Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Dor

    Visina, odnosno, veličajnost bambusovih stabala mogla bi se zasigurno opisati na više načina, ali način na koji je autorica u ovom svom haiku to obavila sa svega šest riječi, u tolikoj je mjeri kreativan i dorečen da bi se njime slobodno mogao podičiti i kakav rasni haiku pjesnik koji je kadar «opisati cijeli svemir u samo četiri riječi», kako u onom sjajnom nedavnom intervjuu reče jedan od najpoznatijih svjetskih renku i haiku pjesnika Shokan Tadashi Kondo.

    Bacimo li pogled na raspored (semantiku) riječi u haikuu: «slijediti / oči u usponu …»; vidjet ćemo kako se sâme riječi «penju» uz deblo nagore, pa stoga i kažemo da su riječi, i s te strane gledišta, u svojoj pravoj, tvoračkoj funkciji, te da i rasporedom svojim opisuju pjesnikova opažanja i osjećanja stvari, bića i pojava u okolišu, a taj je okoliš, u ovom slučaju, «šuma bambusova».

    No, ne zaboravimo još jednom izdvojiti izraz «oči u usponu», kojim je izrazom iskazano štovanje i divljenje naspram ove drvenaste biljke, odnosno, bambusova drva, i to s razlogom.
    Jer, kad ne bismo istakli i njegovu simboliku, posebno u Japanu, gdje je bambus, uz stabla bor i šljivu, «jedna od triju biljaka povoljnog predznaka», učinili bismo mu nepravdu, pošto je i za budiste i za taoiste simbolom karaktera i unutarnje uravnoteženosti, dok je sami čin slikanja bambusa više od umjetnosti», a što mu pak dođe kao duhovna vježba.

    Međutim, na kraju bismo se mogli još zapitati: zašto ga ne bismo tako tretirali i prilikom pisanja haikua, ako je pisanje, zapravo, crtanje riječima?

    avatar

    23.10.2007. (05:37)    -   -   -   -  

  • rU

    vitke i gipke, treperave ... stabljike koje nebu streme ...

    avatar

    23.10.2007. (12:59)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    ovo mi je mjesto nestvarno,tu sam bio sa jednim
    starim gospodinom iz Kamakure koji se ponudio da mi
    bude vodič po Kamakuri,a upoznali smo se u Zagrebu;
    bilo je nezaboravno

    lijepi pozdrav

    avatar

    23.10.2007. (15:14)    -   -   -   -  

  • žubor vode

    Predivno.I jedno i drugo...
    Pozdrav

    avatar

    23.10.2007. (16:02)    -   -   -   -  

  • Djevojčica Lutalica

    Eto, poslao me nihonkichigai da provjerim pišem li ja haiku pjesme, jer nemam pojma.... Frendica mi je rekla da su ti haiku, no ja rekoh: nemam pojma, nikad čula.
    Zato ću pitati majstora.... :)))
    POzdrav!

    avatar

    23.10.2007. (20:51)    -   -   -   -  

  • smiling cricket

    Japanski čempresi :) Pozdrav!

    avatar

    23.10.2007. (21:49)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    Dor - hvala ti na takvom vidjenju: ima stvarno nesto bozanskoga u stablima bambusa, narocito kad su ovako velicanstvena kao ova na slici, u starom hramu ...

    Ru - "k nebu streme" je dobar opis bambusovih stabala ... prtiti ih ocima prema nebu i zastati u visokim krosnjama mirne, mirne zelene boje, prava je svecanost od dozivljaja ...

    Tomislave, kakva lijepa prica, nije ni cudo sto ju pamtis

    zubor vode - hvala na lijepim rijecima, i hvala na posjeti ... ostavila sam ti komentar na postu s neznancem koji je pozvonio ... svidja mi se tvoj blog, svracat cu ... lijepi pozdrav

    Djevojčica Lutalica - hvala ti na posjeti: posjetila sam tvoj blog i moram reci da to sto pises nije haiku ...no, nista zato - what's in a name, after all :-)

    smiling cricket - redovito te posjecujem, lijepo pises, na zalost stvarno mi fali vremena za komentiranje, ali nastojim, barem ponekad ostaviti pohvalu i poruku ... puno pozdrava, lg

    avatar

    24.10.2007. (09:27)    -   -   -   -  

  • zd

    Interesting paradox or reversal of roles perhaps

    avatar

    24.10.2007. (11:23)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    zd - refreshing, as always ... thank you!

    avatar

    30.10.2007. (16:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...