Komentari

inovator.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • Berislav

    Drugim riječima, to mu dođe nešto kao i tagiranje fajlova, odnosno ako ne postoji slobodno tagiranje nego tagovi moraju biti unaprijed definirani dobiješ princip labela, sličan onome kojeg koristi Gmail.

    avatar

    18.10.2007. (09:44)    -   -   -   -  

  • Berislav

    Zaboravih: plus hijerarhija labela, što Gmail nema.

    avatar

    18.10.2007. (09:45)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    Moram priznat da te nis ne kuzim. :) Ali cu ispitati kako to radi. BTW., zaboravio sam jos navesti da osim ovih interlinkova zelim uvesto jos i meta-informacije u vidu opisa fajla, tako da ga mogu pronaci po opisu. Ne znam da li ovi moderni FSovi tipa NTFS, ETX3 to podrzavaju (trazenje po descriptionu, znam da podrzavaju unos descriptiona).

    avatar

    18.10.2007. (12:38)    -   -   -   -  

  • kvarc

    Eh,da ja dodam svoje dve lipe. Smislio sam naljepnicu za wc skoljku koja je vodootporna, izgleda kao meta i koju zaljepis na optimalno mjesto u skoljki gdje zelis da ekipa pisa kad se napije. Osim toga sto je korisno (jer se manje pisa uokolo), moze biti i zabavno: dodas neki elektronick sklopic koji ce detektirati pritisak (gdje "gađaš") i po tome odasiljati zvuk dok pisas i/ili na kraju prikazati na lcd-u statistiku i ukupan skor (duzina pisanja, preciznost, mozda i jacina). Isto tako, posto detektira ako se neko ispiso i namjerava otic bez povlacenja vode, moze pocet tulit nebi li ga razotkrio!

    avatar

    18.10.2007. (13:00)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    kvarce, zakon! :) inace, cuo sam da postoje wc-skoljke koje imaju nacrtanu muhu negdje posred skoljke, tako da muskarci uvijek to ciljaju (stvar psihologije). :) al, ovo sa statistikama je zakon! :) btw., sutra nogomet!

    avatar

    18.10.2007. (13:37)    -   -   -   -  

  • inovator

    @ kvarc nisi ti prvi koji je osmislio tu naljepnicu. Osmislio ju je lik koji je dizajnirao i wc skoljku u obliku ženskih usana. i on se sjetio mete, pa zatim je pomislio da bi bila veća fora da budu nacrtane ženske usne, a na kraju napravio cijeli pisoar u njihovom obliku. I navukao bijes pola palanete na sebe. Ljepše polovice dakako.Korist od inovacije - nikakva.
    Ali i tvoja je dobra(onaj dio sa detekterom), ne vrijeda nikoga, a riješava jedan problem. Samo ponekad pijanci ni ne stignu do wc-a. Ali samo nastavi u tom pravcu.

    avatar

    18.10.2007. (21:49)    -   -   -   -  

  • inovator

    @adame ovo sa trazenjem podataka na ovaj nacin je stvarno dobra ideja, a sistem mi se cini stvarno moćan i dobro razradenim. Kad bi netko programirao da Pc ovom i sličnom problemu pristupa kao ljudski mozak to bi moglo pokrenuti pravu revoluciju i u pretraživanju podataka na hardu ali i u tražilicama na internetu. Udri samo u tom pravcu. Šteta da ti softver baš ne leži, možda da ipak odvojiš malo vremena pa da i tu ojačaš?

    avatar

    18.10.2007. (21:57)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    Vjeruj mi, volio bih biti jaci na polju softvera, ali na zalost, svjestan sam da sam ponekad prilicno glup na tom polju, jer tu ipak do izrazaja dolazi detaljizam. A ja detaljist nisam. :( Dapace, ja sebe vise vidim kao onog tko ce osmislit i dizajnirat algoritam, a onda ce ostatak pustit nekom tko stvarno kuzi softver da to razvije. Na zalost, takav sam, ne mogu si dopustiti izgubiti dragocjeno vrijeme na detalje, jer dok se ja bakcem sa detaljima, ja se vrlo brzo izgubim u tome i izgubim misao vodilju. :( Trebao si vidjeti moje zadacnice u srednjoj skoli (sve odreda dobio 1, jer sam se uvijek pogubio). :))))

    avatar

    18.10.2007. (23:23)    -   -   -   -  

  • vuk

    Ono što meni nedostaje je detektiranje (tj. mogućnost otkrivanja) istih datoteka pod različitim imenima (npr. da me fs upozori na to). Zgodno bi bilo kad bi se meta podaci iz različitih datoteka (npr. exif podaci iz .jpega, id tagovi iz .mp3 datoteka, properties iz dokumenata) indeksirali i mogli pretraživati. A da ne govorim o tome kako bi bilo zgodno znati orginal od kojeg je nastala neka datoteka (npr. orginalna fotka iz fotića je u međuvremenu obrađena, napravljen je thumbnail i još nekoliko različitih verzija). Selektiranjem bilo koje od njih moglo bi se saznati koje su ostale. Ali većina tih mogućnosti bi se mogla ograničiti na korisničke direktorije, a ne na cijeli file system.

    Zapravo umjesto file systema možda bi bilo jednostavnije napraviti neki novi file manager, odavno nije bilo neke revolucije na tom polju.

    avatar

    19.10.2007. (11:39)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    Erm, ideja je bila da se duplicirani fajlovi ukinu, i da se samo staze (pathovi) u filegroup-nodovima preusmjere na te fajlove. Zato sam i uzeo u razmatranje tri staze do istog fajla. :) Sto se tice meta-informacija poput ID3 tagova, EXIF i slicno, to sam isto razmatrao, ali u obliku nekakvog naprednijeg file managera. MacOS ima nesto takvo recimo, gdje imas opciju 'preview'.

    Sve u svemu, jako dobre sugestije. Pocet cu to sve popisivati. :)

    avatar

    19.10.2007. (14:33)    -   -   -   -  

  • Quilst

    Stvarno se divim tvojoj mašti. Lijepo je što postaš ideje. Samo naprijed ... P.S. mislim da će ideja o kojoj smo pričali ipak zaživiti ;)

    avatar

    19.10.2007. (15:07)    -   -   -   -  

  • zigzig

    Lukiću, potraži na Googleu pojam "WinFS" :) Držanje metapodataka u file sustavu nije dobra ideja, jer ruši performanse, održavanje i nadopuna je praktički nemoguća, a tu je i pitanje sigurnosti.
    Višestruke kopije iste datoteke mogu se otkriti tako da se za svaki file kreira hash (MD5 bi bio zadovoljavajući). No, s obzirom na nisu cijenu storagea i količinu podataka koja se drži na disku, više bi bilo štete od usporenog rada zbog proračunavanja. Mislim da neki paranoidni OS-ovi, tipa OpenBSD, imaju takvu mogućnost.
    Što se tiče "kad bi netko programirao da Pc ovom i sličnom problemu pristupa kao ljudski mozak..." - AI nije stvar programiranja. No, ukoliko si bio u vojsci, mogao si upoznati svakave likove. Da li bi želio da nešto funkcionira na takvim principima :) ?

    avatar

    23.10.2007. (10:22)    -   -   -   -  

  • inovator

    @zigzig Vojsku sam mudro zaobisa (make love, no war -jedan mi je od najdrazih motoa...he,he) ako zelis podijeliti neka iskustva iz vojske sa ostalima samo naprijed.
    AI mi je velika nepoznanica, totalna sam neznalica na tom polju, ne znam kako sve skupa funkcionira, ali znam kako bih želio da funkcionira odnosno kakav rezultat da mi da i na meni prihvatljiv način (brz illi precizan).

    avatar

    23.10.2007. (11:03)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    @zigzig - Da se razumijemo, ja nisam ovaj 'inovator' koji pise ovdje. :) Pregledo sam taj WinFS uzduz i poprijeko, i postoji velika razlika izmedju WinFSa i ovog mog cuda. WinFS se nakalemljuje na NTFS i radi na principu baze podataka, ovo moje radi na poprilicno drukcijem principu.

    Ideja je zapravo bila 'kako doci do fajla na 5 razlicitih nacina, bez drljanja po disku'... :) A filegrupe su se pojavile kao logicno rjesenje. Nije uopce teznja raditi visestruke kopije istog fajla, vec imati jedan fajl do kojeg se moze doci na 15 nacina, plus sto se taj fajl moze pridijeliti razlicitim nodovima, radi 'brain-like' sistematizacije podataka. A glede cijene storagea, koga briga za to?

    Tezim ubrzati OS i FS, pogotovo pretrazivanje (jer se pretrazuju samo fg-nodovi, a ne SVI fajlovi), a ne smanjiti zauzece odredjenih aplikacija. Opet, ideja je pojednostavniti pretrazivanje i indirektno instalaciju apliacija.

    Mozda je ideja malo bolje iznesena na http://calypso-innovations.blogspot.com, jer sam tamo dodatno filtriro i malo bolje u glavi poslozio o cemu se zapravo radi. :)

    avatar

    23.10.2007. (18:33)    -   -   -   -  

  • zigzig

    Meni to zvuči prilično isto. Predstavljaš li ideju ili inovaciju baziraš samo na sitnoj razlici u tehnologiji, tj. neupotrebi "baze podataka"? To onda nije inovacija, nego implementacija (koja isto može biti inovativna) - no tu padaš jer kažeš da nisi jak u SW.
    Usredotoči se na samu ideju. Istraži to što dolazi u Leopardu i WinFS, zašto je tvoje bolje i to.
    Ne zaboravi, u virtualnom svijetu više nema "velikih zemalja" i "malih zemalja" kao što je bilo u industrijskom dobu:
    http://www.fer.hr/?@=19zgu#news_8980

    Možda si "stvaran", možda si fejk. Odaberi jednu stvar s najviše potencijala i zarolaj kamen, kao što su Dejan i Ivan napravili. Inače se sve može svesti samo na priču

    avatar

    03.11.2007. (14:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...