Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • tomislav1t

    Jos sam kao študent načuo za ime Ivana Merza. Sada mi je žao što u mladosti nisam o blaženom više znao. Mladimi uzor i zagovornik kod Oca nebeskog.

    avatar

    10.05.2008. (21:25)    -   -   -   -  

  • angelo

    Danas su u bazilici Presvetog Srca Isusova, u Zagrebu (Palmotićeva 31), gdje se nalzi Blaženikov grob, slavljene najprije jutarnje svete mise u 6.00, 6.30, 7.00, 7.30, 8.00 i 8.30 sati. Misu u 9.00 sati predvodio je postulator o. Božidar Nagy, a u 11.00 sati župnik zagrebačke župe Sv. Blaža vlč. Zvonimir Sekelj.
    Tri dana prije blagdana održana je trodnevnica, svaki dan u 19 s. koju je predvodio p. Zdravko Knežević.
    Ja sam danas bio na svečanoj svetoj misi u Palmi u 17 sati. Uz koncelebraciju p. Ipše i mene misu je predvodio, i održao lijepu i zanimljivu propovijed o Ivanovu odnosu prema filozofiji, profesor filozofije na isusovačkom Filozofskom fakultetu u Zagrebu pater Nikola Stanković. Na oltaru je bio i đakon iz župe Sv. Petra (ime sam mu nažalost zaboravio). Zbor je krasno pjevao tako da je u bazilici, koja je bila dupkom puna vjernika Blaženikovih štovatelja, bilo doista veličanstveno.
    Na kraju mise p. Stanković pozdravio je mlade iz Kaštela, članove udruge "Ivan Merz" koji već godinama redovito dolaze na Ivanov grob na ovaj dan. Potom je župnik p. Steiner pozdravio goste i sve nazočne ter najavio da vjernici imaju prigodu na Ivanovu grobu (jer je u programu slijedilo vjenčanje) poslije mise dodirnuti Ivanovu relikviju.
    Svatovi su bili već počeli ulaziti u baziliku a oko Ivanova groba okupilo se toliko vjernika da se stvorila velika gužva pa nisam imao vremena čekati da dodirnem njegov moćnik, što mi je jako žao. Zato sam odlučio češće doći na njegov grob na molitvu - u kojoj ću uvijek misliti i na moje "virtualne župljane"!
    Pozdrav svima i blagoslov ter lijepu nedjelju!

    avatar

    10.05.2008. (22:40)    -   -   -   -  

  • angelo

    Prva riječ u mojemu prethodnom komentaru - DANAS - odnosi se na SUBOTU 10. svibnja.
    Napominjem to da ne bude zabune.
    Danas je svetkovina Boga Duha Svetoga. Častimo ovim blagdanom Treću božansku osobu i sjećamo se ROĐENDANA CRKVE, onoga velikog dana - jeruzalemske Pedesetnice, kada su se apostoli napunili Duha Svetoga i, Njegovim darovima pretvoreni od kukavica u hrabre svjedoke, započeli ostvarivati Kristovu zapovijed: Pođite po svem svijetu i učinite sve narode mojim učenicima!
    Svim kršćanima želim takvu hrabrost i obilje darova Duha Svetoga
    ter ujedno svim blogerima obilje Božjega blagoslova!

    avatar

    11.05.2008. (09:40)    -   -   -   -  

  • angelo

    Opširniji izvještaj o proslavi blagdana Bl. Ivana objavila je IKA na adresi:
    http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=102829
    a istoga je dana postulator kauze p. Božidar Nagy o Bl. Ivanu govorio za HKR. Evo izvještaja o tome:

    Zagreb, (IKA) - „Nastojimo ispuniti prvi uvjet da bi jedan blaženik postao svecem, a to je širenje štovanja u narodu. Drugi uvjet jest čudo koje Crkva traži za kanonizaciju. Ovom prilikom potičem na molitvu za to čudo", u izjavi za Hrvatski katolički radio kazao je o. Božidar Nagy, postulator kauze Ivana Merza koji je predvodio svečano misno slavlje jutros u zagrebačkoj bazilici Presvetog Srca Isusova.

    „Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja", tim je riječima papa Ivan Pavao II. nazvao Ivana Merza u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. god., prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj. Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958.god, a tridesetak godina kasnije nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca. Rođen 1896. u Banjaluci ovaj je mladi blaženik umro na današnji dan, u 32. godini života. Mnogi mu se vjernici godinama mole za zagovor i postoji preko 600 zapisanih uslišanja po njegovom zagovoru. No, objašnjava o. Nagy, za kanonizaciju je potrebno jedno čudo: „Treba biti jedno stvarno veliko čudesno uslišanje. Obično je to čudesno ozdravljenje koje se medicinski i znanstveno ne može protumačiti. To čudo trebamo izmoliti, to je važno za njegovu kanonizaciju. Kao postulator vas molim da molite na tu nakanu, i preporučite to i drugima.

    "Štovanje blaženog Merza širi se i po Europi i svijetu. Nedavno je osnovana i vicepostulatura na Filipinima. Poznaju ga i mole mu se vjernici Francuske, Njemačke, Italije, Argentine, Amerike. O. Nagy posebno ističe da papa Benedikt XVI. štuje našega blaženika, „čak mu se i moli, dva puta je rekao biskupu Komarici da se moli Ivanu Merzu, jer poznaje njegov životopis, a prošle ga je godine uvrstio među 18 svetaca Katoličke crkve – uzora za štovanje Euharistije". Ivan Merz tako se našao u izabranom društvu sa sv. Augustinom, Benediktom, sv. Franjom, Katarinom Sijenskom, Tomom Akvinskim i drugima, rekao je o. Nagy.

    „Postoji i već nekoliko udruga koje nose ime Ivana Merza", naglasio je o. Božidar Nagy i nastavio kako je u Banjoj Luci odmah nakon beatifikacije ustanovljena prva takva udruga koja se bavi promicanjem duhovnog života. U Splitu postoje dvije udruge s imenom bl. Ivana Merza. Jedna je za osnovnu i srednju školu, a druga se bavi prikupljanjem sredstava za stipendiranje srednjoškolaca i studenata. „Zahvaljujući dobrotvorima imaju 110 stipendista", ističe o. Nagy i izražava radost zbog zanimanja za rad ove udruge. U Zagrebu postoje dvije sportske udruge s imenom bl. Merza.

    avatar

    12.05.2008. (11:17)    -   -   -   -  

  • angelo

    NA FILIPINIMA SVEČANO PROSLAVLJEN
    BLAGDAN BL. IVANA MERZA


    Blagdan Bl. Ivana Merza i ove je godine svečano proslavljen na Filipinima gdje je prije dva mjeseca ustanovljena i Vice-postulatura Bl. Ivana Merza, a za vice-postulatura imenovan je prof. Dave Ceasar dela Cruz. O detaljima proslave opširno nas je izvijestio vicepostulator. Služena je svečana sv. misa u crkvi Preobraženja u Quezon City-u gdje su bile izložene relikvije Bl. Ivana na javno čašćenje.

    Članovi Bratovštine katoličkih svetaca proslavili su još dodatno blagdan svojim posebnim aktivnostima i manifestacijama. Među ostalim Bratoviština je pokrenula ove godine također akciju stipendiranja siromašnih đaka i studenata koju nazivaju "Stipendije Bl. Ivana Merza". Za sada imaju osam stipendista.

    Vicepostulator prof. Dave je uputio na engleskom jeziku poruku u povodu blagdana Bl. Ivana (koju imamo za sada u originalu na engleskom:
    http://confraternityofcatholicsaints.blogspot.com/2008/05/mass-i n-honor-of-blessed-ivan-merz.html).

    Osim fotografija koje prilažemo ovdje (tj. na stranici Postulature Bl. Ivana:
    http://francisteresa.multiply.com/photos/album/168/Blessed_Ivans_Fea st_Vespers
    http://francisteresa.multiply.com/photos/album/171/Feast_of_Bless ed_Ivan_Merz) nalaze se linkovi na web stranice Bratovštine gdje se može vidjeti kako su se pripremali za blagdan Bl. Ivana i kako su ga proslavili.

    Postulatura: www.ivanmerz.hr

    avatar

    14.05.2008. (10:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...