Komentari

fotoprica.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • lobotomya

    Draga Sanja, ja sam to razdoblje poodavno prošla, na sreću ili ne ,ne znam, ali točno znam o čemu pričaš. Oni, naši maleni imaju drugačiju sliku od nas, gotovo o svemu, trebamo im pustiti mašti na volju,imaju i svoj nekakav red, kad je hrana ili odijevanje u pitanju. Vrijeme i godine ih mijenjaju, kao što su i nas.Nerijetko se uzajamno baš i ne razumijemo...ja mislim da djeca trebaju neki utvrđeni red, da bi stekli neke radne navike...itd. no njihovu maštu u uzletu treba podržati...ona ih ćini posebnima i i kasnije će ih usmjeriti ( sigurno ) tamo gdje će biti najbolji i najuspješniji.
    Da tek kad imaš svoje dijete učiš, od njih svakoga dana i to je predivno !
    Pusa tebi i tvojoj maloj mudrici !

    avatar

    23.06.2008. (17:51)    -   -   -   -  

  • fanny

    Koja slučajnost, upravo sam bila na blogu gdje žena muku muči sa bazenom i klincima.
    Ja sam nekad (kad je Zmaja bila mala) napunila bazen i onda još stavila vrele vode, jer se nije moglo dočekati da se zagrije.
    Baš neki dan nam otvorili gradski bazen, voda je uvijek prvih dana hladna. A ova moja kaže - nije uopće hladna. A ja znam da je prvih tjedan dana - led ledeni. No, djeci nikad nije hladno, njihova cirkulacija (ili kako ja kažem cirkusacija) jednostavno vozi 100 na sat.
    Ja sam svoju nekad ostavljala da spava kad joj se spava, da se valja u pijesku i blatu do koljena, da se zamaže, nije čak ni ruke prala kad je jela. Tada smo kratko otišli živjeti na selo, (pa sam i dijete prilagodila :) Po zimi, na - 15, valjala se po snijegu i premrzla. Ali, u životu nije bila bolesna, osim vodenih kozica i operacije krajnika (trećeg), koji joj je smetao za disanje. Dakle, djecu ne treba sputavati, kakova vremena dolaze, treba im jačati imunitet.

    Odgoj djece je istovremeno težak, naporan, zahtjevan, ali ipak - nešto najljepše na svijetu :)

    Pozdravček :)))

    avatar

    23.06.2008. (19:56)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    i ja stalno ucim...i vidim kako sam odavno zaboravila biti dijete :). a ovo na slikama nije nered...trebala bih ja snimiti nered mojeg malog :). uostalom, slazem se s tobom.

    avatar

    23.06.2008. (23:30)    -   -   -   -  

  • trill

    Imam jednu rečenicu koja moju djecu (od18 i 12 godina) neopisivo nervira. Samo ta rečenica, sve drugo mi je u redu što se njih tiče i uglavnom su jako zadovoljni samnom. Ali ako kažem: "daj se obuci, mami je hladno" polude načisto. I onda ono: ako je tebi hladno nije meni ili ti se trebaš obuči, ne ja ili joj mama, opet.
    Istina je da neke stvari djeca vide drugačije, mi drugačije. Super je to tvoja kćer primjetila :) Sad, na nama je vidjeti koje stvari da ostavimo djecu da im budu, a koje ne. Neke odluke mogu stvarno donositi potpuno sami i to bolje od nas jer se o njima radi, neke ne mogu. Znaju jesu li gladni, žedni, da li im je hladno, boli li ih šta...dok recimo urednost/neurednost bi trebala biti na našoj odluci.
    Tu ja baš nisam najbolji primjer, meni je ovo sve na slikama čist ok. Pogotovo "male igračke", one ako se spreme ne vidi se koja je koja : )))

    avatar

    26.06.2008. (11:22)    -   -   -   -  

  • Sanjamo udvoje

    Istina je da djeca vide i doživljavaju neke stvari drugačije, često baš onakve kakve jesu. Tako odrasli često znaju zakomplicirati neku situaciju za koju dijete odmah nađe rješenje.
    Ovo uredno/neuredno ovisi o osobi, kod mene uvijek sve mora biti "ko po špagi" jer se nekako bolje osjećam kad je sve na svom mjestu, a opet ima ljudi kojima njihov "nered" potpuno ima smisla i koji se u njemu savršeno snalaze.
    Lijepi pozdrav!

    avatar

    26.06.2008. (12:13)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Takva je soba i kod mojih, nikako ih naučiti, ali i ja najbrže nađem neke svoje stvari ako nisu složene baš "po špagi", inače moram sve prekopati. Mislim da djeca često vide stvari onakve kakve jesu, a kreativni nered i nije loš. Pozdrav sa kvarnerskih vrhova

    avatar

    26.06.2008. (12:34)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Jao, osjećam se počašćenom što si me spomenula :) Od djetinjstva me mama uvjerava u sve ovo što ti pričaš, od sjedenja na podu bez podloška, nereda u mojoj dječjoj sobi, pa sve do danas zašto imam dugu kosu, zašto se ne ošišam na kraće, zašto se bojim muha jer nije normalno sa 25g se bojati muhe, ne bih trebala učiti ovako nego onako, zašto Cedevitu usipavam u čašu iz kutijice, a bez žličice i sl. Milijun sitnica za koje ne znam otkud joj snage uočavati ih i prigovarati, a ja se pitam kako sam uz to ostala normalna :) Ili nenormalna, kako se uzme :)
    Istina, od djece se može mnogo toga naučiti, ali nije nužno da netko ima svoju djecu da bi učio. Mnogo saznaš i na primjerima drugih, a i sjećajući se sebe u tim danima. naravno, kad imaš svoje dijete, u neposrednom ste kontaktu pa naučiš više, ali ne treba zaboraviti da roditelj treba isto tako učiti dijete. E sad, ove slike. Meni to jest nered, iako djeca s tim stvarima nešto rade. I treba da rade, dapače, ali ja bih zahtijevala da nakon igre to pospreme. Iz praktičnih razloga - i sama sam spremala kao dijete, da mi se ne bi zagubile stvarčice i da poslije lakše nađem ono što mi treba. A i time se učiš redu i odgovornosti za kasnije.
    No, s druge strane, najgori su oni roditelji koji kod kuće zahtijevaju red, a u gostima daju djeci da rade što hoće. Tu je greška. Treba ih strpljivo učiti da se ponašaju kulturno i kod kuće i u gostima. I, što je najvažnije, obiljem razgovora, primjera, objašnjenja i sa smiješkom, a ne histeričnom drekom koja u djetetu proizvodi samo jedno - inat :)

    avatar

    26.06.2008. (14:50)    -   -   -   -  

  • oceana

    "Vama odraslima ništa nije onako kako to zapravo je!" ... "Vama odraslima ništa nije onako kako to zapravo je!"... Mogla bih još koji put to prepisati jer je to tako divno rečeno i velika istina :)! Iza te izjave krije se pregršt primjera u kojima zaboravljamo prihvatiti raznolikost doživljaja života, činjenicu da "mašta može svašta" i da svijet oblikujemo vlastitim mislima. Ono što je odraslome nered, djetetu je fantastičan svijet koji je stvorio, čitav novi, mali planet! Ne dopuštam si ulaziti u segment "odgojitelja" jer nemam djecu (ne u klasičnom, biološkom smislu) i ne znam kako bih se i sama ponašala u baš tom "odgovornom control-freak" stanju, ali još uvijek se lako prisjetim situacija iz vlastitog djetinjstva kad mi nikako nije bilo jasno kako odrasli ne vide, ne čuju i ne doživljavaju ono što i ja u određenom trenutku. I još uvijek se sličnim situacijama isčuđavam, ali sad mi je, kao "odrasloj" lakše prihvatiti da svatko od nas drukčije doživljava "stvarnost" ;).

    avatar

    27.06.2008. (11:49)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Meni se to ne čini kao nered ako djeca rade s tim stvarima. To je ono, što bi se reklo, kreativni nered. :-) I da, slažem se, treba ih pustiti da se izraze, naravno, pritom će morati učiti i na vlastitim greškama, ali svi smo, zar ne? Katkad na vlastitim, katkad na tuđim, a sve je to dio odrastanja. Nešto im treba prepustiti da iskuse sami, ali ih, naravno, treba i usmjeravati. Što se odraslih tiče, mislim da se mnogo se toga može naučiti i od djece. :-)

    avatar

    27.06.2008. (19:02)    -   -   -   -  

  • Sanja Lydia

    nisam baš pedantna osoba ali smeta mi nered u sobi. mislim da roditelji često pretjeruju u tome što je nered a što ne... zabranjuju djeci neke stvari bez prethodnog razmišljanja o tome ... daju im naredbe koje ne mogu izvršavati ili jednostavno trebaju pomoć roditelja što oni uopće ne pomišljaju. smatram da se djeci od malena treba pokazati primjerom kako se što radi i gdje se što nalazi a onaj mali sitan nered je kreativnost koju djeca trebaju da osjete onu toplinu sobe i prostorije u kojoj se nalaze.. pozz :))

    avatar

    28.06.2008. (16:18)    -   -   -   -  

  • macka_u_martama

    predivan naslov za zanimljiv post. da li mi "odrasli" time sto nastojimo ponasat se odraslo zapravo gubimo ono najlipse, najspontanije, najnaivnije, djetinje u sebi? zasto je nered los?
    kreativni nered, to je prava stvar. kad "sredim" sobu, tek onda STVARNO nemam pojma di mi je što!

    avatar

    29.06.2008. (13:23)    -   -   -   -  

  • -Watashiiii!!!111!1-

    Ovak nekak moja soba zgleda :)

    avatar

    29.06.2008. (23:22)    -   -   -   -  

  • Cranberrie

    u svakom slučaju želim imati djecu da od njih učim :)

    avatar

    01.07.2008. (19:50)    -   -   -   -  

  • Nema granica, Jonathane?

    Nemam pojma tko ste Vi, samo sam vidjela da ste na blogu o autorskim pravima preporučili knjigu Osnove novinarstva? To me nekako navodi na zaključak da imate veze s novinarstvom. Jesam li u pravu? Osnove novinarstva sam pročitala. Inače se želim baviti novinarstvom pa me zanima to. Molim Vas odgovorite mi.

    avatar

    03.07.2008. (03:02)    -   -   -   -  

  • fanny

    Danas bi mi dobro došao i mali dječji bazen, nekoliko puta sam se preznojila :)
    Pozdravček gradu na rijeci i tebi :)))

    avatar

    03.07.2008. (19:35)    -   -   -   -  

  • FoTKO

    Možda je zbog toga Isus i rekao: "Ako ne budete kao djeca ne možete uči u Kraljevstvo Božje!"

    avatar

    04.07.2008. (16:06)    -   -   -   -  

  • ginger lady

    to je isto moja mama radila ;) uvije je tvrdila da je još prehladno za kupanje, a tata nam je uvijek dao. i zato je mama uvijek ispadala vještica...
    meni ovo gore uopće nije nered, moja soba je daleko gora

    avatar

    06.07.2008. (15:49)    -   -   -   -  

  • odmak

    Po meni djeca se ne mogu razboliti u slućajevima, hladnog mora, vode kiše, snjega jer je njihova želja i veselje raditi te stvari. Ne govore sami sebi kao mi odrasli. Pokisnut ću i razbliti se ( na kraju mi se podsvjesno i želimo razboliti). Oni potpuno zanemare sve te teškoće i mogućnosti bolesti jer to njima veselje i svoj su organizam pripremila da ne reagira. Velika želja za uživanjem i srećom pripremila je organizam na sve. Pobjedio je duh, psiha, kako god to nazvali, ovo krhko tijelo koje se svega plaši.
    Naravno da postoje slućajevi kad su djeca podložna bolestima i roditelji ih s pravom čuvaju.
    Ali ima i onoga da stariji znaju više. Baka ti nije dala sjediti na hladnom kamenu jer se tako podhlađuje mjehur i na kraju strada bubreg. Eto to je iskustuvo starih koji ipak nekog vraga znaju.

    avatar

    08.07.2008. (13:04)    -   -   -   -  

  • bib-rista

    Umoria sam se čitajuči ove sve komentare !?ssssvvvvrrrattti

    avatar

    10.07.2008. (16:20)    -   -   -   -  

  • Klara

    ne, ne, nije to nered, tu je svaka stvar na svome mjestu,
    ja to razumijem, i moja soba sad tako nekako izgleda,
    a kad pospremim svoje "igračke" ( konce, igle , trakice, cd-e itd..)
    i složim papire, knjige i slično, niš više ne mogu nać

    avatar

    12.07.2008. (11:40)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...