Komentari

uvod.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Smorche

    Koliko se danas ta rec izlizala kad meni nikad nije ni pao na pamet ovaj izvorni smisao... U informatickom drustvu... Danas je smisleno reci: ako hoces da uoblicis nesto, bezi od informacija.

    avatar

    10.03.2006. (22:51)    -   -   -   -  

  • davor

    Da, to čemu smo danas izloženi kao ''informacijama'' se čini bliže onoj Kantovoj mnogolikosti, raznovrsnosti (die Mannigfaltigkeit) koja se jedva može sabrati pod neko jedinstvo forme. Utoliko je taj bezmjerni suvišak ''informacija'' prije kaos, manjak forme, puka masa, bezobličnost, pa to što kažeš svakako stoji. No i ovaj, tome suprotni, aristotelovski pojam informacije kao forme se potajice očuvao i danas u jednoj temeljnoj prirodnoj znanosti. Ono što se u znanstvenom žargonu naziva ''centralna dogma molekularne biologije'' govori tome da su u DNA pohranjene informacije potrebne za uobličenje živog bića, no bez da se sam pojam informacije u tom kontekstu eksplicira.

    avatar

    12.03.2006. (19:02)    -   -   -   -  

  • guest

    wohou koja kisa komentara :D bas si vrtim ovih dana po glavi tu temu o informaciji, no prije svega pomislih cestitati na izvrsnom izboru tema koje se nizu - well done, excellent! Ipak, sto vise prevrcem temu po glavi, manje mi preostaje za upisati,... Sad me malo cimnulo nesto, cini se da to 'forma' vodi na krivi trag, naime nije 'to' forma nego 'ono' sto jest unutar nje, dakle ne 'u-formi' nego 'unutar-forme/reda' (sto se odlicno da vidjeti iz teksta, naime iako se forma i.e. verbalno/tekstualno mijenja smisao/bit ostaje ista) ocu reci, ovdje bi se mozda najprimjerenije moglo upotrijebiti descartovsko 'informacija, dakle jest'. Moglo bi se mozda i reci da informacija jest linearni slijed odnosno red koji ako se vidi kvantno postaje - svijest. lijep pozdrav ;)

    avatar

    14.03.2006. (15:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...