Komentari

anamarija.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • nena

    moj tata koji sad ima 72 g. uvijek je prigovarao mami, čak i pred gostima ju je nastojao posramiti. Do kraja života nije imala toplu vodu u kuhinji. A sad ima mramorni grob i bila je najbolja žena na svijetu. Nisam ništa drugo željela komentirati, već samo ovo spomenuti.

    avatar

    04.02.2008. (13:39)    -   -   -   -  

  • dva

    hehe, nasmija me dijalog na kraju :)) ( a za ostalo, što reći - lijepo i zanimljivo sročeno. odlični zaključci i paralele..hehe, sad ko neki književni kritičar ispadam..)

    lijep ti pozdrav ostavljam

    avatar

    04.02.2008. (14:38)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sviđa mi se Tvoja borba s "genetskim nasljeđem", a još više svijest da si nužno
    različita i drugačija od svoje bake, ali je rezumiješ i možeš shvatiti (a ne moraš prihvatiti!) njezin način ophođenja i ponašanja...Jako lijepo!
    Pusa, Luki+Goldie

    avatar

    04.02.2008. (14:44)    -   -   -   -  

  • Gradonačelnik

    Kako si i spomenila u tekstu da neke genetske crte vidiš i kod sebe i meni je to zanimljivo kod mene. Koliko god se meni ne sviđaju neke stvari kod roditelja nekad sam sebe uhvatim kako radim isto što i oni.. to je za poludit :)))

    Heheheh a izgleda da ti je i baka bila pod utjecajem ondašnjih westerna :))

    Pozdrav!

    avatar

    04.02.2008. (15:11)    -   -   -   -  

  • An(t)onimka

    Da, zanimljivo mi je kako se filozofiranje o smislu života uglavnom vezuje uz neka "učenija" okružja, a zapravo sam i sama već više puta pomislila kako su najjednostavnije situacije i stvari ujedno i najdubokoumnije. Tako je i s tvojim čišćenjem štednjaka. Ljudi su skloni previdjeti svakodnevicu i važnost koju ona ima. Sviđa mi se priča o tvojoj baki. I ja sam imala jednu takvu svoju baku koja mi jako, jako fali i jako sam ponosna što nosim dio nje.

    avatar

    04.02.2008. (17:41)    -   -   -   -  

  • ledena

    Geni su moćna stvar. Bilo kada primjećujemo sličnosti ili kada u njima pronalazimo opravdanje za svoje postpupke i karakteristike.
    Znaš, lijep je ovo tekst. I mene je posjetio na moju baku...možda i ja jednom budem uzor nekim svojim budućim generacijama....

    avatar

    05.02.2008. (00:02)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    nena, to je na žalost prisutno kod nekih ljudi, iz mog iskustva, nije baš ni tako neobično ili rijetko. Radi se o nekoj vrsti licemjerja ili zapravo onoga da koristiš nečiju dobrotu ili slabost da se bori i obrani. A zapravo se obično radi i o vlastitoj nesigurnosti koj se onda manifestira tim nekim vrstom sadizma prema najbližima. Ako nije preosobno, zanima me kako se ti vidiš u toj situaciji i jesi li ikada probala razgovarati sa svojim ocem o tome?Ili smatraš da to nije područje u koje bi se ti trebala miješati?
    Razumijem naravno, ako mi ne odgovoriš...pozdrav)))
    dva, ma samo ti daj, ako ja mogu o filozofiju za štednjakom, zašto ti ne bi mogla o književnoj kritici...pa ovo je ipak samo blog, reći će neki...drago mi je da sam te nasmijala)))
    luki2, premda je to zgodno za pročitati, ipak se radi o borbi, kako si i sama napisala. Ali ja pristajem na nju i drago mi je da si shvatila bit onoga što sam zapravo i htjela napisati. Sve kužim, možda i ne opravdavam, ali ne želim osuđivati, pokušavam izvući nešto pozitivno t iz svake situacije, hvala ti i pozdrav tebi i Goldie)))
    Gradonačelnik, to je baš ono što ljude jako zna izbaciti iz takta...prepoznavanje onoga za što smo bili uvjereni da ćemo se odreći...znaš kako se kaže u narodu..."oprezno sa željama".
    A baka i vesterni...ne znam, prije bih rekla da ej baka znala svakome odgovoriti u njegovim okvirima pitanja....pozdrav)))
    An(t)onimka, istina je da nam ta "mudra" svakodnevica zna izmaknuti, dok ponekad iz formalnih krugova isto čovjek zna čuti svašta, pa i nevjerojatne gluposti samo s(p)retnije (vidim da voliš ovakve igre sa zagradama) prezentirane. Drago mi je da ti se sviđa priča o mojoj baki. Žao mi je da ti tvoja tako jako fali...ja bih lagala kada bih to rekla, vjerojatno zato što imam dio preslike u svojoj mami, koja vrijedno njeguje ne samo ono što je baka imala dobro, već i sve ono što mi se nije sviđalo, a kad bolje razmislim u nekim područjima ju je i nadmašila...Što naravno nema nikakve veze sa ljubavi koju osjećam za obje. I drago mi je da i ja imam neki njihov dio, ako ništa drugo, da ga mogu fino ispravljati i prilagođavati ostatak života...hi-hi)))

    avatar

    05.02.2008. (00:07)    -   -   -   -  

  • skaska

    zakvačih se za tvoj komentar, pa malo svratih. pozdrav

    avatar

    05.02.2008. (11:21)    -   -   -   -  

  • Just As I Am

    Ovo sa genima. Ponekad ne želimo priznati da imamo puno toga sa
    zajedničkoga sa precima. Nikada nisam htjela priznati sličnosti sa mojom
    bakom ( prozvana je kolerikom prve klase ), a onda se uhvatim u diskusiji s nekim i
    prvo kaj mi vele da sam ista baka... Ma, nemreš pobjeći ni da hočeš...
    Pozdrav

    avatar

    05.02.2008. (16:20)    -   -   -   -  

  • An(t)onimka

    Što se tiče onih knjiga, jedna je "Sve je u stavu" Jeffa Kellera (koji ima i ovu web stranicu www.attitudeiseverything.com, na kojoj možeš upisati svoju email adresu i primati zanimljive i inspirativne tekstiće svakog utorka i petka), a druga je "Idemo dalje" Johna C. Maxwella. Knjige su onak američki pragmatične, jednostavne, bazirane na svakodnevici. Pa ako budeš u prilici....Pozdrav.

    avatar

    05.02.2008. (17:22)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Ona zadnja crtica je sjajna :)))
    Inače i ja sam sklona raditi neke stvari koje ne volim kod svojih roditelja, kad ih skužim, pokušam ih sanirati ali neke su poprimile specifične oblike pa ih je malo teže prepoznati kao nasljeđe :)))

    avatar

    05.02.2008. (18:55)    -   -   -   -  

  • Kolači

    Pozdrav

    Ljep blog zanimljivi.

    avatar

    06.02.2008. (00:44)    -   -   -   -  

  • trill

    Još jedan jako lijep post :)
    Moja baka je običavala pričati sama sa sobom vrlo često. Ne samo kod štednjaka, ali tek kad sam ovo pročitala i sama sam vidjela da ju najviše tako i pamtim. Kkao nešto posluje oko peći i mumlja sama sa sobom. nekad glansije, nekad potpuno nerazumljivo. Puno puta sam mislila da se meni obraća pa ju pitala šta kaže, na šta bi ona samo mahnula rukom.
    I ja znam i to vrlo često pričati sama sa sobom. Ne baš samo kod štednjaka, ali uglavnom tamo. Izgleda da je štednjak i po tome centar nekog doma :)

    avatar

    06.02.2008. (11:27)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Upravo u tim svakodnevnim aktivnostima najaktivnije razmišljamo, ja bih čak rekla da ponekad doslovno kontempliram radeći nešto naoko simplificirano i rutinski. Može se tu svašta mudroga izroditi, pogotovo ako je u pitanju posebna žena kao tvoja baka koja ima i svoje mane i vrline, baš zbog toga je posebna. Čitam kod Tedice post o njezinoj baki, prisjećam se svoje bake i baš ono.. dođe mi neka toplina jer toplina izranja iz vaših redaka. Imaš svako pravo svojoj bakici odati počast riječima jer ti je ostavila mnogo prostora za razmišljati, isto onoliko koliko razloga za smješkati se pri pomisli na nju :o)

    avatar

    06.02.2008. (19:12)    -   -   -   -  

  • jja

    "a imam svoje iskustvo i odgovorno tvrdim da su geni sigurno moćni, ali da čovjek osim kao uvjetovano biće, isto tako i kao slobodna osoba zapravo može birati kojim putem će, i koliko će se ili neće boriti protiv nekih usađenih navika ili gena. "

    Slazem se.

    Ujedno mislim da je jako vazno znati biti sam. Jedino tako mozemo biti dobro drustvo.

    "Bila je čak jednom i u disku, kada je na užas moje tada već punoljetne sestre, došla po nju, da ju izvuče iz tog pakla."

    Zakon LOL

    avatar

    07.02.2008. (20:15)    -   -   -   -  

  • MonoperajAnka

    ledena, ja vjerujemd a su geni moćni, ali isto tako vjerujem i znam iz iskustva da je i vlastita sposobnost prihvaćanaj ili ignoriranja gena, isto moćna. Drago mi je da ti se sviđa tekst, vidim da je dosta blogerica (zanimljivo da su to uglavnom žene) podsjetio na njihovu baku. Ne znam je li mi ona pozitivan uzor meni danas u mojim nastojianjima, ali rado ju se sjetim...)))
    skaska, hvala na informaciji kako si me našla...i došla)))
    **Just As I Am**, istina je da često ne možemo pobjeći od tih naših predaka, ali činjenica je i da okolina to jako vješto iskorištava u diskusijama kao vraćanje na poziciju gdje si onda u poližaju da se braniš, premda se možda radio o nemogućnsoti druge strane da čuje ono što možda ne želi.)))
    An(t)onimka, hvala na informacijama)))
    Bugenvilija, s bakom smo se uvijek smijali, imala je ona hrpu legendarnih provala. Istina da je nekada teško prepoznati to naslijeđe jer se zakamuflira u neke "naše" specifičnosti)))
    Kolači, hvala i pozdrav)))
    Trill, drago mi ej da sam izmamila i tvoja sjećanja, a očito i sadašnjost...Što se tiče, štednjaka, to je i kod nas u našem domu neki zajednički punkt jer se svi uhvatimo pripreme jele, a onda se premještamo za stol..I to je onda često i početak razgovora koji se nastavlaj za stolom, u kojem pretresamo dan, što smo doživjeli, kako se osjećamo i sl...)))
    kinkykolumnistica, istina je to za kontempliranje pri obavljanju rutinskih stvari...znaš već ono...dok ljuštim luk prisjećam se svojeg mladenaštva...ili sličnih književnih asocijacija. I ja često guleći krumpire ili režući luk doživim provalu misli...a nekda i suza (ovo bi trebala biti fora s obzirom na luk). Nego, moram priznati da mi je izmamilo osmjeh kada sam pročital u komentaru "bakica"...jer ju stvarno nisam nikada doživjel au nekom dminutivu, možda pred kraj njezina života kada se gasila, pa mi je drago di si me podsjetila i na tu dimenziju, koju je sigurno imala. I drago mi je kada izazovem i osobna sjećanja kod drugih blogera...to mi izgleda kao domino efekt koji često doživim ,nekada ga pokrenem ja, a neakda neki drugi bloger)))
    JJA; i ja mislim da je važno znati kvalitetno biti sam, i da su takvi ljudi i u društvu nekako, barem meni, bliži drugima...A bakin odlazak u disko je stvarno legenda...koja se prepričava, premda tada nije bila svima smješna, najmanje mojoj sestri. Sva sreća dok sam ja krenula u izlaske , baka je već bila starija i niej imala više snage za takve poduhvate....)))

    avatar

    07.02.2008. (23:26)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...