Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • grga sturnus vulgaris

    Milan Kangrga jest velik čovjek. Još ćemo mnogo, i još će mnogi, naučiti dobra od njega.

    avatar

    27.04.2008. (15:18)    -   -   -   -  

  • pooka

    pozitivna diskriminacija je izraz univerzalizma, u onom njegovom smislu da ljudima nije dovoljno jamčiti jednakost u pravima i obavezama već da im treba omogućiti i što veću jednakost u mogućnostima da ostvaruju ta prava i dužnosti. samohrane majke lezbijke oko kojih se brinu cijeli timovi sociologa, psihologa i ekonomista su izvrstan primjer. ima ih 900 i osim što vjerojatno traže jednaka prava samohranih straight majki, još traže i po četiri velika dirižabla iz kojih bi imale pravo bacati letke u kojima pozivaju na građanski neposluh jer kakva je to jednakost pred zakonom kad se njihov glas ne može čuti bez da jezde dirižablima iznad pristojnih četvrti.
    univerzalizam, onaj liberalno politički univerzalizam, nije izmislio Hobbes sa svojim društvenim ugovorom koji bi postao vukovima nametnuto pravilo. univerzalizam, npr. onaj Rawlsov ide od pojedinca koji iza vela neznanja treba birati kontekst svoje budućnosti bez da zna svoje mjesto u njenoj socijalnoj strukturi: može izabrati društvo solidarnosti koje će se brinuti o onima 'less fortunate' ili društvo u kojem ne postoje takvi korektivni mehanizmi socijalne države pa ljudi koji uživaju sva ustavom zagarantirana prava mogu crkavati u grmlju ispred bolnica jer su im bubrezi otkazali zbog trovanja na radnom mjestu, a poslodavac im nije plaćao nikakvo zdravstveno osiguranje niti imaju vremena za 7 godina parničenja ako nađu pro bono odvjetnika. taj pojedinac bi trebao znati i postotni udjel onih 'less fortunate' u društvu koje bi izabrao pa tako Rawls pretpostavlja da pojedinac iza vela neznanja neće riskirati i izabrati društvo u kojem ima 70%-tnu šansu da crkava ispred bolnice. taj pojedinac/građanin jest zakonodavac univerzalizma i takav univerzalizam nije nametnut već se izabire. tolerancija je ugrađena u njegovu srž, a iracionalni izljevi mržnje i nasilja se u takvom društvu efikasno suzbijaju gumenim mecima.
    to što je skinhead sposoban navesti udžbeničke razloge svog devijantnog ponašanja izvrstan je dokaz da je pravno ubrojiv te da se u takvo ponašanje upušta sa predumišljajem.
    deklarativno pozivanje na univerzalizam koje ga diskreditira već barem dva stoljeća jednostavno nije liberalno-politički univerzalizam koji je u inherentnom sukobu sa partikularnim interesima kapitala i taj konflikt je intenzivan kao što je to uvijek i bio. stvarnost nije postmodernistička promašena investicija niti je niz briljantnih mislilaca koji su posljednjih dvadesetak godina pisali o stvarnosti kao o prevaziđenom fenomenu imalo ikakvog utjecaja na činjenicu da će mene moj poslodavac bezrezervno jebati na sve mu dostupne načine i da će se to nastaviti sve dok se ja stvarno ne potrudim da sjebem njega. a to i nije baš teško. a to je politički sukob mene-ljevičara i njih-desničara, uvijek bio i uvijek će i ostati.
    amen.

    avatar

    27.04.2008. (17:19)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    does Jesus ever gets tired of bleeding?
    yes, he does. but the show must go on.

    avatar

    27.04.2008. (18:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...