Komentari

merkat.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • očima vjere 07

    OPROST... oprost... o p r o s t... jednostavno zvuči... a tako je teško...
    "Kad ne bi sudili... ne bi imali šta ni opraštati" (netko dobro reče)... al tako je teško...
    jer...ljudi smo...

    avatar

    15.05.2006. (22:08)    -   -   -   -  

  • merkat

    Da, dobro rečeno...kod nas je problem što je pravda umjetna, jednosmjerna i najčešće lažna. Za bilo kakav suživot i pomirenje ideologija je potrebna istina a tek nakon istine oprost. Žeđ za istinom je žeđ za oprostom, mirom. Narod koji nema svoje povijesti nema nit budućnosti. A povijest su nam ukralii i zakopali. Od zločinaca činili heroje, od nevinih zločince. Mi smo barem priznali da smo imali svoje zločine. Ali istina je takva da bi pokazala da su njihovi bili neuporedivi. To je problem. Franjo je pokušao s nekim pomirenjem na silu a nije nit razriješio tko je i što. Tako da nije bilo nit prilike za oprost. Prvo se trebalo jasno reći tko, što, gdje i kada a onda tražiti prvo oprost i naravno, svakako oprostiti.

    avatar

    15.05.2006. (23:25)    -   -   -   -  

  • Angelus revealed

    Naivci jesmo, najviše sami sebe u propast bacamo, nažalost. Možda se opametimo. Možda ne. Mi koji živimo vidjet ćemo. Hvala na komentaru.

    avatar

    16.05.2006. (09:06)    -   -   -   -  

  • toma juda

    A prijatelju, zločin je zločin, i treba ga osuditi, ali što je uzrok Bleiburgu i križnim putevima? svi govore o posljedici ali nitko o uzroku. Zašto je tomu tako. Da bi shvatio posljedicu moraš pronaći njen uzrok, ali to nitko ne traži danas niti ga zanima. Kako ćeš spriječiti da se u budućnosti dogodi posljedica, ako ne otkriješ uzrok iste. Kada će Hrvati postaviti pitanje, zašto je došlo do Blaiburga i križnih putova? Zašto nitko ne kaže kuda su išli ti križni putovi? Jer znaju odgvor, a to im smeta. Išli su kroz gradove i sela gdje su ustaše učinile najviše zvjerstava i zločina. I onda ih je narod i naravno pobijednička vojska poubijala, čistro iz obične bijedne osvete. Koja je razlika između Blaiburga, Jasenovca, Hirošime, Nagasakija? nikakva....

    avatar

    19.05.2006. (18:19)    -   -   -   -  

  • merkat

    Ne slažem se za uzrok. Jel tako bih mogli ići malo dublje u povijest i naći uzrok nastanku ustaša što znači ustanik protiv nečega. Naravno na velikosrpsku hegemoniju. Mržnja rađa mržnju a smeta me kad postavljaš pitanja zašto je došlo do Bleiburga ?
    A zašto je došlo do NDH ili ustaša ? Dokle to ide ? Ima li smisla ?
    Ne, ali ima smisla da se iskaže počast žrtvama od kojih su mnogi bili civili i djeca, žene, stari ljudi.
    Sve razumijemo, ali svoju patnju nikako jel je propaganda pobjednika u ratu gjde su se prišmajhalali kao pobjednici i četnici pod partizanskom kapom i banditi u ubojice komunističke.
    Pišem o Bleiburgu jel o njemu je najmanje riječi. Za te zločine nitko nije nit odgovarao nit se ispričao žrtvama.
    Nema razlike od hirošime, jasenovca i sl. osim što su tu žrtve umanjivane i zločin opravdavan.
    Ja ga ne opravdavam ! Nit Bog ! Nit itko normalan. I oni imaju pravo na pijetet.
    Kažeš da je križni put išao kroz sela ustaških zločina ? Da i moj djed domobran je išao tamo a nije činio zločin nit se tamo borio protiv četnika. Znaš li gdje su sve komunisti i četnici činili zločine, gdje su sve te jame, livade, neznane i znane grobnice ?
    Tamo nije bilo osvete iz rata gdje su komunisti i četnici poubijali puno, puno više nego bilo tko u doba NDH.
    Hrvati se nisu osvećivali, jel to nas razlikuje od njih. I onih hrvata koji su ubijali svoje. Vjernici i nevjernici. Oni koji se boje Boga i oni koji se ne boje nikoga. Neka razlika ipak postoji. U oprostu. Ali ne i u zaboravu. Zaborav će odnijeti Bog jednoga dana.

    avatar

    19.05.2006. (21:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...