Komentari

antiglobalist.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • BibBlog

    Nema što, pametna ideja! Šteta što se nitko toga nije sjetio dok još nije bilo prekasno, jer bi to bilo prekrasno! :)

    Ali, nikada nije kasno za nove ideje. Samo naprijed, piši i možda ih netko upotrijebi.

    Pozdrav

    avatar

    18.09.2007. (23:28)    -   -   -   -  

  • pulicer

    Treba sve privatizirati sto se moze. I prestati plasiti ljude globalizacijom i globusom na kojem se nalazimo.Takodjer i djecijim strahom od nuklearki i GMO. Ako se zeli zastiti okolis, nuklearke su imperativ. Ali i GMO. U suprotnom imamo hrpu dimnjaka i cudimo se odkud nam toliko pesticida u vodi i hrani.

    avatar

    23.09.2007. (09:34)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Pulicer, što se tiče nuklearki - nemam ništa protiv njih, dapače podržavam ih! Što se tiče privatizacije javne infrastrukture, gore sam iznjeo argument zašto to smatram lošim. (Zbog toga što po prirodi takve tvrtke nemaju konkurenciju). A s obzirom da se ti s time ne slažeš, onda nam to i obrazloži; zašto smatraš da bi povoljno za opće dobro bilo primjerice da se elektro-opskrba privatizira? Ili ako hoćeš, objasni to na primjeru vodo-opskrbe?

    avatar

    23.09.2007. (16:26)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Dragi moj Antiglobalista - pobrkao si termine - PROIZVODNJA I DISTRIBUCIJA NIJE ISTO !!!

    Distribucija el.energije (dalekovodi, trafostanice ... ) spada, kao i autoceste u INFRASTRUKTURU države i za to se država treba pobrinuti.

    Proizvodnju el.energije treba staviti u tržišne okvire - pa ko voli nek izvoli. Voda je specijalni slučaj zbog fizikalnih razloga (mjeriti i mijenjati put od proizvođača do potrošača je kompliciranije)

    A od primjera koje si spomenuo, pogodio si i jedan dobar - poštanske usluge !!! Primjer s otocima je right to the point ...

    Ali, za malo dulju diskusiju ...

    avatar

    24.09.2007. (00:02)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Zvone, ako uzmeš u obzir da je kompletna elektro-distribucija usko povezana, tj. ako na jednom kraju Europe nešto škripi, odmah se osjeti i na drugom kraju Europe, sjetimo se nestanak struje u pola zapadne europe prije kojih godinu dana. U tim uvjetima, zar stvarno misliš da ima mjesta privatnim špekulacijama u proizvodnji struje? Drugo pitanje: Gdje ti vidiš prostora za tržišno natjecanje u procesu proizvodnje? Da će se privatnici natjecat tko će manje zaposlenika držat u nuklearki, možda u tome tko će jeftinije zbrinut nuklearni otpad? Treba povući zdravo razumsku crtu u tome što se može privatizirat a što ne može.

    avatar

    24.09.2007. (08:14)    -   -   -   -  

  • tihojla

    Moram se složiti sa zvonetom. Ditribucija spada pod prirodni monopol, isto kao i autocesta ali proizvodnje ne spada. A i primjer poštanskih usluga je malo krivo postavljen. Država bi trebala subvencionirati poštanske usluge za otoke i druge "neisplative" destinacije..

    avatar

    26.09.2007. (23:58)    -   -   -   -  

  • dolinski

    tihojla, u komentaru prije tvojeg već sam objasnio zašto i proizvodnju ele. energije smatram sferom koju se nebi smjelo privatizirati... Ali kad si spomenula Autoceste, ne znaš li da se šuška i o privatizaciji istih?? kao zbog europske unije. doduše na koncesiju, ali svodi se na isto... (vidi ovdje)

    avatar

    27.09.2007. (09:35)    -   -   -   -  

  • Jen, dva, tri...

    Postoji još jedan način kako se i prirodni monopoli mogu privatizirati, ali ne-privatizirati: Koncesija. Država odredi pravila igre, koncesionari se jave i prihvate ta pravila. Ako ih se ne drže -- država uzima koncesiju.

    Vuk sit koza cijela.

    avatar

    27.10.2007. (13:31)    -   -   -   -  

  • Jen, dva, tri...

    Antiglobalist: "U tim uvjetima, zar stvarno misliš da ima mjesta privatnim špekulacijama u proizvodnji struje?" Tamo gdje nema mjesta (legalnim) privatnim špekulacijama nema niti motivacije da se stanje poboljša. As simple as this...

    avatar

    27.10.2007. (13:34)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Jen, dva, tri, ... evo konkretan primjer mobilne mreže: Zar su stvarno potrebna tri sustava repetitora?? a pri tome niti jedan ne pokriva cijelu državu u potpunosti. Ništa tu koncesije ne mogu popravit. Sustav mobilnih repetitora trebao bi biti jedan i u vlasništvu države.

    @Jen, dva, tri. Zar ti fali struje? preskupa ti je? nemoj biti smješan. A pazi, HEP je još uvijek u državnom vlasništvu, i koliko znam večina elektrana. Kad privatnici uđu u taj biznis, ukupna kvaliteta sustava sumnjam da će se poboljšati, eventualno može ići na gore.

    avatar

    27.10.2007. (14:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...