knjiški moljac (by Božidar Alajbegović)

25.09.2016., nedjelja

PREDSTAVLJANJE knjige Gorana Gatalice "Kozmolom"

Pozvani smo na

predstavljanje nove knjige pjesama u prozi "Kozmolom"
autora Gorana Gatalice.


Predstavljanje će se održati 28.9.2016. s početkom u 12h u sklopu Tribine DHK (Zagreb, Trg bana Jelačića 7/1).

Knjigu će predstaviti Đuro Vidmarović,
urednik knjige Tin Lemac i autor.


Tekstove će interpretirati dramski umjetnik Joško Ševo.

Dobrodošli!- 10:22 - Komentari (0) - Ispiši - #

Natječaj za književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“
NATJEČAJ
za književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“


1.Natječaj raspisuje Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.
2.Nagrada “Tea Benčić Rimay“ dodjeljuje se u svrhu poticanja književnoga stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi.
3.Na natječaju mogu sudjelovati svi državljani Republike Hrvatske koji pišu hrvatskim književnim jezikom.
4.Na natječaj se šalje rukopis neobjavljene zbirke pjesama u prozi.
5.Natječaj je otvoren do 17. listopada 2016. godine. Rukopise koji zadovoljavaju uvjete natječaja ocijenit će prosudbeno povjerenstvo do 18. studenoga 2016. godine
6.Natječaj je anoniman, stoga sve rukopise treba poslati u 3 primjerka i na CD-u, označene šifrom.
7.Rješenje šifre i podatke o autoru (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail i kratki životopis) treba priložiti u zasebnoj, zatvorenoj koverti.
8.Rukopisi poslani na natječaj ne vraćaju se.
9.Nagrada se sastoji od objavljivanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa od 3.000 kn.
10.Rezultati natječaja bit će objavljeni 21. studenoga 2016. godine na internetskoj stranici Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak (www.nkc-sisak.hr)
11.Dodjela književne nagrade „Tea Benčić Rimay“ bit će upriličena na svečanosti povodom rođenja ove ugledne sisačke i hrvatske književnice 6. prosinca 2016. godine.
12.Rukopise treba dostaviti na adresu:

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
(Natječaj za književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“)
Rimska bb
44 000 Sisak

- 06:28 - Komentari (0) - Ispiši - #

24.09.2016., subota

Tribina "Stihovnica Siska" : Jasminka Domaš

24. rujna 2016. u 19:00 sati
Ogranak Matice hrvatske Sisak, Rimska 9, Sisak

Tribina "Stihovnica Siska" : JASMINKA DOMAŠ


Jasminka Domaš publici će se predstaviti s pjesmama iz svojih dosadašnjih zbirki poezije, ali i s novim pjesmama uvrštenima u zbirku pod nazivom 'Duša je nebo', čiji se izlazak iz tiska očekuje upravo ovih dana.

U nastavku, svoje pjesme će čitati za to zainteresirani prisutni autori. Prethodna najava moderatoru nije potrebna.

Iz životopisa Jasminke Domaš:

Jasminka Domaš živi u Zagrebu. Objavila je više zbirki poezije, tri romana te više stručnih knjiga s područja judaizma. Također piše i objavljuje kratke priče. Njezina priča Omnibus nalazi se u antologiji židovskih žena spisateljica iz tridesetak zemalja svijeta. Pojedina djela su joj prevedena na engleski, talijanski, njemački, češki, hebrejski, slovenski i ruski jezik. Predstavljena je publici na sajmovima knjiga od Zagreba, Pariza, do Jeruzalema. Članica je hrvatskoga PEN-a i Hrvatskog društva pisaca. Scenaristica je i autorica više dokumentarnih filmova. Bila je suradnica američke zaklade za vizualnu povijest - preživjeli svjedoci Holokausta, čiji je utemeljitelj Steven Spielberg. Jedna je od utemeljiteljica židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj. U više navrata bila je predsjednica Udruge za vjersku slobodu u RH. Pred izlaskom joj je zbirka pjesama 'Duša je nebo', izdavač Litteris, kao i roman 'Izabrana' o životu Edith Stein.

Moderator tribine : Siniša Matasović

Dobrodošli!

- 06:19 - Komentari (0) - Ispiši - #

23.09.2016., petak

Nova knjiga kritika i eseja Davora Šalata "Skeniranje vjetra. Eseji i kritike o hrvatskim i inozemnim književnicima"

Davor Šalat
"Skeniranje vjetra. Eseji i kritike o hrvatskim i inozemnim književnicima"

izd. DHK
330 stranica, meki uvez
Cijena: 140,00 kn

Riječ izdavača


U knjizi eseja i kritika "Skeniranje vjetra" stavlja se naglasak na sam književni tekst i njegovu interpretaciju, na osebujnost pojedinačnih poetika, ali i na njihovo mjesto u dinamičnim i često teško usustavljenim sinkronijskim i dijakronijskim književnim strukturacijama. Knjiga je podijeljena na pet ciklusa, već prema tome što pojedini tekstvi tematiziraju i kakvim diskursom. Tako su u ciklusu tekstova o domaćim pjesnicima većinom oni esjeističkog karaktera sa znatnijom usmjerenošću na pojedinu temu, a ne na neku zbirku pjesama. U ciklusima pak o zbirkama pjesama, inozemnim književnicima te o proznim i književnokritičkim knjigama riječ je uglavnom o književnokritičkom osvrtanju na pojedine knjige, objavljene u zadnjih desetak godina.

Urednik knjige: Ivica Matičević
- 11:06 - Komentari (0) - Ispiši - #

Sažetci izlaganja s "Desničinih susreta" s temom "Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas"

U Beogradu se od 23.09. do 25. 09. 2016. održavaju "Desničini susreti" , povodom 110. obljetnice rođenja Vladana Desnice.

Tema je "HRVATSKO-SRPSKI / SRPSKO-HRVATSKI INTERKULTURALIZAM DANAS"

Sudjeluje 20-ak uglednih knjiž.teoretičara i povjesničara.

Donosim link na kojem možete pronaći program manifestacije i pročitati sažetke svih izlaganja :

http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr/upload_data/site_files/desnicini-susreti-2016_programska-knjizica.pdf

- 06:02 - Komentari (0) - Ispiši - #

22.09.2016., četvrtak

PROMOCIJA knjige Tomislava Šakića 'Modernizam u hrvatskom igranom filmu. Nacrt tipologije' (Disput, 2016.) + PROJEKCIJA FILMA
DISPUT

nas poziva na

predstavljanje knjige

Tomislava Šakića
'Modernizam u hrvatskom igranom filmu. Nacrt tipologije'


Predstavljanje će se održati u Kinu Europa, u Dvorani Müller /Zagreb, Varšavska 3/
u ponedjeljak 26. rujna 2016. u 18.00 satiUz autora Tomislava Šakića
knjigu će predstaviti Hrvoje Turković i Nikica Gilić

Opširnije o knjizi ovdje


U nastavku promocije bit će, s početkom u 19.15, prikazan film Vatroslava Mimice “Ponedjeljak ili utorak” (1966)
– ulaz slobodan

- 09:51 - Komentari (0) - Ispiši - #

Novi roman Gorana Vojnovića "Smokva" (Fraktura, 2016.)

Goran Vojnović
'Smokva'

roman
izd. Fraktura
prevela sa slovenskog Anita Peti-Stantić
Broj stranica: 368
Godina izdanja: rujan 2016.
Uvez: Tvrdi s ovitkom
Cijena: 149,00 kn

Riječ izdavača


Jadran, bivši košarkaš, pokušava zajedno s Anjom vidjeti može li spasiti svoj brak, u kojem je naizgled sve idealno: dobar stan, izlasci, sin kojega vole… no ispod te površine kipti nezadovoljstvo. Kada Jadranu umre djed, on odlazi u Momjan, u djedovu kuću koja je obilježila njegovu obitelj, te pokušava povezati sve konce, sve detalje svoga nesređenog života, shvatiti oca Safeta, koji je 1992. nestao, ostavio ga i otišao u Bosnu, majku Vesnu te djeda Aleksandra i njegovu opsesiju knjigama.

Od Ljubljane do Momjana u Istri i Bosanske Otoke, glavni lik Jadran pronalazi dijelove svoje obiteljske povijesti, ali još i više uspijeva razumjeti samoga sebe. Pričajući o tri generacije jedne obitelji, Goran Vojnović, jedan od najomiljenijih suvremenih slovenskih pisaca, priča veličanstvenu priču o tri velike ljubavi u tri ipak nesretna braka. 'Smokva' je roman o potrazi za granicama vlastite slobode, o odricanju radi drugoga, o odustajanju od sebičnosti, ali i velikim trenucima koji nam se događaju kada ih nismo svjesni. Smokva vrvi od jakih, ali zatomljenih emocija, a iz sočnoga mediteranskog, prezrelog ploda koji puca po šavovima curi obiteljska saga koja može biti bilo čija povijest u kojoj se pretapaju sudbine, ljubavi, neostvarene želje i surove realnosti naših života.

Goran Vojnović, rođen 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma Piran – Pirano. U regiji je poznat kao autor romana Čefuri raus! (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju. Krajem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman Jugoslavija, moja domovina, čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana. Goran Vojnović kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra (2010.).

- 06:40 - Komentari (0) - Ispiši - #

21.09.2016., srijeda

Večer poezije s Delimirom Rešickim
KNJIŽARA NOVA OSIJEK

poziva nas

na večer poezije s Delimirom Rešickim

i predstavljanje njegove pjesničke zbirke Lovci u snijegu

u četvrtak 22. rujna 2016. u 19 sati
u knjižari Nova
,Trg Ante Starčevića 4, Osijek.

Uz autora o zbirci će govoriti
Kristina Peternai, Zlatko Kramarić, Dario Grgić.


Ulaz besplatan,
knjige s autorovim potpisom uz popust.

- 08:30 - Komentari (1) - Ispiši - #

20.09.2016., utorak

O ZAPREPAŠĆUJUĆIM RAZMJERIMA UTAJE POREZA U TURIZMU DALMACIJE + RAZLOZI ZBOG KOJIH TO VLAST TOLERIRAO ZAPREPAŠĆUJUĆIM RAZMJERIMA UTAJE POREZA U TURIZMU DALMACIJE + RAZLOZI ZBOG KOJIH TO VLAST TOLERIRA


Ako poput mene živiš na Kvarneru, i naviknuo si da npr. na plaži u Ičićima za apsolutno svaku uslugu dobiješ račun (pravi, isprintan, "fiskalizacijski", a ne lažni, rukom ispisan: i za kavu, i za sladoled, i za ležaljku, i za trampolin, i za krafnu itd.) i onda sredinom kolovoza dođeš na nekoliko dana u BIOGRAD N/M, ne možeš a da ne ostaneš ZAPREPAŠTEN NAD RAZMJERIMA UTAJE POREZA u tamošnjem ugostiteljstvu!!!
Od svega prethodno navedenog, u Biogradu dobit ćeš račun samo za kavu na terasi, a sve drugo, i ležaljka ili suncobran, krafna s pekarskog štanda uz plažu, hot-dog ili kuglica sladoleda, apsolutno sve bit će ti ležerno isporučeno bez računa!!! Štoviše, čak i navečer, na terasi, doživjet ćeš da naručiš za dijete ice-tea + dvaput po dec' bijelog vina za ženu i sebe a što će ti naplatiti, bez računa naravno, 10 kuna više nego što stoji u cjeniku! (Cjenik: Ice-tea 15 kuna, tri vrste bijelog vina nabrojane u cjeniku = 1 l = 100 kuna.) Dakle, to bi ukupno trebalo iznositi 35 kuna, ali ti ćeš to platiti 45 kuna, jer će te konobar izvjestiti ovako : "ponestalo nam je onih vina iz cjenika pa smo vam donijeli drugo, a to je malo skuplje!" I naravno da ti neće dati račun za to!. I naravno da ti nećeš zbog razlike od 10 kuna inzistirati na računu i riskirati da te još i premlate.

Ili drugi primjer : danima ti na plaži naplaćuju ležaljke bez da ti izdaju račun, mladac koji to radi ne čini ti se ratobornim pa zadnjeg dana skupiš hrabrosti i upitaš ga za račun. Evo što ćeš čuti kao odgovor: "Ma ako vam baš treba, mogu vam ga donijeti, ali ja vam pišem račune na kraju dana, sve odjednom, ne da mi se pisat svaki posebno." Nakon toga, tebi je na vrh jezika da mu kažeš : "Da, naplatiš dnevno 400 ležaljki a na kraju dana ispišeš račune za njih 250, a lovu od preostalih 150 podijeliš s pajdašima, a država na tome svakodnevno izgubi debeli porez!".

S obzirom na nevjerojatne razmjere te pojave, i s obzirom na ležernost i nedostatak straha prilikom takvog poslovanja u tamošnjih obrtnika, nameće se zaključak DA ONI ZNAJU DA NEĆE BITI KAŽNJENI! Čovjek ne može a da ne zaključi da vlast to prešutno tolerira zbog kupovanja socijalnog mira (i iz istog razloga mediji šute o tome, ali je moguć i strah novinara da ih nakon teksta o tome netko od tamošnjih ugostitelja ne bi potražio...) - vlasti je jasno da tamošnje stanovništvo nema apsolutno nikakve druge mogućnosti za zaposlenje i da jedan turistički radnik ostatak godine izdržava još bar 3-4 osobe od love koju zaradi u tih nekoliko ljetnih mjeseci.

Osim toga, npr. ovaj iznajmljivač ležaljki je monopolist na toj plaži, i ako ga porezna inspekcija ulovi u neizdavanju računa, moraju mu i zabraniti poslovanje na bar nekoliko dana, a to bi izazvalo medijsku buru ali i nezadovoljstvo turista jer nekoliko dana ne bi bilo ležaljki i suncobrana za unajmiti. Također, kazna koju bi on morao platiti vjerojatno je niža od love koju država inkasira od poreza i na tu bitno smanjenu količinu iznajmljenih ležaljki od one stvarne količine iznajmljenih ležaljki.

Ali, nemojte misliti da na Kvarneru ili u Istri u turizmu nema utaje poreza! Ima, itekako ima, ali je manje vidljiv od nabrojanih primjera - npr. dođe grupa od 50-ak turista autobusom u Opatiju ili u Istru u posezoni ili predsezoni (a takvih grupa dolazi na tisuće), i svaki dan idu na izlete, pa tako odu npr. na vinsku probu u kakvu konobu ili na brodsku vožnju. Domaći vodič, u kešu, bez pojedinačnih računa za svakog od njih, od turista naplati npr. 10 eura po osobi za vinsku probu ili brodsku vožnju, taj keš isporuči na ruke vlasniku konobe ili broda, a ovaj njemu izda račun na kojem ne stoji da je u grupi bilo 50 turista nego 20. Razliku podijele, a porez plate državi, ali ga ne plate za grupu od 50 turista, koliko ih je stvarno bilo, nego plate porez za 20 turista, koliko su naveli na računu.

I tako iz dana u dan, diljem naše obale, od broda do broda, od konobe do konobe, od restorana do restorana...

Red bi bio ipak da završimo u šaljivom tonu : s obzirom na nimalo idilične odnose SJEVER-JUG, točnije ZAGREB-DALMACIJA, za svakog domaćeg gosta u Dalmaciji vjerojatno misle da dolazi iz Zagreba, i njihova je lokalpatriotska dužnost da ga bar malo oderu! sretan


Moja malenkost + Lea, 17.08.2016. Biograd n/m

- 05:46 - Komentari (12) - Ispiši - #

19.09.2016., ponedjeljak

Predstavljanje knjige Željke Matijašević "STOLJEĆE KRHKOG SEBSTVA. Psihoanaliza, društvo, kultura" (Disput, 2016.)
DISPUT

nas poziva
na predstavljanje knjige

Željke Matijašević
"STOLJEĆE KRHKOG SEBSTVA
Psihoanaliza, društvo, kultura"


Gdje?

U Multimedijalnoj dvorani na 2. katu knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kad?

U utorak 20. rujna 2016. u 18.30 sati

Uz autoricu prof. dr. Željku Matijašević knjigu će predstaviti prof. dr. Dean Duda, dr. Goran Babić, psihijatar-psihoanalitičar i Josip Pandurić, izdavač

Dobrodošli!
- 11:02 - Komentari (0) - Ispiši - #

Tribina "Dekonstrukcije" : knjiga Tina Lemca "Autorsko, povijesno, mitsko (poetički diskurz Vesne Parun - teorija i interpretacija)"
Pozvani smo na tribinu Dekonstrukcije koja će se održati u utorak 20.09. 2016. u 19 sati u Hrvatskom društvu pisaca (Basaričekova 24).
Povod tribini je knjiga "Autorsko, povijesno, mitsko (poetički diskurz Vesne Parun - teorija i interpretacija)" autora Tina Lemca.
Studija književnog znanstvenika Tina Lemca predstavlja vrijedan doprinos sistematizaciji, interpretaciji i pomnom čitanju Vesne Parun, postavljajući autoričin opus u nove interpretacijske okvire i otkrivajući ga kao slojevit i kompleksan diskurs koji nudi raznorodna čitanja u okvirima različitih suvremenih diskursnih teorija (iz recenzije Danijele Marot Kiš).
U razgovoru će biti riječi posebno o autoričinoj knjizi "Zore i vihori" koju autor interpretira vodeći se spoznajama iz studije Mircea Eliadea „Mit o vječnom povratku“, a otvorit ćemo i pitanje ne- usustavljenosti kritičke građe o bogatom literanom opusu Vesne Parun

U razgovoru, osim autora Tina Lemca, sudjeluje i urednica knjige i spisateljica Zorka Jeki.

Voditeljica Tribine Dekonstrukcije: Darija Žilić

- 05:46 - Komentari (0) - Ispiši - #

17.09.2016., subota

Tribina "Tragom prijevoda" : Philip Roth + George Orwell
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svojim temeljnim zadatkom shvaća promicanje prevodilačke struke na hrvatskoj kulturnoj sceni. S tim ciljem Društvo je pokrenulo tribinu na kojoj se u nekoliko termina tijekom godine predstavljaju po dva zaslužna prijevoda koji u javnosti nisu dobili primjeren i zaslužen prostor. Svim je tim prijevodima zajednička golema predanost njihovih prevoditelja koji su im pristupili oboružani strpljenjem i nadahnućem, istodobno pedantni i kreativni. U vremenu kada mediji zaboravljaju čak i navesti prevoditeljevo ime, nužno je usmjeriti reflektorski snop i na tog vječnog „stvaraoca iz sjene“, kako zaslužni prijevodi ne bi bili tek mala kap koja će nečujno kapnuti u more tiskanih knjiga.

Treća ovogodišnja tribina iz ciklusa “Tragom prijevoda” održat će se u ponedjeljak 19. rujna u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5), a bit će predstavljeni sljedeći naslovi:

- Philip Roth, 'Tragovi na duši'
, prevela s engleskoga: Ivana Ostojčić, Algoritam, 2015.

- George Orwell, 'Predah', prevela s engleskog: Mia Pervan, Šareni dućan, 2015.

Tribinu moderira Anda Bukvić.
- 07:51 - Komentari (0) - Ispiši - #

16.09.2016., petak

Razgovor s knjiž.kritičarem Teofilom Pančićem

Klub knjižare Nova & Regionalni ured zaklade za slobodu „Friedrich Naumann“

pozivaju Vas na razgovor s književnim kritičarem

TEOFILOM PANČIĆEM


Moderator tribine: Borislav Ristić, kolumnist „Večernjeg lista“


Razgovor će se održati u ispred knjižare Nova
Trg A. Starčevića 4, Osijek
( u slučaju kiše u prostorijama GISKO-a)

u petak, 16. rujna 2016. u 19,00 sati


Dobrodošli!


- 08:55 - Komentari (0) - Ispiši - #

15.09.2016., četvrtak

Moj tekst o knjizi "Preko granica" Saadata Hasana Manta u "Vijencu"
Nakon ljetne stanke
na kioske je stigao
novi dvobroj "Vijenca"
(samo 10 kuna),
a u njemu je, između ostaloga

i moja kritika knjige priča
"Preko granica"
Saadata Hasana Manta.

Novi "Vijenac" još donosi:

- razgovor s kazališnim redateljem Georgijem Parom
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Branke Arh " Z "
- tekst Zlatka Kramaruića o knjizi Ivice Đikića "Beara. Dokumnetrani roman o genocidu u Srebrenici"
- tekst Sanje Ivić In memoriam Elie Wiesel
- tekst Lade Žigo Španić o knjizi Marine Šur Puhlovski "Književnost me iznevjerila (eseji s margine)"
- razgovor s piscem Stefanom Hertmansom
- tekst Tonka Maroevića : Sjećanja na Slobodana Novaka
- tekst Seada Begovića, u spomen na Nikicu Petraka
- nove pjesme Slavka Jendrička
- tekst Martine Lončar o novome broju časopisa "Riječi"
- tekst Darija Radovića o 20.pjesničkim susretima "Dobro jutro more" u Podstrani

te još pregršt tekstova o kazalištu, plesu, glazbi, likovnoj umjetnosti, filmu itd.
- 07:36 - Komentari (0) - Ispiši - #

RAZGOVOR (+ promocija knjige Dine Ivan) "Roman (čitanje i pisanje) kao proces promjene"Razgovor na temu Roman (čitanje i pisanje) kao proces promjene održat će se povodom izlaska knjige "Prolazak kroz Zid" autorice Dine Ivan, u petak 16. rujna u 19 sati u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d).

Sudjeluju: Branko Čegec (urednik i izdavač), Miloš Đurđević (pjesnik, kritičar, esejist i prevoditelj) i Dina Ivan, autorica.

Dijelove iz knjige čita Tomislav Bundić (glumac).

Nakon predstavljanja nastupaju: Maja Rivić (vokal), Mak Murtić (gitara) i Ines Mjerzva (vokal).

O romanu Dine Ivan "Prolazak kroz Zid" (Meandarmedia, 2016.) opširnije ovdje

- 06:44 - Komentari (0) - Ispiši - #

14.09.2016., srijeda

NOVO: Claudio Magris "Obustaviti postupak" (Fraktura, 2016.)


Claudio Magris
'Obustaviti postupak'

Beletristika
Fraktura
Prijevod s talijanskoga: Europski institut za književno prevođenje: Ljiljana Avirović, Antonio Giudici, Elena Dotto, Carla Rotta
Broj stranica: 336
Godina izdanja: rujan 2016.
Uvez: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Cijena: 149,00 kn

Riječ izdavača


Duboko u čovjekovu biću postoji nerazjašnjiva potreba za razaranjem, ubijanjem, ratom, zlom... a da bi to razumio i spriječio, junak novog romana Claudija Magrisa čitav je svoj život sakupljao oružje – podmornice, haubice, oklopna vozila, bajunete i drugo te knjige o ratovanju, koje je želio smjestiti u Totalni muzej Rata za došašće Mira i za onesposobljenje Povijesti. Grad za taj muzej može biti samo onaj koji se nalazi na granici svjetova, u kojem se isprepleću povijest i budućnost, u kojem se trguje i ratuje, u kojem je postojao i logor smrti, grad nama blizak i dalek, grad autora romana – Trst.
'Obustaviti postupak', posljednji roman književnog majstora i jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca Claudija Magrisa, knjiga je od koje zastaje dah. Na jedinstven način u njoj Magris spaja sudbine svojih junaka s ratnim i pogibeljnim opsesijama, a istinska je junakinja romana Luisa – višestruki Drugi, Tršćanka i građanka svijeta, koja nakon iznenadne smrti idejnoga tvorca Muzeja pred sebe stavlja zadatak da njegovu ideju oživi i osmisli postav Muzeja svih bitaka.
Moćno, vizionarski ispripovijedan, Obustaviti postupak roman je u kojem se na jedinstven, čudesan način spajaju tragedija rata i tišina ljubavi, epska širina i najdublja intima, erudicija i liričnost, roman koji kao rijetko koji u povijesti književnosti zaziva mir, toliko potreban svijetu napaćenom ratovima.

Magrisova knjiga, jedinstvene strukture bez uzora, čita se s neodoljivom željom da se na kraju svake stranice sazna što se događa na sljedećoj.
– Corriere della Sera

Poput mora, ova knjiga – zapanjujuće snaž­­na i strastvena – dočekuje, prihvaća i obujmljuje, pa opet odbacuje, guši i sapleće.
– Il Piccolo

Dok čitamo Magrisov roman, preplavljuje nas osjećaj iznimne izražajne moći. Mnogo­glasna i originalna, razvedena struktura.
– La Stampa

Claudio Magris jedan je od najvećih pisaca današnjice.
Mario Vargas Llosa

Djelo i postojanje Claudija Magrisa neprocjenjivi su u našoj epohi barbarske povijesti.
George Steiner
- 07:46 - Komentari (0) - Ispiši - #

13.09.2016., utorak

Nova knjiga Gorana Gatalice "Kozmolom" (Biakova, 2016.)

Goran Gatalica
"Kozmolom"

pjesme u prozi
izd.Biakova
Jezik izdanja: Hrvatski
Broj stranica: 80
Uvez: Meki uvez
Mjesec i godina izdanja: kolovoz 2016.
ISBN: 978-953-8136-02-3
Cijena knjige: 99,75 kn

Riječ izdavača


Oblikovana kao koherentan rukopis s trima tematskim cjelinama (stvarnosna, općeljudska i duhovna problematika) i jedinstvenim manirističkim stilom kojim dominira fizikalna metaforika otvorila je mjesto tematizacijama u novoj zbirci. Kozmolom je prije svega duboko misaona, ljudska knjiga univerzalnih traženja. Traženje je usmjereno na svemir kao prostor najteže dosezljivosti, čovjeku najdalje suponirana objekta beskonačnih mogućnosti. Poetički gledano, to bi značilo da se u njezino značenjsko središte postavlja dihotomija subjekt – svijet pri čemu se entitet svijeta penje na kozmičku razinu i preispituje subjekt na njegovoj duhovnoj i metafizičkoj razini. Tom se poetičkom činjenicom ova knjiga nevidljivo povezala s prethodnom na planu produbljenja duhovne tematike. U prvoj je knjizi duhovna tematika bila usmjerena na vlastiti odnos prema Bogu i duhovnosti koji se prostirao i interpretirao u ispovjednom ključu, a u drugoj značenjski se fokus pomiče prema univerzalnosti duhovnih snatrenja, pitanju suodnosa duhovnih i kozmičkih silnica. Time sam poetski iskaz bitno sazrijeva i prelazi u polje snažnije filozofizacije i estetizacije što bitno bogati njegov sadržaj.....
(iz predgovora Tina Lemca)


Svemirska lirika Gorana Gatalice (a takvu liriku svakako treba razlikovati od pejzažne ili pak od naturfilozofske lirike) dobro se nadovezuje na svemirsku liriku Nikole Šopa (mada Gatalica i Šop, kako se čini, grade bitno različite poetike), isto tako i na svemirsko-lirske ugođaje poezije Silvija Strahimira Kranjčevića, Tina Ujevića ili Antuna-Branka Šimića. To znači da će ova poezija zasigurno naći svoj prostor u (mikro)svemiru hrvatskoga pjesništva...
(iz pogovora Josipa Užarevića)

Goran Gatalica rođen je 2.9.1982. godine u Virovitici. U Zagrebu je završio Prirodoslovno-matematički fakultet, studij za prof. fizike i kemije (2009.) i dipl. ing. kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij. Piše poeziju i prozu na kajkavskom dijalektu i hrvatskom standardu. Objavljuje poeziju i haiku u zajedničkim zbirkama i zbornicima, u časopisima: Forum, Književna Rijeka, Hrvatski kajkavski kolendar, Riječi, Hrvatsko slovo, Vrela, Autsajderski fragmenti, Vijenac, Republika, Nova Istra, Kolo, Hrvatska revija, Most, Poezija, The Split Mind, Zadarska smotra; u međunarodnim časopisima: World Haiku Review, A Hundred Gourds, Chrisanthemum, Liliput review, Atlas Poetica, The Asahi Shimbun, Brass Bell, Failed Haiku, Nature Writing, Wild Plum, Creatrix; u međunarodnoj dvojezičnoj (rumunjsko-engleskoj) antologiji The light singing koju potpisuju Olimpia Iacob i Jim Kacian, antologiji Haiku e Orchidee spontanei all'Elba i Beyond the Grave: Contemporary Afterlife Haiku. Za svoj književni rad višekratno je nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je objavio dvije knjige poezije : 'Krucijalni test' (2014., Ogranak Matice hrvatske Daruvar) i 'Kozmolom' (2016., Biakova). Za knjigu 'Krucijalni test' je 2015. nagrađen nagradom Dana hrvatske knjige – Slavić za najbolji objavljeni prvijenac u 2014. god. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.
- 09:28 - Komentari (0) - Ispiši - #

NOVO: Pero Kvesić "Dum spiro spero" (Naklada Factum, 2016.)

PERO KVESIĆ
'Dum spiro spero'

Nakladnik: Factum
04/2016.
112 str., meki uvez
ISBN 9789535558866
Cijena: 90.00 kn

Riječ izdavača

Prihvativši se rada na dokumentarnom filmu ("Dum spiro spero"), autor je bio svjestan da u njemu neće moći iznijeti sve što misli o temi koja ga je okupirala. To ne bi bilo ni potrebno, a ni primjereno mediju. U filmu se prvenstveno usredotočio na pokretanje razgovora i razmišljanje o tome kako razgovarati. Budući da mu je nakon filma ipak preostalo mnogo toga za reći, okrenuo se sredstvu u kojem je najiskusniji – pismu.

Knjiga istoimenog naslova osnova je na kojoj je izniknuo film, ali i nadopuna i objašnjenje nedorečenog. Ona pokazuje kako se ista tematika prelama u različitim medijima; da je sredstvo, put, ujedno sastavni dio cilja. Isti sadržaj drugačije djeluje na filmskom platnu, a drugačije kao crna slova na bijelom papiru. Drugačije djeluje na gledatelja, kojem nameće ritam izlaganja, a drugačije kada se ritam usvajanja prepušta čitatelju.

Naposljetku, suština je umjetnosti da netko ima što reći, da zna što želi te da ima hrabrosti i zna kako to izvesti. Dohvativši se teme koja se smatra teškom pa je stoga mnogi izbjegavaju, a koja ujedno malokoga ostavlja ravnodušnim pa je mnogi zlorabe, autor je pokušao naći delikatnu ravnotežu s kojom dolazi do odgovora koji je tražio.

Pero KvesićIzvor: Moderna Vremena Info- 06:36 - Komentari (0) - Ispiši - #

12.09.2016., ponedjeljak

Međunarodni festival književnosti i umjetnosti 'KaLibar bestival'
Međunarodni festival književnosti i umjetnosti 'KaLibar bestival'

Zadar 15.09. do 17.09.2016.

15. rujna – četvrtak

18:30 Otvaranje izložbe Gabrijele Jonjić, kustosi: Daniela Cikatić Javorčić i Koraljka Alavanja
19:30 Predstavljanje knjige 'Kako si?' Barbare Matejčić i panel diskusija, sudjeluju: Krešimir Krolo i Ivica Nevešćanin
20:45 Književni program: Katja Grcić, Stanislava Nikolić Aras, moderira Adrijana Vidić
21:40 Književni program: Bojan Marjanović, Irena Delonga Nešić, moderira Bojan Krivokapić
22:30 Koncert Semafor i sat & Paperblast


16. rujna – petak

18:00 Predstavljanje
Post scriptum književne nagrade i dodjela prvom pobjedniku
19:45 Književni program: Ružica Aščić, Alen Brlek i Natalija Miletić; moderira Stanislava Nikolić Aras
21:00 Književni program: Nenad Veličković, moderira Kruno Lokotar
22:30 Pisci biraju © afterparty


17. rujna – subota
'
18:30 Predstavljanje knjige
'1202' Frane Herende; sudjeluju: Adriana Piteša, Mirisa Katić i Mirko Jamnicki Dolmi
19:30 Književni program: Pero Kvesić
20:00 Projekcija filma 'Dum Spiro Spero' Pere Kvesića
- 06:39 - Komentari (0) - Ispiši - #

11.09.2016., nedjelja

FSK, 11.09.2016.Program Festivala svjetske književnosti

nedjelja, 11.09.2016.


OVDJE


- 06:16 - Komentari (0) - Ispiši - #

10.09.2016., subota

Pobjednik prve Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama je Hrvoje Marko Peruzoviću

Žiri u sastavu Adrijana Vidić, Staša Nikolić Aras, Želimir Periš i Kruno Lokotar odlučio je da se prva Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama, koju je pokrenula udruga Kultipraktik, dodijeli Hrvoju Marku Peruzoviću.

Kao dobitnik, zaslužio je objavu knjige u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk sa svim pripadnim pravima, novi alat – smartphone i pravo nastupa na KaLibar bestivalu u Zadru u petak, 16. rujna!

Na ovome linku možete pročitati radove dobitnika.- 10:08 - Komentari (0) - Ispiši - #

FSK, 10.09.2016.Program Festivala svjetske književnosti

subota, 10.09.2016.


OVDJE


- 06:16 - Komentari (0) - Ispiši - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se