Preminuo je novinar, pjesnik, satiričar, dramatičar Predrag Lucić

srijeda , 10.01.2018.



U ranim jutarnjim satima 10.01.2018. preminuo je PREDRAG LUCIĆ.

Predrag Lucić rođen 12. veljače 1964. u Splitu, gdje je i preminuo u svom domu 10.01.2018.

Jedan je od osnivača i kreatora Feral Tribunea – tjednika hrvatskih anarhista i heretika, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku.

Nebrojeno je novinskih tekstova objavio u Feralu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Omladinskoj iskri, Slobodnoj Dalmaciji… i Novom listu, gdje od ljeta 2009. ispisuje kolumnu pod naslovom Trafika.

Od 2008. za Beton piše Liriku utoke, a od proljeća 2011. Radio Slobodna Evropa emitira njegove Stenograme & kamenograme.

Objavio je sljedeće knjige:
- Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998.)
- Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica (Biblioteka Feral Tribune, 2003.)
- Ljubavnici iz Verone (Hrvatsko društvo pisaca – Durieux, Zagreb, 2007.)
- Sun Tzu na prozorčiću – Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola (Algoritam, Zagreb, 2009.)
- Bezgaća povijesne zbiljnosti 1-2 – Čitanka za ponavljače povijesti u drugim razredima domoljubnih, poslovnih i trgovačkih škola (Algoritam, 2010.)
- Filter Jugoslavija (audio-knjiga, Reflektor Publishing, 2011.)
- Mjesec iznad Splita (Algoritam, 2012.).
- Gusle u magli – Čitanka iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola (Algoritam, Zagreb – Mostar, 2013.)
- Step by Step – Stepinac & mnoge druge popularne pjesme (Adamić, Rijeka 2016.)

U časopisima su objavljeni Lucićevi dramski tekstovi:
- Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad (Fantom slobode, Zagreb, 2006.)
- Kako se kalio Čehov (TFT, Beograd, 2008.)
- Cervantesov trg ili Trg robova (Treći program, Zagreb, 2012.)

Pjesme i tekstovi su mu prevedeni na arapski, bugarski, engleski, francuski, makedonski, njemački, poljski, ruski, slovenski i talijanski jezik.

U koprodukciji Gledališča Koper i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva 2016. je izveden Lucićev tekst Alan Ford – Povratak otpisanih s likovima iz stripa Maxa Bunkera i Magnusa, i u režiji Kokana Mladenovića.

Autor je tekstova za songove u predstavama:
- Tri mušketira Alexandrea Dumasa (glazba Irena Popović, režija Kokan Mladenović, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 2013.)
- Majka Courage i njezina djeca Bertolta Brechta (glazba Drago Ivanuša, režija Dušan Jovanović, HNK Split, 2013.)

Lani je na Splitskom ljetu za umjetnička dostignuća i dramu "Aziz", dobio nagradu "Judita".

Od tekstova Predraga Lucića, Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića napravljen je Feral Tribune Cabaret, koji je u izvođenju Putujućeg teatra Hasije Borić i u režiji Tanje Miletić-Oručević doživio preko stotinu izvedbi.

Franci Blašković je 2007. s bendom Gori Ussi Winnetou i u suradnji s grupama KUD Idijoti, One Piece Puzzle & Wuollahee!! snimio dvostruki CD pod naslovom „Nek se širi vira Isusova!“ na kojemu su uglazbljene Lucićeve nabožne pjesme.

Sinan Gudžević je dio svojih studija o Lucićevim parodijama objavio u knjizi eseja Protiv svih nastava (Algoritam, 2013.).

Lucić od 2007. zajedno s Borisom Dežulovićem nastupa širom Euroslavije u pjesničkom kabareu Melodije Bljeska i Oluje/Melodije borbe i pretvorbe/Melodije svega i svačega...





<< Arhiva >>