Komentari

novac.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • obeliks

    pratim blog godinu, dvije, meni osobno najbolji post do sada, napisao si sve što mi se vrti po glavi a nisam znao reći ili nisam uopće bio svjestan toga. ps nemoj se sad umislit :)

    avatar

    10.10.2007. (09:15)    -   -   -   -  

  • pobjednica

    hej man, naišla sam na tebe prije par mjeseci i u kratkom vremenu progutala sve što si napisao.
    dosadašnji posao gutao je sve moje vrijeme (zato tek prije par mjeseci!) a na kraju je počeo i zdravlje. a nalazila sam se u kvadrantu E.
    i danas sam tamo ali se moji stavovi počinju značajno mijenjati. čitam trenutno Umirovite se mladi i bogati i usađujem u sebe nove stavove prema novcu i bogaćenju, krenula sam prvim koracima u investiranje (za sada nešto fondova i sitno dionica). upravo me ovih dana opalila misao o vlastitom biznisu a i u knjizi sam na dijelu u kojem Richdad govori o kvadrantu.
    i ti onda danas napišeš ovaj post!
    ne znam jesi li čitao The Secret ili gledao film. U svakom slučaju, Tajna kaže sve što želimo se ostvaruje i Svemir sluša naše želje. Samo poželiš ne ulazeći u to kako će Svemir ostvariti našu želju. i onda slušaš znakove koje ti šalje i ako si pametan iskoristiš ih.
    ne mogu se oteti uvjerenju da je ovo sve baš slučajnost. moje se želje počinju ostvarivati. hvala ti na savjetima, činiš da se osjećam bolje

    avatar

    10.10.2007. (09:21)    -   -   -   -  

  • Boletus

    Meni je najdraži oblik zarađivanja kada kupim 24 tone brašna po 2,oo kune, a prodam po 2,4o kuna i to isti dan uz avansnu naplatu.

    avatar

    10.10.2007. (09:46)    -   -   -   -  

  • inovator

    @boletus . Jesi maher. A koliko često mjesečno to izvodiš?

    avatar

    10.10.2007. (10:13)    -   -   -   -  

  • Toni Aničić

    hehe, ja sam S, a uskoro (planiram u roku od nekih godinu dana) postati B

    avatar

    10.10.2007. (10:17)    -   -   -   -  

  • cookie monster

    Pozdrav novcu. Današnja tema je po mom ukusu.

    Slažem se, najveća je prepreka u pokretanju vlastitog posla je strah. Netreba se zavaravati, taj strah je opravdan. Znam dosta ljudi koji su probali pokrenuti vlastiti posao i propali, i pri tom izgubili su i obiteljsku imovinu.
    Osobno, nisam bio dovoljno hrabar krenuti sam.
    Krenuo sam s nekoliko prijatelja koji razmišljaju na isti način kao ja. Vjarujte, puno je lakše kad imate s nekim podjeliti i stres i strah.
    "Čovik i tovar su pametniji od čovika samog."

    avatar

    10.10.2007. (11:19)    -   -   -   -  

  • novac

    pobjednica, ogledao sam film. Ok je, samo misli bez AKCIJE su praktički bezvrijedne. Sto puta je bolja akcija makar i mislili loše, nego super misli a da ništa ne radimo.

    avatar

    10.10.2007. (11:26)    -   -   -   -  

  • Luka

    Fenomenalan post, svakako ću potražiti knjigu.
    Potiho pratim blog već godinu dana, a portal od kad je krenuo, sretno i samo tako naprijed :)

    avatar

    10.10.2007. (11:53)    -   -   -   -  

  • paor

    odličan post. ja ni sam neznam jesam li E ili S, a dok pređem na drugu stranu ni kvadrant više neće imati samo 4 stranice...

    avatar

    10.10.2007. (13:09)    -   -   -   -  

  • prijateljica svjetlosti

    :))))
    Dakle, prebroditi strah i preći u akciju... :)
    Dobar je ovaj savijet 'postepeno'. Ja sam E i I, a preko investiranja sam se dosta oslobodila straha. Uglavnom. ;) Dok ne smognem snage (a trebam položiti i stručni ispit prije toga, što mogu tek za cca godinu dana), pletem polako 'mrežu sigurnosti', štedim i investiram i na taj način sve sam slobodnija od straha 'što bi se dogodilo da ostanem bez posla'. Mislim da je najvažnije steći znanje i sigurnost prije nego se zakorači u S i B vode, jer je onda veća šansa za uspijeh. A kao uostalom u svemu u životu, potrebno je dobro izabrati trenutak, ne čekati ni premalo (dok još nemamo znanje) ni previše (da nas ne nadvlada strah i/ili da dočekamo starost), nego baš onoliko koliko nam treba da doskočimo na tu stepenicu...
    Pozdrav i hvala na postu! ;) Samo tako nastavi!

    avatar

    10.10.2007. (16:33)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    Evo da se i ja javim. :) Ja sam negdje kombinacija E, S i I, a tezim tome da postnem B. Jel to dovoljno OK? Naravno, tocno kako si rekao, treba se pokrenut, jer ideja bez akcije je doslovno NISTA. Natjerao si me da otvorim blog, da kontaktiram neke ljude, da pokusam nesto napraviti, i evo, tu sam gdje jesam. BTW., jos pred godinu dana si mi otvorio oci sa investicijskim fondovima, tako da sam u fondovima vec neko posteno vrijeme i u plusu sam. :) Evo, upravo sam otrcao i uplatio u fondic jedan par tisucica.

    BTW., imam dva pitanja. Imam jednu potencijalnu aplikaciju koja bi bila vertikala na postojece poslovne sustave tipa SAP, Pantheon i slicne, no, zanima me nacin kako doci do investitora, jer ekipa u firmi nije bas previse zagrijana. Ne znam kolko bi kostao razvoj, ali mogu pokusat stavit na papir, no ono sto mene interesira je bas ono sto mi je najveci problem - kako doci do investitora?

    Ideje, savjeti, mozda netko zainteresiran barem da cuje o cemu se radi?

    avatar

    10.10.2007. (16:34)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    Ah, da, drugo pitanje. :) Ej, novac, kad ces objavit onaj clanak o staticnom CDu? :))))) Vec mjesec dana ti je u queue listi...

    avatar

    10.10.2007. (16:34)    -   -   -   -  

  • Vibbi

    Odlichan post. Evo ja sam odnedavno 100% self-employed, tzv. poduzetnik pochetnik. U nadi da cu uskoro biti a true businessman. Insha Allah.

    @Adam. Javi se na vibor79@gmail.com

    avatar

    10.10.2007. (16:50)    -   -   -   -  

  • maca

    svaka čast "novac". nisam čitao knjigu ali po njezinoj klasifikaciji čvrsto sam samozaposleni koji je na pola puta da postane investitor i na početku biznismena kakvog opisuješ.
    slažem se sa pobjednicom.
    "novac" opet vrtiš staru ploču. točno je da mi na sadašnjem nivou ne vidimo i neznamo kako djeluju misli. isto tako ne vidimo niti gravitaciju ili el. struju ali znamo kako djeluju.
    nije bitna misao sama za sebe, ali je jako bitno s kojom mišlju ili kojim mislima započinjemo djelatnost.
    već sam to opisao pa da se ne ponavljam

    avatar

    10.10.2007. (21:08)    -   -   -   -  

  • RekaoSamTi.com

    Ono što nije nedvosmisleno ovdje opisano je RichDad-ovo tumačenje I kvadranta. Naime investitor ili pripadnik I kvadranta NIJE netko tko trguje s udjelima u investicijskim fondovima, niti je netko tko ŠPEKULIRA sa dionicama. TO NISU INVESTITORI, već kao što im ime kaže - to su trgovci odnosno špekulanti. Pojam "investitor" je jako dobro objašnjen u njegovom serijalu knjiga, a odnosi se na one koji ulažu novac u neki novi biznis, novu ideju, novi proizvod ili uslugu, te oni koji kupuju dionice sa ciljem da preuzmu kontrolni paket dionica neke tvrtke. Za takve stvari treba višak novca, znanja (edukacije) i iskustva (EIV) nego što pomislimo u prvi mah, ali se tek onda možemo nazivati pravim investitorima. Sve ovo ostalo je zavaravanje. Inače, ja sam i trgovac i špekulant i investitor. :)

    avatar

    10.10.2007. (21:47)    -   -   -   -  

  • Gastrolovka

    Najlakše je naći opravdanja, pogotovo kad motivaciju uništi realnost. Ipak, treba biti i kockar s dobrim self-esteemom da bi napravio korak dalje, čak i kad znaš mnoge trikove i zamke. Pozdrav!

    avatar

    10.10.2007. (22:10)    -   -   -   -  

  • Adam Dell

    @RekaoSamti - OK... :) Nema se smisla svrstavati u grupacije, to je za slabice. Cilj je ulozit nesto (energiju, novac, volju, zelju) da bi zaradili novac, a onda je ideja ulozit taj zaradjeni novac da sam sebe zaradjuje. Nek on sad malo radi... :)

    Nego, zasto se onda investicijski fondovi uopce zovu investicijskim? Zasto se ne zovu jednostavno spekulantski fondovi? :)

    avatar

    10.10.2007. (23:14)    -   -   -   -  

  • Pokerom do para

    Pročitao sam knjigu prije jedno mjesec dana. Ostavila je odličan utjecaj na mene. Više nema odgovora u mojoj glavi tipa: " Ja to nemogu.." ,"To neću uspijet..", "Nemogu si to priuštit.."! Promjenio sam samo autosugestiu za početak i stvari su se pomakle za 100%. Više ne razmišljam samo nego i radim to što razmišljam. Uostalom neznam zašto nisam svoje slobodno vrijeme i dosad trošio ovako, osim što je produktivnije i zabavnije je.
    Najteže je razbit u glavi onaj bubble koji ti stalno govori: "Zavši školu i nađi dobar posao!" Mislim da sam to uspio, iako mislim da je škola itekako bitna. Ove sam se godine odlučio upisat faks odnosno veleučilište (nakon što sam uspio pobjediti konačno svoju bolest i životnu borbu, prebolio sam rak sa svojom 21.godinom) i kolebao sam se između informatike i trogodišnjeg stručnog studija poduzetništa. Nakon pročitane knjige dvojbe nije bilo (a pročitao sam ju u pravo vrijeme). Samo nije mi cilj radit za nekoga nakon zavšenog studija. Ne želim novac od 50%. Iako me upravo taj novac treba držat tijekom studija.
    Uglavnom preporučam knjigu toplo, svima. Moćna je i može vam puno dat.
    Veliki pozdrav tebi i hvala ti na ovom blogu!

    avatar

    11.10.2007. (05:19)    -   -   -   -  

  • novac

    maca, do toga sam došao jer čitam earlytorise newsletter u kojem MM baš piše o tome misli vs akcija i "dokazuje" da ti možeš misliti gluposti, ali ako RADIŠ prave stvari uspjeh će doći.

    avatar

    11.10.2007. (08:28)    -   -   -   -  

  • maca

    Ponovo ću iznijeti ono što sam već u slićnome oblik iznio .
    Na puno mjesta Napoleon Hill naziva svoju knjigu “filozofija” . Pa , pojednostavljeno, filozofija je znanost koja proučava misli .Jako simptomatično .On mi djeluje sve samo ne kao duhovnjak već naprotiv kao čisti Američki materijalist.

    Sva ljudska bogatstva stvorena su u ljudskome umu .Misao je uzrok koji uvijek stvara bogatstvo ili siromaštvo .Ja u to ne sumnjam .

    Transformacija od misli do novca data je također kroz poglavlja te knjige iz pera ortodoksnoga materijalite.

    Misao je nevidljiva ali Napoleon piše: misli su stvari .
    Misli prouzročuju učinak. Istina, puno manji i puno slabiji od riječi ili djela ali ga prouzročuju.
    Nepoznavanje putanje od misli do materije najlakše se zamaskira negiranjem .Mi na ovome stupnju razvoja ne poznamo čak niti ne vjerujemo da je moguća trenutna transformacija misli u materiju.

    Mojsije i Isus su imali takvo znanje i znali ga primijeniti i stvarali su trenutno.

    Nepobitno je da je izvor naših prihoda naša mašta . Također je nepobitno da je na našim grobljima uz brojne pokojnike sahranjeno nebrojeno mnogo ideja koje nikada nisu realizirane.
    Dakle ne dvojim da je faza realizacije presudna .

    Ne slažem se s time da je realizacija sve.

    Nije moguće ništa napraviti što nije prošlo kroz naš mozak odn. misao . Čak niti refleksni pokreti ili trzaji. Također nije moguće ništa napraviti što si ne možemo zamisliti ( vizualizirati) . Ne možemo se pokrenuti ako ne vjerujemo da konkretnu stvar možemo učiniti .

    Možeš se do kraja života pokretati i provoditi akcije da stvoriš "štanjkulj". Nikada ti nećeš uspjeti jer nemaš misao vodilju o tome što je to .
    Ponovno, ono što ne možeš zamisliti nije moguće niti stvoriti .
    Istina je zapravo suprotna, nitko nije postao bogat prije nego što je sebe mogao zamisliti kao bogatoga .
    To je nemoguće.
    Jedna od čestih postavki je kako je problem siromašnih u tome što nemaju dovoljno novca. Pogledajte kako se rješava problem siromaštva a i socijale -rješava se akcijom a ne promjenom misonoga sklopa .Ljudima se daje novac . To je potpuno pogrešan način jer nijedan program u kome se nekome daje novac (akcija) sa ciljem da se riješi siromaštva nije uspio.
    Njihov misaoni sklop nije se promijenio niti za mikron. A time niti njihova stvarnost .
    Prema onoj kineskoj: daj čovjeku ribu i nahranio si ga jedan dan (akcija), nauči ga loviti ribu i nahranio si ga za čitav život (misao).

    I na kraju svima vama koji ste na putu osobnoga razvoja šaljem lijep pozdrav!

    avatar

    11.10.2007. (16:20)    -   -   -   -  

  • webamater

    Ma sve je to u redu, ali nije baš tako jednostavno. Mislim da je nemoguće preći direktno iz E u B. Mora se preći preko S. A ako hoćeš preći iz E u S, moraš nešto žrtvovati, a to je vrijeme. I vrlo često živci. Ja sam već jednom prešao iz E u S, da bih se vratio u E. I tome nije bio razlog financijski neuspjeh, nego sam dobio takvu ponudu za posao da sam se uz 30-40% manju zaradu oslobodio svih briga oko naplate, knjigovodstva, poreza i slično. Uz to sam ponovo dobio slobodno vrijeme. Naravno, da sam ostao S, vremenom bi se i zarada povećavala, ali nisam žalio za tim. Razlog je vjerovatno bio u tome da sam zarađivao dovoljno za pristojan život, a propušteno slobodno vrijeme je nenadoknadivo. Sad sam negdje na pola puta između S i E. Formalno sam freelancer, ali uglavnom radim na projektima koji su vremenski dugački (godinu ili dvije). Ponekad se zaletim i počnem nešto da radim sa strane, ali kad primjetim da počnem raditi 12h dnevno, brzo prikočim. Imam dvoje male djece, i mislim da je važnije vrijeme posvetiti njima, nego juriti za novcem. Ne mislim da je novac loš, ali nije toliko vrijedan da bi sve trebalo žrtvovati zbog njega.
    U svakom slučaju, sad sam u takvoj situaciji da se ne bojim gubitka posla, jer znam da postoji stotinu načina da se zaradi novac, i da to mogu učiniti uvijek, ali nisam spreman da se odreknem mnogih stvari da bih se obogatio.

    avatar

    12.10.2007. (16:53)    -   -   -   -  

  • novac

    maca, vjerovala ti ili ne dečki iz googla ili amazona NISU sebe zamišljali kao bogate prije nego su to postali. Naime puno novaca i bogatstvo je samo posljedica njihovog rada. Da naravno da ne možeš napraviti kjfjdfdfreu ako prije toga u umu ne znaš što je to, ali ako se recimo baviš običnim poslom i svo svoje vrijeme trošiš na to kako da ga proširiš i imaš što više klijenata odjednom ćeš postati bogat bez da si prije toga sebe zamišljao kao osobu koja ima puno love.

    avatar

    12.10.2007. (18:41)    -   -   -   -  

  • maca

    To je to "novac" . Postupan rast. Praktičari bi rekli planiranje, teoretičari širenje svijesti. Moj prvi plan (zamišljanje i planiranje) bio je zaraditi 2000 DEM mjesečno. Tada nisam niti sanjao da ću zaposliti druge ljude i zarađivati 15 puta više. To je došlo kao posljedica . Ali prije svakoga napretka ja sam planirao, mislio , formulirao željeno ostvarenje. No nikada nisam stao na tome . Kada sam formulirao plan jurnuo sam punim gasom u šestoj brzini sve dok mi to ostvarenje nije bilo premaleno, preusko .To još uvijek radim .
    Usput, imao sam i mnogo planova od kojih sam odustao ili ih modificirao ili ih jednostavno nisam realizirao.
    Nije mi želja zaglibiti u pustim teorijama . Mene je naprosto zanimalo zašto je nešto takovo ,stoga sam stvarno pročitao brdo knjiga a sada to saznanje želim prenijeti čitateljima ovoga bloga.
    I opet ponavljam moje mišljenje o novcu i bogatstvu: to je tako kompleksno područje, toliko slojevito, isprepleteno, multidisciplinarno da čovjek kroz čitav životni vijek ima što učiti odn. usavršavati.

    I za kraj prepričati ću jednu priču iz jedne od knjiga koje sam pročitao. Došao jedan mladi učenik do učitelja - mudraca i upitao ga : učitelju što moram učiniti da bih postao izuzetno bogat ? Učitelj je razumio pitanje, zamislio se i odgovorio: u svakome od nas žive dvije boginje - boginja znanja i boginja bogatstva .Sa obje moraš biti dobar kako bi te obje obasipale svojim darovima. Međutim, pošto želiš biti zaista bogat, više pažnje moraš posvetiti jednoj od njih - boginji znanja. Nju moraš voljeti, poštivati, slijediti. Što ti više budeš tražio boginju znanja to će boginja bogatstva više tražiti tebe. Pratiti će te na svim tvojim putevima, nikada te neće ostaviti a bogatstvo koje želiš trajno će biti tvoje.

    avatar

    12.10.2007. (22:56)    -   -   -   -  

  • PAPA

    pozdrav prijatelju dali me možeš poomči još sam novi pa neznam

    avatar

    13.10.2007. (04:28)    -   -   -   -  

  • Vizija

    Zanimljiv clanak. Moj muz je do nedavno bio E, a ja cak ni to. Sad sam ja E (na odredjeno samo, valjda cu i nakon toga naci nesto ) , dok tezimo tome da on postane S. Kako kazes , treba za takve promjene vremena, i truda , nadam se da ce biti nesto od toga. O daljnim koracima jos ne razmisljamo, jer bili bismo sretni i da se ovo realizira. A poslije, tko zna. Bitno je , za sada , da se desila promjena, ne samo u mislima, nego za zbilja.

    avatar

    14.10.2007. (12:15)    -   -   -   -  

učitavam...