Komentari

ob.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • caricavrta

    dobre su ove zadnje slike: nešto kao slika u slici

    avatar

    18.09.2007. (21:05)    -   -   -   -  

  • feby

    objasnjenjenje koji ti preocujes baptizein:grc.- uroniti u vodu - bi trebalo predstavljati?sta uranjenje u vjeru? po tom predlosku bi krstenje bilo pokazivanje pripadnosti Kristu, to onda ne bi trebalo imati nkave veze s "krizem" ili je u ovom sakramentu meni nesto nejasno??

    avatar

    19.09.2007. (22:22)    -   -   -   -  

  • lolina

    za vrijeme obreda roditelji i svećenik djetetu rukom odnosno prstom naprave znak križa na čelu.mada je sam čin simbol pranja od istočnog grijeha
    na slikama vidim odrasle ljude ,ja sam sa svojom trećom bebom bila prije dva mjeseca.

    avatar

    19.09.2007. (23:54)    -   -   -   -  

  • baca iva

    Krsni obred, dragi bajo moj, prihvaća religiozni prasimbol kultno-svetog pranja (na primjer u Ivanovu krštenju, u židovskom prozelitskom krštenju, u gnostičkim misterijskim kultovima, u mandeizmu), a da se nebi moglo s tim prasimbolom povezati specifična ideja nadnaravnog preporođenja izvesti na temelju povijesti religije iz pretkršćankih obredam iako se unutar biblijskog područja kršćansko krštenje može shvatiti kao nadmašeno usavršavanje Ivanovog krštenja (svjedočenje vjere u Mesiju koji dolazi). Valjano kršćansko krštenje događa se polijevanjem, odnosno uranjanjem ili skropljenjem, naravno vodom uz istoimene riječi krsne radnje :"Ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" s intencijom učiniti isto što Crkva hoće činiti podjeljivanjem krštenja.
    Lipe su ti slike. Tko zna - zna. Neka ti je laka i mirna noć! Puno te i lipo pozdravljam!

    avatar

    20.09.2007. (00:25)    -   -   -   -  

  • Đus

    feby- simbolika "uronjenja" ili češće polijevanja svetom vodom je pranje od istočnog grijeha. a prvotni korijen riječi "krštenje" je u riječi Krist, a ne u riječi križ. još što nejasno?

    ne bih rekao da je ovaj post točan u cijelosti, ali tematika je dobra.

    avatar

    20.09.2007. (13:45)    -   -   -   -  

  • Rib@rnica

    Pozdrav i hvala na lijepim riječima...

    avatar

    20.09.2007. (15:01)    -   -   -   -  

  • feby

    @Đus,da jos ima nejasnoca: ako je to cin pranja od istocnog grijeha (a kojeg je preko Adama, naslijedio ljudski rod prema krscanskom tumacenju), zasto je bilo potrebno krstenje Yehoshue ben Yosef-a (Isusa), nije li on svojom spoznajom da je sin B-ji, bezgresan pa samim time i nije trebao biti "opran od istocnog grijeha"?

    avatar

    20.09.2007. (15:28)    -   -   -   -  

  • sitke

    Gosn. Đus hvala na komentaru i Vašem mišljenju. Slučajno sam diplomirani teolog i postdiplomac iste nauke , pa mislim da je to doista moje područje i da sam tu dosta 'točan'. U slijedećem postu ću nastaviti s tom tematikom koja je . eto , jako dobra. Hvala na strpljenju svima zainteresiranim, dok čekate slijedeći post !

    avatar

    20.09.2007. (15:36)    -   -   -   -  

  • Đus

    @feby- ja ću reći, a majstor sitke nek potvrdi ili nadopuni. ja sam ipak samo šegrt te struke koji još uvijek uči da bi dostigao njegov nivo.

    naime, teološki NIJE bilo potrebno Isusu da se krsti. On je došao na ovaj svijet u ljudskom tijelu, zato Ga ponekad i zovemo Bogo-Čovjekom. Njegovo krštenje je prvenstveno znak poniznosti, koju je kao čovjek i naučavao i vlastitim primjerom pokazivao (npr. kada obavlja stolarske radove za udovicu), jer On svoju ulogu ne doživljava autoritativnom, nego poučava kao prijatelj koji ljubi. taj čin je ujedno i dio Objave. tijekom krštenja Ga Ivan Krstitelj prepoznaje kao Mesiju, a Bog Otac Ga prikazuje kao svog ljubljenog Sina.

    kaj Vi kažete gsn. sitke? jesam dovoljno točan za studoša druge godine? :)

    prijašnji moj komentar je potaknut činjenicom da postoji još jedna engleska riječ za krštenje, osim "baptism". nisam točno siguran kako se piše, ali čita se "krisening". uz to, svoju tvrdnju temeljim na još 2 razloga pa mi slobodno pojasnite ako sam u krivu- 1. temelj kršćanske vjere je osoba Isusa Krista (Christ), a ne simbolike križa (cross); 2. krštenje kao pojava je poznato i prije Kristovog raspeća, pa mi ni s te strane nije jasno kad uzmemo sve u obzir, kako bi riječ "križ" imala prvenstvo pred "Krist". shvaćam donekle za naš naziv, za koji se tvrdi da je srbizam, ali mislim da se korijen riječi treba gledati kroz grčki, latinski pa i engleski, prije nego kroz naše jezike.

    avatar

    20.09.2007. (15:58)    -   -   -   -  

  • sitke

    Đus -Pa drago mi je kolega teologus ! Gdje studirate ? Na katoličkom teološkom u Đakovu ili gdje ? To pitam , jer ipak to nužnu utiče a naglaske koje ćemo izabrati , a i tako nas uče na fakultetima , da nam zapravo , sugeriraju ( a nekad i nameću ) službenu dokrinu pojedine carkve i denominacije. Mislim da je to opće poznat činjenica, ne samo na teološkim nego na svim fakultetima . Svaki faks i gotovo svaki prof ima neku svoju 'ideologiju ' -sustav ideja koja je njemu svojstvena . Moja akademska teološka naobrazba je protestantska , no potičem iz katoličke obitelji. Dodiplomski sam studirao u Osijeku i Novom Sadu , a na postdiplomskom sam ozbiljno ' zagrizao na www.tcmi.eu kod Beča . ( ili www.tcmi.org - link je na mom blogu !)To sve , ne da se hvalim , nego da razjasnim kontekst.

    avatar

    20.09.2007. (16:22)    -   -   -   -  

  • Đus

    a u tom grmu je zeko pio mlijeko... katehetski institut pri KBF-u u Zagrebu, da budem točan. istina, svaki profesor više "vuče" na stvari njemu bliske, ali eto, zanimljivo mi je vidjeti i pročitati mišljenja i stajališta kolege iz protestantske filijale. :)
    ja sam samo studentić, pa pozdravljam svako pojašnjavanje koje mogu dobiti. namjera mi ni nije bila nastupiti arogantno kao neki ekspert, nego eto, čisto iz svojih svojih saznanja i znatiželje.
    kaj vi velite na moje pitanje iz 2. komentara, o korijenu riječi "krštenje"?

    avatar

    20.09.2007. (16:51)    -   -   -   -  

  • K A L V I N I Z A M

    Koliko je meni poznato, krst je stara Hrvatska riječ za krštenje (ne po križu, odnosno srpskom krstu). Točno je da se ovako krstilo u prvim stoljećima kršćanstva, ali ne samo ovako. Teško je pretpostaviti da se 3000 ljudi na dan Duhova, makon Petrove propovijedi krstilo podronjenjem u mjestu koje nije obilovalo vodom. Što je s onim krštenjima koja su obavljana u domovima? Ovakvo je krštenje dojmljivo i lijepo, no problem crkve poput ove iz koje donosiš slike s krštenja, jest u tome što prekrštavaju već krštene ljude. JEDAN BOG, JEDNA VJERA, JEDNO KRŠTENJE... Načelo je Svetoga Pisma.

    avatar

    20.09.2007. (19:42)    -   -   -   -  

  • K A L V I N I Z A M

    Neka krštenja o kojima slušamo u Novom zavjetu bilo bi teško izvesti podranjanjem. Za početak, tri tisuće na dan Pentekosta. Gdje bi u Jeruzalemu, gradu koji je opće poznat po nedostatku vode, našli mjesto gdje bi to obavljali? Kako bi lako bilo podroniti Etiopljanina Eunuha usred pustinje gdje postoji samo jedan mali izvor vode na cijelom putu u Gazu? Kako je bilo lako tamničaru iz Filipa naći dovoljno duboku vodu u svojoj kući (osobito nakon potresa!) da bi bio podronjen? Nasuprot, nalazim jako dirljivu misao da je ovaj čovjek vjerojatno bio kršten u istoj vodi kojom je oprao rane prijašnjim zatvorenicima, Pavlu i Sili.
    Ideju da je podronjenje neophodno potrebno je odbaciti. To nije vidljivo iz Pisma ni iz crkvene povijesti koja je nekada lijevala vodu na kandidate, a nekada ih podranjala u nju. Ne čini osobu kršćaninom količina vode!
    Simbolizam smrti i uskrsnuća u Novom zavjetu nije bitniji nego ponovno rođenje ili inkorporacija ili ''oblačenje Krista'' ili čak pranje. Iako bi bilo bitnije još uvijek bi se način krštenja ostavio otvorenim pitanjem. Kršćanima mora biti jasno da se biblijski simbolizam ne treba identificirati s dramatičnim nastupom premda mogu postojati podudaranja između simbola onoga što ovaj simbolizira. Tako Gospodnja večera ne može sadržavati dramatizaciju s Kalvarije. Simbolizam dolazi od Isusovog pridavanja značenja posebnim elementima i činima, a ne iz bilo koje naše sposobnosti obavljanja tih djela na način da sugeriramo vjerojatnost. Tako je i s krštenjem. Podranjanje može biti prikladno i snažno, ali ne može biti nužnost.
    Iz knjige Michaela Greena, Krštenje.

    avatar

    20.09.2007. (19:55)    -   -   -   -  

  • sitke

    Po pitanju riječi 'krst' je negdje i moje stajalište kao i 'kalvinizma '; neke riječi su prije , u prijašnjim stoljećima bile više - manje zajedničke srpskom i hrvatskom jeziku . U devetnaestom , a posebno dvadesetom stoljeću ( od Domovinskog rata ) naglašava s odvojenost i različitost ta dva srodna jezika . Jasno nam je da su u tome i politički razlozi , a ne toliko jezikoslovni i znanstveni. Baš zbog cijele te atmosfere teško nam je prihvatiti neki srbizam u našem jeziku. No povjesna je i jezikoslovna čijenica da su mnoge tuđice ( ne samo srbizmi ) našle svoje mjesto u hrvatskom jeziku i istisnule neke izvorne riječi . Sve je to , mo meni , periferna i jezikoslovna , a ne prioritetno teološka tematika .

    avatar

    20.09.2007. (20:15)    -   -   -   -  

  • K A L V I N I Z A M

    Hrvatski jezik poznaje i krst i križ, jedno je naziv za sakrament drugo je naziv za predmet na kojem je Isus razapet. Krst dakle nije srbizam već stara hravtska riječ za krštenje koja se i danas koristi u liturgijskom jeziku katoličke crkve.

    avatar

    20.09.2007. (20:32)    -   -   -   -  

  • sitke

    Zahvaljujem doktoru teologije , Dr. Jasminu Miliću (' kalvinizam' ) koji se uključio u diskusiju !

    avatar

    20.09.2007. (20:42)    -   -   -   -  

  • sitke

    A još na kraju , kolega teologus Đus ( vidi rimuje se ! ) nismo mi ničija filijala ! : )

    avatar

    20.09.2007. (20:47)    -   -   -   -  

  • Đus

    a malo dobronamjernog cimanja, ništa zlokobno. :)
    drago mi je da sam naišao na vaše blogove gospodo, može se zanimljivih stvari pročitati iako smo s različitih grana istoga stabla.

    avatar

    20.09.2007. (22:21)    -   -   -   -  

  • PAPA

    dobra tema

    avatar

    21.09.2007. (15:04)    -   -   -   -  

  • stereokemija

    nisam nikada raymi[ljala o porijeklu riječi "krštenje", ali evo meni objašnjenja!

    avatar

    21.09.2007. (15:53)    -   -   -   -  

  • sitke

    stereo...-je ! i to objašnjenja u množini ...pa biraj !

    avatar

    21.09.2007. (17:25)    -   -   -   -  

  • odmak

    Ostavljam sama sebi trag da se mogu vratiti i čitati

    avatar

    23.09.2007. (17:57)    -   -   -   -  

  • odmak

    Krštenje, zapravo uranjanje i izranjanje u i iz vode je inicijacija- prelaz iz jednog stanja (grijeha, smrti, nemogućnosti spasa) u drugo stanje- život, mogućnost spasa.
    Poznat je kod najranijih kultura,
    Kršćanstvo je dodalo i drugu simboliku: polaganje ruku, davanje soli mudrosti, znakovi križa , odricanje od đavla, mazanje uljem, upaljene svijeće. To je sve puno raznih simbola.

    avatar

    24.09.2007. (19:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...