Komentari

misakvecernji.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • tomato

    prvi :-)

    avatar

    14.11.2007. (01:18)    -   -   -   -  

  • Medium

    Poznavao sam Talijana koji je prakticirao radza jugu, imao je nekog svog gurua u Indiji i barem jednom godisnje tamo proboravio dulje vrijeme vrativsi se uvijek osisan na nulericu. Radili smo jedno dvije godine skupa u jednoj firmi. Tumacio mi je neka svoja shvacanja i ja sam ga, naravno, ismijavao i drzao za malo "udarenog". Dok mi jednom nije rekao da zamislim jedan jednoznamenkasti broj i da se na njega koncentriram i probam si stvoriti sliku tog broja u mislima, sto znaci da toliko dugo na njega mislim dok ga "vidim" sa zatvorenim ocima. U pocetku se naravno nisam mogao dovoljno koncentrirati, ali me je poducio i odjednom je islo. Pogodio je skoro svaki broj i onda mi je rekao da sad predjemo na dvoznamenkaste. I to je nakon izvjesnog vremena funkcioniralo, a kad nije pogodio, rekao mi je vec unaprijed da tesko razaznaje jedan od ta dva broja ili oba, sto znaci da sam lose "odaslao". To je funkcioniralo i kad je on bio iza vrata u drugoj sobi. Kod troznamenkastih je islo teze, ali to je, kako je rekao, lezalo na meni i da moze biti jos vise brojeva, ako sam si ih sposoban u mislima "nacrtati" i da su moguci i drugi objekti i cak rijeci imisli, ali da za to trebam trenirat to sto on trenira i da traje bar koju godinu. Stos je da smo znali i pisat brojeve redom koje sam zamislio i poslije to usporedili. Pored svakog za koji nije bio siguran, stavio je kriz, a sve ostale i to daleko veci dio od svih pogodio. Neki put je kod dvoznamenkastih pogodio prvi, a drugi nije bio siguran na pr. dali je 3 ili 8. A jedno je bilo. Od onda sam tolerantniji prema "cudima". Svasta je moguce, dok se ne uvjerimo u suprotno...

    avatar

    14.11.2007. (09:07)    -   -   -   -  

  • fru fru

    Neka Chi bude s tobom!

    avatar

    14.11.2007. (09:13)    -   -   -   -  

  • koraljkica

    wellcome back

    avatar

    14.11.2007. (09:15)    -   -   -   -  

  • anonymuz

    paranormalni fenomeni su općenito u svađi sa pretpotopnom mainstream znanošću koja vodi svijet u propast...

    avatar

    14.11.2007. (12:43)    -   -   -   -  

  • dozvoli

    Gospodine mišak...okanite se vražjih stvari...to vas vodi u propast...krenite pravim putem: putem Kristovim! Božji blagoslov!!!!

    avatar

    14.11.2007. (12:57)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    vježbao sam tai chi godinicama unazad i čisto s površnog aspekta blagotvornosti, moram priznati da sam se dobro (bolje) osjećao. Instruktor nam je čak i pustio video, a i sam sam vidio još par sličnih, što sve kinezi, kad se nabiju valjda chi-jem, izvode. Dobro, ima tu onog njihovog cirkusantskog pristupa, ali tu su npr. kamioni prelazili preko vojnika koji leži na leđima samo s daskom na sebi, pa su kucali čelom čavle u fosnu i sl.
    Znam da je u ZG prije par godina bio onaj neki kineski majstor QI Gonga, s crnom bradicom i u onom svilenom kostimu je izgledao kao Fu Man Chu. Za večernji list se, mislim, slikao sa upaljenim žaruljama u ruci. Kad smo već kod pušenja i chi-ja, neke gospođe s mog Tai Chija (tipični vegetarijanski, "to me sve zanima" tipovi) su se grozile jer kad su bile kod njega na seminaru, lijepo čovjek jede svinjetinu i puši kao turčin. Naravno, ne znajući da je to kod Kineza normalno i da ni najmanje nisu klišeizirani "new age" tipovi kakve zamišlja Zapad.
    Jedan Zen-majstor na predavanju u ZG je na upit da li puši, sjećam se - odgovorio: "postoji sloboda od pušenja jednako kao i od nepušenja".
    Chi-vili!

    avatar

    14.11.2007. (13:17)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Pseudoznanost raste, kao i militantno fundamentalističko kršćanstvo i islam, sekte. Jedina borba koja daje rezultate je obrazovanje. No, kako smo krenuli, uskoro će nam u školama govoriti o kreacionizmu. kad se uvuku u škole, moći ćemo reći da smo potpisali ugovor s vragom jer smo lijepo nadrapali.
    Znanost se ne protivi nikakvim fenomenima, to je suludo uopće pomisliti. Te izjave su obične laži i floskule ljudi koji na ovakvim stvarima pokušavaju zaraditi. Ako fenomen postoji, postoji. Može se reproducirati, ponoviti. Nitko ne može fenomenu zabraniti da se pokaže. Nitko nikoga ne sprječava u istraživanju, jer je znanost antidogmatska. Ako stvar ponovi više timova, nastala bi revolucija. No toga nema. Imamo sporadične bliceve pseudoznanosti, naprosto iz razloga što ona nije održiva osim kao prodavanje magle. Ne funkcionira. Ovakvih fenomena nema, ili su već objašnjeni.
    I stravično je s kakvom sigurnošću i gotovo militantnošću se propagira neistinita i kriva hipoteza o "životnoj energiji" koja je tobože zaslužna za svojstva živog čovjeka koja ga razlikuju od trupla.
    Stvar je općepoznata. Radi se o kemijskoj energiji složenih organskih spojeva u točnim iznosima, na točnim mjestima. Kad se cijeli sustav poremeti, uruši se i čovjek jednostavno umre. Primjer je neutronska bomba, koja cijelom čovjeku podigne temperaturu tijela za stotinku ili manje stupnja, zbog čega se poremete enzimski sustavi i čovjek samo umre.
    Nema nikakvih dokaza (dakle, ponovljivih stvari, nečeg konkretnog) pa i naznaka za postojanje životne energije u obliku neke "suptilne" stvari, što god to bilo.
    I nema nikakve mainstream znanosti. Znanost je jedinstvena. Ako ne znaš igrati po njenim pravilima, ne ulaziš u nju. Njoj je temelj eksperiment i logika. To nije religija, koja ima dogme koje se ne preispituju, što vis vitalis i jest. Jedna velika dogma u koju se vjeruje na temelju nula dokaza.

    @dozvoli: Nema to nikakve veze s vragom ni ostalim izmišljenim likovima iz mitologije. To je samo stvar ljudske gluposti, za koju je i stari Albert u šali rekao da je beskonačna. Djeca koja se odgajaju u New Age svijetu u kojem im govore da je "sve relativno" i "sve dobro" i "sve moguće" ("anything goes" ideja) su moguće, jedan od ključeva koji će, ne uništiti, ali dobro smlaviti zapadnu civilizaciju koju je umorio kapitalizam, pa traži rješenja u misticizmu i slijepo vjeruje u ovakve gluposti.

    avatar

    14.11.2007. (13:27)    -   -   -   -  

  • Beliver

    A ŠTA BI S TRANSKRIPTIMA I MALIM ZELENIM???

    avatar

    14.11.2007. (14:31)    -   -   -   -  

  • Bada

    Ima nešto o tome na stranici www.chi-energija.com

    avatar

    14.11.2007. (14:43)    -   -   -   -  

  • Nevezanouztemu

    Ali vezano uz UFO-e: http://blog.wired.com/defense/2007/11/clinton-library.html

    avatar

    14.11.2007. (14:44)    -   -   -   -  

  • KYZO

    Snaga uma je velika , ne podcjenjujte ju. Najveća dostignuća postignuta su umom a ne fizičkim radom. Svijet oko nas rezonira na mnogo frekvencija pa je moguće da je CHI jedna od njih.Snaga uma kod prakticiranja vježbi chi-a djeluje što i dokazuju poboljšanja u zdrastvenom stanju. Ništa se ne događa brzo i naizgled očigledno, potrebno je vrijeme da mozak nauči kako ostvariti zadane procese.

    avatar

    14.11.2007. (15:25)    -   -   -   -  

  • wayti2

    "On je rekao da se paranormalni fenomeni protive marksizmu i lenjinizmu
    te da stoga ne postoje."

    Da nije smiješno bilo bi žalosno.
    Ujedno me to jako podsjeća na slične izjave naših vjerskih vođa
    koje jednako tako nemaju veze ni sa logikom ni sa prirodnim stanjem stvari.

    avatar

    14.11.2007. (17:36)    -   -   -   -  

  • podravec

    Da da, zato volim toliko prakticirati Reiki, a uzivao sam svojevremeno u Tai Chi-u kojim sam se bavio ali vrlo kratko vrijeme kao i Aikidom (ali Ki- Aikidom). Predivno.

    avatar

    14.11.2007. (19:07)    -   -   -   -  

  • borgman

    @sadako...sadako koja cijelom čovjeku podigne temperaturu tijela za stotinku ili manje stupnja, zbog čega se poremete enzimski sustavi i čovjek samo umre.... efekt neutronske bombe?... pa isti efekt (na glavu, ima GSM telefon), izmjereno je povećanje temperature i do 1 stupanj, pa nema mrtvih... nije li neutronska emisija ipak malo veći problem (razaranje tkiva na mikro razini) :-)

    avatar

    14.11.2007. (19:19)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    nije to na istoku nis novo. steta samo sto se u clanku nisi dotakao akupunkture i akupresure. jer, jednostavno receno, akupunkturom se odblokiravaju putevi energije.
    tko je ikad barem jednom odradio chi-gong trening ili neke od vjezbi disanja u jogi, mogao je osjetiti nesto nalik vrucem strujanju cijelim tijelom.
    takodjer, svaka cast zapadnoj medicini ali je neporeciva cinjenica da danas sve vise ljecnika studira i prakticira kinesku medicinu. tu u austriji je najprije potrebno zavrsiti studij medicine i specijalizaciju kako bi se mogli baviti kineskom medicinom.

    avatar

    15.11.2007. (00:19)    -   -   -   -  

  • freestyler

    Sve sam sigurniji da u pušenju mora biti nešto dobro. Inače ga ne bi toliko zabranjivali svi oni koji se inače bave proizvodnjom otrova za ljude, zar ne? - ovo pamtim iako sam se s navršenih 40, nakon više od pola života pušenja, istoga i ostavio (i to ne zbog nekog zdravstvenog razloga) i ne osjećam baš neku preveliku potrebu za njim....

    što se tiče energije bespredmetno je uopće raspravljati postoji li ili kakve veze ima s nama, puno bi bolje bilo pronaći načine kako se osloboditi dogmatskih, kočionih razmišljanja tipa @sadako, iako on/ona nije osobno kriv za to što je samo posušno slušao i tako postao rec/play uređaj, koji reproducira samo ono što mu odgovara zaboravljajući da se kako ju on naziva 'antidogmatska znanost' temelji na pretpostavkama koje su isto tako jednako nedokazive i neizvodive sa tog gledišta na problem.....

    glavne kočnice su ne u našim mogućnostima korištenja energije, nego u usađenim/naučenim načinima razmišljanja koje je potrebno prevladati, nebitno i nevažno o tome kako se ta tehnika prevladavanja nazivala.... uživaj ...:)))

    avatar

    15.11.2007. (00:26)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @borgman: Bit je u tome da je pri eksploziji neutronske bombe tijelo praktično odjednom okupano u neutronskom fluksu. U vrlo kratkom trenutku t, temperatura cijelog tijela podigne se za sitni djelić stupnja i molekulski sustavi nemaju vremena za amortizaciju. Nastaje šok, poremećaj cijelog sustava i sve kolabira. Trenutna ili vrlo brza smrt.
    Čovjek može preživjeti eksploziju vodikove bombe koja mu (ako je na dovoljno velikoj udaljenosti i brzo se sakrije da ga ne smlavi udarni val) digne temperaturu površine kože na više od par stotina celzijevih stupnjeva. Dobit će opekline drugog i trećeg stupnja, ali neće odmah umrijeti, a možda ni uopće neće zbog tog utjecaja. Opečen je dio tijela, a dublji dijelovi kože su se jako brzo amortizirali. Evoucija je iznjedrila izvrsne, ali ne i savršene sustave koji nam omogućavaju da ne umremo ako dotaknemo vatru, usijani čelik, pa čak i ako nas pogodi slabija munja.
    Zračenje mobitela nije takvo. Ono je elektromagnetsko zračenje, vrlo lokalno i ne prodire homogeno, te je, što je najvažnije, niskoenergetsko je. Par milivata. Neutronska bomba nije ništa od toga. Što se tiče samih neutrona, šteta od nuklearnih reakcija koje izazivaju po tijelu je nikakva prema prvotno opisanom efektu.

    @freestyler: New Age razmišljanja možeš ostaviti za sebe. Gdje sam ja napisao išta dogmatično? Jesam li lijepo rekao da nitko nikoga ne sputava?
    No gdje su rezultati?
    Gdje su djelotvorne primjene?
    Statistički pokazatelji?
    Nepobitni znanstveni radovi?
    Nema ih.
    Stvarno ih nema, a ima velika kula od karata, pijeska, sapunice, kako god.
    Problem pseudoznanstvenika je identičan problemu vjerskih vođa i klera. Nemaju dokaza. Imaju vjeru bez dokaza, a to se stručno zove dogma.
    I ne samo to. Kamo sreće da vjeruju u nedokazivo. Oh happy day!
    Oni vjeruju u ono što je opovrgnuto. Onda se to zove zabluda. Ovakve stvari kao što je vis vitalis ne da nadopunjuju dokazane činjenice. One ih pokušavaju opovrći. A kako će ih opovrći kad su to činjenice - stvari koje smo vidjeli u prirodi kako se ponavljaju? Protiv prirode se ne može.
    Koje su to pretpostavke u znanosti koje nisu nedokazive i neizvodive? Euklidovi aksiomi? Što to imamo dokazivati? Bjelodani su.
    Pseudoznanost u sebi ima klicu samouništenja. Neodrživa je. Kao biljka koja ne daje sjeme. Na žalost, ta biljka neće propasti zato jer je parazit. Hrani se naivcima, a takvih je more po svijetu. Sjetimo se samo one poslovice: "Svake se minute u svijetu rađa jedan naivac."

    avatar

    15.11.2007. (01:21)    -   -   -   -  

  • anonymuz

    hahaha, sadakov učeniče, sjedi jedan! mainstream znanost ne samo da ima klicu već debelo drvo samouništenja koje nas vodi u propast i koje ubija 1000će ljudi svake sekunde. ti si obični samozadovoljni egotripovac kojem smeta jedna puno ljepša vizija svijeta (za razliku od tvoje mračne samouništavajuće). ako ti smetaju informacije što se ovdje izlažu slobodno se više ne vraćaj :-P

    avatar

    15.11.2007. (10:13)    -   -   -   -  

  • anonymuz

    "I stravično je s kakvom sigurnošću i gotovo militantnošću se propagira neistinita i kriva hipoteza o "životnoj energiji" koja je tobože zaslužna za svojstva živog čovjeka koja ga razlikuju od trupla." ... haha, znači američka vojska u iraku za masakriranje ljudi koristi pseudoznanost? ajme koji si ti idiot...

    avatar

    15.11.2007. (10:21)    -   -   -   -  

  • Seeker

    Čitam Sadako što piše i prepoznajem samog sebe...sve dok nisam počeo čitati o znanstvenim temama na koje znanost još nije dala odgovor - a što je bitno napomenuti, u radovima samih znanstvenika koji su autoriteti u baš nekim od tih područja.
    tada sam počeo uviđati da znanost na većinu "velikih pitanja" daje vrlo mutan odogovor, tj. ukazuje na rupe u nekim od samih temeljnih znanstvenih paradigmi.
    Pa, npr. za prepuručiti su neke knjige od Paula Davisa, npr. "Fifth miracle" - koja govori o tome kako je evolucijom moglo doći do nastanka života i koji su mogući scenariji. S obzirom kako je knjiga pisana na znanstveni način, od strane znanstvenika, mislim da bi se zagovornicima znanosti kao što je Sadako, svidjela jer slijedi logični i racionalni tok raznišljanja. No ono što što čitatelj (a i sam autor) vide, koristeći znanstveni tok razmišljanja, da ostaju velike mutne zone, koje znanost uopće ne može odgovoriti.
    Pa nakon toga, čitatelju ostaje puno pitanja u glavi, za koje ranije niti nije bio svjestan da postoje.
    Ono što je interesantno, neki "duhovni pisaci" daju dobre odgovore na ta pitanja, koja se dosta dobro uklapaju u sliku. Ne kažem da je to a priori istina, ali svakako bi moglo dati traženi odgovor.
    Sa te strane, preporučam (već 3x u mojim komentarima:-)) Paramahansa Yoganandu i njegovu Biografiju jednog Yogija; za početak. :-)
    lijep pozdrav svima, mislite svojom glavom i ne vjerujte svemu što pročitate, već prosudite sami za sebe! :-)

    avatar

    15.11.2007. (11:06)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @anonymouz: Tvoji argumenti popularno se nazivaju "straw man" tipom argumenata. Daješ protuargumente za ono što uopće nisam izložio, i time stvaraš iluziju da si stvarno komentirao ono što sam prije rekao.
    Nisam govorio o uništenju ljudi, nego o samouništenju pseudoznanosti kao takve. Naravno, ona uništava i ljude, ali ono što je bitno i ono što sam naveo je to da kao kvazidisciplina, ona sama jest neodrživa, ako nema domaćina koji će unatoč njenom redanju neuspjeha, fanatično vjerovati da funkcionira.
    Ono što ljude kod znanosti ubija jesu kapitalisti koji stvaraju tehnologiju na temelju saznanja iz znanosti. Dobro pročitaj. Tri riječi. Kapitalisti, tehnologija, znanost. Ti to brkaš i stavljaš u isti koš.
    Znanost je sustav. Sustav kojem su primarne stvari točan i ponovljiv eksperiment te logika. Pseudoznanost to nema. Ona ima loše eksperimente s vrlo labavim uvjetima koji nisu ponovljivi, te nema točnu logiku, nego ju zlorabi.
    Tehnologija je primjena znanstvenih otkrića u vidu raznih uređaja, materijala i slično. Ona se od strane kapitalista itekako može iskoristiti i upregnuti protiv čovjeka. To se, na žalost, događa. Doduše, ne znam odakle ti kvazistatistika o 1000 ljudi svake sekunde. Svake sekunde se rađa nešto više od 4 čovjeka na planetu, umire ih nešto manje od 4. Posljedica je pozitivni prirast planetarne populacije.

    Što se tiče američke vojske, ona ljude u Iraku, skupa s iračkim militaristima i islamskim fundamentalistima (nemojmo se zavaravati, tamo svatko svakog ubija, nije američka vojska došla da bi ubijala, ali ubija) ubija vojnom tehnologijom. Nema tu pseudoznanosti. Doduše, pseudoznanost bi ih mogla pobiti, ako bi amerika uvjerila sve države da stave embargo na irački uvoz lijekova, a da im ona sama prodaje homeopatske vodice. Brzo bi se raširile epidemije i država bi zamrla. Sustavi bi padali jedni za drugim. Politički, zdravstveni, ekonomski, itd.

    I inače, ako nemaš argumenata, ne vrijeđaj. Vrijeđanje je u raspravi najniži oblik izjašnjavanja koji pokazuje kako je suprotna strana ne samo iscrpila argumente ili ih nije ni imala, nego i kako je loše odgojena i nema elementarnu pristojnost.
    "Woo woo krugovi" u kojima se vjerojatno krećeš su te trebali naučiti barem tome.
    Zašto ja ovdje komentiram? Komentiram samo kad članak izađe na naslovnici, kada je sigurno da će ga pročitati puno ljudi, te kad se mu materija i pristup njoj vrlo loši. Da je ovo neki nepoznati blog nekog djeteta ogrezlog u crackpot knjigama ne bi bilo previše važno. No imam neku moralnu dužnost upozoriti ljude koji pristupaju blogu na "cool listi". Pa, tko će poslušati, poslušat će.

    @Seeker: I ja čitam o tim temama. Rubna znanstvena otkrića me itekako zanimaju. No pseudoznanost ne spada u rubnu znanost. Pseudoznanost je negacija činjenica prikupljenih točnim eksperimentima i negacija logike. Iskrivljena znanost, bila ona rubna ili ne.
    Ako znanost na nešto nije dala odgovor, ostaje nam biti agnostičan i pokušavati dati valjanu hipotezu koja će nam najbolje poslužiti dok ne prikupimo dokaze. Hipotezu koja ne krši temeljne prirodne zakone. Pseudoznanost to ne čini. Laik će na pseudoznanost možda gledati kao na tvorevinu koja izmjenjuje ili nadopunjuje ono što je labavo. Šteta za pseudoznanstvenike, ali to već postoji. Zove se znanstveno istraživanje. Koliko već proučavam varalice, nikad se nisu posvetili pravom rubnom području. Hvataju se temelja znanosti. Niti jedna njihova naprava koja se tiče energetike ne pokušava prekršiti zakone koje provjeravamo stotinama godina i koji nas do sada nisu iznevjerili. Niti jedna njihova kvazimedicinska primjena ne krši temeljna saznanja o ljudskom tijelu koja se svakim danom iznova potvrđuju u svakoj bolnici i klinici. Ta saznanja nisu izmišljena. U osnovi su tako lagana da ih shvaća osnovnoškolac.
    No zašto onda, zaboga, pseudoznanost ne umre? Neće umrijeti zato jer ima svoje naivce.
    Stvarno bih volio vidjeti kako pseudoznanstvenik racionalno gleda na mutne zone. Doduše, time bi izgubio prefiks pseudo-, no to nije važno. Toga nema. Imamo velika obećanja, gora od predizbornih u Hrvatskoj.
    Na kraju svog komentara pozivaš na skepticizam. Pohvalno, ali dopusti mi primijetiti kako se iza tog sjajnog skepticizma skriva poruka: "Ne vjerujte znanosti, vjerujte New Age knjigama". Jer to i jest skepticizam takozvane "alternative". Pseudoskepticizam okrenut protiv znanosti.

    avatar

    15.11.2007. (12:39)    -   -   -   -  

  • Seeker

    Dragi moj Sadako, ja ti preporučam navedenu knjigu od Paula Davisa...ako hoćeš čak ti ju i pošaljem. :-) Nakon toga možeš sam vidjeti kako znanstvenik dovodi u pitanje opće prihvaćenu znanstvenu hipotezu o abiogenezi (nastanak živoga od nežive materije, metodom slučajnih, nevezanih pokušaja) i koja tu sve pitanja iskaču i bodu oči, a kojih uopće nisi svjestan dok se ne upustiš dublje u temu...a to je nešto što bi ti rekao "opće prihvaćena hipoteza koja nam najbolje služi dok ne prikupimo dokaze".
    Tada shvatiš da trenutni okviri znanosti su malo preuski, da bi dali zadovoljavajući odgovor, bar se tako meni učinilo čitajući (a čini mi se i autoru). :-) Tada shvatiš i da su trenutne hipoteze veeeliko znanstveno nagađanje, u koje kad se uđe malo dublje, dosta teško se drži. :)
    Ali neka svatko provjeri sam za sebe i pokuša sam zaključiti što je održivo, a što nije, a nikako da vjeruje jednom ili drugom. :-)

    avatar

    15.11.2007. (16:23)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @Seeker: S hipotezom abiogenezom ništa ne šteka. Jedini problem je taj što joj je vjerojatnost vrlo mala. Vrlo negativni eksponent. No zato u prilog imamo ogroman broj sekundi (milijarde godina) i ogroman broj molekula (puno više nego što ima ovih sekundi) koje imaju sposobnost tvorenja polimera te utjecaje u obliku munja, topline. A tu su i prirodni zakoni.
    Panspermija je moguća no još manje vjerojatna, a njom ionako samo prebacujemo problem razvitka uvjeta za život na "neko mjesto izvan Zemlje". Dakle, bježanje od znanstvenog problema. Jahve/Alah/Jupiter/itd. nisu dokazivi i ne mogu spadati u racionalno promišljanje.
    Okviri u znanosti uopće nisu uski. Treba samo dati dokaz. Problem je u neosnovano širokom shvaćanju pojma dokaz od strane pseudoznanstvenika. "Baba mi je rekla" - to je njima sasvim vrijedeći dokaz.

    avatar

    15.11.2007. (17:48)    -   -   -   -  

  • Seeker

    Dragi Sadako, nisu tu samo polimeri u pitanju no kad si već kod polimera i vjerojatnosti, kao što u knjizi piše (pa ajmo joj vjerovat iako nisam sam probao) to je cca slično kao da imaš sav građevni materijal (cigle, pijesak i ostalo) za kuću i jednostavno ga bacaš u zrak i čekaš da se složi kuća. Ali ne samo krov, dnevni boravak, podrum i ostalo, već instalacije u zidovima i struja (treba paziti da je svaka faza spojena na fazu, jer ako nije, treba opet počet bacati ispočetka :-)...pa taj primjer opisno pokazuje, da bi se lakše razumjelo, što glede tog pitanja treba napraviti da bi sve šljakalo, a kao što rekoh, to nije jedina "mutna zona", već ih ima još poprilično.
    Panspermija već podiže druga pitanja, jer bi to značilo da je svemir pogodan za širenje života uokolo...No da ne gnjavimo druge sada sa detaljima, koga zanima više neg si pročita knjigu...:)
    pozdrav svima i ugodan vikend, iako je petak tek počeo :-)

    avatar

    16.11.2007. (09:08)    -   -   -   -  

učitavam...