Komentari

whiskybar.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • tyche

    Snovi su takoder dio mozaika koji slazemo cijeli zivot, ne treba ih niposto shvacati povrsno. Nasi postupci, obuka i saznanja u snovima tvore iskustvo koje nam je prijeko potrebno. Zanimljiv mi je tvoj navod u jednom od prethodnih postova da ne podnosis alkohol - imam isto iskustvo, imala sam oduvijek osjecaj da bi ikakvo zamagljenje uma prouzroceno takvim i slicnim utjecajima djelovalo lose na sve nivoe mog svjesnog i nesvjesnog - ne mogu to bolje objasniti... Duga bi to bila prica LLOLLL. Sto se tice Utopije - preovladavajuce ideologije drustva u cjelini nikad nisu imale svoje kreatore medu duhovno nadahnutim karizmaticnim ljudima koji su bili u stanju vizualizirati Utopiju kao stanje ljudske zajednice, uvijek je to bila neka vrst socijalnog inzinjeringa koji bi stvorio dobru podlogu i mehanizme ovladavanja masama nesvjesnih. Svaka duhovnost je bila temeljito prognana na margine ukoliko nije sluzila interesima vladajuce klike. Pojam Utopije i nacin interpretacije iste je jako razlicit od covjeka do covjeka. Nemamo svi iste kapacitete i potrebe. Jednom sam bila zla i komentirala zestoki govor kolege o demokraciji od cega je dobio osip ; moja digresija je bila da demokracije nikad nije bilo, niti ce je ikad biti u siromasnim drustvima. Sukladno tome apsurdno je vjerovati da nasa korumpirana, prezaduzena drzava koja grca u bijedi zbilja ima perjanicu demokracije - pusta floskula. Isto bih mogla reci i za razgibavanje duhovnih misica covjecanstva - nema toga ako je covjek prisiljen boriti se za opstanak sebe i svoje obitelji. Tu naravno mislim na STVARNU duhovnu nadogradnju i sposobnost da se doista vidi put koji bi mogao voditi u neko bolje drustvo. Utopija kao takva naprosto nije vidljiva gladnom ili neukom umu, isto kao sto slijepu covjeku ne mozes objasniti razliku izmedu mahovina zelenog i fluorescentno zelenog -on jednostavno ne moze pojmiti sto je zeleno kao takvo... I nemaju svi mogucnost apstraktnog misljenja, cak i neki doista inteligentni ljudi padaju na tom ispitu.

    avatar

    16.02.2007. (19:58)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Da ali bi ti arhetipski simboli iz podsvjesnog trebali biti zajednički za cijelu ljudsku vrstu, stoga simbol Che Guevare ima toliku motivacijsku snagu za siromašne južnoamerikance. Dakle to ne fun kcionira na nivou matematičke ili filozofske apstrakcije, već jednog urođene ljudske sklonosti prema nečemu i prepoznavanje tog nečega što ostvaruje taj neki podsvjesni simbol.
    Slažem se da su vladajući uvijek iskorištavali duhovnost, budući se ona upravo temelji na simbolima, pa tko se predstavi kao duhovni autoritet (bez da to zapravo jest) može lako manipulirati masama, jer mase slijeda simbole.

    avatar

    16.02.2007. (23:26)    -   -   -   -  

  • Barba Mišo

    Krleža (u poznatom predratnom "sukobu na ljevici", 38.-39.) rezignirano i proročanski poručuje ortodoksnim komunistima: "Vi ćete imati tu nesreću da vam se ideali ostvare!" Želja i nada sadržana u iracionalnoj projekciji utopije nikad nije ni cjelovita niti funcionalna; više je kao imaginarij oslikan poluprozirnim akvarelom.

    Žižek ide dalje (u radikalno post-frojdovsko i post-marksističko i kaže kako: "...živimo u stvarnosti jer nemamo hrabrosti živjeti u snovima!" (aludirajući na transparentniju borbu super-ega i ida u snovima nego na javi).

    Tvoja dilema (W) je samorazumljiva ali zato problematična: Može li se pomiriti "misticizam" (ovdje okupljam sve nadrealne opcije ne nalazeći im bolji imenitelj) i "stvarnost" (ponovo izvedenica iz realizma i prezenta) ? Naravno da može, ali uvjetno!!!
    Pitanje je slično antičkim dilemama: može li se istovremeno biti i živ i mrtav? I odgovor je opet isti.
    U svijetu nadrealista (a o tom svijetu ne dijelim mišljenje Sabata u vezi s Dalijem) Breton i Dali su bili upravo ta dva pola jedne stvari. Jedan (Breton) nogama na obje obale shvaća i živi "istinski nadrealizam" i naravno gubi. I Dali, hini nadrealistu, (glumi luđaka, čak što više) i sve pretvara u cirkus. Jer samo cirkus svjetina razumije.
    Zato se utopije i ne mogu i nikad neće realizirati; NEMA KRITIČNE MASE koja je u gotovo svakoj utopiji zapravo 100% masa. Ona uključuje sve. Inače nije etična. A ne može uključiti sve jer je ogromnoj većini nerazumljiva, neshvatljiva i samim tim neprihvatljiva.
    Za realizaciju utopije trebaju neki drugi, suštinski različiti ljudi.

    avatar

    26.02.2007. (23:03)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Da ali ono što daje nadu jest to što je kolektivno nesvjesno i arhetipovi koji od tamo proizlaze zajedničko svim pripadnicima ljudske rase, stoga oni u nekoj osobi mogu prepoznati arhetipskog heroja i zbog jake uzročne snage kolektivnog nesvjesnog mogu poćeti živjeti po načelima te osobe koju su poistovjetili s arhetipom.

    avatar

    27.02.2007. (20:16)    -   -   -   -  

  • lucija9

    ;))

    avatar

    09.03.2007. (23:47)    -   -   -   -  

  • K.

    O utopiji:

    «To je kao da posjedujemo sjećanje na budućnost, utisnutu sliku, program koji nam pomaže da se ne prilagodimo i koji nas tjera da tražimo odgovore koji će nas dovesti bliže višem stanju postojanja.»

    Gioconda Belli
    (pjesnikinja koja je sudjelovala u sandinističkoj revoluciji)

    avatar

    30.05.2007. (12:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...