Komentari

flatfinder.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • House_rental_dude

    Kakve to veze ima sa tim? :))

    Takvo ulaganje u stanove je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj. Drugim riječima, takva ulaganja su uglavnom špekulativna i upravo ona uzrokuju rast u cijenama. Naš bankarski sustav jer takav da stimulira takva ulaganja (jer banke izgleda zanemaruju moralni hazard, a i zašto bi kada su dobro osigurane) a kada se desi kriza na tržištu nekretnina upravo zbog postojanja takvih optimističnih investitora (bolje špekulanata), desi će se kriza u bankarskom sektoru (jer banke na samo da ulaze u kreditne pozicije već i posjeduju nekretnine) a stanovništvo su ti koji će to plaćati. Jedna od prednosti ulaganja u nekretnine je što je ulaganje u nekretnine neosjetljivo na inflaciju. Trenutno bujanje tržišta nekretnina (stanova) u Hrvatskoj samo je jedan znak da se balon napuhava a pitanje je vremena kada će puknuti.

    Upravo zbog takvih nerealnih apetita cijene će još porasti a prosječne će obitelji morati povećavati svoju štednju, prije zaduživati se da bi to mogle financirati. Kako se je bankama još relativno jeftino zaduživati vani, svaki daljnji porast kreditiranja (stambenog kreditiranja) stimulirat će neopravdani rast cijena stanova.

    Ulaganja u stanove radi brzog izvlačenja profita stvara će višak ponude stanove a u trenutku kada se desi kolaps (nagli pad cijena) na tržištu, trebat će vremena da potražnja apsorbira taj višak i da se ponovno uspostavi ravnoteža. U tom vremenu gubit će svi oni koji već posjeduju neke nekretnine jer će se njihova vrijednost, sa padom u cijenama, smanjivati. Dolazimo do zaključka da će se i bogatstvo pojedinaca definirano kroz dodatni prinos od vrijednosti nekretnine (stana) smanjiti a potrošnja će usporedno sa time padati.

    Znači, oni koji su prije imali puno sada će imati manje ali će i sada moći kupiti više. ????????

    avatar

    24.08.2006. (14:57)    -   -   -   -  

  • Flat Finder

    Kažeš, balon će se ispuhati? Ne skoro, još uvijek raste, a dok raste, treba i zaraditi. Taj balon se različito ponaša u Zagrebu, različito na obali a mnogo drugačije u provinciji.
    A i kad pukne, ono što kažeš, samo će trebati pričelati godinu dvije da se stanje nivelira. Kao što recimo sada puca balon u izgradnji poslovnih prostora. S tim da moraš uzeti u obzir da ekipe koja je gladna stana ima masu više od poslovnjaka.
    A šta će banka? Može preuezeti nekretninu koju je financirala u slučaju neotplate zajma, proda ju po cijeni zajma, i isplati se. A iznos zajma je znatno niži od trenutne cijene nekretnine izgrađene tim zajmom jer su marže prilične.

    avatar

    24.08.2006. (18:07)    -   -   -   -  

  • Moj cimer (s posla) i ja razmišljamo o sličnom biznisu, ali ima tu jako puno problema.
    prvi je nači zemljište. zatim dozvole, financiranje itd.

    avatar

    07.09.2006. (17:38)    -   -   -   -  

  • ivan12

    vidio sam listu siteova za nekretnine i nema www.oglas.hr. Imaju jako puno nekretnina, čitaj preko 30000. Također na istoku/Slavonija itd. što nitko nema. S druge strane lose pretrazivanje i previse banera

    avatar

    09.04.2008. (16:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...