Komentari

antiglobalist.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • dolinski

    @heb, ti si vjerojatno najkompetentnija osoba ovdje da daš svoj komentar na ovo (btw. vidio sam da je Gore dobio Nobelovu nagradu :)

    avatar

    12.12.2007. (03:05)    -   -   -   -  

  • Split personality

    free trade,globalizacija,najvece zlo koje su 'skolovani ljudi' kreirali.Radnicka klasa iz razvijenih zemalja gubi poslove jer ne mogu konkurirati na svijetskom trzistu dok siromasne zemlje koje te iste poslove dobiju nemaju neke velike koristi od toga jer velike korporacije otvaraju swet shop-ove.Radnici gube na svim stranama dok veliki zaradjuju enormne kolicine novaca.Dobro dosli u novi svijetski poredak.

    avatar

    12.12.2007. (04:10)    -   -   -   -  

  • podravec

    drago mi je da si se osvrnuo na ovaj problem. Naime vec duze pratim dogadjanja u svijetu, ponajvise putem medija koji nisu mainstream i naveliko se o ovome pise.

    avatar

    12.12.2007. (05:46)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Oprosti stari ali mi je dopizdilo visit po Omerici pa idem da mi malo "guzica vidi puta" i nemam vremena za pisanje.
    Sve u svemu, ne pishe nam se dobro a i pricha je prilichno zamrshena jer je Djokova druzina poslozila matricu za nevjerovat. Sve do jednog na shtetu zemlje i ogromnog dijela stanovnishtva a u korist nekolicine koji profitiraju iz transnacionalnih eksploatacija. U koje se, sticajem okolnosti, i ja ubrajam ali vjerujem da pomalo odlazimo u ponor pa me narochito ne veseli jer djelujemo gore od masovnih bolesti koje po nekakvom svom prirodnom nagonu nikad ne ubiju svakoga jer im Bog/priroda ugradi toliko znanja da shvate kako ne bi mogle postojati ako ubiju svakog "nosioca".

    avatar

    12.12.2007. (06:05)    -   -   -   -  

  • laserko

    ma ne bojim se ja za amere kad ponestane dolara oni isceniraju rat i svim stranama prodaju oruzje i knzerve pa sto ces veceg izvoza

    avatar

    12.12.2007. (10:21)    -   -   -   -  

  • pooka

    nevjerojatno, treći put pišem ovaj komentar... svaki put ga nekako izbrišem... valjda upozorenje da nije u redu da komentar bude dulji od posta... dakle
    - globalizam DA, ali pod uvjetima koje je opisao Joseph Stiglitz u 'Globalizacija i dvojbe koje izaziva'... Stiglitz je bio Clintonov ekonomski savjetnik, glavni ekonomist Svjetske banke i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. njegova kritika je beskompromisna i nije na razini nekog pamfleta već je napisana od čovjeka koji pozna IMF, Svjetsku banku i globalnu ekonomiju 'iznutra'... a na našoj je strani jer mu ljudski integritet ne dopušta drugu opciju (ja sam od onih koji ne sumnjaju da postojimo 'mi' i 'oni' i da ratujemo od početka povijesti)
    -globalizam DA, jer jedino u uvjetima globalne ekonomije moguće je stvoriti i nametnuti kao legitimne globalne institucije koje bi regulirale globalnu ekonomiju. te globalne institucije bi bile izvršne, zakonodavne i pravosudne.
    GEORGE MONBIOT u 'Doba dogovora' zagovara radikalni prekid sa svim institucionalnim okvirima koji danas postoje i osnivanje Svjetskog parlamenta koji ne bi bio ograničen državnim granicama, ja sam mišljenja da je to nerealno ne zbog toga što ne dijelim Monbiotov idealizam i zanos (a čovjek je čisti zanos) nego što mislim da je za tako radikalnu promjenu premalo vremena i što je preveliki rizik da 'oni' iskoriste konfuziju.
    JEFFREY D. SACHS u 'The End of Poverty' ima daleko dublji i realniji uvid u cijelu problematiku neodrživosti postojećeg stanja u svjetskoj ekonomiji. Sachs je briljantan akademski ekonomist koji ima 30 godina terenskog iskustva, od Bolivije preko bivše SFRJ do današnjeg Malawija... čovjek zna što govori i njegov opis bolnice u Malawiju u kojoj ljudi umiru od AIDS-a posloženi po troje jedni na drugima u krevetu iako dnevni trošak antiretrovirusnih lijekova iznosi 1 dolar dnevno po glavi pa kad to usporedi sa svojim povratkom doma i pećenom tukom za ručak koja ga dočeka i bijesom koji ga obuzme zbog spoznaje kako je rješenje kojim bi se okončala tolika patnja tako blizu... pročitajte. dakle, Sachs je ekonomist, ekonomist koji ne teoretizira nego glasno zahtijeva ali se pri tome ne gubi u političkim utopijama, ciljevi koje on postavlja pred ovu generaciju su zadaci koji će osigurati njen opstanak... evo ih:
    -commit to ending poverty (www.unmilleniumproject.org)
    -adopt a plan of action (The millemium Development Goals)
    -raise the voice of poor (nastavak WTO pregovora)
    -redeem the role of the United States in the world ( e sad... ovo većina antiglobalista smatra smiješnim pošto su SAD bili glavna zapreka pravednoj globalizaciji... ali to je slučaj samo kod republikanskih administracija... pogledajte unazad... 1939. godine, Velika depresija... F.D.Roosevelt pokreće New Deal, Truman nastavlja socijalne reforme u Americi i spašava Europu Marshallovim planom, JFK ide istim putem, obećava jaču 'Wellfare state', podržava Građanski pokret crnih Amerikanaca, ne želi rat u Vietnamu... i što se događa... 'oni' mu probuše glavu iz tri smijera dok se vozio 30 km/h u otvorenoj limuzini... Lyndon Johnson, ulazi u rat u Vietnamu ali u isto vrijeme donosi najopširniju zakonodavnu socijalnu reformu u Americi nakon New Deala i uz to ukida segregaciju u školama, transportu, vojsci i bilo kojim drugim javnim ustanovama... zbog toga (zamislite Francusku u kojoj vojska čuva blindirane autobuse kojima se crna djeca iz predgrađa voze u elitne bijele škole dok ih kamenuju skinheadi) je Demokratska stranka izgubila američki jug za jednu cijelu generaciju... A TO JE SAD PROŠLOST!!! na slijedećim izborima pobijeđuje Nixon, ali kako!? tako što su uživo na TV ustrijelili Roberta Kennedyja, mlađeg brata JFK-a koji je bio demokratski kandidat i sigurni favorit na tim izborima. Nixon abdicira zbog Watergatea, nakon što je uvalio američki proračun u totalni deficitarni kolaps, odvojio dolar od zlatne klauzule i uveo onaj 'vojno-industrijski kompleks' o kojem je govorio Eisenhower kao o prijetnji za američku nacionalnu sigurnost na velika vrata u američku lobby scenu. Jimmy Carter nije imao šanse uz naftni šok i iransku talačku krizu... a imao je i 'Killer Rabbit' situaciju... tu snimku tražim godinama. iza njega na američku političku scenu stupa republikanski Darth Vader - Ronald Reagan, čovjek koji je uništio američki san i pretvorio Ameriku u pravi 'Evil Empire'... zbog njega i njegove ekonomsko-političke ostavštine cijeli svijet danas percipira SAD kao neprijatelja... da podsjetim - Clinton: rješavanje krize u Haitiju, čisto humanitarna vojna intervencija u Somaliji, rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji (Dayton + bombardiranje Srbije + Kosovo), preliminarni potpis na Kyoto sporazumu, javna isprika zbog neadekvatnog odgovora na pokolj u Ruandi... a nakon dva Clintonova mandata koja su sa sobom donijela i ne tako nevažnu tragediju koju je Monica Lewinski doživjela u Ovalnom uredu... Jeb Bush i konzervativni američki Vrhovni sud kradu izbore i dovode 'nucular' idiota na vlast

    avatar

    12.12.2007. (19:17)    -   -   -   -  

  • pooka

    sorry, hoću reći da je Amerika 'conditio sine qua non' svakog pokušaja pozitivne reforme i da dolazi vrijeme kad Amerika više neće biti 'njihova' nego 'naša'... svaki put kad je trebala postati 'naša' dogodilo bi se da 'oni' ili ubiju našeg čovjeka ili mu ukradu izbore. da nastavim sa Sachsom...
    - rescue the IMF and the World Bank (pod 'mašim' uvjetima)
    - strenghten the UN (Monbiot bi ih rušio... zanimljivo, i Bush preko Boltona)
    - harness global science
    - promote sustainable development
    - make a personal commitment... a tu slijedi citat mlađeg od Dead Kennedys, Roberta Kennedya:
    'Let no one be discouradged by the belief there is nothing one man or one woman can do against the enormous array of the world's ills - against misery and ignorance, injustice and violence... Few will have the greatness to bend history itself; but each of us can work to change a small portion of events, and in the tatal of all those acts will be written the history of this generation...' na žalost, ovog Kennedya, puno odvažnijeg od svog starijeg brata... 'ONI' su ustrijelili... iste 1968. godine kad i Martina Luthera Kinga... dok je 'hippy generacija', temeljito pacificirana LSD-jem tražila idiotluke kao što su 'free love, free drugs... i što ja znam... free rolling in the mudd'.
    velika (uuu... to je vrlo, vrlo, vrlo, vrlo blago rečeno) nadolazeća ekonomska depresija, koju cijela ekonomska kvazi-struka financijske provenijencije nijemo promatra preko ramena i pravi se da se ništa ne događa, tako će rasturiti postojeći raspored moći da se samo možemo nadati da će idiot u Bijeloj Kući abdicirati ili da kriza neće postići svoj vrhunac prije nego što Clinton/Clark (Wesley Clark) administracija ne preuzme kormilo jedine demokracije na svijetu koja će u takvim okolnostima imati snage da podijeli nove karte, brand new deal... inače smo svi debelo najebali.
    sorry zbog duljine komentara, tematika me progoni :)

    avatar

    12.12.2007. (19:40)    -   -   -   -  

  • ovajonaj

    malo prije ili malo poslije, svejedno; nema Americi spasa.
    Powers That Be sad preferiraju Kinu, a USA je namjenjen za trash-bin........

    avatar

    12.12.2007. (21:56)    -   -   -   -  

  • kanuny

    Sve je jasno pa čak i napisano "Doba smanjenih očekivanja" Paul Krugman, kratko i jasno.
    Umjetna tvorevina kad počne jesti svoju supstancu propada i to se na Americi vidi jasno.
    Nije moguće razvijati se bez ulaganja u razvoj okoline, ako si jako, jako bogat i bahat u okruženju siromašnih morat ćeš kat tad stati sa proizvodnjom i transverom kapitala jer nisi ulagao u siromašne da mogu prihvatiti tvoje proizvode i izvršiti povrat kapitala. Sve je već viđeno 1929.-33. godina samo internet i komunikacije omogućavaju kontrolu krize i omogućavaju preslagivanje i intervencije u tržišta kapitala.
    Ide to vama ide.
    Pozdrav
    Kanuny

    avatar

    18.12.2007. (14:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...