Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • NEMANJA

    Don Kaćunko piše u svom posljednjem postu:

    Organizirani kriminal proširio se internacionalizacijom kapitalizma i povećanjem globalne trgovine. Iako on nije jedina varijabla, organizirani kriminal ima važnu ulogu u korumpiranju države. Većina je promatrača dobro upoznata s problemom organiziranog kriminala u velikim gradovima, ali ga ne smatraju prisutnim na državnoj ili međunarodnoj razini. Ipak, organizirani kriminal utjelovljen je u modernim i dobro etabliranim skupinama koje se infiltiriraju u vlade i financijske institucije.

    Ilegalne aktivnosti tih skupina protežu se izvan trgovine drogom i pranja novca. Organizirani kriminal, zvao se on gangsterska banda, mafija ili kartel, u korijenu je "proizvodnog" kriminala. To je organizacija koja proizvodi ili dobavlja na tržište i ilegalne i legalne proizvode i usluge i istodobno nastoji pridobiti de facto ili de jure zaštitu nekih državnih djelatnika. Ova definicija organiziranog kriminala rezultat je zaključaka mnogih studija koje pokazuju da je za njegovo učinkovito djelovanje potrebna eksploatacija tržišta i suradnja nekih elemenata državnih vlasti s tim kriminalom...

    Organizirani kriminal usko je povezan s ljudima iz političkih struktura koji potpomažu njegovo djelovanje. Kao što su zapazili autori Pierre Tremblay i Richard Kedzior: "Priznanje da postoji organizirani kriminal ujedno je priznanje da postoji politička korupcija..." Organizirani kriminal može biti dijelom proizvodne privrede i društvenog sustava utoliko što ovisi o masovnom tržištu i eksploatira razinu društvene tolerancije svojih proizvoda. Borba za legalizaciju droge nije ništa drugo nego nastojanje da društvo prihvati kriminalnu djelatnost...

    Korupcija koja ima korijene u organiziranom kriminalu osigurava dodatni izvor bogatstva i moći za institucionalizirane privilegije koje je elita nekad imala kao birokratska oligarhija. Dok su autoritarne elite sposobne vladati organiziranim kriminalom, novoprivatizirane privrede osiguravaju izolaciju od izborne odgovornosti. Nekadašnja birokratska oligarhija postaje vladajući sloj koji iskorištava i kontrolira ono što ustvari predstavlja kriminalni kapitalistički sloj...

    Odnos kriminala i politike širi se od lokalne i regionalne do državne političke razine. Nakon što se konsolidira na lokalnoj i državnoj razini, taj se odnos prenosi na međunarodnu razinu... Kako vlade postaju ovisne o kriminalnim organizacijama zbog prihoda koji od njih dobivaju i zbog nabave oružja i drugih obilježja državne moći, tako se svijet pretvara u poprište organiziranog kriminala.

    Osim toga, korupcija u obliku organiziranog kriminala osigurava autoritarnoj eliti ili birokratskoj oligarhiji sredstva za stjecanje bogatstva i zadržavanje vlasti. Za autoritarnu elitu u demokratskom sustavu i u sustavu privatiziranog gospodarstva organizirani kriminal može biti koristan za stjecanje bogatstva i izoliranje od odgovornosti prema izbornom tijelu. Navodna tranzicija iz autoritarnog u demokratski sustav je promašena u slučaju kad vladajuća elita ostane na vlasti kao izabrani sloj povezan sa stalnom državnom birokracijom. Na taj način vladajuća elita ostaje uvelike neovisna o civilnom društvu, a veliki dio te neovisnosti proizlazi iz sprege s organiziranim kriminalom i kontrole nad tim kriminalom.

    Uloga organiziranog kriminala u korumpiranju demokratskog sustava proteže se izvan suradnje autoritarne elite s organiziranim kriminalom radi očuvanja svoje moći u vrijeme tranzicije u demokratski sustav. U postojećim konsolidiranim demokratskim sustavima mogu postojati elementi demokratski izabranog političkog ustroja koji uspostavljaju veze s organiziranim kriminalom kako bi zaštitili zemlju od vanjskog ekonomskog udara. Takve sprege štite one gospodarske sektore koji su ovisni o financijskim prihodima organiziranog kriminala. Potpora društva organiziranom kriminalu može se pojačati u situacijama kada prihod od trgovine narkoticima omogućuje vladi plaćanje dugova i osigurava sredstva za jako potrebne socijalne službe. U tom zlokobnom krugu sredstva koja za vladu osigurava organizirani kriminal pomažu eliti da dođe i ostane na vlasti.

    Subverzivan odnos između vlade i organiziranog kriminala pokazuje da država koja ima demokratska obilježja ne mora biti odgovoran i pouzdan politički sustav. Da bi se neki sustav mogao smatrati demokratskim, izborni proces mora u praksi biti pouzdan. Tako gdje se vladajuća elita oslanja na kriminalne oligarhe kako bi financirala i privatizirala državne tvrtke, pouzdanost izbornog procesa postaje upitan. To nepovjerenje u istinsku demokratsku pouzdanost prisutno je u sustavima u tranziciji, poput Rusije, kao i u dugotrajnim konsolidiranim demokratskim sustavima, poput Sjedinjenih Američkih Država.

    avatar

    12.06.2008. (00:42)    -   -   -   -  

  • Wanda

    jebate, kuljiš izgleda mitski na ovim slikama....

    avatar

    12.06.2008. (09:20)    -   -   -   -  

  • odmak

    Zasrašujuće. Gdje su ljudi?

    avatar

    12.06.2008. (10:12)    -   -   -   -  

  • zgstblog

    Gradonačelnik Bandić je na nastavio tamo gdje je gradonačelnica Dropulić stala (što se tiče vlasti u Zgebu) - nastavio je deal s firmama koje je ona uvela u gradski biznis te doveo hrpu svojih rodijaka da se zajedno nakradu. Na idućim ZG-gradskim izborima treba glasati za HDZ (manje zlo je smjena jedne mafije drugom, nego stalno gledati istu mafiju na vlasti) ako Zoki ne makne Bandića.

    avatar

    12.06.2008. (15:18)    -   -   -   -  

  • Marole

    Za sve je krivo zbunjeno stado pasivnih promatrača. Od individue do cjelokupnog pol sustava. Mi se na poslu mjesecima ne bunimo protiv idiotiziranog rasporeda rada. Samo ja, pa ja param idiot, a ostali normalni. Na kraju, ne buneći se mjesecima, godinama, desetljećima, to postaje normalno. Zajebano, ali normalno. Tako je i sa pol sustavom. Pitam se samo da mi na poslu jedan dan svi skupa rečemo: Hoćemo to, to i to (naravno u granicama normale) ili sutra nitko neće doći na posao, što bi se dogodilo? Možda ništa, ali bi ovi, bar, bili svjesni protivljenja. Tako je i sa pol sustavom.

    avatar

    12.06.2008. (16:32)    -   -   -   -  

  • Marole

    Ali nešto treba naglasiti; SVI ne 99 posto

    avatar

    12.06.2008. (16:33)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Sve ok, al kakve su to besmislice s drugom Kalašnjikovim? Sigue Sigue Sputnik?

    avatar

    12.06.2008. (16:47)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Iskreno, bojim se života ovdje a u Zagrebu naročito. Ima nas nažalost premalo , za to su se pobrinuli najprije HDz-eovci odmah iza rata a sada i Bandi(t) ć. Neka nam se nebo smiluje !

    avatar

    12.06.2008. (23:28)    -   -   -   -  

  • davor

    Naravno, politička uloga muzike je prepoznata još na početcima zapadne političke misli, kod Platona, osobito u Zakonima. Zanimljivo je da dilema s kojom se suočavaju anti-thompsonovci (naime zabraniti ga ili mu udariti kontru nekakvim Drugom Kalašnjikovim, Štulićem, TBF-om ili kim već) bila već i Platonova. U Politeji je usvojio rješenje zabrane (slavno istjerivanje estradnjaka iz države), a u Zakonima rješenje posve nalik Kuljiševom - smisliti svoju suparničku estradu da nadvlada postojeću.

    avatar

    13.06.2008. (18:43)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Izvrsno Davore! Vidiš kako je die Kehre antedatiran u arhajsko vrijeme: stari Platon nećkao se uvijek na isti način, tipično politički: između programa i karaktera (ne želim biti bezobrazan pa kazati da je riječ o opreci nomosa i ethosa)! Ovdje je od zabrane evoluirao do vokalninstrumentalnog sastava, a drugdje je kazao da između vladavine dobrih zakona i vladavine dobrog čovjeka uvijek izabire potonje(g)! Rekao bi čovjek da je već Platon smjerao u smjeru Aristotela.
    Dobro je Olimpiodor govorio: Platon je jednom sanjao da je labud koji leti od drveta do drveta, pokušavajući umaći strijelama lovaca.

    avatar

    14.06.2008. (03:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...