Komentari

berix.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • K@te

    Evo primjera drugačijeg razmišljanja:
    Otvorio sam knjigu nasumce i naišao na priču o Aleksandru Makedonskom. Car je, priča se tu, dobio na poklon divne posude od stakla. Poklon mu se veoma svidio, a ipak je sve polupao.
    - Zašto? Zar nije lijepo? - pitali su ga.
    - Baš zato - odgovorio je on. - Toliko su lijepe, da bi mi bilo teško da ih izgubim. A vremenom bi se jedna po jedna razbijala, i ja bih žalio više nego sad.
    Priča je bila naivna, a opet me zaprepastila. Smisao je gorak: čovjek treba da se odreče svega što bi mogao da zavoli, jer su gubitak i razočarenje neizbježni. Moramo se odreći ljubavi, da je ne izgubimo. Moramo uništiti svoju ljubav, da je ne unište drugi. Moramo se odreći svakog vezivanja, zbog mogućeg žaljenja.
    Misao je surovo beznadna. Ne možemo uništiti sve što volimo; uvijek će ostati mogućnost da nam to unište drugi.
    Zašto se smatra da su knjige pametne ako su gorke?

    (Pretipkano iz bilježnice za lektiru - znam da me mrziš zbog toga :)))

    avatar

    10.07.2007. (10:44)    -   -   -   -  

  • neazess

    Uh, oh, nadam se da ovo nije neki simboličan post direktno vezan za tvoju trenutnu fazu na novom radnom mjestu, "daleko" od doma, obitelji (Kate) i sl. ;-)). No, ako i je dobro si napisao - to je samo faza. I ja već neko vrijeme gledam tako na život - otprilike - kad znaš da su faze prolazna stvar lakše je odraditi one neugodne (osobito ako pritom još i koristiš potencijal o kojemu pričaš), a za one dobre - pa, uvijek možeš razmišljati da nakon dobre slijedi još bolja, i tako svaki strah od gubitka lako nestaje. A stabilnost i sigurnost kojoj, vjerujem, većina nas teži (zanemarimo adrenalinske ovisnike ;))) se ionako može postići samo u kontaktu sa svojim unutarnjim bićem, jer ona zapravo nije karakteristika svijeta u kojem živimo već nas samih.
    No, vidim Kate ima tvoju bilježnicu iz lektire ;-)). To je dobro, razmišljanja se mijenjaju s godinama, a moram priznati da mi je ovo iz današnjeg posta bliže (ne znam kako je bilo prije desetak godina...). Na kraju, razbili i uništili sve odmah ili se razbijalo postupno - više to nemamo. Ako se razbija postupno barem smo neko vrijeme uživali u tome, a ako pitate Miška - podjela na sadašnjost, prošlost i budućnost je samo iluzija, pa što ćemo onda izabrati? ;-)))))

    avatar

    10.07.2007. (14:35)    -   -   -   -  

  • K@te

    No, vidim Kate ima tvoju bilježnicu iz lektire ;-)). To je dobro, razmišljanja se mijenjaju s godinama
    1. Bilježnica je, naravno, moja. Berix ne samo da nema bilježnicu iz lektire, odnosno ako je i ima, ne zna gdje mu je, nego nema ni putovnicu, odnosno ako je i ima, ne zna gdje mu je (barem otkad sam ga ja upoznala prije skoro 6 godina). Ja ga svejedno volim :)))
    2. Citirani text nije Berixov, nego je u moju bilježnicu dospio prepisivanjem iz knjige. Nagradno pitanje: koja je to knjiga? Nagrada: nage fotografije vašeg najdražeg blogera :)))

    avatar

    10.07.2007. (14:43)    -   -   -   -  

  • borivoj

    uskoro odlazim u gozd martuljek, slovenija, na kamp
    "drustva ljubitelja prirode i drevnih mudrosti", cujemo
    se tek sredinom uagusta. lijepo mi ostaj i neka ti je
    ugodno i dugo toplo ljeto, lijepo ga provedi... boro

    avatar

    10.07.2007. (15:00)    -   -   -   -  

  • neazess

    @Kate: aahahahahaha. Ja sam većinu lektira prepisala iz Vodiča kroz lektiru za srednje škole - uvijek sam mrzila ideju da moram čitati nešto što mi je netko drugi zadao. Imala sam svoj (uvijek pomalo čudan :))) izbor literature ili ako sam čitala - čitala sam u krivo vrijeme. Kako bilo, ne znam odgovor na tvoje nagradno pitanje :)))).
    A pazi sad: ja, ako i imam negdje svoju bilježnicu iz lektire, nemam pojma gdje bi mogla biti, a slično je i sa putovnicom koja nije produžena dugi niz godina, a u međuvremenu se zacijelo negdje zagubila... Znači li to da bih ti i ja bila draga? ;-))))))). Zaključila sam da ako ikad dođemo u Rijeku (moja polovica i ja) svakako ćemo vas pozvati na kavicu...;-)

    avatar

    10.07.2007. (16:54)    -   -   -   -  

  • K@te

    uvijek sam mrzila ideju da moram čitati nešto što mi je netko drugi zadao.
    Moja mama je profesorica hrvatskog i preko ljeta me uvijek ganjala nek čitam lektiru za sljedeći razred. Meni je to bilo naporno, no ipak mi je bio drago da ne predaje tjelesni jer bi me jamačno tjerala da radim sklekove, trčim i sl.
    Kako bilo, ne znam odgovor na tvoje nagradno pitanje :)))).
    Možda netko drugi osvoji prestižnu nagradu ;)
    A pazi sad: ja, ako i imam negdje svoju bilježnicu iz lektire, nemam pojma gdje bi mogla biti, a slično je i sa putovnicom koja nije produžena dugi niz godina, a u međuvremenu se zacijelo negdje zagubila... Znači li to da bih ti i ja bila draga? ;-))))))).
    Ma ti si meni draga takva kakva jesi, neovisno o papirima. Moja putovnica (za koju uvijek znam gdje je) je dosta dugo bila neproduljena, a onda sam je produljila zbog putovanja koje se izjalovilo 2 mjeseca prije promjene prezimena, tako da sada opet nemam važeću putovnicu. Samo što ja ne radim u inozemstvu...
    Zaključila sam da ako ikad dođemo u Rijeku (moja polovica i ja) svakako ćemo vas pozvati na kavicu...;-)
    Kako sad stvari stoje, teško da ćete nas uhvatiti u paru. A ako odete u Trst, popijte kavicu s Berixom jer on za razliku od mene pije kavu, a i talijanska kava je navodno fina.

    avatar

    10.07.2007. (17:12)    -   -   -   -  

  • neazess

    @Kate: He, he - da, imaš pravo, dobro da mama nije iz bila iz tjelesnog ;)). Po ovome zaključujem da se u Italiju može sa osobnom (nisam najbolje upućena, davno sam bila zadnji put...) ili ti se suprug snašao na neki od drugih načina...
    Što se kave tiće - ne pijem ju ni ja, to samo tako zovem, a kad mi navratimo...jednog dana... već se Berix stigne pet puta vratiti i otići nazad... ;-)

    avatar

    10.07.2007. (21:16)    -   -   -   -  

  • K@te

    U Italiju se već godinama može s osobnom, zato ni nemamo važeće putovnice jer drugamo ni ne idemo. Potencijalni problem predstavljaju najave da će Slovenci ukinuti mogućnost da Hrvati ulaze u Deželu samo s osobnim iskaznicama.
    Iskreno se nadam da će Berix nakon 5 tjedana u Trstu moći na godišnji jer u tom tjednu obično imaju kolektivni, tako da bismo trebali biti daleko od Rijeke, no blizu Zadru, ako ti to što znači.

    avatar

    10.07.2007. (23:16)    -   -   -   -  

  • blog Sadašnjeg trenutka

    napišem kratki post i odmah se razvije druženje :-D Što bi tek bilo da sam napisao dugi post??!?

    A stabilnost i sigurnost kojoj, vjerujem, većina nas teži (zanemarimo adrenalinske ovisnike ;))) se ionako može postići samo u kontaktu sa svojim unutarnjim bićem, jer ona zapravo nije karakteristika svijeta u kojem živimo već nas samih.
    To bi bio sažetak ovog kratkog posta. :-D

    Pozdrav svima!

    avatar

    11.07.2007. (09:07)    -   -   -   -  

  • neazess

    @Kate: nismo baš ni blizu Zadra, ali nema veze bit će još puno prilika...

    @Berix: da, da čim ti odeš u Trst ja ti prijateljujem sa ženom :-)). A što se sažetka posta tiče, pa...imala sam neki predosjećaj da bismo se mogli složiti u vezi toga ;))))

    avatar

    11.07.2007. (17:03)    -   -   -   -  

  • K@te

    Cure drage, nemojte se više truditi oko nagrade jer je ona upravo uručena (tj. mailana) osobi koja je onog dana kad sam postavila pitanje imala tehničkih problema s komentiranjem na blogu:
    dakle, ja sam pokusao ostaviti komentar oko cca 15:00 sa odgovorom da je
    knjiga u pitanju dervis i smrt od selimovica ali kaze da komentar nije
    valjan...

    avatar

    15.07.2007. (19:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...