vidi: Jergovićev zagrebački debut na temu: Bregovićev home-video), i sve u svemu, vadi on trunje iz tuđih očiju, a u svojima balvan ne vidi!
    Je li to dovoljno jasno, prijatelju?

    avatar

    22.07.2008. (14:42)    -   -   -   -  

  • Herostrat

    Vidiš Nemanja kamo vodi isticanje forme ispred sadržaja (vidi: helix, op.a.) Sad ćemo jedni drugima tražiti greške, pardon pogreške, pa od Minčete nećemo vidjeti Stari grad.
    Ne slažem se ni s tezom da je ispravno koristi isti aršin kakav koristi i onaj kojeg se napada koliko god takvo moje mišljenje bilo ...utopijsko.
    Ali kad me već upućuješ da se bavim poslom, onda moram spomenuti i to da je Grad Dubrovnik, kao sljednik bivše države obavezan isplatiti nekoliko milijuna kuna bivšim vlasnicima zemljišta u Mokošici (famozna "spavaonica" izgrađena prije 20-ak godina). Ovo je već drugi slučaj (prvi put je račun Grada bio čak i blokiran). Ako se ovako nastavi...bit će veselo.
    Imaš ti kakvo oduzeto zemljište da pokrenemo postupak? :))

    avatar

    22.07.2008. (14:53)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hero, kao što vidiš formalizam ipak ima smisla: Stitch vjerojatno ima pravo, ali, imam i ja, sve dok se poduka nalazi u aktualnim hrvatskim pravopisima!
    Ju pak nećemo, ili ne ćemo, pronaći ni u jednom pravopisu!
    To je razlika kao između sladoledne i ručne bombe, tako je velika ta razlika između moguće moje greške i savršene Jergovićeve pogreške.
    Nego, jesi li siguran da si shvatio na kakve te znamenitosti podsjećam?

    U pogledu aršina imaš pravo: točno je da ne treba tražiti Jergoviću ove ili one pretke, samo zato jer on to čini Aralici. Ali, ti znaš i sam da je utopija to što tražiš, baš kao što vrlo dobro znaš da je u ovoj prigodi često i rado prizivam duh velikog Thomasa Manna: budući da je to jedini jezik koji ta gospoda razumiju, valja im na njihovom jeziku objasniti o čemu je riječ! To Kuljiš pokušava.

    avatar

    22.07.2008. (15:36)    -   -   -   -  

  • cveba

    dakle, ovo je nevidjena svinjarija :

    ...Oženio se sestrom direktora Hrvatskog leksikografskog zavoda – to je jedan ljigavac koji je novinare nekoć prijavljivao partiji (mene, recimo), a zatim se ulizivao Tuđmanu, Račanu i Sanaderu. Miroslav Krleža po kojem se ustanova koju vodi zove, okreće se u grobu – ne što bi pokojni Krleža bio neki neustrašivi antirežimski disident, nego stoga što ga je naslijedio taj nepismeni birokrat, koji u životu nije ni retka objavio. S takvim šogorom, Jergović se već namjestio u pozu klasika, koji ne podnosi ljudske slabosti, moralne devijacije i idejna skretanja...

    I to gospodinu Kuljisu sluzi kao razbijacka pikanterija za premostiti lamentacije o adekvatnom shehsiru sa Goranom Babicem : stvarno. Trebalo bi gospodina Kujlisa pitati kako stoje stvari sa vlastitim pashancima i tko je tu ( i kako ) profitirao od toga tko je koga ozenio, bi ti bilo u njegovom stilu. Mora da je gospodinu Kuljisu direktor leksa jako vazan kad ga se tako najemput docepao dzilitnuvshi se van svakog pristojnog konteksta.

    Papazjanija, ovaj je clanak sramotna papazjanija !

    avatar

    22.07.2008. (17:14)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..nista ja ne zajebajem Nesho, nego :

    1. jako volim ove koji imaju extra terestrial connections pa znaju kad i zasto se Krleza okrene u grobu;
    2. jako volim one koji su osamdeseth cistili Danas i ostali bezgresni;
    3. jako volim one koji misle da se samo oni sjecaju, a mi ostali patimo od Altzheimera;
    4. jako volim one koji ne znaju da je danasnji ''nasljedenik'' Miroslava Krleze sve osim nepismenog birokrata ( pitaj Markiza, on se na njega cesto poziva );
    5. jako volim one koji dezinformiraju javnost da je sestra Tomislava Ladana (gorenavedenog danasnjeg ''nasljednika'' Miroslava Krleze ) momentalno udana Jergovic;
    7. jako ne volim kad se jednu dobru i skromnu curu ovako pokusava povlaciti po netu, sto si ti pred par vremena i sam sprijecio na Vaseljenoj, a o Kizzi i da ne govorim. Za koga se ta djevojka udala ( ili mozda ipak nije ) nema nikakve veze sa temom clanka , osim ako gospodin Kuljis ne misli da je njezin brat toliko mocan ter bi nekoga mogao ustoliciti kao klasika, sto svakako nije slucaj, osim u fantazmagoriji gospodina Kuljisa.
    8. mogla bih jos ali moram poci na veceru.

    Biljezim se.

    avatar

    22.07.2008. (19:21)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Kuljiš se često služi lažima, a svoje laži mrtav-hladan opravdava na ljigav način: naime, kad mu se ukaže na neistinitost nekih tvrdnji kojima tako nonšalantno i bez pardona barata, počesto će reći da iste bitno ne remete "ozračje" u koje su uklopljene, glupo uvjeren u to da je njegovo novinarsko poslanje važnije od takvih tričarija.
    Molim vas lijepo: character assasination? Iznimno ljigava rabota, i to upravo stoga što je u pitanju novinarski žanr koji dozvoljava rečenične konstrukcije utemeljene na lažima i/ili pogrešnim zaključcima. Kuljiševi "character assasination" tekstovi graniče s onim što ja nazivam tračerskim preseravanjem dokonog svadljivca.
    Kuljiš priča o književnosti na tako uopćen i površan način pun blesavih dosjetki kojima krpa rupe u poznavanju građe da je prilično jasno da je taj puno toga čitao, ali vrlo malo toga i pročitao. Ljudi kao što je Kuljiš jednostavno nemaju strpljenja za književnost: njih zanimaju biografije autora i njihova recepcija kod kritike, a književni će uradak uglavnom tek prelistati. Jer, ispaliti da je Edo Maajka "najvažniji živi hrvatski pjesnik" toliko je glupo da ne prolazi ni kao zajebancija, ni kao provokacija, ni kao bilo što osim čiste pizdarije kojoj je svrha bombastično odvlačenje pažnje od vlastite nekompetentnosti.
    I otkad je sámo srce Trešnjevke - periferija? Kuljišu možda jest: gospon se smjestio u samom centru Zagreba; no, ne ukazuje li to na njegovu posvemašnju - egocentričnost?
    Cveba je u pravu: Kuljiš nije bitno drugačiji od Jergovića. Podjednako je agresivan u svojim, često sasvim bezrazložnim, suvišnim nastupima, samo što je ponešto inteligentniji, pa umije svrnuti pažnju s oštrice na tupi dio svog pera i - zabaviti. No, mene više ne zabavlja: tek me iritira.

    avatar

    22.07.2008. (20:11)    -   -   -   -  

  • Marole

    Potpisujem, dottore

    avatar

    22.07.2008. (20:13)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Cveba, ljubavi, da ti uštedim put do službenih stranica Lexa: mr. sc. Bogišić Vlaho, Ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. OK?
    Mogli bi se inače složiti oko obitelji Bogišić: to što poznaješ tu obitelj i uzimaš u zaštitu jednu dobru i dragu djevojku neobično mi je milo: to je isto, ako pažljivije pročitaš, učinio i Kuljiš, uzevši u obranu Jelenu Veljaču, mada, vidiš, ne poznaje njenu obitelj! Možda je naprosto načelan, bumo rekli. Inače, slažem se da Jergovićeva djevojka nema veze s time što on radi, jer da ima, ne bi pisao JU nego je. No, kako i sama veliš da sam nedavno takvo što zaustavio na Vaseljeni, ne brini: i opet ću, bude li neophodno.
    Bogišića inače znam još od dana kad je u tramvaju broj 2, Nikici Petkoviću, s pravom ili ne, negdje u visini Branimirove tržnice spočitnuo ton i vokabular napada na Gorana Rema, nenaoružanog i bezopasnog: Nikica je Rema pitao da koji je on kurac a da nekog uvrštava a druge... itd.itd., što su tadašnji quorumaši doživjeli u najmanju ruku ambivalentno. Dakle, znam Bogišića brat bratu četvrt stoljeća, pa ne moram nikoga ništa pitati: pametan kit, ali, budući da si mi prijateljica, ponešto ostavljem i za osobnu prepisku: recimo, ono pitanje koje postavlja i Bejzik, u raspravi koju sam citirao u povodu smrti Franičevića: "I kakvu je ulogu u tim početnim danima poslužilo pismo učenika srednje škole iz Dubrovnika Vlahe Bogišića protiv Polimca, a u zaštitu tekovina naznačenih tijekom "Okupacije...", a objavljena upravo u "Poletu"?".
    Baš ću tražiti od Kuljiša da napiše tekst o čišćenju "Danasa". Imaš pravo. Sve treba raščistiti, pa i "Danas".

    avatar

    22.07.2008. (20:45)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..znamo mi tko je ravnatelj a tko je glavni ravnatelj, na to sam i aludirala bila, ako je netko momentalni (po Kuljisu) nasljednik Krleze u svojstvu sefa leksa ( a ne lexa ) onda je to svakako Ladan, n'est pas?

    No dobro, o dijelicu toga o cemu pricas je nesto pisao i Edo Popovic u Kamenom psu, meni nije jasno kako jednan Kuljis ne shvaca da je sve to bilo pred toliko puno godina kad su svi jos bili mladi i gresni ( ja, narafski, nikad nisam bila mlada a imala srecu odrastati u obitelji koja je bila gresna pa mi je to svojstveno ) : kuda smo otplovili, mene naprosto smeta to njegovo danas odraslo brbljanje, nikoga ja ne branim, da se razumijemo, ali to sto je jedan gimnazijalac pisao kao sedamnaestogodisnjak danas nema, pa cak ni sa moralne strane, nikakove vaznosti, to su gluposti, a ovo sto pise Kuljis je ko da izvadis Marku Brecelju da mu je tata bio Titov glavni lijecnik, ti bokca ! A kad sam ja na onoj historijskoj promociji Trulixa pitala Popovica ; pa dobro zasto ste stampali u Quorumu ako ste mislili da je glavni urednik idot ,nije mi znao odgovoriti, samo je slegnuo ramenima i rekao da ga smeta dim.

    avatar

    22.07.2008. (20:59)    -   -   -   -  

  • inhibitor

    Slažem se s Cvebom - Tomislav je kao špricer Ladan.

    Nego, došao mi neki anonimni komentator s Vaseljene i optužio Čadeža za ratni zločin.
    Znači li to da je Tomica ipak izbušio onu baku na putu za Perjasicu?

    avatar

    22.07.2008. (21:06)    -   -   -   -  

  • cveba

    ...juuuuu Lijeceni, kad te se docepa Bajic, presti ces ti nama crnu vunu.

    avatar

    22.07.2008. (21:09)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dottore,

    Kometnirati ću vaš komentar, iako mi se ne čini ni po čemu spornim. Citiram paragrafe:

    1. Vi znadete za Hegelov dictum: Tim gore po činjenice! Kuljiš vam je od te sorte ljudi, i tu se ništa ne može: znadete i predobro da se neki rađaju kao aristotelijanci, drugi kao platonici, i to vam je usud, kismet, tako vam je grah pao. Kažete "...počesto će reći da iste bitno ne remete "ozračje" u koje su uklopljene, glupo uvjeren u to da je njegovo novinarsko poslanje važnije od takvih tričarija." Ali, vjeruj mi, to je zaista posljedica nevjerojatnog furora, entuzijazma koji Kuljiša obuzme kad sjedne za tastaturu - evo jednog ekscerpta iz pisma poslanog članovima Articla X:
    " Ja vas uopce ne razumijem – Wrussa, tvog idola, i tebe, urednike toliko vješte u konstrukciji listova bez teze, koji uopce nisu novinari, ne pišu i ne idu naokolo sa svojom krausovskom bakljom, vlastitom istinom koju svima moraju nabiti na nos grubim, neumjesnim riječima... Kao ja sada. Ali, kako vidiš, uvažavam mnoge tvoje argumente, iako se ne slažem s ocjenama."
    Iako se, dottore, savršeno slažem da je moral novinarstva ponajprije u točnosti (Ninoslav Pavić, u razgovoru sa mnom prije 5-6 godina), mislim da je temeljni patos toga poziva ovo nabijanje na nos vlastite istine svima unaokolo, ta prometejska krausovska bakljada često neželjene Prosvjete. To se Kuljišu nikako ne može osporiti: ta strast, taj drive.
    U tom je smislu to "glupo novinarsko poslanje" zaista važnije od činjenice je li Bogišić, recimo, ravnatelj, ili glavni ravnatelj Lexa - te nijanse zaista "bitno ne remete 'ozračje' u koje su uklopljene". Jednom je Kuljiš - samo jednom i nikad više - povrijedio i mene, nazvavši mog predivnog shar-peia Maoa "starim boxerom koji prdi". Naravno da mu to do dan danas nisam oprostio, ali, vjeruj mi na riječ, malo je ta netočnost u pogledu pasmine mijenjala na osnovnoj tezi i 'ozračju' teksta.
    Ja sam opsesivno činim ono za što vi aklamirate: kao što i sami vidite, revno i prilježno pretražujem i virtualni i stvarni svijet u potrazi za podatkom, za tzv.činjenicom. Kuljiš je komotniji, on je ipak naraštaj prije: on će rado konfabulirati, jer je dovoljno pametan da ne diskriminira fiction i faction! Ta, u Hrvatskoj su biografije ionako sve samo ne stvarnosna proza!
    2. Character assasination - čudan žanr. Često ružan i crnožut, često zabavan i ružičast: dakle, teško je tu generalizirati. Jer, sve tu ipak ovisi o ovom prvom: o činjenicama i autentičnoj polemičkoj strasti. Nema tu govora o preseravanju dokonog svadljivca: riječ je naprosto o afinitetu za onu vrst beletristike koja vas, pretpostavljam, manje zanima: tamo gdje vi uz uzglavlje držite Bretona, on drži Churchilla, i to je sve. Ipak, ima tu još nešto: bez takve lektire nema novinarstva! Kakve lektire? Evo što će o tome kazati sam Kuljiš: "Moja žena i ja ležali smo u krevetu i čitali ona roman o Freudu i New Yorku na prijelazu XIX u XX stoljeće, a ja neki publicistički ekspoze o balkanskim zavjerama, politici i zločinu. Teško je neći dobru knjigu o tome, jer ih pišu domaći nacionalisti i stranci koji nemaju pojma.
    Zato stalno izletujem u druga područja. I, uostalom, zašto da krijem - ja sam u osnovi svaštar. Evo, da se vidi s kakvim kaosom u glavi moram živjeti, nabrojat ću, areheološki precizno, sve rezidualne slojeve u hrpi knjiga koja ovog časa stoji na mojoj strani kreveta u spavaćoj sobi. Bekim Fehmiu - Blistavo i strašno. Literarizirana sjećanja o odrastanju i formiranju albanskog intelektualca u Jugoslaviji. Sue Townsend - Queen Camilla.
    Nakon republikanskog puča u Engleskoj, kraljevska obitelj živi u slamu, kao Trotterovi iz `Mućki`. Lawrence Weschler - Vermeer in Bosnia. Impresivna kolekcija eseja o Beogradu, haškim suđenjima, poljskom postkomunizmu i židovskim srednjoeuropskim sudbinama. Davor Marijan - Bitka za Vukovar. Masa korisnih arhivskih izvora i podataka u knjizi jednog odurnog tuđmanovca o operacijama u istočnoj Slavoniji. Leycester Coltman - The Real Fidel Castro. Sjajna biografija komunističkog lidera s uvidom, koju je napisao bivši britanski ambasador u Havani - nije to Ljubo Čućić, ili Drago Buvač. Dragoljub Jovanović - Ljudi, ljudi (2. dio).
    Ključna srpska knjiga o ključnim jugoslavenskim likovima, koju Hrvati ne poznaju, pa zato i ne razumiju svoju i jugoslavensku suvremenu povijest. John Earl Haynes i Harvey Klehr - Venona. Dokodirane sovjetske šifrirane poruke, napokon su deklasificirane 1995, pa objavljeni podaci omogućuju američkim povjesničarima da rekonstruiraju komunističku špijunsku mrežu u Sjevernoj Americi. Pokazalo se da su Fuchs i ostali `atomski špijuni` nad kojima su liberali desetljećima slinili kao nad žrtvama `lova na vještice` bili - što? - Staljinovi špijuni."
    Čemu ovako ekstenzivan citat? S jedne strane da ilustriram stvar, a s druge da naglasim: u politici, u povijesti, karakteri su značajni koliko i programi/ideologije: Lenjin koliko i boljševizam, primjerice. (...)

    avatar

    22.07.2008. (21:10)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    (...)
    napisao sam još toliko, ali sam nehotice teks izbrisao!
    Jebiga.
    Sad sam ljut za popizdit.
    A baš sam vas htio motivirati na razgovor, dottore.

    Možda će i gornje dostajati.

    avatar

    22.07.2008. (21:37)    -   -   -   -  

  • cveba

    Nesho, ona Kuljisheva terminologija : direktor ( ali i pridjev generalni, kojeg je zaboravil dometnuti ) spada u Vjesnikovo doba Marinka Gruica i Koprivnjaka, tada nije bilo ravnatelja, pa nije cudo da se je zabunil, bil je samo jedan..:-)

    avatar

    22.07.2008. (21:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Čujte, sad mi vas je zaista, unatoč tome što ste krasni prijatelji, pun kurac!
    Cijeli se dan bavite, baš kao dječica koja se nabacuju drvljem i kamenjem ono što ne mogu dosegnuti, Denisom Kuljišem. Kužim da vam je Jergović dosadio, ali, nevjerojatno ste zluradi u svojoj dokonosti: Cveba nasrće jer jednostavno ne može podnijeti olajavanje Bogišića, dottore je zgrožen svakom pomišlju da bi Kuljiš mogao išta znati o književnosti unatoč spomenu Ivšića, ili baš zbog toga, a Kizo nam priziva nekog anonimnog idiota, očito epizodističku nulu Europapress holdinga, koji je zabrinut za svoju anonimnost ustvrdio da Kuljiš neprezno navodi da "Čadež u svojoj pjesničkoj zbirci opisuje zločine postrojbi kojoj je i sam pripadao. Zna li Kuljiš nešto što mi ne znamo? Zna li Kuljiš nešto što nadležni organi MUP-a ne znaju, a trebali bi znati? Da li je i Čadež sudionik tih zločina koje navodno opisuje u zbirci? Evo, pozivam nadležne organe da provedu istražne radnje jer postoje osnove sumnje o upletenosti Čadeža u, kako veli Kuljiš: 'zločine na karlovačkoj bojišnici'. Kuljiš će biti ključni svjedok državnog odvjetništva, jer, sudeći po njegovom tekstu, podizanje optužnice protiv Čadeža je neupitno."
    Dakle, zaista mi vas je pun kurac.
    Ja da objavim Radmanovu formulu lijeka za rak, vi biste opalili po Radmanu, jer ionako se od nečeg mora umrijeti!
    Kakva ekipa, pa to je strašno. Tko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti.

    avatar

    22.07.2008. (21:58)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Cvebo, zaista zajebavate ti i Kizo: pa kako može biti zabune o kome je riječ uz ovako precizan opis: "Oženio se sestrom direktora Hrvatskog leksikografskog zavoda – to je jedan ljigavac koji je novinare nekoć prijavljivao partiji (mene, recimo), a zatim se ulizivao Tuđmanu, Račanu i Sanaderu."
    Zaista vas ne razumijem! Kako bi se tu moglo misliti a Ladana?
    Pa sasvim je nedvosmisleno da je tu riječ o Vlahi - to je jedan ljigavac koji je novinare nekoć prijavljivao partiji, a zatim se ulizivao Tuđmanu, Račanu i Sanaderu, veli Kuljiš.
    Ne znam otkud zabuna.

    avatar

    22.07.2008. (22:03)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..pardon, ja sam cijelu vecer bila pristojna i odmjerena, evo Kizo mi je svjedok, ali njemu siromaku ne das doci do rijeci, ja ne znam sto te je spopalo, mozda da malo legnes i metnes obloge od gorushice ?

    avatar

    22.07.2008. (22:05)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kome ne dam doći do riječi? Cvebo, kako bi to bilo tehnički moguće? I kako misliš: Što te je spopalo? Zašto misliš da bih ja trebao braniti obitelj Bogišić? Nevjerojatno si neprincipijelna: kao što sam kazao na početku razgovora, samo zato jer je riječ o tvojim bližnjima, Kuljiš je nemoralan, a to što je Vlaho još kao srednjoškolac bio druker i - to je zapravo nevjerojatno! - pisao pisma kao zajapureni komsomolac radeći o glavama ljudima poput Polimca, to nikom ništa, mladost-ludost, je li?

    avatar

    22.07.2008. (22:21)    -   -   -   -  

učitavam...