Komentari

zivotarenje.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Milat Hadžibegović leteći bager

    Iako ne znam koji ti je bio cilj pisanja ovoga, moram reagirati. Kad bih ja, kao osrednji laik i prilično neupućen u Bibliju, imao vremene i prostora, napisao bih isto ovako maratonski post u kojemu bi pobio sve što pišeš. A, da ne kažem što bi bilo kad bi ovo pobijo netko tko se u Bibliju razumije. Ali, na nešto ću se osvrnuti: Kao prvo, treba u obzir uzeti tko je i kada što pisao. Sa ovim aludiram na dio okrenut ka Starom Zavjetu. Iako na jednom mjestu piše "Ja sam Bog ljubomoran i brz na osveti, ali pravedan", zar ti stvarno misliš da je moguće ubiti toliko ljudi? Da se tu možda malo ne preuveličava ili slikovito govori? No, dobro. Valjda ovaj englez zna. Potom, Isus je bio Izraelac (svojima dođe i ne primište ga). On, je nakon uskrsnuća apostolima dao dar da kad govore da ih svi narodi razumiju. A, apostoli su govorli na hebrejskom. Prema tome, mislim da se Isus nije imao namjeru vraćati samo izraelcima, već svom narodu. A, njegov narod nije određen pasošem, tenom, dužinom kose ili time jeli obrezan ili ne. Već time vjeruje li ili ne.
    Da ne duljim, jer će bit svega, ođe završavam. Samo dva pitanja. Prvo, zašto danas kvazi-intelektualci imaju toliku potrenu napadati Bibliju i samog Isusa-Boga? Zašto se bjesomučno posvećuju tome da traže nelogičnosti u Bibliji? Normalno da ima nelogičnosti. Jer je to vijera. A ne znanost.
    I drugo pitanje, tko si ti da određuješ čija su razmišljanja/vjerovanja zatucana? Znači li činjenica da, ako si ti pismeno katolik a u crkvu navratiš svakog vjenčanja užeg člana obitelji, prosvijetljeni i nesputani čovjek na kojeg ne djeluju nikakve "lažne" zablude? Ili to znači da sam sebi tražiš razloge i alibije za katoličko zastarijevanje? Ne, znam. Ja nisam tu da ti govorim. Niti da ti išta dokazujem.Ta, sam je Isus rekao "Blaženi koji ne vide a povjerovaše".

    avatar

    28.03.2007. (23:53)    -   -   -   -  

  • Wherter neOriginal

    Drago mi nje kolega da ste reagirali i rado ću vam odgovoriti na vaša pitanja i neke postavljene teze.
    Kao prvo, što se tiće slikovitosti: autor ovih komentara želi pobiti činjenicu da je Biblija POVIJESNA knjiga (iako je većini jasno da to nije) i drugo- da su Bibliju napisali ljudi. Ljudska mašta, a ne nekakvo "božje nadahnuće". To je autorov stav. JA nisam tako radikalan. Mislim da su stvarno pisci mislili da su pod božijim nadahnućem, isto kao što su grčki i rimski pisci mislili da su ih muze nadahnule.
    Drugo- kao što si sam napisao (iako nisi vjerovatno mislio u tom kontekstu) "treba u obzir uzeti tko je i kada što pisao"- pisac upravo hoće (bar sam ja tako doživio) da shvatimo Bibliju ne kao svetu knjigu, nego kao knjigu propagande jedne ideje. Ideje o Isusu Kristu i svemu što on predstavlja. Dio koji spominješ o apostolima autor navodi (kao i cijeli dio o Isusovu uskrsnuću) kao naknadno napisano poglavlje Isusova života. Iako duže vrijeme ne idem u crkvu, pa se ne više i ne osjećam kao "pravi kršćanin", ideja da je 2000 godina kulture jedne cijele civilizacije temeljeno na laži- krajnje je šokantna.
    I da odgovorim na tvoja zadnja dva pitanja
    Ne znam. Zato što su im tajne svemira predaleke? Stvarno nemam pojma.
    Što se tiće zatucanosti/nezatucanosti- možda sam upotrijebio malo preoštru riječ. Kad sam rekao da ne volim zatucana razmišljanja mislio sam na to da mrzim kada osobe ne žele poslušati argumente druge strane, nego ih odmah u startu odbacuju kao nevaljale. Netko tko može barem malo se odmaknuti od svojih vjerovanja, uvjerenja i stavova da vidi što to druga strana ima za reći, onda je to osoba koja nije zatucana.
    Da sam ja "prosvijetljeni i nesputani čovjek" - daleko od toga. Ali sam barem open- minded.

    avatar

    29.03.2007. (00:54)    -   -   -   -  

  • Obdukcija uma

    Između ostalog mogao si nadopuniti da Bogu nije smetao incest.
    Lotove kćeri (Post 19:30-38)
    30 Lot se bojao boraviti u Soaru, pa sa svoje dvije kćeri ode gore iz Soara i nastani se u brdu. On i njegove dvije kćeri živjeli su u pećini. 31 Starija reče mlađoj: "Otac nam ostarje, a muža na zemlji nema da bude s nama, kako je običaj po svem svijetu. 32 Hajdemo oca opiti vinom, pa s njime leći: tako ćemo s ocem sačuvati potomstvo." 33 One noći opiju oca vinom, i starija ode te legne sa svojim ocem, a on nije znao kad je legla ni kad je ustala. 34 Sutradan starija reče mlađoj: "Sinoć sam, eto, ležala ja s našim ocem; napojimo ga vinom i noćas, pa idi ti i s njim lezi: tako ćemo ocu sačuvati potomstvo." 35 Opiju oca vinom i one noći te mlađa ode i s njim legne, a on nije znao kad je legla ni kad je ustala. 36 Tako obje Lotove kćeri zanesu s ocem. 37 Starija rodi sina i nadjenu mu ime Moab. On je praotac današnjih Moabaca. 38lađa rodi sina i nadjene mu ime Ben-Ami. On je praotac današnjih Amonaca.

    Tu sam ja prestao čitati stari zavijet. Dalje jednostavno nisam mogao...

    avatar

    31.03.2007. (18:52)    -   -   -   -  

  • Wherter neOriginal

    Ajme taj dio uopće nisam vidio... možda bolje i da nisam... već vidim gdje bi post završio...

    avatar

    31.03.2007. (21:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...