11.Dani Marije Jurić Zagorke

nedjelja , 19.11.2017.Od 21.do 26.11.2017.
u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke/Centru za ženske studije (Dolac 8, Zagreb)
održat će se manifestacija
11. Dani Marije Jurić Zagorke,
s temom "Feminizam i kultura straha".

Cjelovit program dostupan je ovdje

Pjesma Slavka Jendrička posvećena Vukovaru

subota , 18.11.2017.

Povodom godišnjice tragičnih događanja u Vukovaru, rano jutros Slavko Jendričko je napisao pjesmu :

VUKOVAR

Iznutra korodira
Toplo meso ljudi

Na njih nasrću
Gladne ptice

Pod mekom kožom
Kundaci zime
Pocrne sunce

Nesigurno sjeme
Odgađa klijanje

Treba izdržati crnoću
Pod noktima je puno sukrvice

Tradicionalno mjesec studeni
Ne mijenja ćud
Dah svoje duše

Svakog jutra mrazem
Naježi ježa

On se sklupča
Skrivajući pogled očima.

NOVO: Laszlo Krasznahorkai "Svijet ide dalje" (OceanMore, 2017.)

LÁSZLÓ KRASZNAHORKAI:
" Svijet ide dalje"

priče
OceanMore
Prevela: Viktorija Šantić
Format: 13x20 cm
Meki uvez s klapnama, 312 str.
ISBN: 978-953-332-067-0
Cijena: 160,00 kn

Riječ izdavačaSvijet ide dalje zbirka je sastavljena od 21 priče. Protagonisti razmješteni po cijelom svijetu, od središta Berlina, Kijeva, španjolskoga radnika u kamenolomu, mađarskoga prevoditelja u Šangaju, turista u Varanasiju, neimenovanoga povjesničara znanosti u priči Taj Gagarin, neprestano maštaju o bijegu, žele otići na jug, žele posjetiti slapove, žele napustiti Zemlju, ali ne miču se s mjesta.
Iako su patološki opsjednuti odlaskom iz svoje svakidašnjice, svoje okoline, svoje prošlosti, svoje budućnosti, kad treba donijeti jasnu, jednostavnu odluku o prvom koraku, ti se junaci gube u beskrajnim teorijama o mogućim posljedicama svojega djelovanja, mentalno prelaze kontinente, ali, kao u priči Niz šumsku cestu, oni su kao preživjeli pas koji “se nije micao, sjedio je na punoj crti, sjedio je nasred jedne šumske ceste, zapravo je svejedno je li to bilo petnaest kilometara sjeverno od Los Angelesa ili osamnaest od Kyota ili dvadeset od Budimpešte, sjedio je ondje, tužno gledao i čuvao svog druga i čekao je da dođe netko tko će mu uspjeti objasniti što se dogodilo, ili je jednostavno samo ondje sjedio i čekao da se onaj drugi napokon pomakne pa da obojica nestanu s tog neshvatljivog mjesta”.

Krasznahorkaijevo pisanje i razmišljanje organizirano je oko epohalnog otuđenja moderne. Od sjaja transcendentalnoga reda koje je nekoć prosvijetlilo čovjeka, ostala je samo hrpa šarenoga pepela.NOVO: Fernando Vallejo "Sunovrat" (Edicije Božičević, 2017.)

petak , 17.11.2017.


Fernando Vallejo
"Sunovrat"

roman
Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2017.
Prevoditelj: Matija Janeš
Urednik: Josip Ivanović
Dizajn naslovnice: Branimir Vorberger Vidović
Cijena: 129,00 kn
Broj stranica: 157

Riječ izdavačaRoman 'Sunovrat' Fernanda Valleja, objavljen 2001., autoru je donio jednu od najprestižnijih nagrada za književnost u cijelom hispanofonom svijetu, „Rómulo Gallegos”. Riječ je o noveliranoj autobiografiji, autofikciji, izraženo suvremenom književnom terminologijom, u kojoj narator pripovijeda ubrzano i bolno umiranje svojega brata zaraženog virusom HIV-a, metafore za jednako bolno odumiranje i dekadenciju kolumbijskog društva. Iako je roman napisan emfatičnim jezikom ispunjenim izrazom boli, iako prenoseći svoje surove slike izbjegava svaku cenzuru, iako se na površini zrcali ružno i često biološkom terminologijom preneseno odumiranje života, roman je to ustvari duboko prožet nježnom emocijom i ljubavlju prema bratu. To je i njegova središnja tema, pomalo zanemarena u književnosti, upravo bratska ljubav. Usto, tema je i ljepota koju skriva život, usprkos njegovu često ružnom naličju. Svojim jezikom i stilom ovaj roman predstavlja vrhunce suvremene književnosti na španjolskom jeziku.

“Tad sam, dok je unutarnji privid odražavao vanjski privid, pomislio da sam shvatio nešto što su i drugi prije mene mislili da su shvatili, u Miletu, u Eleji, u Efezu, u Abderi: oni koje sam spomenuo, prije više tisućljeća. Ništa ne posjeduje vlastitu stvarnost, sve je delirij, himera: vjetar što puše, kiša što pada, čovjek koji misli. Toga jutra u mokrom vrtu što se sušio na suncu, osjetio sam, jasno da ne može jasnije, varku u njezinoj najživopisnijoj istinitosti. Dok je Darío umirao para se dizala s kamenja, isprazna, prijevarna, podmukla, i, penjući se prema lažljivom suncu, poricala je samu sebe, kao najobičnija misao.

Ali najednom bum! S manga mi je pala zrela voćka na glavu i upalila mi lampicu: Newton je bio u krivu…

I stao sam prezirati Newtona i jesti mango.”Nagrada Janko Polić Kamov 2017.

četvrtak , 16.11.2017.
Nagrada Janko Polić Kamov 2017. za najbolje književno djelo (poezija, proza, drama)

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue.

Žiri (Nikola Petković, Boris Postnikov i Ivana Rogar) objavili su listu polufinalista 17.10., listu finalista početkom studenog, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a 17.11. 2017. godine – na Kamovljev rođendan – u Rijeci, u antikvarijatu Ex Libris (u 19.00h).

Finalisti nagrade:

Damir Karakaš, Sjećanje šume, Sandorf, Zagreb, 2016.

Martina Vidaić, Tamni čovjek Birger, V.B.Z., Zagreb, 2016.

Zoran Roško, Minus sapiens, Naklada OceanMore, Zagreb, 2017.

Slađana Bukovac, Stajska bolest, Sandorf, Zagreb, 2016.

Kristian Novak. Ciganin ali najljepši, OceanMore, Zagreb, 2016.


Dodjelu Nagrade glazbeno će popratiti jazz glazbenici Denis Razumović Razz (saksofon) i Dorian Cuculić (klavir).


Dobrodošli!

Nova knjiga eseja Branka Čegeca "Talačka kriza" (Meandarmedia, 2017.)

srijeda , 15.11.2017.


Čegec Branko
"Talačka kriza"

eseji
izd. Meandarmedia
129 kuna

Riječ izdavačaU tekstovima o književnosti, koji su vrlo često literarizirani, ali faktografski zahvaćaju i knjževnopovijesne i teorijske aspekte fenomena (pa tako susrećemo autore kao što su: Sloterdijk, Barthes, Lipovetzky, Vattimo, Agamben, Žižek, Cioran itd.) Čegec često poseže za komparatističkom sintezom, podjednako kada govori o pojedinim autorima i kada situira određene literarne tendencije, odnosno poetičke perspektive.

Kada je pak riječ o tekstovima koji se bave kulturnim fenomenima, uglavnom negativnim, Čegecova sklonost ironiji i sarkazmu dolazi do punog izražaja i pokazuje svu besmislenost projekcija koje neprestano vraćaju na početak, poništavajući svaku ideju kontinuiteta. Po njemu je, naime, novi početak nužan, ali tako da se prethodno poslože svi kvalitetni prinosi, da se – makar i mehanički – stvori slika kontinuiteta da bi se zaustavilo tapkanje u mjestu.

Miroslav Mićanović

Tribina "Razotkrivanje" : Zorica Radaković, roman "Sanjarica"

utorak , 14.11.2017.
FRAKTURA

nas poziva

na tribinu Razotkrivanje sa Zoricom Radaković,
autoricom novobjavljenog romana "Sanjarica".

Razgovor s autoricom vodit će urednik Seid Sedarević.

Četvrtak, 16. 11. 2017., 19 sati
Velvet café

Dežmanova 9, Zagreb.

O knjizi :

Nakon što je napravila estetsku operaciju povećanja grudi kako bi razveselila i iznenadila svoga partnera Gorana, dizajnera odjeće i producenta, junakinja mora otići na bolovanje jer zahvat nije prošao kako je planirano. Svijet dvoje ljubavnika satkan je od tračeva, želje za uspjehom, jurcanjem za slavom te željom da se bude prava ili lažna zvijezda žutih magazina, naslovnica i televizijskih emisija.
U želji za zabavom i da budu drugačiji, njih dvoje snimaju kratke videozapise, bilježe svoj život u detalje, smatrajući kako je važan i nedostižan. I sve je idilično dok ona ne otkrije snimke svoga ljubljenoga Gorana s drugim ženama i muškarcima, kada se kao kula od karata ruši njezin svijet sagrađen na obmanama i lažima.
Ulovljena u vlastitu mrežu za snove, junakinja romana "Sanjarica" ne može se iz te mreže koju je oko nje sagradio njezin ljubavnik izvući osim ako ne prekine sve niti kojima je vezana.
Zorica Radaković napisala je roman o smrti i življenju, o očaju i ljubavi, o ispraznosti i lažnom sjaju koji celebrity-kultura predstavlja. Šokantna u detaljima, razobličujuća u cjelini, složena i banalna, "Sanjarica" je knjiga o svakodnevici u društvu lažnoga morala i krivih vrijednosti.Nova knjiga Nives Opačić "Osjenčane riječi" (Matica hrvatska, Zagreb, 2017.)

Nives Opačić
"Osjenčane riječi"

eseji
biblioteka: POSEBNA IZDANJA
cijena: 160,00 kn
broj stranica: 491
uvez: uvez broširan
dimenzije: 14 x 20 cm
godina izdanja: 2017.
izdavač: Matica hrvatska Zagreb

Riječ izdavača»Knjiga Osjenčane riječi obuhvaća moje kolumne koje su izlazile u Vijencu od 2009. godine do kraja 2014. godine i obrađuje vrlo raznolike teme: od kotača koji se ne vrti, kojekakvih inđipota, raznih nijansi zelene, frigijskih kapa i ostalih kalpaka, od mitri i tijara, od cedulja i ceduljica, posjeta i posjetitelja, čekanja i iščekivanja, do fraka i mufa – a danas su oba ta predmeta već naftalinska – te do jednoga sasvim osobnog oproštaja od dramske i filmske glumice Ane Karić, kad to od mene nitko nije ni tražio ni očekivao.
(…) Ono što je zajedničko svim ovim tekstovima jest pronalaženje i onih poveznica među riječima koje se na prvi pogled čine vrlo udaljenima, čak nemogućima. Jer, ako uspiju izaći iz tamnih sjena koje ih obavijaju ili se nad njima nadvijaju, i među njima se nerijetko uspostavlja čvrsta dubinska veza. Prateći te raznoliko osjenčane riječi, nailazila sam na sjene koje su bile svijetle, tek blagi zaklon od sunca, a neke su bile tamne, gotovo nepronične, no zato i izazovnije da otkrijem što u svojoj dubini i tmini kriju. Svaki put ako bih to uspjela otkriti, doživjela sam jedan od onih neponovljivih trenutaka koje poznaje svaki istraživač istinski predan svojemu radu. Nije važno bavi li se kemijom, biologijom ili nekom drugom znanošću. Traganje za dubljim smislom (u mojem slučaju to su riječi) i povezanošću s dosad poznatim elementima, pa, ako je sreće, i pronalaženje veze za kojom tragam čini svako otkriće jedinstvenim, a istraživača nagrađuje neprocjenjivom nagradom – intimnim zadovoljstvom i dubokom zahvalnošću Providnosti što mu je bilo dano da s predmeta svojih istraživanja skine koprene za koje je često mislio da će zauvijek zastirati predmet njegova istraživanja. Ja po takvim uzbudljivim vodama traganja i otkrivanja brodim bez prestanka već sedamnaest godina, koliko ispisujem jezikoslovnu (i ne samo jezikoslovnu) rubriku u Vijencu. Život mi je zbog toga i sretniji i ispunjeniji« (Nives Opačić, iz Predgovora).
Predstavljanje nove knjige Vlade Simčića

ponedjeljak , 13.11.2017.

U srijedu 15.11.2017.
u riječkoj knjižari RIBOOK
s početkom u 20 sati

održat će se
predstavljanje knjige Vlade Simčića
"Canzone d'una volta"

uz sudjelovanje autora, te urednika knjige Milana Zagorca.

Dobrodošli!

PREDSTAVLJANJE knjige Sanje Lovrenčić "Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih"

Izdavačka kuća Mala zvona
poziva na
predstavljanje knjige
Sanje Lovrenčić
"Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih"

Klub "Botaničar", Zagreb
14.11.2017 u 19 sati

O knjizi će govoriti
Sanja Lovrenčić
Renata Jambrešić Kirin
Tatjana Jukić

Dobrodošli!PREDSTAVLJANJE: knjiga priča Luke Bekavca "Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku" (Fraktura, 2017.)

subota , 11.11.2017.
FRAKTURA

nas poziva

na tribinu Razotkrivanje
s Lukom Bekavcem

povodom izlaska njegove knjige priča
'Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku'.

Uz autora
o knjizi će govoriti Branislav Oblučar i Roman Simić.

Ponedjeljak, 13. 11. 2017., 19 sati
Zagrebačko kazalište mladih

Teslina 7, Zagreb.

Ulaz besplatan.

O knjizi ovdjeMOJA KRITIKA romana "Avenija Bonita" Petera Buwalde u "Vijencu"

četvrtak , 09.11.2017.Na kioscima je
novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna)

a u njemu i
moja kritika romana
"Avenija Bonita"
Petera Buwalde
Novi "Vijenac" još donosi:

- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličić
- razgovor s književnikom i novinarom Mladenom Kušecom
- tekst Strahimira Primorca o romanu Andyja Jelčića "85.000"
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Mirjane Buljan "Apsirtov pupak"
- tekst Mire Muhoberac o knjizi Ljerke Car Matutinović "Život bezbrižan i lepršav"
- tekst Krešimira Bagića o knjizi Branislava Oblučara "Na tragu kornjače. Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića"
- putopis "Slavonijom u jesen" Marije Znika
- tekst Josipa Bratulića o knjizi "Cimelia metropolitana: povijest i knjižo blago knjižnice Zagrebačke nadbisukupije"
- tekst Denisa Leskovara o knjizi Siniše Škarice "Tvornica glazbe: priče iz Dubrave, knjiga prva 1947.-1969."

te još pregršt tekstova o glazbi, filmu, kazalištu, likovnoj umjetnosti, plesu itd.
Skup povodom 70. obljetnice rođenja pjesnika SLAVKA JENDRIČKA
Hrvatsko društvo pisaca

nas poziva
na prigodni skup povodom

70. obljetnice rođenja istaknutog pjesnika

SLAVKA JENDRIČKA.


Skup će se održati u petak 10. studenoga 2017. u 10 sati,
u Vili Arko, Basaričekova 24, Zagreb.


O pjesništvu Slavka Jendrička govorit će
Tonko Maroević, Branko Maleš, Miroslav Mićanović,
Nikola Petković i Davor Ivankovac.


Skup će moderirati i uvodnu riječ održati Miloš Đurđević.


Dobrodošli!


VBZ raspisao natječaj za neobjavljeni roman

srijeda , 08.11.2017.


Izdavačka kuća VBZ raspisala je novi natječaj za najbolji neobjavljeni roman.

Autor pobjedničkog romana dobiva nagradu od 100 tisuća kuna brutto.

Rok za prijavu je siječanj 2018.

Propozicije natječaja ovdje

Rijeka, nažalost, nije grad knjige i književnosti

utorak , 07.11.2017.

"Slijepe ulice riječkog književnog života"

naslov je mojeg teksta

u kojem obrazlažem zašto

Rijeka, nažalost, nije grad knjige i književnosti.


Tekst čitajte ovdje

Na Interliberu : Premium program koji uređuju – književni urednici

ponedjeljak , 06.11.2017.
Povodom 40.obljetnice Interlibera, pokrenut je Premium program koji uređuju – književni urednici.

Interliber 40, PREMIUM PROGRAM, 8-12. studenog 2017., paviljon 5, galerija
Sudjeluju: Milana Vuković Runjić, Kruno Lokotar, Adriana Piteša, Kristijan Vujičić, Gordana Farkaš Sfeci i njihovi gosti!

srijeda, 8. 11. 17-20 h

POGLEDAJ MI U PIJAT, Književno-kulinarski salon Milane Vuković Runjić
17.00 h, Ivan Salečić Junior ili kako skuhati juhu od gotovo žive kornjače
18.00 h, Kulinarstvo i visoka politika. Davorka Vukov Colić.
18.30 h, Što se „kuha“ između spolova?! Rasprava o „muškoj“ i „ženskoj“ književnosti. Andy Jelčić i Aleksandra Orlić.
19.30 h, Može li se barunica Castelli maknuti s menija? Marija Sekelez.

četvrtak, 9. 11. od 15.30-17 h i 18.30-20 h
PROTIV SVAKOGA PONEŠTO, Aktualni sati, predsjeda: Kruno Lokotar
15.30 h, Storytelling, Spikigin: Ivica Prtenjača kazuje na temu „Kako sam prodavao nakit“
16.00 h, Kurdistan: država i/ili revolucija; predavanje. Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin
(17-18.30 h aukcija knjiga)
18.30 h, Boris Rašeta: „Staljinovi ubojice; Tito i Krleža“. Boris Rašeta i Goran Bogdan kao Mustafa Golubić
19.00 h, Predstavljanje Nagrade Fric za fikcijsku prozu i proglašenje 13 naslova šireg izbora. Goran Gavranović, Biljana Romić, Boris Rašeta i Bojan Krištofić

petak, 10.11., 17-20 h
PRIČAMO O ČITANJU, između redaka vas vodi Adriana Piteša
17.00 h, Zašto su (nam) važne znanstvene knjige? Dario Hrupec, Tanja Rudež i Ognjen Strpić
18.00 h, Što žene žele... čitati: Od Erice Jong do Elene Ferrante i Lene Dunham. Irena Lukšić i Višnja Vukašinović (Pentić)
19.00 h, O čitanju. Goran Bogdan i Ognjen Sviličić

subota, 11. 11., 17-20 h
USUSRET PETNAESTOGODIŠNJICI BIBLIOTEKE BOOKMARKER NAKLADE LJEVAK, vodič kroz tribine i razgovore o aktualijama: Kristijan Vujičić
17.00 h, Ljudi u pokretu: Fenomen izbjeglištva u suvremenom svijetu. Ivana Dragičević i Duško Petrović
18.00 h, Zašto čitati Eagletona: Od marksizma preko teorije kulture do religije. Nadežda Čačinovič i Leonardo Kovačević
19.00 h, '68. – uzroci i posljedice: Studentski protesti nekada i danas. Hrvoje Klasić i Emirat Asipi (student povijesti)

Nedjelja, 12. 11., 16-19 h
SVIJET IDE DALJE, vodič: Gordana Farkaš Sfeci
16.00 h, Kristian Novak, Kruno Lokotar i Nina Violić o knjizi i kazališnoj predstavi „Ciganin, ali najljepši“
17.00 h, Izvlačenje dobitnika nagradne igre „OceanMore te vodi u ZKM!“
17.15 h Razgovaramo s piscem Zoranom Roškom i prevoditeljicom Viktorijom Šantić „O piscu kojeg nema“
18.00 h, Obožavateljice o zbirci priča Lucije Berlin „Priručnik za spremačice“. Vjera Balen i Jelena Jindra
18.30 h Nastup ˝ grupe Boa, pjevamo „Dnevnik putovanja, skice ostanka“Predstavljanje knjige „Pjesme u pjesmi" Željke Lokmer

Tinta 910 i naklada DRŽ

7. studenog 2017. (utorak) u 19 h u caffe baru „Nad Urom"
(Trg Ivana Koblera 1 tj.Robna kuća Korzo IV. kat, Rijeka)

organiziraju predstavljanje knjige „Pjesme u pjesmi" Željke Lokmer.

Sudjeluju:
glumac Ranko Lipovšćak,
urednica Diana Rosandić Živković
i autorica Željka Lokmer.


U glazbenom dijelu nastupa duet PER FINTA.

Program vodi dr. sc. Anita Rončević

Dobrodošli!
Novi roman Miljenka Jergovića "Nezemaljski izraz njegovih ruku"

Miljenko Jergović
'Nezemaljski izraz njegovih ruku'
roman

izd. Fraktura
244 str
tvrdi uvez
129,00 kunaRiječ izdavača


'Nezemaljski izraz njegovih ruku' pripovijeda o Sarajevskom atentatu, o našima i o njihovima, a ustvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubojstvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni. Princip, Čabrinović i drugovi djeca su svoje epohe, školovani na romanu devetnaestog stoljeća, na poeziji Walta Whitmana, na ruskim anarhistima i atentatorima… Beč ih je opismenio i pružio im priliku da osvoje i ostvare svoje iluzije. Nikada Bosna i zapadni Balkan nisu bili europskiji i bliži Beču, Berlinu i Parizu nego trenutak prije Principova pucnja.

Miljenko Jergović napisao je i roman i pripremu za roman. Ujedno ovo je i dokumentarni tekst nastao po nizu drugih dokumentarnih tekstova, a iz njega je zatim trebala nastati velika fikcija. Je li nastala? Je li sve ovo istina, ili je izmišljena pripovijest, omladinski avanturistički roman koji je tužno završio?

'Nezemaljski izraz njegovih ruku' jedna je od onih knjiga koja se čita, kojoj se vraća, koja tjera na razmišljanje i promišljanje, koja povijest ovih prostora propituje bez ideološkog bremena, koja pokušava shvatiti i razjasniti vrijeme te fikcijom oživiti ljude i događaje koji su možda odredili sudbinu kontinenta i nas samih.

“Spekulacije o mogućim tokovima istorije imaju smisla samo ukoliko nas dovode do dubljeg i sveobuhvatnijeg razumevanja onog jedinog toka koji se ostvario. Da bi se to desilo, život se mora posmatrati u širokom totalitetu. A baš to je uspelo Miljenku Jergoviću u knjizi Nezemaljski izraz njegovih ruku. Namera mi nije da pišem prikaz, već da u ovom času kada se na svim stranama našeg regiona preti i zvecka oružjem, ukažem na lekovitost Jergovićeve studije koja se čita i kao skica za roman, i kao traktat, i kao esej, i… ma čita se u jednom dahu!”
- Dragan Velikić
PREDSTAVLJANJE romana Zorana Lisjaka "Savršeni ustroj"

nedjelja , 05.11.2017.
Na Interliberu 09.11.2017. s početkom u 14:30 sati

na pozornici u paviljonu 6


održat će se predstavljanje romana "Savršeni ustroj" autora Zorana Lisjaka u izdanju zagrebačke Beletre

Sudjeluju:
Zoran Lisjak, pisac
Sandra Pocrnić Mlakar, izdavač

O romanu:

U istome danu, u Londonu, desilo se premlaćivanje studentice Mile Horvatić, podrijetlom iz Dubrovnika i otmica dviju znanstvenica koje se bave genetskim inžinjeringom.

Jesu li ti slučajevi povezani i tko stoji iza tih zločina?

Odgovore na ta pitanja traže policijski istražitelji Sten i Paula, u napetom trileru „Savršeni ustroj“ pisanome u maniri Dana Browna.

Zoran Lisjak kriminalističku priču punu akcije, uzbuđenja, iznenađenja i neočekivanih obrata garnira ljubavnim podzapletom, ali i mnoštvom intrigantnih podataka iz područja fizike i biologije. U podtekstu svoje napete krimi-priče Lisjak propituje veze i suodnose između znanosti i religije, donoseći mnogo zanimljivih, neortodoksnih i inovativnih znanstvenih uvida i teza, ali i biblijskih referencija.

Savršeni ustroj“ sadržajno je i uzbudljivo štivo koje u okviru napetog, nepredvidljivog krimi-zapleta propituje neke od dosad neupitnih znanstvenih postavki, upozoravajući pritom na korupciju u institucionalnim (sveučilišnim, znanstvenim, policijskim) krugovima, kao i na kriminalne tendencije u pohlepom vođenim multinacionalnim kompanijama.


40. Interliber

Na ovogodišnjem jubilarnom 40. Interliberu , najvećem hrvatskom prodajniom sajmu knjiga koji se održava od 7. do 11. listopada 2017. u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja.

Program događanja dostupan je ovdje


Tribina DHKP-a : Prevođenje književnosti za djecu
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svojim temeljnim zadatkom shvaća promicanje prevodilačke struke na hrvatskoj kulturnoj sceni, a kako to bolje ostvariti nego tragom iznimnih prijevoda? S tim ciljem Društvo je pokrenulo tribinu na kojoj se u nekoliko termina tijekom godine predstavljaju po dva zaslužna prijevoda koji u javnosti nisu dobili primjeren i zaslužen prostor. Svim je tim prijevodima zajednička golema predanost njihovih prevoditelja koji su im pristupili oboružani strpljenjem i nadahnućem, istodobno pedantni i kreativni.

Književnost za djecu, posebno ona za ranu čitalačku i predčitalačku dob često se marginalizira i svodi na razinu trivijalne i infantilne zabave, a knjige i slikovnice u tome kontekstu često poprimaju ulogu igračke ili komercijalnog artikla. Pri tome se zaboravlja da je rana literatura nemjerljivo važna u odgoju budućih čitatelja: djece – budućih odraslih - koja razumiju, vole i cijene pisanu riječ, koja kritički razmišljaju i postavljaju prava pitanja.

U općenito zanemarenoj dječjoj literaturi, mjesto prevoditelja često je marginalno do nepostojeće. I to je poseban problem, ako znamo da je riječ o kompleksnom procesu prijevoda i prilagodbe za posebnu vrstu publike, one najzahtjevnije.
Prijevodi dječje književnosti često se ne daju „ozbiljnim" prevoditeljima, i to je štetna i potencijalno opasna eskapada. Ali, na svu sreću, iznimki ipak ima, a to su gosti u ovom izdanju tribine „Tragom prijevoda", posvećenoj književnosti za djecu i mlade.

Dva konkretna teksta koja ćemo predstaviti su 'Grimmove bajke za male i velik'e Philipa Pullmana, u nagrađenom prijevodu Snježane Husić, te slikovnice planetarno popularne Julije Donaldson ' Što je bubamara čula', u već gotovo kultnom, silno nadahnutom prijevodu Ozrena Doležala.

Prevoditelji će nam govoriti o ljepoti bavljenja dječjom književnošću na raznim razinama, o tome što im znače prijevodi za male u kontekstu prijevoda za velike, gdje leže najveće zamke i najskliskiji izazovi te što svi zajedno možemo učiniti za bolji i ozbiljniji status ovoga važnog područja.

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.U 2018. IZLAZI MOJA 6.KNJIGA!!!

petak , 03.11.2017.
U 2018. IZLAZI MOJA 6.KNJIGA!!!

Nakon što je lani financijskom potporom omogućilo ovogodišnji izlazak moje 5.knjige (knjiga mojih kritika stranih proznih knjiga "Paralelni svjetovi"), Ministarstvo znanosti je mom izdavaču Litterisu upravo odobrilo sredstva i za moju 6.knjigu - iduće godine, dakle, izlazi knjiga mojih eseja o pojedinim aspektima hrv.izdavaštva i književnosti i mojih kritika domaćih proznih knjiga (naslov će vjerojatno biti "LIB(r)IDO" iako je knjiga bila prijavljena na natječaj pod radnim naslovom "Biblioskop").

Popis svih "sretnih dobitnika": OVDJE

Obilježavanje 112. obljetnice rođenja DragutinaTadijanovića u Slavonskom Brodu

četvrtak , 02.11.2017.
Program obilježavanja 112. rođendana Dragutina Tadijanovića (1905. – 2007.) pjesnika, pripovjedača i urednika – počasnog građanina Slavonskoga Broda, održat će se u petak 3. studenoga s početkom u 11 sati u Spomen domu Dragutina Tadijanovića, u Slavonskom Brodu (Starčevićeva 8).


Program:

Dodjela pjesničke nagrade iz Fonda Dragutina Tadijanovića, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pjesniku Goranu Gatalici.

Dodjela studentske nagrade iz Fonda Dragutina Tadijanovića, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Otvorenje izložbe studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku:
Dogodine opet – ilustriranje TADIJE. Autor izložbe: dr. art. Marko Šošić, viši asistent

Glazbeni program: Sanja Nuhanović, predavačica i studentica Sabina Bogdanić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.
PREDSTAVLJANJE: Sven Adam Ewin "Poeme" (VBZ, 2017.)

srijeda , 01.11.2017.

Izdavačka kuća V.B.Z. poziva nas na

predstavljanje nove knjige:


Sven Adam Ewin: „Poeme“
'Preobrazba
Sentimentalno putovanje'


Četvrtak, 2. studenoga 2017. godine, u 19 sati
Klub Botaničar
, Trg M. Marulića 6, Zagreb


Sudjeluju:
Josip Užarević
Slaven Jurić
Drago GlamuzinaDobrodošli!<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se