Komentari

misakvecernji.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • vanilla

    kolko su te životinje onda bile noseće, po 5 godina?, jer treba a se to razvije. Ondašnja prehrana, također, mislim da su se radi nje uspjele razviti u takve monstrume.

    avatar

    02.03.2008. (12:32)    -   -   -   -  

  • moj.name blog

    Ja mislim da su te životinje bile veće jer je tada gravitacija bila veća, a gravitacija je bila veća jer još nije eruptirao vulkan koji je prilikom erupcije izbacio mnoštvo materije u svemir i tako olakšao zemlju a prilikom toga je također zagadio zrak i spriječio dolazak sunčevih zraka na zemlju što je dovelo do izumiranja tih životinja.

    Jel odgovor na nagradno pitanje mora biti realan ili može i ovako nešto? ;)

    avatar

    02.03.2008. (15:47)    -   -   -   -  

  • zole052

    pa, naravno, zivotinje su bile vece jer je gravitacija bila manja pa im tjelesna konstrukcija ne bi patila kada bi narasli.... e sada, kako se zemljina gravitacija povecala to nisi pito:)

    avatar

    02.03.2008. (16:16)    -   -   -   -  

  • neo

    zašto su tadašnje životinje bile toliko velike? hmm... mislim da je tu stvar gledišta. možda tadašnje životinje nisu bile toliko velike koliko je današnji čovjek malen, a pritom ne mislim na veličinu izraženu u centrimetraži i drugim mjerama po pitanju tjelesnog. čovjek je postao istinski maleno biće po pitanju uma. um mu je toliko sužen da vidi samo ono što želi vidjeti, a sve ostalo što mu je nepoznato doživljava kao prijetnju svom postojanju. ne vidi dalje od svoje koristi i ne preže da ono što mu je priroda podarila preoblikuje po svojoj mjeri, više se brinući za opći materijalni dojam i izgled nego za korist. možda jednog dana kad to shvatimo i mi dosegnemo veličinu tih životinja.

    a kao odgovor na pitanje: iz za**bancije ;))))

    avatar

    02.03.2008. (19:12)    -   -   -   -  

  • jure

    Stvarno si se aktivirao, sad već i u nedjelju pišeš postove, nevjerovatno! Vidiš, kako dobronamjerna kritika ima pozitivan učinak.
    Što se tiče teme o gigantizmu, pa sam si odgovorio, da nisu imali ugrađen "mehanizam" presatanka rasta, drugačiji uvjeti pa i drugačija prilagodba danim uvjetima. Darwin. Sama činjenica da su živjeli, znači da su se prilagodili a kad su se uvjeti promjenili, izumrli, ili se prilagodili novim uvjetima pa su danas manji. goridjan

    avatar

    02.03.2008. (19:55)    -   -   -   -  

  • darko

    Poštovanje i ljep pozdrav gospodine Mišak !

    Gledao sam vaše emisije Na rubu znanosti sa temom Krugovi u žitu .

    Imate li hrabrosti napraviti još jednu emisiju na tu temu ,u kojoj bi se obznanila istina o tom
    fenomenu .

    Istina je da su krugovi u žitu demonstracija tehnićki najsavršenijeg oružja za ubijanje živih
    organizama .

    Imate li hrabrosti obznaniti tu istinu ?

    S poštovanjem ljep pozdrav !

    avatar

    02.03.2008. (21:03)    -   -   -   -  

  • ajmosvi

    Znači bio život prije.......................
    megatronski,

    Kasikopejci suuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuuuu pravu,
    propali eksperiment.

    Bilo je to kad :

    oni vele prije 13 000 godina???
    Ko zna?

    avatar

    02.03.2008. (23:23)    -   -   -   -  

  • ajmosvi

    Brzo, Kasiopejski transkripti.
    Ajmo , živo, živo.

    avatar

    02.03.2008. (23:24)    -   -   -   -  

  • ajmosvi

    Krešo , vrati se na naslovnicu. "V.L ".

    Početak peticije.

    Ne mogu ove kaj su bili u AMERICI I vidli veliki sendvič

    Glavni urednbiče Večernjeg lista, daj nam link odmah, ne kakaj sa blogerima luzerima..

    avatar

    02.03.2008. (23:28)    -   -   -   -  

  • Mimi

    Čini se da je našim genetičarima bilo jednostavnije smanjiti nas nego nam kontrolirati razmnožavanje!

    avatar

    03.03.2008. (01:57)    -   -   -   -  

  • Mimi

    P.S. Zamišljam jelena s rogovima od tri metra u promjeru kako se (ne)probija kroz današnji šumski gustiš! A dobro bi nam došlo i par gore navedenih gusaka da prehrane gladne u svijetu!

    avatar

    03.03.2008. (02:04)    -   -   -   -  

  • Čujem

    Indikativno je to sto su najveci (zivuci) primjerci pronadjeni bas u vodama Antarktike. Ako probamo to staviti u kontekst gigantizma kroz povijest, mogu primjetiti da se velicina faune smanjuje proporcionalno ljudskom prisustvu. Meni se cini da je Antarkticko dno jedno od manje istrazivanih i logicno bi bilo da je kao takvo puno primjeraka starih (samim tim i vecih) primjeraka zivotinja.
    S obzirom da je kod dosta vrsta velicina uvjetovana zivotnim uvjetima, ispada da je manjak ljudskog uplitanja bio presudni faktor.
    Da li to znaci da su prirodne nepogode i katastrofe kroz povijest manje ogranicavale razvoj pojedinih vrsta od covjeka? Da li je moguce da je covjek, kao jedino bice koje narusava prirodni balans ove planete, bio jedan od glavnih razloga prestanka postojanja 'gigantskih' zivotinja?
    Moram napomenuti da je moje znanje ovdje na nivou 'opceg znanja' pa je vrlo moguce da sam negdje zanemario kronologiju ili koju drugu bitnu cinjenicu.

    avatar

    03.03.2008. (10:24)    -   -   -   -  

  • stray

    Bile su veće jer je gravitacija bila manja i samim time nije ograničavala životinje u razvoju, a ona je bila manja zbog planeta x koji se na svojoj putanji približava zemlji i time utječe na njenu gravitaciju, a kada se je počeo udaljavati od zemlje sve te životinje ( i dinosauri) su postale preteške da bi se mogle kretati i izumrle. simple as that..:))

    avatar

    03.03.2008. (12:16)    -   -   -   -  

  • 010101

    Mislim da se radi o cikličnosti, prvo su bile male, pa su rasle, rasle, rasle, pa su ili postali preveliki ili se nešto dogodilo, pa opet ispočetka, zar mi danas nemamo tendenciju rasta.

    avatar

    03.03.2008. (14:32)    -   -   -   -  

  • netko to jest ja

    evo jedna pametna možda čak i za doktorat iz nečegta.
    U početku bješe nered, životinje da bi preživjele i da bi opsto život na zemlji na stupnju razvoja do kojeg su tada došli, da se ne vrati sve u prah, pepel i mikro organizme boreči se za svoj opstanak su fizički rasle, kada se zemlja malkice smirila, a največa opasnost jedni drugima su upravo postali oni sami te više gotovo da i nisu trebali pazit na nepredvidive prirodne pojave razvoj organizama krenuo je u drugom smijeru te su se za opstanak tražila inteligentna, a ne gigantska rješenja(ok i gigantska mogu bit inteligentna).Možda je došlo do te točke da su i sustavi u prirodi sazrjeli da se život okrene drugim vidovima razvoja, te možda da se ne prenpuči ili da se postigne veča raznolikost večim brojem manjih jedinki.

    avatar

    03.03.2008. (15:07)    -   -   -   -  

  • Nemo

    Postoje dvije ozbiljnije teorije.
    Prva, tzv. Homocentrična teorija, javila se već u doba starih, također izumrlih Grka. Nastala je kao nadogradnja da je čovjek mjerilo svih vrijednosti, pa tako i veličina. S pojavom čovjeka, koji se, naravno pojavio mnogo prije onih školskih podataka, sve ostale životinje u tili su čas postale preglomazne, nepodobne, predimenzionirane. Ne prođe dugo, te životinje počeše smanjivati svoj volumen, masu i ostale relevantne mjere. I tad je, naime, moda značila mnogo, a pošto je s pojavom čovjeka malo postalo moderno, i sav ostali živi i manje živi svijet odlučiše se smanjiti. Najpoznatiji primjer pretjeranog slijeđenja te mode su Liliputanci.
    Druga, manje tašta teorija, tzv. Tipfeler teorija, govori o nesretnoj osobini sv. Jeronima. On je, prevodeći Bibliju (Vulgatu) na latinski u svojoj mračnoj, vlažnoj, asketskoj sobi zanemario važnost većine mjernih jedinica iz vrenema stare ere, već je, vođen Duhom Svetim i vinom, nasumično mjenjao vrijednosti mjerama. Tako je došlo do iskrivljenog uvjerenja da su nekadašnje životinje bile veće. One nisu bile ništa veće, već su se današnje mjerne jedinice, baš poput ljudskog duha i razuma, smanjile. Možda i nepovratno.
    Naravno, postoje i mnoge druge teorije, sve u maniri zaigranih arheologa, ali one ionako tek čekaju da ih se otkrije.
    To su saznanja kojima baratam, odluku o njihovim vjerodostojnostima prepuštam štovanom sudu i njegovoj kapi.

    avatar

    03.03.2008. (17:56)    -   -   -   -  

  • čbkhlgfkđđđđđžžžžžšššš

    Onaj drugi: blog ti je živo sranjeeeeeee!!!!!

    daj nešto zanimljivije

    Onaj drugi: Slažem se s onim prvim!!!!

    avatar

    03.03.2008. (20:20)    -   -   -   -  

  • prirodoslovac

    Ako bismo mogli zamisliti klimatske prilike prije više milijuna godina tj. nagib i udaljenost Zemlje od Sunca, klima bi bila mnogo toplija i vlažnija. Na primjeru današnjih tropskih klima možemo vidjeti da brzina kruženja tvari u jednoj tropskoj šumi iznosi nekoliko dana, što nas dovodi do zaključka da tropske šume postižu natprosječnu visinu baš zbog vrlo brzog razlaganja organske tvari. Šume mamutovaca u Kaliforniji, još jedan primjer utjecaja vlage i topline na organizme u sadašnje vrijeme. Milijuni godina evolucije pod utjecajem vlage i topline dovele su do razvoja MEGA organizama. Ti organizmi su rasli bez utjecaja faktora koji bi mi sprječavao rast a pod tim mislim na hladnoću i glad. Normalan slijed događaja je da su se razvijali do neslučenih veličina koji nam u današnje vrijeme nisu lako pojmljivi. LovacPrirodoslovac

    avatar

    03.03.2008. (21:13)    -   -   -   -  

  • TITO

    Glupost je bila i ostala Glupost

    Jos jedno KRESINO remek-djelo od clanka neznase koji je bolji onaj prosli kratko brzinski ili ovaj dugo brzinski tekst.

    Naucnici za ovo remek-djelo od clanka nemaju objasnjenje, pa ga pripisuju halucinacijama i bujnoj masti, u metodi neuromarketinga koristi se magnetna rezonanca, elektroencefalografija,itd.

    Ja mislim da su kod KRESE, za sada nepoznati elektromagnetni talasi u pitanju pa ga zato
    predlazem za pulitzerovu nagradu.

    SRAMI SE MEGA DOSADNI PARAZITU KRESO !!!

    SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU

    avatar

    03.03.2008. (21:30)    -   -   -   -  

  • Schvejk

    eto jedne moje teorije (makar ne vjerujem u nju - ne otpisujem ju kao nemoguću, ali držim je ipak daleko od vjerojatne, iako ne vidim zašto ne bi mogla biti na tragu istine, možda):
    Kao što se i Douglas Adams usudio izmisliti, izmišljam hrabro da postoje bića kojima projektiranje i prodavanje čitavih planeta nije strano. Ne želim ipak da me se shvati neozbiljno skroz, pa evo malo dramatiziranja a la discovery channel. Znači cijela planeta (a možda i šire??) je zapravo nečiji vrt. Taj netko (množina, jednina, spol, dob, najdraža boja.. su prozvoljni - posljednje možda naginje na plavo-zelenu s natruhama bijele), dakle taj netko uzgaja, eksperimentira, njeguje, šprica pesticidima, mijenja genetski kod radi boljeg uroda i/ili veće uštede, selektira, zalijeva, podrezuje, pazi. Ponekad možda namjerno izaziva sukobe interesa u tom svom vrtu, peče si kokice i čeka, i gleda. Tom nekom je možda cijela naša velevažna pompozna civilizacija jednako bitna kao i hipotetskom cvjećaru hipotetski grm tulipana (ako hipotetski tulipani uopće rastu u odgovarajućim hipotetskim grmovima). Kada zatreba, samo otkine onoliko komada koliko treba i ravno na plac. E možda je taj netko odlučio u svom vrtu imati za promjenu malo veća stvorenja, velike gmazove, velike sisavce, i velike gusjenice, pa malo premeće dušikove baze, preokreće uhodane cikluse, mijenja tu i tamo pokoju nijansu, i učini onako kako je naumio. No od sve te veličine vrt je postao premali, zelena i plava boja ustupile su mjesto smeđoj, a bijela crnoj. Što taj netko radi? Možda malo plijevi, a onda hm..uzima kokice?

    avatar

    04.03.2008. (01:46)    -   -   -   -  

  • nema_sanse

    Mmmmm, divovske guske, njam njam mljac, mmmmm.

    avatar

    05.03.2008. (19:26)    -   -   -   -  

  • kiboke

    Prvo, nisu sve životinje i biljke bile veće.

    Drugo, nisu sve one koje su bile veće nego danas to postale u istom razdoblju.

    Treće, ima životinja koje u današnjem razdoblju postaju veće u odnosu kakve su bile (npr. konji) pa se ne može generalizirati samo zato jer na taj način zvuči tajnovitije i više cool.

    Veličina ovisi o (normalnim, stalno promjenjivim i objašnjivim) uvjetima u kojima životinja ili biljka živi: prehrana, toplina, vlaga, periodičnost prirodnih pojava, udio kisika u zraku, kao i to na čijem su se jelovniku našli u tom razdoblju. Moja laička pretpostavka je da puno živih bića koji imaju manji broj neprijatelja u određenom trenutku u povijesti - dobivaju priliku narasti još veće (kitovi?).

    U vrijeme velikih gmazova je bilo manje predatora nego sada u vrijeme sisavaca koji trebaju puno više hrane za održavanje na životu pa time i puno više izvora hrane. Takva velika promjena mijenja uvjete i odnose među vrstama, i automatski može pogurnuti evoluciju u drugom smjeru, od povećanja rasta prema smanjenju rasta.

    avatar

    09.03.2008. (13:46)    -   -   -   -  

  • duje

    definitivno je gravitacija u vrijeme dinosaura bila manja i to 1/3 današnje, a i niže. Razloga postoje dva:
    1. 70 mil. godina, otkad su izumrli pa do danas je pala ogromna količina svemirskog materijala na zemlju što je povećalo masu.
    2. i još bitnija stvar što je radijus zemaljske kugle bio veći, tj, gustoća manja. Usljed sila gravitacije, te hlađenja planete došlo je do skupljanja i zgušnjavanja zemlje. Gravitacija je obrnuto proporcionalna u odnosu na radijus i to kubno.

    avatar

    31.05.2008. (13:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...