Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • prljava igra (!)

    otpor je danashnji pichkin dim u odnosu na kapilarno rasporedjenu moc, koje je posvuda i nigde, kao jedina spona izmedju prekarijata (principa pasivnosti), srednjeg staleza (sa varljivim prividom aktivnog principa) i izravnog mesta zakona (kao privid moci).
    u onim iskorenjenim, i nikada ponovno ukorenjenim "nomadima", lezi najveci potencijal chistog otpora- u svakom sluchaju, vishe nego u unutrashnjim emigrantima, kao olichenju aktivne pasivnosti. "izadji i bori se", marshiraj bojnim korakom u bleh-stroju koji svira posmrtni marsh Zlatnoj Svinji. ako ne umesh da marshirash, a ni da svirash, sakrij se u Trojanskog Konja shto prati bleh-kapelu shto se nevidljivo puni po ulicama grada.
    umetnosti danas nedostaje na opresivnom karakteru razbudjivanja: odvec je pomirena sa sudbinom i diktatom fantomskog i demokratskog trzishta. prava umetnost ne sme imati dodirnih tachaka sa trzishtem, do u okrshaju protiv njega. zadatak umetnosti je, ovih dana vishe nego ikad, da svojom moci opominjanja ponajvishe osuncha, obasja i ogreje razboritost (pro- i s-mishljenost, pribranost, obazrivost i uzdrzljivost) svojih potencijalnih konzumenata.
    wake up - umetnost!

    avatar

    20.06.2007. (05:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Reci ti meni pošteno kakve su tvoje impresije s onog nedavnog happeninga tijekom kojega su vas protjerivali šmrkovima s morskom vodom? Daj ti nama, kao protagonist, ispričaj što ti misliš koliko je to smisleno, koji je uopće značaj tih protesta etc.

    avatar

    20.06.2007. (12:33)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    ja smatram da je protestvovanje protiv zasedanja i odluka drzava-chlanica G8, dakako, uzaludno, kao shto bi to bilo protestvovanje,npr., protiv losheg vremena; a sam pokret kao shto je , recimo, Attack po sebi vrlo anahronistichki:svet se i dalje okrece, hteli to ili ne stari '68-ashi koji su u Attacu pronashli novi forum. osim toga, Atack regrutira svoje demonstrante uglavnom u uzrastu od 15-21, dakle lakim za manipulisanje- ovo postaje ochigledno kada neko od protestanata biva interviewisan i pitan iz kojih razloga demonstrira: 90% nema pojma, niti moze da formulishe jednu smilsenu rechenicu osim :"protiv siromashtva".
    ipak,ovi, koji predstavljaju tek 13% kompletnog stanovnishtva planete Zemlje, a koji prisvajaju za sebe pravo da na "visokom" nivou odluchuju o sudbini zaista opasno ugrozenog sveta- uradice i uciniti upravo ono shto kratkorochno odgovara njihovom unutrashnjepolitichkom profilu, pa i da se 100 vandala iz crnog bloga kolektivno spali na domak hotela u kojem su odseli, tako da im miris spaljenog mesa zabije u nozdrve. drugim rechima, samiti nalik G8 sluze uglavnom inscenaciji uchesnika kao vrlo bitnih i razumnih ljudi, bez kojih bi ovaj svet jednostavno propao: farsa i labirint u kojima bi mi trebali da se izgubimo. svaki pokret shefova drzava i vlada bila je medijski propracen i analiziran. na foru: "Angela mertkel upravo se primila sholjice za kafu- shta l li to znachi za klimu u svetu?" ili:"nekoliko protivnika globalizacije odlazi na brzinu u WC jer poslednja protestna shetnja samo shto nije pochela" ovaj samit-hype ukazuje na to da je svet stao, iran je prestao sa proizvodnjom urana, rusija postala uzorno demokratska drzava.... i svi svi svi samo ochekuju harmonichno spasenje sveta od strane velike osmorke naravno da nije tako. ujedno njihove sherpe (timovi koji zapravo obavljaju glvani deo pregovora) bistre na samitu razne tendencije i vrshe raspodele tanjira medju koncernima, chiji su "najmocniji" zapravo marionete- voljne ili nuzne, svejedno. pitanje je da li ce ovaj hype barem delimichno uroditi plodom, tj. da li ce se sa rechi preci na dela. ili ce tu, kao i obichno, biti kraj. pa globalizacija je pochela josh u doba prvih trgovina tamjanom, pre dve i po hiljade godina.

    ipak, smatram da je protest nasilnika, iako po sebi odvratan, daleko delotvorniji od mirnih protesta penzionera i bivshih #'68-sha u inertnoj potrazi za novom metom svojeg nezadovoljstva.

    osim toga, nemachka drzava, recimo, vandalizam "crnog bloka" koristi sada kao "pouku" i opravdanje za sve drastichnije rezanje i ponovno promishljanje zakona, kojima ce omoguciti mnogo lakshe funkcionisanje jedne ,ne vishe pravne, vec preventivne drzave- kakva je Engleska desetak godina vec. dakle, drzave u kojima ce zakonom biti dozvoljeno doslovno zavirivanje u tudji, osumnjicehni, mozak. chim nauka bude osvojila jednu takvu mogucnost.

    sve u svemu, smatram da bi bilo bolje da demonstranti malo bolje razmisle o ozbiljnim, praktichnim i ostavrljivim predlozima i oderdnicama jednog makar grubog plana za nacrt pravednog multilateralnog zakona o trzishnoj konkurenciji, koji u sebi sadrzi reshenja kojim bi firme koje globalno operishu bile sprechene da tek tako exploatishu stanovniostvo siromashnih zemalja, ugrozavajuci ujedno radna mesta u matichnoj drzavi. to bi recimo bio jedan konzistentan korak ka pravdenijem svetskom poretku. od ovakvih inicijativa bi zemlje u razvoju, kao i one siromashne, mnogo vishe profitirale nego od (humanitarnih) pomoci po principu sita, koje uglavnom pre pomazu nacionalnim potentatima, nego stanovnishtvu.

    toliko za sada. trazio si - chitaj!

    avatar

    20.06.2007. (13:50)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dapače! Izvrsno. Danke Deutchland. Javi mi na mail novu skype adresu.

    avatar

    20.06.2007. (19:26)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...