knjiški moljac (by Božidar Alajbegović)

26.03.2017., nedjelja

NOVO: Rosa Regŕs 'Modro' (izd. Hrvatsko filološko društvo/Disput, 2017.)

Rosa Regŕs
'Modro'

roman
izd. Hrvatsko filološko društvo/Disput
Sa španjolskoga prevela Tamara Kanjera.
Cijena 120,00 kn
Broj stranica 217
Uvez tvrdi uvez

Riječ izdavača

Roman Modro složena je ljubavna priča o intenzivnom odnosu punom strasti i previranja između udane novinarke Andree iz ugledne barcelonske sredine i mnogo mlađeg muškarca Martína Uresa iz provincije. Ono što počinje kao zaljubljenost i ovisnost s Martínove strane, a zaluđenost i strast s Andreine nakon deset godina postupno prelazi u uzajamno uništavanje. Pokušavajući udahnuti život napola razorenoj vezi, krenu na plovidbu Mediteranom s filmskom ekipom zajedničkog prijatelja, karizmatičnog Leonardusa (koji stoji uvijek negdje u pozadini no vječno prisutan, i koji je zapravo onaj pravi "treći” u ljubavnom trokutu) s kojim Martín, sad već cijenjeni redatelj, radi. No na povratku kući dožive havariju i prisiljeni su provesti dva dana na malom grčkom otoku, koji je iskrsnuo takoreći niotkuda, poput fantazmagorije ili oaze u pustinji. Ondje nakon apsurdnog incidenta s divljim psom i staricom Martín, nakon jedinog čina pobune, shvaća svu besmislenost svog života i otkriva da se ljubav može pretvoriti u vrlo opasan i poguban osjećaj. Tako strastvena i složena veza vrtoglavo juri prema tragediji, zaustavivši se na samom rubu litice.
Stil Rose Regŕs istodobno je precizan, reduciran i liričan, opisi mora i krajolika, katkad pitomi a katkad divlji, nisu samo odraz odnosa među likovima, nego i psihološki dopunjuju njihov karakter. Spisateljičina umješnost da sitnim i naoko nevidljivim pojedinostima prida gotovo sudbinsku važnost za razvoj radnje, da kretnjama, izrazima lica, krhotinama riječi svojih likova određuje neumitno smjer njihova života, pokazuje izvanrednu nadarenost za psihološko poniranje u njihovu nutrinu i istančan osjećaj za iznijansiranu raščlambu vrlo složenih ljudskih odnosa. A grčki otočić sa svojim sablasnim obrisima, bačen usred mora, sa svojom tragičnom poviješću i malobrojnim žiteljima koji strancima djeluju nepristupačno, naglašava mračna područja ljudske duše u kojima su se kroz godine nataložili ogorčenost, jad, mržnja, nezadovoljstvo i razočaranje koji su buknuli u konačnom obračunu onih koji su se nekoć voljeli, a sad su "izgubljeni njihovi glasovi u obamrlosti svjetskog bola”.

Rosa Regŕs (Barcelona, 1933), ugledna španjolska književnica i intelektualka, prve godine djetinjstva tijekom građanskog rata proživjela je u Francuskoj, a u rodnom gradu diplomirala je filozofiju. Radila je u izdavačkoj kući Seix Barral od 1964. do 1970, već kao majka petero djece, a potom je osnovala izdavačku kuću La Gaya Ciencia y Bausán te uređivala časopise Arquitectura Bis i Cuadernos de la Gaya Ciencia. Bila je urednica i prevoditeljica u Ujedinjenim narodima od 1983. do 1994, vodila je Ateneo Americano u Casa de América (konzorcij pri Ministarstvu vanjskih poslova koji se bavi kulturnim vezama između Iberoamerike i Španjolske), a bila je i ravnateljica španjolske Nacionalne knjižnice.
Kao spisateljica pojavila se pišući eseje, a relativno kasno, 1991, napisala je roman Sjećanje iz Almatora (Memoria de Almator). Roman Modro (Azul, 1994) ovjenčan je nagradom Nadal, jednom od najcjenjenijih i najdugovječnijih u Španjolskoj. Slijedili su romani Putovanje do svjetla Chama (Viaje a la luz del Cham, 1995) o njezinu boravku u Siriji te autobiografski Luna Lunera za koji je 1999. dobila Nagradu grada Barcelone za prozu. Za kriminalistički roman Dorotejina pjesma (La canción de Dorotea) osvojila je 2001. Nagradu Planeta, a nagrađivan je i njezin posljednji roman Komorna glazba (Música de Cámara) iz 2013. Napisala je i nekoliko memoarističkih proza te brojne zbirke priča. Dobitnica je francuskog ordena Legije časti i katalonskog Creu de Sant Jordi.

- 05:41 - Komentari (0) - Ispiši - #

25.03.2017., subota

Razgovor s Dortom Jagić
Razgovor s Dortom Jagić,
ovogodišnjom dobitnicom
naše najuglednije nagrade za pjesništvo
Goranovog Vijenca,
pročitajte
ovdje


- 09:03 - Komentari (0) - Ispiši - #

Nova knjiga Bekima Sejranovića 'Dnevnik jednog nomada' (VBZ, 2017.)

Bekim Sejranović
'Dnevnik jednog nomada'

V.B.Z.
Biblioteka: Ambrozija
Godina izdanja: 2017.
Format: 13,5*20
Broj stranica: 280
meki uvez
cijena: 99,00 kuna

Riječ izdavača

'Dnevnik jednog nomada' istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti... Pratimo i avanturu nastajanja romana koji autor pokušava paralelno pisati na 'našem' i na norveškom, slijedimo Sejranovića na brojnim književnim promocijama, festivalima i rezidencijama, pratimo njegove susrete s kolegama, prijateljima, ženama i ljubavnicama, čitamo o knjigama koje on čita.
Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega bar malo skrije, tu su samo Bekim i njegovi demoni.- 06:03 - Komentari (0) - Ispiši - #

24.03.2017., petak

Tribina i razgovor uz knjigu Dubravke Oraić Tolić 'Peto evanđelje'
KNJIŽNICA I ČITAONICA
BOGDANA OGRIZOVIĆA
ZAGREB, PRERADOVIĆEVA 5

poziva nas na Tribinu “Paralelni svjetovi”pod nazivom:

HOMO VIATOR
Kulturološko-religijsko razmišljanje o hodočašću u Svetu Zemlju

(Razgovor uz knjigu Dubravke Oraić Tolić
Peto evanđelje, Naklada Ljevak 2016.)

Sudjeluju:
akademkinja Dubravka Oraić Tolić
Marito Mihovil Letica, religiolog


Tribinu uređuje i vodi:
Kristijan Vujičić, mag. phil.


Tribina će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. u 19,30 sati, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.

- 05:54 - Komentari (0) - Ispiši - #

23.03.2017., četvrtak

Predstavljanje knjige poezije "Jeka" Snježane Mihačić

Petak, 24.03.2017 u 19:00
BOOKSA

U svakome od nas spava pjesnik. I zato poezija ima svakojakih! Treba biti hrabar i pokušati.U najboljem slučaju ostat će dio duše najdražima poslije nas. Dio za koji nikada ne bi znali da je postojao...

Zbirka poezije 'Jeka' Snježane Mihačić upravo je to - odjek iz uspavanih prostranstava duše.

Na predstavljanju ove zbirke, uz autoricu, sudjelovat će pjesnikinja Darija Žilić, moderatorica će biti gospođa Lina Kežić, a pjesme će čitati spikerica Rosanda Tometić.

- 19:39 - Komentari (0) - Ispiši - #

22.03.2017., srijeda

Emisiju "Što je klasik?" uvrstiti u srednjoškolsku nastavu!
DA JE U RAZUMA I PAMETI tv-emisija 3.programa HTV-a 'Što je klasik?' bila bi već dijelom srednjoškolske nastave!

MOJ PRIJEDLOG: neka Ministarstvo prosvjete u dogovoru s HRT-om svim učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola podijeli CD-ove sa snimkama te emisije, kao dio programa "POTICANJA ČITANJA".

Ta je emisija vrhunac tv-profesionalizma, ali i vrhunac kvalitetnog predstavljanja pojedinog književnog djela i autorskog opusa.

Gledanje te emisije naprosto BUDI ŽELJU ZA ČITANJEM KNJIGE O KOJOJ SE U EMISIJI GOVORILO, i zato bi se tu EMISIJU TREBALO, zapravo MORALO UVRSTITI U SREDNJOŠKOLSKU NASTAVU!

- 05:55 - Komentari (0) - Ispiši - #

21.03.2017., utorak

Predstavljanje poetske zbirke Jasminke Domaš "Duša je nebo" (Litteris/Bet Israel, 2016.)Hrvatsko-izraelsko društvo
poziva nas
u Kulturni centar „Šalom“, Radićeva 26, Zagreb
u srijedu, 22. ožujka 2017. u 19:00 sati
na

predstavljanje poetske zbirke Jasminke Domaš "DUŠA JE NEBO"
čiji su sunakladnici Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj i Litteris.

O poetskom stvaralaštvu autorice govorit će književnik i urednik Dražen KATUNARIĆ, znanstvenica, književnica i prevoditeljica Jadranka BRNČIĆ, pjesnik i književni prevoditelj Sead MUHAMEDAGIĆ te autorica.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Anja i Pavla GRABAR koji će izvesti nekoliko pjesama na tekstove psalama uz klavir i violinu.


- 22:46 - Komentari (0) - Ispiši - #

HTV-ova EKSKLUZIVA iz Splita: ANGELA MERKEL PATI OD KONSTIPACIJE...
LET 3 su zasluženo dobili Porina za najbolji rock-album.

LET 3 su taj svoj album naslovili "Angela Merkel SERE".

Tijekom nedavnog prijenosa dodjele Porina najavljivač nije jednom, i nije dvaput, nego je triput izgovorio naslov albuma, ali pritom nije jednom, i nije dvaput, nego je sva tri puta taj naslov CENZURIRAO izostavivši glagol iz naslova albuma te zatajivši od publike činjenicu da Angela Merkel SERE.

Zašto, o zašto Letovci prilikom primanja nagrade nisu reagirali na tu cenzuru, zašto, o zašto nisu ustali u obranu svojih autorskih prava i sloboda, i zašto, o zašto su šutke prešli preko cenzure?


- 10:32 - Komentari (2) - Ispiši - #

20.03.2017., ponedjeljak

Moja malenkost u TV-emisiji "Knjiga ili život"
Prošli tjedan, točnije u prošli ponedjeljak, bijah u ne pretjerano "belom" Zagreb-gradu, na snimanju TV- emisije "Knjiga ili život" (koja se, ako još ne znate, emitira svakog ponedjeljka, u večernjim satima, na 3.programu Hrvatske televizije)

Kako je bilo, pitate?

Sjećate se SVOG "PRVOG PUTA"?

E, bilo je upravo tako - JEDVA ČEKAŠ DA BUDE GOTOVO I NADAŠ SE DA NEĆE PREVIŠE BOLJETI. wink

U ulozi isljednika bio je Gordan Nuhanović, a zanimalo ga je moje mišljenje o riječkoj književnoj sceni, književnoj kritici u Hrvatskoj i o romanu "4 brave" (koji je napisala, potpisala i kuvertirala Željka Horvat Čeč, uredio Kruno Lokotar, a objavio V.B.Z.).

Kad ćete to moći gledati, pitate?

Kad bude emitirano... sretan

(Vjerojatno u ponedjeljak 03.04.2017.)


- 06:05 - Komentari (0) - Ispiši - #

PRIČIGIN 2017.

Od 21. do 25.03.2017.
u Splitu se
na više lokacija
održava
novi PRIČIGIN.

Program dostupan
ovdje


- 03:56 - Komentari (0) - Ispiši - #

19.03.2017., nedjelja

Peticija podrške KnjigozemskojPeticija podrške Knjigozemskoj

Prostor Knjigozemska, u ulici Rikarda Katalinića Jeretova 5 u Zadru, od 2009. godine okuplja razne udruge i inicijative koje čine dio nezavisne kulturne scene Zadra. Udruga Z.V.U.K. bila je formalni nositelj prava korištenja prostora, u međuvremenu je likvidirana i pravno više ne postoji.

Brigu o prostoru i nastavku aktivnosti od siječnja 2016. g. preuzeli su Udruga za kulturu i umjetnost Punktum, Udruga Zapis, Klub studenata/ica sociologije Antifjaka kao udruga građana, te mnogi drugi umjetnici pojedinci. Nekretnina na adresi Rikarda Katalinića Jeretova 5 se posljednjih 15 mjeseci uredno koristi, sukladno namjeni za koju je prostor dodijeljen. Pokriveni su zatečeni dugovi (režije) kako bi se nesmetano nastavio život i društveni program prostora. Također, uz pomoć i suradnju stanara zgrade saniran je propali krov jedne od prostorija zbog čega prostor određeno vrijeme nije bio u funkciji. Na inicijativu korisnika, ulaz u prostor prilagođen je osobama s invaliditetom.

Od tada se prostor Knjigozemske aktivno koristi. Uz redovne aktivnosti udruga i pojedinaca/pojedinki korisnika realizirana su mnoga predavanja, izložbe, akustični koncerti, predstave, predstavljanja knjiga, pjesničke večeri, radionice za djecu i odrasle, edukativni kvizovi, gledanje filmova, redovni sastanci i planiranje provedbe budućih aktivnosti. Intenzivan rad i program prostora Knjigozemske rezultirao je i sve većim interesom javnosti te je napokon počeo živjeti kao pravi kulturni klub koji okuplja sve dobne skupine. Kao takav, prostor odgovara kulturnim potrebama grada Zadra koje su utvrđene istraživanjem u Strategiji razvoja kulture u Zadarskoj županiji (2013).

Međutim, formalna promjena vodstva kluba Knjigozemska nije izvršena na vrijeme jer je Odluka o dodjeli gradskih prostora na korištenje udrugama od strane Grada Zadra zaprimljena tri mjeseca nakon isteka roka prijave. Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovnom prepoznao je takvu situaciju kao pravno nerješiv problem te traže da korisnici napuste prostor zajedno sa svim inventarom.

Poznavajući koliko je truda potrebno da se jedno mjesto kao što je Knjigozemska afirmira, potpisuje se podrška inicijativi okupljenoj u Knjigozemskoj te apelira na Grad Zadar i Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom da sa sadašnjim korisnicima prostora sklope novi ugovor o daljnjem korištenju prostora. Vašim potpisom podržavate inicijativu i opstanak Knjigozemske. Hvala!


pokretačica peticije Adrijana Vidić

Peticiju možete potpisati ovdje: https://www.peticija24.com/peticija_podrke_knjigozemskoj
- 18:28 - Komentari (0) - Ispiši - #

17.03.2017., petak

TRIBINA "ŽIVI GLASOVI" : Miroslav Mićanović
TRIBINA: ŽIVI GLASOVI. POEZIJA I SJEĆANJE

Subota, 18. ožujka 2017. u 10 sati
Dom za starije i nemoćne osobe CENTAR, Klaićeva 10, Zagreb

Gost književnik:
Miroslav Mićanović


Moderira: Tomica Šćavina

Tribina je otvorena za javnost.


Nova tribina Hrvatskog društva pisaca, „Živi glasovi“, predstavlja iskorak iz uobičajenih okvira unutar kojih se čita i razgovara o poeziji. Odvija se u domovima za starije i nemoćne na području Grada Zagreba i šire, a svrha joj je dvojaka – kulturna i humanitarna. Prema istraživanjima provedenim u Škotskoj (Scottish Poetry Library) i SAD-u (Ruth Pearce Sue i Lillyman, Sveučilište Worcester), čitanje poezije ima pozitivan učinak na ljude koji pate od demencije te kod starijih ljudi općenito poboljšava komunikaciju, podiže samopoštovanje i smanjuje osjećaj izolacije od društva. Unoseći djelić kulture u domove za starije i nemoćne oplemenjujemo i pridodajemo drugačiji smisao okruženju za koje se uglavnom vežu neugodne predodžbe – smrt, nemoć i propadanje tijela. Bit tribine je u dijeljenju, sudjelovanju i interakciji.

Voditelji tribine: Tomica Šćavina i Tomica Bajsić.

- 16:47 - Komentari (0) - Ispiši - #

16.03.2017., četvrtak

Moja kritika knjige Mladena Kopjara "Veliki Bijeli" u "Vijencu"Na kioscima je
novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna),
a u njemu, između ostaloga,

i moja kritika knjige priča
Mladena Kopjara
"Veliki Bijeli"

Novi "Vijenac" još donosi:

- veliki temat : 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Strahimira Primorca o knjizi Josipa Mlakića "Bezdan"
- tekst Gorana Galića o velikom interesu koji je u Njemačkoj izazvao prijevod Krležinih "Zastava"
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Željka Kneževića "Dom za pčele samice"
- poezija Nikole Tadića
- tekst Zorislava Lukića o problemima distribucije i prodaje knjiga u Hrvatskoj
- tekst Denisa Leskovara o rock-kantautorici Rhiannon Giddens

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, plesu, kazalištu, glazbi, filmu itd.
- 07:31 - Komentari (0) - Ispiši - #

15.03.2017., srijeda

Tribina Sinestezije: Crno pismo

U četvrtak, 16.03. 2017. u 19 sati u Hrvatskom društvu pisaca, Basaričekova 24
održat će se tribina pod nazivom Crno pismo.

Riječ je ujedno i o nazivu romana jedne od gošći tribine, ugledne književnice Irene Matijašević. U razgovoru bit će riječi o temi traume, nesanice, o prekrajanju povijesnih narativa, odnosno o povezanosti povijesnog narativa, sjećanja i traume, o ljubavi i samoispitivanju.

Uz Irenu Matijašević, gošće Sinestezija su poznate književnice,
autorice zapaženih proznih djela,
Marina Šur Puhlovski i Olja Knežević


Voditeljica tribine Sinestezije:
Darija Žilić- 19:36 - Komentari (0) - Ispiši - #

PREDSTAVLJANJE: Daša Drndić "EEG" (Fraktura, 2016.)
U četvrtak, 16. 3. 2017. godine u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag održat će se predstavljanje romana Daše Drndić "EEG" (Fraktura, 2016.).

Osim autorice o knjizi će govoriti književni kritičar Vladimir Arsenić.

Andreas Ban, junak novog romana Daše Drndić igra svoju vlastitu partiju šaha, crnim figurama. Bez obzira na to je li u Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Toskani, Rigi ili pak Tirani, Ban pripovijeda priče onih koji ih sami nisu mogli, znali, smjeli ili htjeli ispričati, jer one su sastavni dio njegove beskonačne partije šaha. Ne želi moliti ni prositi, njega zanima isključivo istina, te se ne libi kopati po svojoj unutrašnjosti, po svojim ranama, ali jednako tako beskompromisno razotkriva gadosti i skrivene tajne svih drugih.

Dobrodošli!
- 10:15 - Komentari (0) - Ispiši - #

PREDSTAVLJANJE knjige Nade Topić "Male stvari"

Gradska knjižnica Solin nas poziva

na predstavljanje knjige Nade Topić "Male stvari",

u petak, 17. ožujka u 19 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin.

Knjigu će predstaviti Irena Delonga Nešić i Hrvoje Marko Peruzović, u prigodnom programu sudjeluje Silvija Vukšić (flauta) dok će tekstove govoriti učenice 4.a razreda OŠ Vjekoslava Paraća:
Lucija Zebić (Zemlja), Andrea Zlatić (Zvijezda), Dora Pribudić (Jedna) i Ella Radanović (Stvari), učiteljica Mirjana Gambiroža


Ulaz slobodan.

- 06:01 - Komentari (0) - Ispiši - #

14.03.2017., utorak

V.B.Z. predstavlja nove knjige pjesama Tomislava Zajeca i Martine VidaićV.B.Z. nas poziva na predstavljanje dviju novih knjiga pjesama:

Martina Vidaić „Tamni čovjek Birger" i Tomislav Zajec „Katolička krivnja"

Srijeda, 15. ožujka 2017. godine, u 19 sati
Botaničar, Trg Marka Marulića 6, Zagreb

Sudjeluju: Martina Vidaić, Tomislav Zajec i Marko Pogačar

O knjigama:

Tomislav Zajec
'Katolička krivnja'


Dramatičar, prozaik i pjesnik Tomislav Zajec svom novom pjesničkom rukopisu nameće snažan konceptualni okvir koji položaj pojedinačne pjesme podređuje cjelini djela – u pitanju je, umjesto zbirke, zaista pjesnička knjiga.
Svaka pjesma započinje činom promatranja, subjektivnim kadrom, doslovno riječju 'promatra'. Pogled se pritom ne zaustavlja na organom vida spoznatljivim prostorima. Promatra se naravno život, a autorov izbor onoga što promatrač vidi kreira svijet koji, koliko god bio intiman i subjektivan, vrlo lako postaje i naš. Čak i kad je riječ o vremenu i prostoru u kojem nismo živjeli, Zajecove pjesme izglobljenom naracijom odašilju semantičke i emocionalne signale koje prepoznajemo kao vlastite.
Katolička krivnja je duboko intimno poetsko svjedočanstvo, ali, istovremeno, uz nenametljiv, 'čist' stil ujednačenoga rukopisa, najbolja preporuka za buduće čitatelje upravo je ova univerzalnost iskustva, u životu u koji smo bačeni, a tek nam je otkriti da solidarnost je svojim tvrdim slovima / upisana u same temelje ovoga svijeta.


***

Martina Vidaić

'Tamni čovjek Birger'

Okruglu petoljetku nakon Goranom za mlade pjesnike nagrađenoga prvijenca Era gmazova, Martina Vidaić javlja se s dostojnim lirskim nasljednikom. Tamni čovjek Birger razvija i nadopisuje ranije zacrtane poetičke strategije i tematsko-motivske matrice: ova tiha, konfesionalna lirika koja mjestimice prerasta u zaglušujući egzistencijalni vrisak razapeta je između minuciozne egzegeze protagonistice i njezina – počesto ponešto rezigniranog i bezvoljnog – odmjeravanja snaga sa svijetom. Tkivo, koje je u prvoj knjizi bilo prije svega ono posve opipljivo, fizičko, sada je tkivo svakodnevice, rutine nad kojom, uz knjige i dnevne rituale, bdije šef: nerealno mala / riječ za božanstvo. U njezinu žrvnju nestvarne djevojčice, koje nisu slučajno u ovu knjigu prebjegle iz poznatog naslova Marije Čudine, nakon godina naukovanja nalijeću na zid; godine lutanja zaglavile su u shemi večera, kauč, TV. No ne treba smetnuti da na toj intimnoj građevini, čvrsto ograđenoj, postoji prozor, i taj je prozor širom otvoren – kroz njega se u prvom planu vidi biljka, onih nekoliko listova poezije.
- 06:25 - Komentari (0) - Ispiši - #

13.03.2017., ponedjeljak

TRIBINA DHKP-a "Tragom prijevoda" : knjige Konstantina Vaginova i Makisa Tsitasa
Druga ovogodišnja tribina iz ciklusa “Tragom prijevoda” održat će se u ponedjeljak 13. ožujka 2017. u 18.00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), a bit će predstavljeni sljedeći naslovi:

Konstantin Vaginov, Jarčeva pjesma, prijevod: Irena Lukšić, Disput 2017.

Vrsna i višestruko nagrađivana prevoditeljica, urednica i spisateljica Irena Lukšić ispričat će nam kako je razbila složene šifre autorova mušićava narativa i pronašla ključ za njegovo razumijevanje i prevođenje.

Makis Tsitas, Bog mi je svjedok, prijevod: Irena Gavranović Lukšić, OceanMore 2016.

Kako se provela u svijetu Hrisovalántisa, gojaznog šećeraša, sve impotentnijeg ovisnika o prostitutkama, ženomrsca i ksenofoba, ali i pravoslavnog kršćanina koji se proglašava mučenikom, kako se nosila s njegovim sve luđim i apsurdnijim humorom te njegovom nestandardiziranom romanesknom strukturom i lirskim digresijama ispričat će nam njegova prevoditeljica, doktorandica na Odsjeku za novogrčki jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Nacionalnog i kapodistrijskog sveučilišta u Ateni, Irena Gavranović Lukšić.

Tribinu moderira Ana Badurina.
- 06:24 - Komentari (0) - Ispiši - #

12.03.2017., nedjelja

TRIBINA: Što imamo od književnosti?
Teorija književnosti u posljednje se vrijeme udaljila od književnoga teksta i gotovo prestala postavljati temeljno pitanje: što znači čitati? Ali to nije razlog da se u praksi i u životu prestanemo pitati zašto čitamo i što nam čitanje daje. Za knjigom posežemo radi estetskog užitka ili prikupljanja znanja, iz znatiželje, da ubijemo dosadu ili iz puke ljubavi za čitanjem. Odnos teksta i čitatelja kompleksan je, nepredvidiv, ali i dvosmjeran – različitim tekstovima odazivamo se na najrazličitije načine.

Književni tekstovi često nam omogućuju bolje razumijevanje svijeta i nas samih, preživljavanje ili barem lakše podnošenje teških životnih situacija. Zavirivanjem u tuđe živote i uživljavanjem u tuđe sudbine spoznajemo da je naše poimanje svijeta tek jedno od mogućih. Čini li nas to tolerantnijima? Može li čitanje razvijati kritičko mišljenje i empatiju, poticati nas na solidarnost i pobuđivati nešto dobro u nama?

Možemo li dakle čitanjem književnih djela postati bolji ljudi, ljudi koji žele mijenjati svijet? Može li nam književnost u vremenu sekularizma ponuditi odgovore na neka konačna pitanja, za koje je ranije služila religija? Ili takvo shvaćanje književnosti oduzima njezinu samostalnost i estetsku funkciju?

O tim i drugim pitanjima razgovarat će Anera Ryznar i Marija Ott Franolić
13.03.2017. od 19 sati u KIC Zagreb (Preradovićeva 5).- 06:27 - Komentari (0) - Ispiši - #

11.03.2017., subota

INTERVJU: Nenad Stipanić

Kada Vanja Kulaš
odradi razgovor
sa sugovornikom poput Nenada Stipanića
ostaje nam samo udobno se smjestiti,
pažljivo čitati i upijati.

Intervju čitajte ovdje


- 10:39 - Komentari (0) - Ispiši - #

Nagrade Goranovog proljeća Dorti Jagić i Moniki Herceg

Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca ugledna pjesnikinja srednje generacije Dorta Jagić.

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg.

Ovogodišnje Goranovo proljeće, 54. po redu održat će se u Zagrebu i Splitu, a svoje će zatvaranje imati u Lukovdolu, u lipnju ove godine.

- 06:18 - Komentari (1) - Ispiši - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se