Komentari

domeslatkidome.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • mama i tata

    KAKO SLIJEDECI TJEDAN TEMELJNA PLOCA NA NE NABIJENU ZEMLJU?

    avatar

    04.03.2007. (09:38)    -   -   -   -  

  • Petar

    Što nitko ništa ne pita & komentira?!? Ok, ajde ću ja! ;-) Kolka je dubina od iskopa do 0??? Zašto 5 redova kvadara? Zašto nije betonirano, zašto se ziđe? Kakvu vrstu izalacije koristite. traku ili smolu! Ako da ili jedno ili drugo - opet zašto? Koliko željeza kanite staviti u ploču? Da li ćete postaviti dodatna ojačanja? Gdje? Koji će biti profil željeza?... nemogu se više pitanja sjetiti, pa vas molim da mi odgovorite u najkraćem mogućem roku!

    avatar

    05.03.2007. (13:57)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    I mene zanima zašto niste napravili zidove od betona u oplati?
    Inače,betonski blokovi su najnekvalitetniji materijal za gradnju,nakon 20-tak godina se rado raspadaju i mrve, a nisu baš ni čvrsti.

    avatar

    05.03.2007. (15:28)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Sa fotki se vidi da su šipke prekratke, kada se betonira ploča stršat će max. 20 cm,a to je premalo za preklop armature u serklažu (treba biti 50cm).

    avatar

    05.03.2007. (15:39)    -   -   -   -  

  • NY

    Vidim ima dosta pitanja pa idemo redom. Naravno, prvo ce nabiti zemlju pa ce onda raditi temeljnu plocu. Dubina iskopa: Prvo ide 60 cm cementa, nakon toga ide 5 redova kvadara koji kada se zatrpaju će zajedno sa temeljnom pločom biti oko 30 cm iznad kote uređenog terena. Zasto se ne betonira? Kvadri su isplativiji od betona. Za vrstu izolacije još ne znamo, to se još moramo dogovoriti sa izvođačem. Donja mrežasta armatura koja ide u temeljnu ploču (podna A.B. ploča) je Q-221, dok je gornja mrežasta armatura Q-131. Debljina temeljne ploče je min. 10 cm. Oznaka armature je MA 500/560, a betona MB-20. Točnu količinu nismo mjerili, to ćemo kasnije vidjeti po situaciji. Petar, na koja si dodatna ojačanja konkretno mislio ? Graditelj-zg, ako su betonski blokovi najnekvalitetniji materijal zasto se onda vecina podruma radi od njih ? Zar su i svi ostali pogriješili koji su stavili betonske blokove ??? Za dužinu šipki odgovorim malo kasnije, dok provjerim sa izvođačem kako je to zamislio.

    avatar

    05.03.2007. (23:02)    -   -   -   -  

  • codegun

    E sad vidiš kak je bilo meni, doći će ti 100 pitanja zašto ovako ili onako, najlakše je biti pametan dok sjediš pred PC-om i nabacuješ savjete.
    Svakako provjeri da ti dobro nabiju zemlju (bilo bi dobro da je netko tamo dok to rade) jer ova ploča s armaturom koju spominješ i vrstom betona nema baš neku osobitu nosivost i zato treba sjesti na zemlju. Koliko ja znam zemlja se nabija u slojevima po 30cm. Pretpostavljam da će na vrh doći batuda?

    avatar

    06.03.2007. (09:24)    -   -   -   -  

  • malicovjek

    Obrati pažnju na hidroizolaciju!
    Na jednoj novoizgrađenoj kući, pored koje svakodnevno idem na posao, su naknadno kopali oko kuće te stavljali hidroizolaciju i batudu. Isti slučaj je imala i jedna kolegica na poslu.

    avatar

    06.03.2007. (11:44)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Slažem se da su betonski blokovi jeftiniji od betona,ali to je na tvojoj kući mizerna cifra u odnosu na cijelu kuću.
    A razlika je između podruma od blokova i nadtemeljnih zidova u tome što je podrum izvana izoliran od vlage i blokovi su u suhom,a kod tvojih zidova će sa unutarnje strane biti nasuta zemlja,a sa vanjske će biti do pola u zemlji koja je prirodno vlažna i dolazi do raspadanja i mrvljenja blokova.Naravno,neće se raspasti odmah,nego za 20-tak god.
    Blokovi se raspadaju zbog toga što su napravljeni od JEDNOZRNATOG betona koji je porozan i rado upija vlagu,a tu je još i humusna kiselina iz tla koja pogoduje razaranju betona.

    avatar

    06.03.2007. (12:55)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Stvar možeš spasiti tako da te zidove ožbukaš sa cementnom žbukom da smanjiš vlaženje blokova. sa unutarnje strane možeš premazati bitumenom ili dodati neko sredstvo u žbuku da dobiješ vodonepropusnu žbuku.

    Što se tiče ploče,bolje je stavit beton Mb30.
    ako ćeš hidroizolaciju stavljati na tu Ab ploču,onda je dobro na nasip šljunka stavit foliju ispod Ab ploče,inače če armatura sigurno korodirati sa donje strane prema tlu zbog vlage.

    avatar

    06.03.2007. (12:59)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Malo o cijeni-ako imaš podrum 10x10m i sve zidove napraviš od blokova a ne od betona,sigurno ćeš dosta uštedit. ali u tvom slučaju gdje nema toliko puno zidova od blokova ušteda nije velika.

    avatar

    06.03.2007. (13:00)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    I još jedno pitanje- imaš sendvič zid-dali će ti nosivi zid prizemlja biti točno iznad ovog zida od blokova,pa će vanjski zid (debljine 12cm) stršati 20 cm izvan temelja,ili ćeš uvući nosivi zid da vanjski bude u istoj ravnini sa temeljima? kako je to riješeno?

    avatar

    06.03.2007. (13:09)    -   -   -   -  

  • codegun

    ovo što ti je Graditelj-zg napisao za izolaciju bi stvarno bilo dobro da uzmeš u obzir. Razmisli samo što se dešava kad se vlaga uvuće u strukturu tog bloka pa se zaledi.

    avatar

    06.03.2007. (14:40)    -   -   -   -  

  • Petar

    NY - Mislio sam na ojačanja ploče (tj. mrežaste armature), ali to si odgovorio. Graditelj-zg, ne slažem se s tobom oko konstatacije da će kvadri istrunuti za 20-ak god. To je točno ukoliko nema ama baš nikakve hidroizolacije, ali koliko je meni poznato na njih se nanosi žbuka pretpostavljam dvih 5 redova, te na njih ide svojevrsna izolacija. Moji roditelji već 20 godina žive u kući gdje je podrum sazidan od kvadara, i apsolutno nikakvih problema sa hidroizolacijom, a kamoli propadanjem ili mrvljenjem. Jednom kada se to kvalitetno zaštiti, funkcionira jednako kao beton. Sa napisom da je to mali udio u cijeni - tu se slažem kompletno, i vjerojatno bi MB-30, kao i ploča od navedenog betona imalo bolji efekat. Naravno, ako su proračuni korektno izvedeni, proračunate su sile, pa je izvođač/arhitekt procijenio da je MB-20 sasvim dovoljan. Osim toga potpuno se jednako ponaša i beton/sunce. Dolazi do propadanja površinskog sloja, mrvljenja, naravno duljina cijele priče traje višestruko dulje.

    avatar

    07.03.2007. (00:19)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Petre-već sam napisao da je podrum uvjek izvana izoliran od vlage,ali nadtemeljni zid se nalazi u zemlji i nije izoliran,nego je u vlažnom okolišu. K tome su blokovi jako porozni.

    Raspadanje blokova naravno ovisi i o kvaliteti istih. Nedavo sam rušio garažu staru 20-tak god i blokovi u jednom zidu su se mrvili kao stiropor a u drugom ( od drugog proizvođača) su bili kao novi.
    Naravno kada ih kupiš nemaš pojma kakvi će biti za 20-30 god.

    šta se tiče betoma,nema baš smisla stavljati armaturu u beton slabiji od MB-30,pogotovo zato što naručiš MB-20 a vozač miksera još na gradilištu doda vode u njega da se lakše ugrađuje pa na kraju dobiješ MB-15.

    avatar

    07.03.2007. (09:57)    -   -   -   -  

  • NY

    Mislim da su kvadri rađeni danas puno kvalitetniji od onih rađenih prije 20 godina, a kao sto je Petar rekao, ako se nisu mrvili ni oni prije 20 godina ne bi trebali ni ovi. Na kvadre se stavlja fina cementna zbuka i XPS 3 cm (a mozda i deblje). To koliko cu ustedjeti cemo vidjeti kasnije kada se sve izracuna. Trenutno na gradilistu nabijaju zemlju i stavljaju batudu pa onda poslije ide temeljna ploca prizemlja. Hvala na savjetima paziti cu na hidroizolaciju. Vanjski zid ce strsati 8 cm izvan temeljna i na tim dijelovima ce biti postavljena pojacana armatura. MB-20 je proracunat od strane projektanata pa cemo zato s njim raditi. Šipke koje su ostavljene iz temelja su duge 2m. Duže ih se ne može postaviti, tako da one završavaju u donjoj ploči, a iz ploče se onda vuku ankeri za vertikalne serklaže. Ako nisam na nesta odgovorio pa javite.

    avatar

    08.03.2007. (11:45)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Stavljaš XPS okomito uz zid prema nasipu, ili prema vani?

    ako sam dobro skužio,vanjski zid debljine 12cm stršit će 8cm izvan temelja. temejni zid je d=25cm ak dobro vidim. to znači da će nosivi zid d=20cm stjati 12 cm na temeljnom zidu a 8cm stajati samo na ploči a ispod njega će biti nasip a ne temeljni zid što svakako nije dobro rješenje,jer je onda ploča opterećena na posmik. ako je temeljni zid d=30,onda je Ok!
    bilo bi dobo da u razini ploče napraviš serklaž,širine 40,visine 20cm koji bi teret zidova prenosio na temeljni zid.

    avatar

    08.03.2007. (15:14)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Kakva će biti ploča iznad prizemlja,puna ili FERT? pitam zato što imaš dosta velik i nezgodan raspon u blagavaoni i dnevnom boravku.

    na čemu stoji serklaž (stup) između vrata spavaće i dječje sobe na katu? ispod njega nema ni stupa ni zida koji bi nosio njegovu težinu.

    Kakva je krovna konstrukcija? drvena,bjeli stop ili fert?

    avatar

    08.03.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • Petar

    Graditelj.. ajde nije još došlo vrijeme s tim pitanjima (krov i sl.), polako...! :-) Ionako ga zatrpavamo pitanjima preko glave. Evo pa ću ja pomoći, jer sam vidio nacrt krova. Konstrukcija je drvena! Što se ploče tiče, vjerujem da će mu raditi punu, jer FERT ipak treba potporne stupove radi dobre stabilizacije / nosivosti. Ukoliko ima stup, sasvim sigurno je ucrtan na projektu, pa prema tome zaključujem (nema ga). Možda nebi bilo loše da NY stavi na blog slike interijera projekta koji su on i njegova supruga napravili u jednom od Architect alata.

    Gornje pitanje, d=30. Meni se čini da je to najlogičnije, jer tada sile opterećenja i temelj nemaju smisla, što dovodi u pitanje kompletnu statiku. Vjerujem da d=30. Ajde NY pomogao sam ti kolko sam mogao! Dalje neznam.

    avatar

    08.03.2007. (16:03)    -   -   -   -  

  • NY

    Da, temeljni zid je d=30 kao što si ste oba dvojica rekli. Isto tako ce se napraviti i ovaj serklaz u razini ploce (tocne dimenzije ne znam, pitati cu, ali vjerujem da tu negdje kako si ti rekao). XPS ne znam kako se stavlja to cete vidjeti kasnije kad budem stavljao (ipak sam informaticar ;) ), sta ti graditelj-zg predlazes kako je bolje staviti ? Da ne brzamo sa svim tim odgovorima na pitanja koja je graditelj-zg postavio kuca bi trebala biti u roku tri mjeseca pod krovom tako da cete vrlo brzo vidjeti kako je sta sagrađeno te ce sve biti popraceno sa slikama. Inace sve je dobro proracunato i ne bi trebalo biti nikakvih propusta. Cak je i statika malo prejako napravljena, ali staticari su takvi oni to naprave da bude sigurno 200%.

    avatar

    08.03.2007. (22:50)    -   -   -   -  

  • codegun

    vjerujem da je kod tebe normalan statičar jer je teško naći onakvu budalu kakvu sam ja našao. Meni je statičar-kreten za betonsku AB ploču debljine 16cm predvidio samo mrežu za glazuru i to 'R' mrežu - nosivu u jednom smjeru. Bosanci koji su mi radili kuću pozvali su šefa i rekli da ako tako budu napravili da oni nemaju namjeru skidati podupirače i nek si nađe budalu koja će ih maknuti. Pišem ovo zato da ne vjeruješ pretjerano u statičara i projekt, jako je važno iskustvo izvođača, što se mene tiče pa i važnije. Graditelj-zg ti je dobro rekao za onaj stup, obrati pažnju na to dok je još vrijeme, pitaj izvođača što on misli. Nije mi jasno da je to tamo pogotova ako je projektom predviđen fert. Možda bi ti tu trebala biti greda ili stup dole u blagavaoni, točno ispod njega.

    avatar

    09.03.2007. (08:54)    -   -   -   -  

  • Graditelj-zg

    Pitao sam za krov zato što je ploča iznad dnevne sobe duga 520cm, tj podrožnica (drvena greda koja drži rogove) bi trebala biti duga 520cm a to je stvarno previše, to je dio krova iznad kupaone i dječje sobe. sada o tome pišem jer je je eventualnu grešku lakše sada ispraviti nego kasnije.

    Nisam skužio gdje ćeš staviti XPS,kao toplinsku izolaciju poda,ili? ako je to toplinska izolacija poda,onda stavi 5-6 cm (nema smisla stavit 3cm izolacije u pod a 8 u zid).

    avatar

    09.03.2007. (11:42)    -   -   -   -  

  • NY

    Iskustvo izvođača je jako dobro što se vidi po referencama na njegovoj web stranici, a direktor firme je istodobno i statičar tako da tu neće biti nikakvih problema. Ako sam dobro skužio na čega misliš u vezi ovog serklaža (stupa) između vrata spavaće i dječje sobe na katu, ispod će ići nosiva greda (ili zid) koji će u blagovaoni spajati ovaj nosivi stup kod dimnjaka sa ovim stupom preko puta koji stoji kraj vrata kroz koja se ulazi iz vjetrobrana u dnevnu sobu, s tim da će se taj stup kraj tih vrata malo proširiti kako bi bio u ravnini sa ovim preko puta koji je kod dimnjaka. XPS ploče idu na ove cementirane kvadre, ali to možemo staviti kasnije ako budemo htjeli.

    avatar

    10.03.2007. (19:08)    -   -   -   -  

  • anđelko

    dobar dan kupio bih zemlju i gradio kuću bez podruma ali je zemlja močvarna
    poslije kiše nije cijela pod vodom nego se voda lagano zadržava
    da li je to u redu i kaj da radim
    poštovanje

    avatar

    31.03.2007. (13:26)    -   -   -   -  

  • Udruga ŠTIT Bjelovar

    06.02.2013., srijeda
    PRIOPĆENJE UDRUGE "ŠTIT" - NEKA SE HITNO SVI JAVE

    SVI PREVARENI I OŠTEĆENI ZAJMOPRIMCI, ŠTEDIŠE I KORISNICI KREDITA NEKA SE HITNO JAVE UDRUGI ŠTIT - BJELOVAR.

    Zbog lihvarskih i kamatarskih kredita mnoge obitelji su u VELIKOJ OPASNOSTI da završe na ulici bez ičega. Tražimo žurno rješavanje toga problema.

    IDEMO 22. ožujka 2013., (petak) u 11,00 sati na masovno okupljanje pred USKOK i DORH u Gajevu ulicu 30a u Zagrebu.

    BRYAN ALEXIS CRUZ DRŽI U ŠACI SVE VRLO VAŽNE LJUDE U VLASTI

    Ustrojava se temeljiti spisak (imenom i prezimenom) svih prevarenih ljudi u Republici Hrvatskoj,

    Oni koji nisu poslali svoje dokumente "ŠTIT-u" neka odmah to učine. Najbitnije je priložiti "potpisani štetan ugovor" u našu arhivu.

    Napomena: Oni koji još nisu platili 250 kuna članarinu Udrugi ŠTIT - Bjelovar, ne možemo se zalagati za rješavanje njihovog problema. Taj novac je potreban kako bi se realizirao ovaj PROJEKT zaštite građana.

    Članarina se može uplatiti u Privrednoj banci Zagreb, odnosno u svim hrvatskim gradovima u njihovim poslovnicama na broj računa: 2340009-1100203086, na ime udruge ŠTIT Bjelovar, pod oznakom "članarina".

    POZIVAMO VAS - DOĐETE U ŠTO VEĆEM BROJU

    ---------------------------------------------

    HRVATSKI POKRET
    Udruga ŠTIT

    BRANKO STOJKOVIĆ
    Adresa: Đurđevačka cesta159
    Bjelovar, grad
    HRVATSKA
    Kućni telefon: 00 385 43 231 297
    Mobitel: 00 385 95 814 82 90

    Žiro-račun: 2340009-1100203086
    Privredna banka Zagreb

    http://crostojkovic1958.blog.hr
    stojkovic1958@net.hr

    URED: Masarykova 8

    avatar

    06.02.2013. (14:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...