Inicijativa za javnu podršku profesoru i hrv.pjesniku Sanjinu Sorelu

ponedjeljak , 10.07.2017.





U Novom listu prošlog je tjedna objavljen tekst u kojemu se profesora i hrvatskog pjesnika Sanjina Sorela optužuje za vrijeđanje studenata kojima predaje na riječkom Filozofskom fakultetu. Sorel je, prema riječima jedne studentice, vrijeđao studente po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a i omalovažavao je rad drugih nastavnika. Jedna od studentica navodno je napustila studij jer nije mogla podnijeti torturu, a nekoliko studentica u pismu koje su poslale za to je optužilo ravnodušnost fakulteta i sveučilišta koje dopušta da Sorel traumatizira već nekoliko generacija studenata kroatistike.

Na ovakvo pisanje pojedinih medija reagirala je grupa Sorelovih studenata i poznanika pokrenuvši Inicijativu za javnu podršku hrvatskom pjesniku i znanstveniku Sanjinu Sorelu.


Kako piše portal Index, "Inicijativa za javnu podršku hrvatskom pjesniku i znanstveniku Sanjinu Sorelu potekla je od nekolicine Sorelovih nekadašnjih studenata, kojima su se pridružili kolege i poznanici, drugi bivši i sadašnji studenti, te osobe koje ga izravno ne poznaju, ali prate i poštuju njegov književni, književnokritički i pedagoški rad. Potpisivanje Izjave je i dalje otvoreno te je broj potpisanih u stalnom porastu", objašnjavaju u pismu poslanom medijima.

"Fokus Inicijative je na ljudskim pravima, i to svih uključenih strana, kao i na energičnom protivljenju plitkom difamirajućem novinarstvu koje u senzacionalističkome formatu plasira nepropitane i nedokazane krajnje negativne tvrdnje o liku i djelu Sanjina Sorela, čime je njemu i njegovoj obitelji nanijeta nepovratna šteta čak i u slučaju da se u naknadnim postupcima iznijete tvrdnje pokažu dijelom ili u cijelosti nevjerodostojnima" zaključuju.

Pismo koje su članovi Inicijative uputili javnosti dostupno je ovdje




<< Arhiva >>