Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (59)

Marketing


  • geomir

    Ma dragi i lipi moj Andjelko!
    Uvik ista priča. O onome što se (navodno) dogodilo prije 2000 godina. U „ono vrime“ Bog „objavom skrivenih stvari preokrenuo očekivanja svijeta“!??
    I gledaj sad vamo: te „skrivene stvari“ objavljuje „nezrelima glede godina, onima koji ovise o drugima“
    „I otvorenima za primanje“.!??? Pitaj boga šta ovo zadnje znači? Izgleda da se tako njemu svidjelo!
    Zar je potrebno da Isus naglašava svoj bliski odnos s Bogom?? Sumnjivo mi je to. Trebalo bi provjeriti DNA i utvrditi je li on njegov sin.!
    Valjda nije onaj stari zakon „koji je postao teret“ napisao Šeks?
    Zato ja ne bih proglašavao Isusa antisemitom. Skloniji sam ga usporediti s našim upravljačima Sabora. Kad im nešto ne odgovara – minjaju Zakon.
    A i ti mi dragi Andjelko ne izgledaš „nezrel glede godina, a još manje da „ovisiš o drugima“ pa ne mogu dokučiti, kako tako jasno vidiš sve te „skrivene“ stvari?
    Lipo je @prangija govorio prije par dana. Crkva bi puno mogla učinit kad ne bi živila „ u ono vrijeme“ . Prije 2000 godina. Ili žvatot o stvarima od prije 60 godina!
    Karšćonski optimizam vajo živit u sebi, a ne dovat na velo zvona!
    I šta je s „ludilo idejom“ koju ti je predložila @Danica Cvorovic? Ni riči o njoj !? Još ćeš je ignorisat?

    Meni sve to sliči na čika Jovinu pismu:
    Pačija škola
    ...
    Učio ih, učio
    od srede do petka,
    al se nisu odmakli
    dalje od početka
    ...
    Ništa više ne nauči
    pačurlija ta,
    nego što je i pre znala:
    ga, ga, ga, ga, ga!

    Nezreli i ovisni o drugima bili!
    A zdravi i veseli bili u svakom slučaju!

    avatar

    06.07.2008. (11:29)    -   -   -   -  

  • turimti

    deder, oladi malo...

    avatar

    06.07.2008. (14:37)    -   -   -   -  

  • Anti-ateizam

    mi, katolici, uz sebe imamo Boga i zato ćemo uvijek biti optimističniji i vedriji i sretniji od bezbožnika i sličnih, jer oni utjehu traže u grijehu, a mi u BOGU!

    avatar

    06.07.2008. (15:51)    -   -   -   -  

  • solinjanka

    Sve mogu u Onome koji mi daje snagu!

    avatar

    06.07.2008. (20:00)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    @geomir i društvo, možda niste znali što zbog te "škole za pačiće male" prolaze tisuće ljudi u (još uvijek) komunističkim zemljama samo zato što su kršćani. Nama to nije svejedno, a ne bi trebalo biti niti vama ako doista ozbiljno shvaćate ljudska prava i dostojanstvo čovjeka. Evo jednog svjedočanstva o tome kako su prošli grkokatolici u staljinizmu, iz časopisa Ostpriesthilfe br. 2 iz 1969 od Wilfried van Straatena:
    "Kako su sredstva društvenog priopćavanja, što Crkvi u slobodnom svijetu stoje na raspolaganju, često glasilo samo ljevičarskih novinara, ovdje dajem riječ čovjeku koji je zbog onoga što je za Boga pretrpio više od mnogih drugih pozvaniji da govori. On živi kao svećenik-radnik u jednoj potkrovnoj sobici u Rumunjskoj. Prije toga je 15 godina proveo u zatvoru, a pripada Grkokatoličkoj crkvi, koju neki smatraju zaprekom za ekumenski pokret. Za bezbrojnih preslušavanja njegovo je tijelo nepopravljivo oštećeno. No njegov je duh ostao neslomljen. S poštovanjem su zabilježene njegove riječi: "Mi smo zbog Petrova prvenstva godinama trpjeli muke, udarce, glad, studen, golotinju, podrugivanje. Naše okove, lisičine i željezne rešetke ćelije cjelivali smo kao posvećene predmete, a naše robijaško odijelo poštivali smo kao kakvu svetu odjeću. Mi smo svoj križ dragovoljno nosili, makar su nam neprestano kao plaću za otpad od Rima nudili slobodu, novac i udoban život. Naši su biskupi, svećenici i vjernici zajedno osuđeni na preko 5.000 godina zatvora, a od toga su preko tisuću godina nepravedne kazne već i podnijeli. Šest je biskupa za jedinstvo s Rimom, što su ga naši pradjedovi prije 270 godina ponovno uspostavili, umrlo u zatvoru. Unatoč tim krvavim žrtvama, naša Crkva broji sada isto toliko biskupa kao i u vremenu kad su je Staljin i pravoslavni patrijarh Justinijan trijumfirajući proglasili mrtvom. Činjenica što naša Crkva kroz 21 godinu najnečovječnijih patnja nije bila uništena, za nas je znak da Bog čeka na svoj čas. On, koji nam je dao milost postojanosti, dat će nam i milost uskrsnuća… Ako vas mi u svojim mukama pozivamo na strpljivost, onda to znači da smo za svoju vjeru spremni i umrijeti. A Krist je rekao da će pšenično zrno kad umre donijeti obilan plod. Mi ne sumnjamo u njegovu riječ." Progonjena Crkva živi u toj nadi i u suosjećanju s Kristom. Ona ne želi nikakav kompromis koji bi previdio onu istinu za koju je Krist umro. Zbog toga moramo moliti jakost za progonjene, mudrost za diplomate, vjeru za nas same i vjernu ljubav za papu i cijelu Crkvu."

    Ima još. Objavit ću ako bude trebalo. Pa ako tko smatra da su "kršćanski licemjeri" zaslužili da se tako s njima postupa, tad nek posthumno odlikuje Nobelovom nagradom Dioklecijana, Nerona, Decija i druge rimske carske ljubitelje ljudskih prava i širitelje provijećenosti.

    avatar

    06.07.2008. (21:50)    -   -   -   -  

  • angelo

    Objavi @Bernarde, objavi - "neka pati koga smeta" patnja Kristovih vjernika odnosno neka se vidi kako je od početka do danas, dakle tijekom dva milenija kršćanstva, krv i patnja mučenika bila sjeme novih kršćana! Ali ne iz dišpeta prema nekome, nego iz ljubavi prema Ljubavi i bližnjima!

    avatar

    06.07.2008. (22:04)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    Hmmm, ... po ovome je (in)direktno receno da su svi ostali (Muslimani, Budisti, Zidovi, Aborigines, Inuits ... ateiste ne treba ni spominjat ... ), nadrljali k'o zuti. Preko 5 milijardi (samo danas) moze svoj razlog postojanja objesit macku o rep. Samo zato jer se nesretnici nisu rodili u krscanskom okruzju (koje je, usput receno, isto rasuto na sve i svasta), a neki cak nikad za to ni culi nisu. Humano, (ne)rasisticki i puno ljubavi da umires od miline. Ili ipak ima neka greska u cijelom projektu? Kako si takvu logicnu gr(j)esku Savrsenstvo moze dopustiti?

    avatar

    06.07.2008. (22:34)    -   -   -   -  

  • geomir

    Lipi i dobri Angelo
    imaš slabe advokate., a @anti-ateizam ti dojde ka kec na desetku!?

    @Bernarde, ka boga te molim da mi objasniš svoju prvu rečenicu. Što pačija škola ima s mukom kršćana u komunističkim zemljama? Ja o muhi, a ti kažeš da je muha sletjela na slona i onda udri pisat traktate o slonu!?
    Ama čoviče božji, jesi li pročita o čemu sam pisa? Jesi li pročita @prangiju prije par dana i nešto prije ludilo ideju @Danice Cvorovic? Pročitaj i konkretno odgovori

    Slažen se da ne valja to što su kršćanima činili ili još čine. Od mene se ne moraš strašit. Ja i mrave priskačen kad iden po putu.
    A nije ti palo na pamet da su tvoji vrli karšćani to isto, ili još gore činili?? I pojedinci još uvijek čine onima oko sebe! I to pastiri, a ovce da i ne spominjemo! Samo mi nemoj reć da se papa skuža.! I ovi će se skužat vamin i onda ste kvit! A najboje se ispovidit i grisi oprošteni!
    Meni jedino smeta što karšćani /muslimani, židovi, budisti, jehovi, ... itd./ kažu VIRUJEMO, a onda tvrde da je to u što viruju istina, činjenica, nauka.
    Ponovit ću pitanje na koje Angelo i @archangelus nisu odgovorili, pa tebe prijatelju molim da mi odgovoriš na par jednostavnih pitanja:

    Dragi i dobri Angelo!
    Kažeš: "Apostoli i ostali se nisu usudili niti im je u snu palo na pamet da nešto prilagođuju po svome guštu ili koristi odnosno da Isusa tumače kako im odgovara. Znanstvene analize pokazuju koliko su nastojali sve vjerno prenijeti po nadahnuću Duha Svetoga."

    Koje su to "znanstvene analize" koje mogu pokazati (i valjda dokazati) gore izneseno?
    Vjerovati znači samo vjerovati. U znanosti nema vjerovanja.
    Znanost ima dva zakona:
    Prvo: Nema svetih istina; sve pretpostavke se moraju kritički ispitati; tvrdnje autoriteta su bezvrijedne.
    Drugo: Sve što nije u skladu s činjenicama mora se odbaciti ili ispraviti.
    Slažeš li se da znanost funkcionira na ovim zakonima? Ako nisi suglasan argumentirano pokaži da sam u zabludi.
    Ajme, sad sam se siti da je Šimun, narečeni Petar Isusu uoči laga, tri puta ga zataji, - ja te ne poznajen!
    A Juda ga proda! Barem da se obogati. Ma ni to.
    To znači 16,666 %, može se reć, bili skloni malverzacijama, i dok su bili budni svašta im je padalo na pamet. I ne samo padalo, nego su to i realizirali.
    A sada ajmo zamislit što je sve ljudima (grišnim) moglo padat napamet posli desetina i desetina godina. A skleroza!
    Evo ka i meni, tek sada sam se siti ovih vaših "činjenica" kojima se hvalite.
    Znači Geomire i ti si sklerotičan, ajde u penziju.
    Zdravi mi i veseli nesklerotični bili.

    Ovo gore sam upitao don Angela. Izgleda da nema vrimena za odgovorit.
    Ti prijatelju kažeš:

    "Premda evanđelja ne iznose povijesne činjenice u strogom znanstvenom smislu, ipak o tim činjenicama vode brigu."
    Ja sam rekao što za mene znači riječ "znanost"! Da li i ti @archangele isto misliš o riječi "znanost"? Ako je odgovor "da" objasni što znači gore navedena rečenica i specijalno zadnjih pet riječi?
    Ako je odgovor "ne" tada objasni što za tebe znači riječ "znanost".
    A možeš kratko prokomentirat i ono gore što don Angelo još nije učinio.
    Zdrav mi i vesel bi!

    avatar

    07.07.2008. (01:12)    -   -   -   -  

  • aneris

    A za mene je ključna rečenica da ONIMA KOJI SU OTVORENI ZA PRIMANJE Bog objavljuje svoje misterije... Jasno mi je da to ne kuže "zatvoreni" za primanje Božjih otajstava, a "otvoreni" za primanje svih vrsta materijala koji doprinose tvrdoći "betona" njihovih ograda koje kroz život podižu između sebe i svega što je Bog i Božje.
    Puno sreće svima koji mukotrpno rade na razbijanju osobnih ograda koje su zapreka za razumjevanje i razlikovanje istine i "istine".

    avatar

    07.07.2008. (10:44)    -   -   -   -  

  • kandur:kadajevski

    @Anti-ateizam
    "mi, katolici, uz sebe imamo Boga i zato ćemo uvijek biti optimističniji i vedriji i sretniji od bezbožnika i sličnih, jer oni utjehu traže u grijehu, a mi u BOGU!"
    Tebi je sinko mozak dobrano i nepovratno ispran ili si poprilicno izdrogiran! Nadam se tvome ozdravljenju.

    avatar

    07.07.2008. (10:47)    -   -   -   -  

  • Marko

    Mir i Dobro.

    @geomir: Isus je trebao ribara ("seljačinu") Petra, Mateja (carinika), Judu koji će Ga izdati.
    Isto tako i danas treba: @geomira, @turimt..., @anti.., @solinj..., itd. baš takve kakvi jesmo
    i za svakog od nas ima plan. U tom planu ima jednu zadaću za sve nas: "Ljubi i čini što hoćeš!"

    Mislim da nas Bog jednako sve ljubi. I siguran sam da je lako slijediti Krista Uskrslog, i Krista na nebo uzašlog, koji sjedi zdesna Ocu. Ali treba slijediti i Krista na putu do križa i Krista koji je prihvatio i želio biti mučen i izmrcvaren radi svih nas, koji se rado popeo na križ da nas spasi.

    Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se
    1 Kor 13,4

    Želio bih u vaša molitve preporučiti trojicu zlatomisnika (fra Euzebija, fra Darka i fra Tihomila) koji su jučer u Koprivnici imali misu.

    Na kraju, pozdravit ću vas sve kako je to jednom učinio ministar franjevačkog reda:
    Pozdrav u onom koji je naše grijehe otkupio u Svojoj predragocjenoj krvi.

    avatar

    07.07.2008. (11:49)    -   -   -   -  

  • angelo

    Lijepih li misli ovdje, Bože moj dragi, tako mi je gušt to čitati dok se spremam na odmor!
    A ti @geomire, di si baš sad naša, na ovu žegu, pitat tako teške stvari! A ako je u znanosti apriorna sumnja/skepsa, onda je sve relativno pa i tvoje razmišljanje... Naime, kako ti meni možeš dokazati da si sva svoja pitanja pisao prije nego si pao u sklerozu?
    A drugo, nemam ja ovdje advokate - to eventualno mogu biti moji istomišljenici. Ali svi ste vi meni jednako dragi, kao i pokoji "advocatus diaboli"!
    A odgovor na pitanja koja te muče ne odgađam namjerno, nego doista nemam vremena - morat ćeš se još malo "roštiljati" ka Sv. Lovrena na mukama cesarovih gradela...
    Pozdrav i blagoslov svima!

    avatar

    07.07.2008. (14:40)    -   -   -   -  

  • kandur:kadajevski

    Nemojte nam se sada izgubiti dok ste na odmoru, vjerujem da posjedujete nekakav laptop i bezicnu vezu, pa cete i nadalje u debeloj hladovini bora, ispijajuci ladne sokice rjeseni teske odore, nastaviti bloganje i blogersko prigovaranje, jer cete nam inace jako nedostajati. Zelim Vam ugodan odmor.

    avatar

    07.07.2008. (15:17)    -   -   -   -  

  • angelo

    CRKVA – NEKRŠĆANI & OSTALI

    O odnosu Katoličke crkve prema drugim religijama već se jasno očitovao Drugi vatikanski sabor odnosno Koncil (pišem ga i kraticom DVS), koji je toj temi posvetio posebnu deklaraciju "Nostra aetate" (usput napominjem – bilo bi koretno da svi koji ulaze u diskusiju ili polemiku glede crkvenih pitanja budu upoznati s Dokumentima DVS). No posebno je pojašnjenje o tome KC dala preko svoje Kongregacije za nauk vjere dokumentom DOMINUS IESUS (koji su mnogi kritičari i apriorni antikatolici popljuvali a da nisu u nj ni zavirili!).

    Citirajući upravo DVS, dokument "Dominus Iesus – deklaracija o jedincatosti i spasenjskoj univerzalnosti Isusa Krista i Crkve", u odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama ističe otvoren i pozitivan pristup ter kaže da Katolička crkva ne odbacuje ništa što u tim religijama ima istinita i sveta. "S iskrenim poštovanjem promatra te načine djelovanja i življenja, te zapovijedi i nauke koje, premda se u mnogome razlikuju od onoga što ona sama drži i naučava, ipak nerijetko odražavaju zraku one Istine što prosvjetljuje sve ljude" (DVS, deklaracija Nostra aetate, 2).

    Zato Crkva njeguje međureligijski dijalog pa od svojih misionara zahtijeva stav razumijevanja i odnos uzajamnog upoznavanja ter međusobnog obogaćivanja, i to u poslušnosti istini i u poštovanju slobode. Danas, dakle, nema nasilnog pokrštavanja – zapravo, nasilna evangelizacija bila bi kontradikcija u sebi! – jer Evanđelje je ponuda Isusove radosne vijesti u punoj slobodi.

    Jer vjera je prije svega "čovjekovo osobno prianjanje Bogu, istodobno, neodvojivo od toga, jest i slobodan pristanak uza svu istinu što ju je Bog objavio" – tumači Katekizam KC. A glede načina kako Božja milost spasenja (koja se daruje po Kristu) dolazi do pojedinih nekršćana, DVS jednostavno kaže da nju Bog daje "putovima koje on zna".

    A što je s onima koji (ni u što) ne vjeruju? Ni oni nisu odbačeni! Takvima je zadaća ter put spasenja život po savjesti, poglavito ako nikada nisu čuli za Krista i njegovu Radosnu vijest. Oni pak koji Krista svjesno odbacuju ili ga iz bilo kojih razloga ne mogu prihvatiti i slijediti, trebaju znati da u taj rizik (koji Bog sigurno prihvaća i razumije) ulaze s velikom odgovornošću.

    U svakom slučaju Crkva sve ljude smatra Božjom djecom i sve poziva na zajedničku izgradnju svijeta na dobrobit svih ljudi. Eto, dakle, svakom dobronamjernom čovjeku dovoljno prostora za suradnju sa svima bez obzira na razlike. A kršćani, podsjeća DVS, moraju biti svjesni da "svoj odlični položaj nemaju pripisati svojim zaslugama, nego posebnoj Kristovoj milosti"! Zato će oni, ako njoj ne odgovaraju mišlju, riječju i djelom, tj. ako ne žive ono što kažu da vjeruju, ne samo biti strože suđeni nego se čak neće spasiti (v. Lumen gentium, 14)! E, pa ti budi kršćanin! I kod Boga, dakle, vrijedi – uzmi ili ostavi!

    avatar

    07.07.2008. (16:29)    -   -   -   -  

  • angelo

    Hvala ti @kandure, to je zaista lijepo čuti - ali budi bez brige, jer i ja gajim iste osjećaje u obratnom smjeru, bez obzira što će komunikacija biti malko prorijeđena!
    Svima pozdrav i blagoslov!

    avatar

    07.07.2008. (16:34)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    @blogomoljac, nije to tako strašno kako se čini. Nitko ovdje nikog ne šalje u pakao. Problem je malo dublji i nema toliko veze s pripadnošću ovoj ili onoj religiji.
    Vjerujem da se slažeš da ne mogu jednaki etički kriteriji vrijediti primjerice za Hitlera (doduše, nitko ne zna je li se Hitler pred smrt ipak pokajao za zla koja je radio, pa nećemo iznositi konačan sud), ili pak za jednog sv. Maksimilijana Kolbea, koji se u Auschwitzu ponudio za zamjensku žrtvu nacistima kako bi ovi poštedjeli život jednom ocu obitelji. I tako nacisti poštedješe čovjeka, a Kolbea ubiše. Poslije rata onaj čovjek je obilazio svijetom i govorio na skupovima kako je Kolbe umro zato da bi on mogao živjeti. I Hitler i Kolbe bili su katolici po krštenju. Zašto je jedan pošao ovako, a drugi onako, to je misterij o kojem bismo mogli puno stranica potrošiti. I ne mislim da je to Božji problem; to je stvar izbora samog čovjeka, Jedan postade mučenik, a drugi mučitelj.
    Ako Boga nema, tad bi Hitlerov izbor bio bolji, jer se barem nauživao životnih slasti prije samoubojstva. I dokazao moć nad milijunima ljudi. A poslije smrti koga briga...ionako nema ničega.
    Ako pak Bog postoji, tad je Kolbeov izbor bez sumnje bolji, jer Bog nagrađuje autentično čovjekoljublje.
    Gdjegod postoji autentično čovjekoljublje i iskreno kajanje zbog propusta i loših stvari koje činimo, tamo je Bog na djelu makar ljudi toga i ne bili svjesni. To je nekakav pokušaj odgovora na upit o vječnoj sudbini pripadnika drugih religija, pa i ateista. Nažalost, i među njima ima zlikovaca i ljudi koji misle da imaju prirodno pravo gospodariti životom drugih.

    @geomire, što da ti kažem? Našiljio sam namjerno tekst o patnjama kršćana ponajviše zato, da kritičari Crkve (vjerujem da pišu u dobroj nakani) vide da postoji i druga strana te iste Crkve koju ne valja prezirati. Temeljni prigovor kojeg često čitam na blogovima je da je Crkva licemjerna, a to bi značilo da ne čini to što propovijeda. Jesu li kritičari Crkve (koji često iznose opravdane zamjerke) principijelniji od nje? Jedan od prigovora je da je Crkva nedovoljno socijalno osjetljiva; jesu li njeni kritičari socijalno osjetljiviji i mogu li Crkvu posramiti djelima, a ne samo verbalnom kritikom? To je što se tiče tekstova Prangije i Danice, koje sam čitao (dakako) i smatram ih jako lucidnima, ali...idite ljjudi, i najprije vi učinite ono što Crkva ne čini, a kažete da treba činiti, pa se pokažite pravednijima.

    "Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: "A tko je moj bližnji?" Isus prihvati i reče:
    "Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: 'Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.'"
    "Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?" On odgovori: "Onaj koji mu iskaza milosrđe." Nato mu reče Isus: "Idi pa i ti čini tako!" (Lk 10:29-37)

    Što se tiče loših kršćana, svatko će pred Bogom odgovarati za sebe, a odgovornost loših kršćana je veća od odgovornosti drugih ljudi jer su više toga primili. "I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati." (Lk 12:47-48).
    Uostalom, sve to ima smisla samo ako Bog postoji. Ako li ne postoji, tad će malo tko pravo odgovarati za loše stvari koje je u životu činio. Nekog pravosuđe i policija uhvate, ali većinu ne. A nakon smrti ionako onda nema ničega...A ako nakon smrti nema ničega, tad nema potrebe da itko već na ovom svijetu nastoji biti bolji. Niti ja, niti Angelo, niti Crkva od koje to mnogi s pravom očekuju. Tada ni naše rasprave na ovom blogu nemaju nikakva smisla niti potrebe i predstavljaju obično mlaćenje prazne slame. Ti kažeš svoje, ja svoje pa smo kvit i možemo u birtiju pričat o nogometu.

    avatar

    07.07.2008. (17:02)    -   -   -   -  

  • slaven178

    čovjek je postao od majmuna! ti si dokaz!

    avatar

    07.07.2008. (19:39)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Veliš, spremaš se na odmor. Pa daj mi, molim te, objasni dragi od čega si se ti to u životu umorio?! Što volim na ovaj blog navratit i nasmijat se, čudo jedno...

    avatar

    07.07.2008. (20:31)    -   -   -   -  

  • aneris

    @'lave', i @'žiga', nisam ničiji advokat, ali čini mi se da bi vam puno koristila koja lekcija iz kulture govora, pisanja, (ponašanja).
    Don Angelo, blagoslovljeni Vam bili dani odmora!

    avatar

    07.07.2008. (21:14)    -   -   -   -  

  • geomir

    Dragi Bernarde!

    Ako sam dobro razumio i u tebi je dvojba: ima li ili nema Boga!? Ili to samo postavljaš retoričko pitanje da bi ga efektnije "dokazao"!?
    "ako nakon smrti nema ničega, tad nema potrebe da itko već na ovom svijetu nastoji biti bolji", je u kotradikciji kada kažeš da "to nije Božji problem; to je stvar izbora samog čovjeka."
    Slažem se s tobom, ja ću to reći svojim ričima: Biti dobar nema veze s tim da li ima ili nema nešto poslije smrti! Da li je netko katolik, komunist, ateist, hrvat, musliman, singalez, ....itd!
    A ko zna da li si tako mislio, jer kažeš i to "tamo je Bog na djelu makar ljudi toga i ne bili svjesni".
    A ko te prijatelju može uvatit.!??
    Evo gore Angelo moj lipi i dobri citira DVS i kaže: "Katolička crkva ne odbacuje ništa što u tim religijama ima istinita i sveta"
    A "istinito i sveto" je samo ono što DVS odabere. Onima drugima (religijama) je valjda istinito i sveto sve što govore i rade. Zar ne?
    DVS je autoritet i dakle potpada pod prvi zakon znanosti: Nema svetih istina; sve pretpostavke se moraju kritički ispitati; tvrdnje autoriteta su bezvrijedne.
    Naravno dragi Angelo, da, nauka počiva na sumnji, preispitivanju. Svaka teorija traje dok se promatrački nalazi slažu s predviđanjima teorije. Dovoljan je samo jedan vjerodostojan promatrački nalaz koji se ne slaže s predviđanjima i on obara dotadašnju "sigurnu" teoriju. Ili u praksi se često događa proširenje ranije teorije, jer se upotrebila preciznija tehnologija.
    I ne treba dokazivati kada je neko pitanje postavljeno, treba na pitanje odgovoriti, tj. dokazati da tvrdnje iz Biblije jesu ili nisu istina, jesu ili nisu "zbirka (ne)plemenitih, ali još uvijek primitivnih legendi koje su ipak prilično djetinjaste."
    I ne brini za moju sklerozu. Tvoj blog je melem za nju. Ako nešto zaboravim danas, ima uboga dana za se sitit.
    I kako ti je pa napamet baš sv. Lovrinac!? Svakog desetog agusta šetaju ga po mome mistu. A možda ti je pa napamet, ne zato jer kažu da čuva moje misto (i mene!!), već zato jer @danica predlaže da učiniš upravo ono ča je on učini i svrši na gradele.!?
    Ne bojte se, realizacija njene ideje može na gradele dovest samo koju dobru ribu ili bokun mesa.
    Ako bi buog providi da na 10 agusta duojdeš u moje misto, droge voje bi te trato s kojuon ribicon na gradele, ma na moju žalost nieću bit doma. Sve isto jo ću znat jes bi, rećedu mi.

    Zdravi i veseli i odmorni bili !

    avatar

    07.07.2008. (21:25)    -   -   -   -  

  • nažigač

    @aneris aka angelo: možeš se skrivati iza stotinu imena, ali istina je samo jedna. Zamisli se malo, angelo/aneris ili kako već... I još nešto:

    "Crkva u Zagrebu gradi Katoličko sveučilište. To je svakako dobra vijest za one koje će zanimati studij teologije ili što se već bude predavalo na toj visokoškolskoj ustanovi, ali je loša vijest u toj dobroj vijesti ta da se na tom gradilištu radi i nedjeljom. Nakon što je taj čudni podatak objavljen u javnosti, uslijedila je reakcija s Kaptola. U službenoj se izjavi kaže kako Zagrebačku nadbiskupiju žalosti kada su ljudi zbog rada nedjeljom odvojeni od svojih obitelji i spriječeni u vjerničkoj proslavi nedjelje."

    Daj mi to malo pojasni ako Boga znaš. Mislim, bilo kojeg Boga, moga, tvoga, Ivičinog, bilo kojeg...

    avatar

    07.07.2008. (22:18)    -   -   -   -  

  • angelo

    @žiga, odgovorit ću ti na zadnje pitanje čim otkriješ od čega se ja (iako osam sati radim u uredu - a zapravo, gotovo doslovce, "radim i kad spavam" jer i razmišljanje je rad!) trebam odmarati. I to danas kad "svaka budala" žudi za odmorom, pa i oni koji ne rade ništa. Baš me zanima od čega se ti odmaraš. Od "nažiganja" na blogu?
    Sretno ti bilo!

    avatar

    07.07.2008. (23:34)    -   -   -   -  

  • angelo

    @slave, ima majmuna koji postaju od ljudi - prouči malo dostupnu literaturu, daj odmora turu!

    avatar

    07.07.2008. (23:35)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @Angelo: "A glede načina kako Božja milost spasenja (koja se daruje po Kristu) dolazi do pojedinih nekršćana, DVS jednostavno kaže da nju Bog daje "putovima koje on zna".

    ... i vuk sit a koza cijela ;))))

    Bez brige, poznat mi je DOMINUS IESUS. Citao sam vise puta, ne vjerujuci ocima kako netko potrosi toliko vremena da zapetlja stvar da bi se nekako pod svaku cijenu grcevito prilagodio vremenu, a da ipak na kraju ostane "Extra ecclesiam salus non est" ;). U biti kontraproduktivan tekst, unatoc ocito ogromnom trudu ;). To ti je kad pokusas sjedit na dva stolca, a nisi vjest. Zato te ne moraju toliko cudit reakcije ... ;))

    Al' hajde, bar je to nasilno pokrstavanje rijeseno... ;)

    avatar

    08.07.2008. (03:25)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @Angelo: - Angelo, ja se nakon 8 sati tek zalaufam ;). Ispod 14-16 nije pravi radni dan. I sabbate:) i nedjelje i svetke i petke ;)). A nije rijetko da spojim dva dana i noc skupa. A, Boga mi, i ja razmisljam ;). Kad sam zadnji put bil na odmoru? Cekaj ... dok se sjetim ... To ti je tak kad nisi cinovnik ... ;). Pol ti odnesu poreznici. Oni se sad suncaju ;). Pogledaj u koje doba ti se javljam ;).

    Ugodan odmor ti zelim ;)

    avatar

    08.07.2008. (06:12)    -   -   -   -  

učitavam...