Komentari

stitch.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Jezični savjetnik

    Eto, vidim da i Krmpotić u svom kvazisavjetniku slijedi istu - pogrešnu - logiku. Trebalo bi mi tri dana da popišem sve gluposti koje je ondje naveo.

    avatar

    19.05.2007. (16:47)    -   -   -   -  

  • S.

    mali osvrt, moje viđenje...

    "following" i "next" navodim kao primjer za razliku između "slijedeći" i "sljedeći". ovaj "idući" ne koristim u tom kontekstu, već kao glagolski prilog sadašnji (gl. "ići"). je li to u redu?

    avatar

    02.07.2007. (14:37)    -   -   -   -  

  • Jezični savjetnik

    Ne.

    avatar

    02.07.2007. (21:09)    -   -   -   -  

  • S.

    nije li "slijedeći" = onaj koji slijedi (gl. pril. sad.) = "following", a "sljedeći" pridjev poput "next", suprotno od "prethodni"?

    možeš li malo više napisati o ovome gore, ali i o riječi "idući" koja "ostavlja dojam" gl. pril. sadašnjeg... ako se on tvori od 3.l.pz.+ći, onda bi idu+ći bio gl. pril. sad.. da, čudno zvuči "idući" u kontekstu gl. pril. sad., znači li to da ga glagol "ići" nema?

    čini se da "idući" kao pridjev može zamijeniti riječi "slijedeći" i sljedeći" (ili mi se to samo čini, ispravi me):
    iduće godine (Nmn.)=godine koje slijede
    pr. "Idućih se godina nije odvajao od mene."
    iduće godine (Gjd.)=sljedeće godine, "druge" godine
    pr. "Iduće godine namjeravam ispuniti svoj plan".

    hvala.

    p.s. odličan i poučan blog, samo tako naprijed!

    avatar

    03.07.2007. (10:57)    -   -   -   -  

  • Jezični savjetnik

    Jest, postoje (postojali su) "sljedeći" kao pridjev (s kratkouzlaznim naglaskom na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama), "slijedeći" kao glagolski prilog sadašnji (s dugouzlaznim na prvom e i jednom zanaglasnom dužinom) i "slijedeći" kao pridjev (s dugouzlaznim na prvom e i dvjema zanaglasnim dužinama). No Babić ili nije čuo za dva oblika pridjeva, ili ne razlikuje prilog od pridjeva, ili nije sposoban čuti razliku između ostvaraja jedne i dviju dužina, ili je bio toliko naviknut na češći oblik da je mislio kako je sve drugo pogrešno - ali ukinio je "slijedeći" i propisao samo "sljedeći" kao pridjev. Ali ne možeš ukidati tu polisemiju (isti oblik, različita vrsta riječi, različito značenje, za razliku od homonimije - isti oblik, ista vrsta riječi, različito značenje) na štetu jezičnoga bogatstva i izražajnosti. Riječ "sljedeći" treba nam živa i kao pridjev i kao glagolski pridjev sadašnji. Premda se pridjevska (morfološka) razlika, bez obzira na razloge, izgubila. :)

    avatar

    04.07.2007. (00:14)    -   -   -   -  

  • Jezični savjetnik

    I da, ono "druge godine" umjesto "sljedeće godine" ili "iduće godine" razgovorno je. I u standardnom jeziku nepravilno.

    avatar

    08.07.2007. (11:37)    -   -   -   -  

  • Jezični savjetnik

    Naknadno ispravljam tipfeler (zatipak), nisam ga prije uočio - u pretposljednjem komentaru treba stajati ukinuo, dakako. :D

    avatar

    21.10.2008. (11:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...