Komentari

antiglobalist.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Optionmaster

    Gledaj: labour rights (kanadski speling) se odredjuju u doticnoj zemlji od strane legislature. Mi ih ovdje u kanadi itekako imamo i propisuju da nam je npr minimum wage (najniza placa) $8.20 mislim naprema americkih $5.i nesto.. Dobro nasa je u kanadskim a njihova u US dolarima. Uz to onaj ko te zaposljava (bila to korporacija ili samo mali privatnik) MORA TI DATI 2x15 minuta break (placeni) plus pola sata za rucak (neplacenih)! Tocno je propisano kada dobijes koji brejk (npr ako radis samo 5 sati dobijes 1 od 15 min i pola sata lunch)! Zatim su propisani obavezno placanje godisnjeg odmora (Sto znaci ako radih i honorarno i na poziv i bilo kako mora ti se obavezno uracunati u placi godisnji po odredjenoj shemi - npr 1 dan za svakih 20 dana full time posla)! Uz to full time je 40 sati tjedno a moraju te platiti PREKOVREMENO tj 1.5 puta (satnicu i pol) za svaki sat preko 40 i za svaki sat preko 8 sati dnevno (bez obzira ako i nemas 40 u tjednu)! Ako se povredis na radu postoji posebno tijelo (Workers Composation Board http://www.worksafebc.com/) koje preuzima sve troskove glede rehabilitacije cak i eventualne prekvalifikacije ako nemozes nazad na isto mjesto. Sve to i jos puno puno vise su RADNICKA PRAVA izvojevana usred kapitalizma tu u Kanadi i svi realni kapitalisti, cak i HArd kapitalisti poput mene, sloziti ce se da radnistvo mora imati svoja prava zasticena zakonom. Pitanje da li vi zelite JAKA radnicka prava ili slaba ili nikakva, uvjetovati ce da li ce vas svijet smatrati kaubojskim-kapitalizmom ili ne ali isto tako kapital vise tece (prirodno) prema tamo gdje su ta prava slabija. Ipak , nemojmo se zavaravati, McDonalds ce otvoriti svoj restoran i u jednoj Kini i u Hrv i u Americi iako su uvjeti rada razliciti ko nebo i zemlja. Drugim rijecima, krupni kapital se da UCIJENITI na nacin da mu se predstave LAbour Codes doticne zemlje i ostavi mu se da bira Hoces-Neces pod ovim uvjetima otvarati svoj biznis u toj i toj zemlji! 99% velikih korporacija ce se PRILAGODITI VASIM PRAVILIMA KOJA VI DONESETE jer su prepohlepni da ijedan kutak zemlje ostave po strani kad se radi o sirenju GLOBALNOG trzista. Ovdje ti globalizacija igra POZITIVNU ulogu jer vremenom IZJEDNACUJE prava radnika oko svijeta. NE mislis stvarno da ce McDonalds, IBM, MSFT ili APPLE ostaviti Hrv. po strani samo zato jer moraju platiti radnika dolar--dva vise nego npr u Rumunjskoj! To su za njih sitnice . Eto otkrio sam vam malu tajnu druge strane - mojih prijatelja kapitalista jer zaista, pravi kapitalisti sa SAVIJESTI (kako pises u unosu) NE ZELE OROBITI RADNIKE od srece, novaca ni dostojanstva rada. Dapace, ovdje su radnici (npr zanatlije) jako dobro placeni, bolje i od intelektualaca tipa teacher-i i sl! Ali za sve to treba doseci stupanj zrelosti u kapitalizmu!

    avatar

    16.05.2006. (18:55)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Hi, drago mi je da se slažemo u tome da "pravi kapitalisti sa SAVIJESTI NE ZELE OROBITI RADNIKE od srece". Ali često se takvim kapitalistima ne daje baš puno izbora, jer šta ti vrijede radnička prava (labout rights), ako imaš otvorene granice sa državama koja nemaju radnička prava. Rezultat toga je velika nezaposlenost. U europi 24% posto mladih je nezaposleno.
    Globalizacija igra negativnu ulogu, jer sa vremenom imamo sve veće razlike među ljudima, između onih koji posjeduju i onih koji rade. Kao u doba robova.

    avatar

    23.05.2006. (09:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...