Komentari

tragicnamisao.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • wlk-warez

    Pozivamo vas da se pridruzite osnivanju jos jednog foruma, potrudite se i dobijete nase povjerenje postajte i postanite dio staffa,
    Zatrazite muziku. filmove, igrice ili nesto drugo, potrudit cemo se u sto brzem roku ispuniti vas zahtjev.

    Srdacan pozdrav od vlk-warez tima

    http://vlk-warez.forummotion.com/

    avatar

    02.01.2008. (22:42)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Europski Hrvat bio bi ovaj u prvom komentaru wlk-warez-toga ništa nije briga osim zabave i profita.

    Podjela na "europske" i "prave" Hrvate je umjetna podjela koju su stvorile određene političke snage naklonjene jugoslavenskoj ideologiji, i te su snage stvorile raskol u hrvatskom društvu, unazad 100 i više godina, i taj proces raslojavanja traje do danas, i doživljava svoj vrhunac u periodu koji stoji neposredno pred nama, a to je pitanje ulaska RH u EU ili ne.
    Nisam siguran da li postoji "pravi" Hrvat i "europski" Hrvat jer su u našem društvu i pojmovi potpuno izokrenuti, s jedne strane, a s druge strane neki pojmovi ne odgovaraju onima koji se njima kite, na pr. biti "liberal" u Hrvatskoj ne znači da je osoba koja se tako naziva liberal samo zato što je član stranke HNS-liberalni demokrati jer se u ideologiji te stranke krije strossmayerova jugoslavenska ideologija, titoizam i sve ono najgore s nekadašnje ekstremne ljevice. Esdepeovci također nemaju dokaza da su socijaldemokrati, niti hadezeovci mogu dokazati da su konzervativni demokrati ili demokršćani itd. Živio sam određeno vrijeme u toj "Europi", dakle, na području Europske Unije i tamo svaki Hrvat, bio "pravi" ili "europski", ima status Balkanca, to je broj 1 u percepciji, a br. 2. smatraju nas "Jugoslavenima", dakle, drugim, riječima, današnja diplomacija RH gotovo ništa nije učinila u pogledu stvaranja hrvatskog identiteta u Europi, i jugoslavenski virus još uvijek hara Europom.
    To da "europski" Hrvati dolaze iz gradova također je jedan ljevičarski stereotip jer što su onda Vukovarci? Što su svi oni Hrvati koji su bili žrtve granatiranja i zračnih napada od strane jugo-armije za vrijeme velikosrpske agresije, u Vinkovcima, u Osijeku, u Karlovcu, Zadru itd., zar su Srbi napadali samo "europske" Hrvate u tim gradovima? Isto tako stereotip predstavlja stvaranje antagonizma između Zagreba i Splita, između Hercegovaca i ostalih Hrvata, te ispada da Hercegovci kao nisu Hrvati, onda podjela na južnu, hadezeovsku, i sjeverozapadnu esdepeovsku Hrvatsku itd.
    Po mojemu mišljenju je pravi Hrvat onaj koji razmišlja vlastitom glavom, kao i stanovnici u drugim europskim državama, i ne zaboravimo da je Republika Hrvatska jedna europska država već po samoj činjenici što je dio europskog kontinenta. Druga je stvar što "Europa" našu zemlju ne tretira kao dio europskog kontinenta. Na pr. njemačka kancelarka Angela Merkel je prilikom 50. obljetnice utemeljenja Europske Unije naglasila da je "najvažnija značajka utemeljanja EU to da u Europi nije pola stoljeća bilo rata". Drugim riječima, njemačka kancelarka, državnica i vrlo značajna svjetska političarka smatra da se Hrvatska, BiH, Kosovo i Makedonija ne nalaze u Europi nego na nekom drugom kontinentu, jer, istine radi se može reći da je u Hrvatskoj od 1991. do 1995. bijesnio rat, a rat je bijesnio i na Kosovu, 1999. godine, dakle, skoro jedno desetljeće je u Europi bijesnio rat jer Hrvatska i Kosovo spadaju u Jugoistočnu Europu, i sve u svemu, spadaju u konačnici u Europu. Taj moj pravi Hrvat, koji misli vlastitom glavom, ujedno je i europski Hrvat, jer i drugi Europljani, poput Nijemaca, Francuza, Iraca itd. misle svojom glavom, doduše u većem broju nego Hrvati, jer Hrvati su sputani nedemokratskim ponašanjem predstavnika hrvatskih vlasti i parlamentarne oporbe koji nisu stvorili demokraciju i pravnu državu, i demokratsko ozračje i hrvatsko domoljublje nego su tranziciju iskoristili za parazitsko pljačkanje vlastite zemlje, i za ugnjetavanje hrvatskog nacionalizma bez kojega ne bi ni bilo Republike Hrvatske, kao što bez talijanskog nacionalizma ne bi bila stvorena ni Republika Italija (Garibaldi i njegovi nacionalisti). Ja tvrdim da sam europski Hrvat jer se zalažem za izgradnju a ne razgradnju hrvatskog suvereniteta, jer se zalažem za održanje samostalne Republike Hrvatske, za nezavisnu hrvatsku državu. Ujedno tvrdim da sam pravi Hrvat jer živim u gradu, a bio bih pravi Hrvat i da živim na selu, osim što bih bio siromašniji jer se hrvatskog seljaka doslovno tjera u siromaštvo ili u iseljenje odnosno preseljenej u grad. Čitava hrvatska sela ostala su u posljednjih 17 godina prazna, a za to su krivi Hrvati na vlasti koji nisu ni pravi niti europski nego jugoslavensko-balkanska varijanta Hrvata. Ako europski Hrvat ujedno nije i pravi Hrvat onda nije Hrvat nego oportunist i ratni profiter, tipični primjerak novopečenog potrošačkog tipa Hrvata kojemu je ispran mozak od strane "europsko-jugoslavenskih" Hrvata-vlastodržaca. Sjećam se da je u bivšoj Jugoslaviji svaki pa i najmanji politički pokušaj pojedinaca da se Titova tamnica naroda približi "Europi" bila od jugokomunističkog režima žigosana kao "hereza" sa negativnim posljedicama za predlagatelja. Juga je tada bila politički bliža Sjevernoj Koreji nego susjednoj Austriji, i to doslovno. Pravi Hrvat je koji poštuje svoju zemlju, jer samo tako stranci poštuju našu zemlju, a u suprotnome prolazimo u Europi točno onako kako danas pr

    avatar

    02.01.2008. (23:30)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Malo si zajebal => europski Hrvat dolazi iz prosječne urbane obitelji, često intelektualno hohštaplerske ili snobovski vs. europski Hrvat ili je sam bio, ili su mu roditelji bili aktivni članovi SKH ili oficiri JNA => ove dve tocke su nespojive ....

    avatar

    03.01.2008. (00:13)    -   -   -   -  

  • Anarhistička misao

    Aj, barem sam se nasmijao...

    avatar

    03.01.2008. (00:24)    -   -   -   -  

  • Mithrandir

    LOL

    Ovo je veća fora od onoga kakvi su 'Pravi Hrvati'...

    Svaka čast!

    avatar

    03.01.2008. (02:57)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    the mladichi su smijesni, ali ti si opasan. Po um :-D. Zapravo si napisao hrpu gluposti, a pravog hrvata cemo prepoznati po tome da se zakune na majku, oca i Antu da je sve to istina. Cak i one nespojive tocke. Jer pravi hrvat ne ide rado u vojnike, ali rado dize rucicu za onog tko ima vlast. Kad je bio vlastodrzac tito (i sam se potpisivo malim slovom, pa ga necu valjda ja velikim?), hrvata koji su ga jako rado slijedili koliko hoces. Isto za one prije njega. Dosadno. Uzivaj u Lijepoj Njihovoj. Hrvatska je lijepa zemlja, ali...

    Istina je da su nas prije uguravali...paaa, tamo di smo se sami ugurali, u supak svima kojima se dalo. Istina je da nas je malo. Istina je da smo dobri u sportu. Istina je da se dijelimo na kamenjarce i ravnicare. Istina je... ma, koga to briga. Povijest je kurva, znamo, i tko pobijedi, placa rundu, nasim novcem, krvlju ili cime vec.

    avatar

    03.01.2008. (03:46)    -   -   -   -  

  • kabulske price

    Ja bih nazvala ovaj tekst "U raljama generalizacije". Ni meni globalizacija nije draga, ali zasto ti toliko smetaju jergovic, srbi i ljudska prava za mene je misterija.

    avatar

    03.01.2008. (07:46)    -   -   -   -  

  • ludlud

    Hahaha, kad spojimo theladiche i tragičnog - eto nam prave slike tko smo i što smo! Balkanci iz CBG-ovog komentara.
    Kad Tragični karikira apstraktno (ničim konkretnim utemeljeno) srbofilstvo "europskih hrvata" zapravo je naglasio smušenost i nekritičnost i stereotip kojem su podlegli. Naime, to je najviše što u pomanjkanju maštovitosti mogu iznjedriti kao širokogrudnost i "openmindedness". Iz nekog razloga "europejci" za "prave" drže da su zatucani glupani i obratno, "pravi" tako vide "europejce", dok je tužna činjenica da ni jedni ni drugi nisu pretjerano bistri, što nam onda polariziranu naciju u prosjeku poravnava na niskim granama balkanske zatucanosti. Europejac će sklonost tradicionalnim vrijednostima (pa čak i onima koje su zaista vrijedne održavanja i njegovanja) bez kriterija proglasiti primitivizmom, a Pravi će svoj primitivizam s ponosom isticati kao tradicionalne vrijednosti. Europejca najviše boli kad mu se kaže da ne misli vlastitom glavom jer ne može shvatiti da se uopće ne razlikuje od svog brata Pravog i da je popušio "propagandu, zlatouste novine", samo drugačijeg predznaka, pomno dizajniranog za njegov mentalni sklop. Tako da su i the mladichi i tragični napravili sjajne liste, plus minus koja točka, ovisno o individualnim iskustvima. Od srca sam se nasmijao jer sam kod tragičnog prepoznao mnogo ljudi. I da, @ Pero Panonski, te dvije točke su i te kako spojive, možda si ti bio premlad da ih gledaš uživo i na djelu utjelovljene pred Kavezom i Zvečkom, male snobove i šminkerčiće, djecu partijskih funkcionerčića i oficira, tadašnji jadni, socrealističkiji ekvivalent zlatne mladeži. ;))))

    avatar

    03.01.2008. (08:40)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    jao, ne znam koji mi je post gori... prvi je neukusna šala, a drugi... nepotrebni odgovor na neukusnu šalu.
    što je to "pravi" Hrvat? postoji li on uopće u biološkom ili socijalnom smislu? kakve veze ima hrvatstvo s prijateljstvom s nekim tko je ili nije Hrvat? s političkim opredijeljenjem osobe koja je Hrvat? postoji li veći ili manji Hrvat? pravi ili nepravi Hrvat? i tko je taj koji o tome (ili barem o mjerilima) odlučuje.
    et, npr, ja u obitelji niti sam imala nikoga u SK ili JNA, niti su mi roditelji intelektualci, niti su profitirali od bilo kojeg rata (dapače, protjerani skupa sa mojom malenkošću), a imam prijetelje ovih i onih nacionalnosti, baš se osjećam pravom Hrvaticom i ne zanimame što bilo tko misli o tome.
    p.s. onaj tko se zna šaliti na vlastiti račun, a ne samo na račun drugih ljudi draži mije od onih koji ne mogu podnijeti šalu na vlastiti račun (pa čak i tako neukusnu),već odmah u svemu vide urotu i ugrozu države nam i svete nacije :p
    Budi Bog i Hrvati s vama

    avatar

    03.01.2008. (09:27)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Dodatna generalizacija danas je, a to se eksplicite ne govori ni u jednom od upisa, da ako je netko ZA ili PROTIV Europske unije, to bude mjerilo kakvog je općeg usmjerenja i služi za ukalupljavanje nekog u imaginarno "desno" ili pravedničko "lijevo"... e to je greška na koju često nailazim.

    avatar

    03.01.2008. (09:41)    -   -   -   -  

  • ludlud

    @Zona: Ali Zona, obojica su se poigrali stereotipima, tako da je lijepo isplivalo kako smo društvo kojim stereotipi - vladaju . O ukusima se (ne) da raspravljati, tim prije ako uzmemo da je dobar ukus prvenstveno osjećaj za mjeru, ali mene su baš zato obojica nasmijali - stvarno su pretjerali. A to bi i bio smisao karikature. E, sad, koliko tko sebe u svemu tome uzima previše ozbiljno, mislim da je to zajednička točka na obje liste, možda i najzabavnija... :))))))))))))

    avatar

    03.01.2008. (09:49)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    mda! malo mi je ovih dana mučno od toga navlačenja. svi nešto na blog.hr kopaju po prošlosti i bave se brojanjem krvnih zrnaca i pravovjerstvom... najbolje od svega je što sam ja mislila kako je Vukovar nazadan u tom smislu, a sad bih neke mogla pozvati da se na licu mjesta nauči toleranciji i to od ljudi koji su prošli pakao rata
    ludlud: ja znam da su se poigrali stereotipima, ali ponekad je granica stereotipa i predrasude tako tanka... osobito kad vidim kakve je sve reakcije izazvao jedan (loš)šaljivi tekst the mladicha... ;)

    avatar

    03.01.2008. (10:23)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ja sam u potpunosti pronašla - prava sam europska Hrvatica; s malo manjinske, slovačke krvi...Bar je jedna moja domovina u Europi! :)))
    Pusa, Luki+Goldie

    avatar

    03.01.2008. (10:44)    -   -   -   -  

  • Ateizam

    Sasvim se slažem i predlažem:
    - Vladu treba sastaviti od haških optuženiuka sa tobožnjim ili pravim PTSP-om.
    - Uvesti ustavnu odredbu da je jedino mrtav Srbin dobar Srbin.
    - Treba podijeliti Hercegovce na 90% poštenih i 10% lopova, pa potom ovih 10% proglasiti jedinim čestitim Htvarima na Zemlji, jer oni i tako već imaju taj neformalni status.
    - Sasvim je sigurno da oni koji se danas guze uz valadajuće, nekada nisu imali "crvene knjižice".
    - Proglasimo Čermaka, Rojsa i slične Pravim Hrvatima, jer oni idu u crkvu i "nisu prosperirali Domovinskim ratom".
    - Pravi Htvat voli tamburice, Cecu i Šabana, a nervira ga ono "A" po zidovima.
    - Pravi Hrvat ne zna tko je Nevenka Tuđman, Ankica Tuđman i ostalih 200 nadljudi.
    - Europski Hrvat bi rado gledao domaći film kojeg nije režirao neki Pravi Hrvat ili svevremenski SFRJ Hrvat popt Vrdoljaka, no ne uspjeva ga naći na policama videoteka.
    - Pravi Hrvat voli neke druge srpske muzičare, ali ti nisu niti malo alternativni.
    - Europski Hrvat zna da na Thompsonovim koncertima "U" zapravo znači Underground
    - Pravi Hrvat će postati vegetarijanac tek kad istrijebi sve što hoda po njegovoj svetoj zemlji, jer tako nalaže vjera i tradicija.
    - Europski Hrvat nacionalizam identificira kao nešto pozitivno, jer je svjestan da je on jak samo u naprednim društvima. On zato rado ide u Afganistan da se uči demokraciji.
    - Europski Hrvat dobro zna da je Maks Luburić zapravo imao mesnicu u Staroj Gradišci, no kako je vegetarijanac ne priča mnogo o tome.
    - Europski Hrvat zna da su devedestet bile najbolje godine u povijesti, jer su ljudi shvatili da nije bitno tko se bogati, važno je ostati živ. Djeca pravih Hrvata u to su vrijeme agitirala po za Hrvatsku po Europskim disco klubovima.
    - Europski Hrvat misli da će mu Pravi Hrvat mogao pogladiti jaja i to pretvoriti u prikrivanje vlastitog euroskepticizma.
    - Europski Hrvat ne krivi nikoga, jer nema zašto. Ne ostavlja plaću u kladionici i ne tuče svoju voljenu ženu (iako njihov brak nije blagoslovio dragi Bog).

    avatar

    03.01.2008. (10:54)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Naravno da je sve generalizacija, ovo sve sam shvatio kao šalu. Naravno da nije ničime potkrijepljeno jer je sve šala, a ne znanstveni rad.
    Svi vi koji odmah mislite na sebe, dajte malo ohladite. Ako se može sprdati s većinskim narodima ne vidim zašto se ne bi i s manjinskim i ljudskim pravima.
    Jedino pri čemu stojim jest to da većina europejaca u Hrvatskoj rado gleda u Beograd. No to je možda tema za neki drugi post.
    Crni blog-kao i uvijek, hvala na kvalitetnom komentaru, slažem se da konstrukcije koje smo upotrebljavali su nestvarne i nepotrebne.

    avatar

    03.01.2008. (10:59)    -   -   -   -  

  • delnice

    jebe te malo pojam zajebancije na granici, a?
    da se ne trudin objašnjavat, to je st mentalitet, i naš humor u kojen se nikoga ne štedi..
    i jebo čovika koji voli zajebanciju, a ne podnosi sprd na svoj račun..

    avatar

    03.01.2008. (12:00)    -   -   -   -  

  • Kenguur

    Simpatican mi je ovaj post a citao sam i The Mladiche :)
    Svaki na svoj nacin je odraz sadasnjeg stanja.
    Ja mislim da je "Europski Hrvat" vec zaposlen u Berlinu, Becu, Zürichu, ako nista onda barem oni iz Istre neki rade u Trstu :)))
    Treba li uopce biti "Europski" ??
    Ni Europa nije vise sto je nekad bila vjeruj mi :))))

    avatar

    03.01.2008. (17:52)    -   -   -   -  

  • netko vani pjeva

    nisam bio i Beogradu a niti ne bi htio ići. Možeš mene izostaviti iz te šablone

    avatar

    03.01.2008. (20:14)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Odličan post! Žalosno je što neki pripadnici manjinskih naroda nisu shvatili smisao toga što si htio reći, pa su se našli uvrijeđenima. Moguće i "UGROŽENIMA". Ah, osjetljivih li dušica, osim kad kao krvoloci napadaju one koji se usude držati dlan na grudima za vrijeme pjevanja hrvatske himne!

    avatar

    03.01.2008. (22:13)    -   -   -   -  

  • Nesvrstani

    Potpis pod ovo šta je Proširene vene napisao: to je takva zajebancija koju će rijetko ko ko nije rođen ovdje (a tu mislim na na ovi naš južni spoj kamena i mora di žive "pravi" Hrvati ;) ) i razumjeti, a bogami i provariti. Jer ovdje nema zabranjenih tema za zajebanciju, a najžešća je upravo na one teme koje netko drugi smatra "svetima". Plus šta će te razapet ako shvate da te ta zajebancija pogađa i da je preozbiljno shvaćaš. Stoga sada očekujen ekspresan odgovor themladicha :)

    avatar

    03.01.2008. (22:17)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    Lionice, ti si kao prepoznala tko je tu na listi komentatora pripadnik nacionalne manjine i, kako ti kažeš, osjeća se "ugroženim"? možeš li možda i specificirati, pa da napokon izađemo iz krize identiteta?
    vidiš, ta isključivost i generaliziranje kojima si sklona su mi puno jadniji čak i od tvog desničarenja.
    sorry na zlouporabi prostora

    avatar

    03.01.2008. (23:31)    -   -   -   -  

  • Night

    lijepo napisano, ukratko europski hrvat je beskicmenjak koji ne zna tko je i sto je, ne moze odvagnuti argumente i stvoriti misljenje na cinjenicama nego trazi dokaze sebe u drugima i ponavlja unaprijed naucene (procitane) fraze, ne moze vidjeti siru sliku nego gleda iskljucivo ravno, i to ne tamo gdje je svojevoljno okrenuo glavu nego gdje su mu je okrenuli. recimo indexov forum obiluje takvim likovima, nedajboze spomenuti Thompsona, domovinski rat ili mozebitnu nevinost nasih generala, odmah se jave svrake koje grakcuci napadnu na sav glas, bez da i procitaju sto je napisano, njih jedna rijec okine da ispale cijelu lavinu unaprijed naucenih nebuloza.

    avatar

    04.01.2008. (08:46)    -   -   -   -  

  • Mika

    Promatrajmo Bozanića u kontekstu onoga što govori , s koje pozicije govori i kako govori .
    Demokracija je iskonsko pravo čovjeka na odabir riječi , promišljanja i djela ( ako ne štete drugom čovjeku ) . Dakle , u tom kontekstu Bozanić , obični čovjek može reći što hoće i u većini slučajeva ima pravo i osnovu za ono što gvori . Posebno ako se odnosi na otuđenje vlasti spram običnog čovjeka i njihovog birača.
    Pozicija s koje govori , daje sasvim drugu konotaciju onomu što govori . Ljudi koji rade u crkvi , svećenici , opatice i drugi financirani su od države odnosno nas poreznih obveznika i u svojim pravima zaštićeni su puno više nego mi obični radnici . Takav je sporazum s Vatikanom . Imaju materijalna dobra , ugodan , bogom dan posao i prednost jer su ustalnom kontaktu s Bogom.
    Što to zapravo znači . Pa znači da moraju obavljati svoj posao i posvetiti se Bogu u potpunosti, prenositi i tumačiti božju riječ i davati nadu i potporu nama običnim vjernicima . Ne propovjedati o svjetovnim stvarima , ne nametati svoja kadkada ortodoksna mišljenja o politici , nego imati Boga u svakoj riječi i propovjedi kao subjekt a ne kao izgovor za govorenje nečeg drugog što nema veze s Bogom .To je poslanje svećenika . To učimo iz Biblije, evanđelja .
    Nadalje , Bozanić je ima katastrofalan i iritirajući glas i način govora ,a njegove poslanice na televiziji su kao kad mrtva riba čita napisani tekst .Dakle beživotni . Prema tome treba poraditi na tekstu koji mora biti samo za Boga i o Bogu a tekst neka čita netko drugi. On može samo otvarati usta .

    avatar

    04.01.2008. (09:00)    -   -   -   -  

  • katolik

    @Nesvrstani: "Stoga sada očekujen ekspresan odgovor themladicha :)"
    Cijenjeni kolega, nece biti nikakvog odgovora. Nas moto je zajebancija, nemam vremena ni volje spustat se toliko nisko da odgovaram nekom tko TheMladiche drzi za "toboze smijesne koji opisuju lokalne pijance"..

    avatar

    04.01.2008. (12:14)    -   -   -   -  

  • turimti

    "tragična misao"! ti si živ dokaz kako "pravi hrvat" ne zna što je to humor...
    ma, da te ne razočaram, " je bilo" je smešno. upiškila sam se...

    avatar

    04.01.2008. (14:44)    -   -   -   -  

učitavam...