Istarski ogranak DHK objavio novi roman Jovana Nikolaidisa "Dnevnik o ništavilu"

četvrtak , 22.03.2018.“Dnevnik o ništavilu” novi je roman crnogorskog pisca Jovana Nikolaidisa, u izdanju Društva hrvatskih književnika – Istarski ogranak.

Knjiga je izašla u sklopu novopokrenutog niza “Jadranski književni susreti: Hrvatska – Crna Gora – Albanija” u kojem će se, ako zamisao zaživi, u svakoj zemlji objavljivati autori i naslovi iz drugih dviju.

Dnevnik o ništavilu je posvećen mrtvim sarajevskim prijateljima – bilo ih je 14. netom završetka rata, danas je to brigada pala od kancera i drugih bolesti vremena, tobože ‘nakon rata’. Rat u BiH nije prestajao do dana današnjeg, samo su učesnici istog multiplicirani. Aristokrate se uvijek bore za unaprijed izgubljenu bitku. Fukara rat hoće sve vrijeme”, ističe autor.

O knjizi :

“Ali kako obuzdati svoje biće, već staro a tako mlado, jer je slobodno, kako svoju još uvijek veliku strast smiriti kad osjeća da strasti nema bez gnjeva? A pisati s ogorčenjem ne smije. Slaba je književnost kojom osornost gospodari. Bijes je potreban kad na pisanje pozove, ali kad pisanje počne – zbogom gnjevu!”
Jovan Nikolaidis napisao je neobičnu knjigu. Roman, ispovest, dnevnik, esej, o sebi, o drugima, o umiranju, ljubavi, prijateljstvu. O čežnji za jednostavnim životom u složenom i komplikovanom vremenu. O traganju za smislom kada prevlada besmisao. Istovremeno to je pripovest o višestrukom izbeglištvu, sopstvenom i drugih. Pokušaj pronalaženja duhovne ravnoteže u prijateljstvu i vraćanju prirodi. O gubljenju, o smrti, ali i o suprotstavljanju zlu. O krupnom pitanju: Kako izaći iz mračnih vremena čiste savesti? O čudnim sudbinama usamljenika i gubitnika koji su, izgubivši gotovo sve, spas našli u pisanju, u književnosti, koja im je zamenila stvarni život. Traganje za zavičajem, čežnja za povratkom danima čistote i nevinosti toliko različitim od gubitka iluzija koji donosi starost. Priča Jovana Nikolaidisa, sva u fragmentima, u grčevitoj želji da se povežu konci loše stvarnosti sa dubokom verom u snagu prijateljstva i ljubavi, događa se u ovim našim zlosrećnim vremenima kada se raspadala nekada zajednička domovina u znaku zločina i mnogih tragedija. „Dnevnik o ništavilu“ vapaj je za srećom i spokojstvom u nesretnim i nespokojnim vremenima. (Filip David)

Jovan Nikolaidis je rođen 1950. godine u Ulcinju, a od 1974. do 1990. godine živio je u Sarajevu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Bio je novinar i urednik u listu Oslobođenje. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad, gdje je osnovao Izdavačku kuću Plima, pokrenuo časopis Plima plus i reviju na albanskome jeziku Kronika. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Nikolaidis je objavio 13 proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga – 5 knjige eseja, 2 zbirke pjesama, 3 knjige priča i romane: Valdinos 33, Dnevnik o ništavilu i Naši su životi bjekstva.

Još o knjizi ovdje
Moj tekst o knjizi eseja Đorđa Matića "Tajne veze" u časopisu "tema"

srijeda , 21.03.2018.


U novome broju časopisa "Tema" (broj 4-5-6/2017.) objavljen je i moj tekst o knjizi eseja Đorđa Matića "Tajne veze"


Nova "Tema" još donosi :

Editorial – Branko Čegec: U ovom strašnom času
Slike i sl. – Miroslav Mićanović: Opus dei
Atelier Fritz – Tahar Ben Jelloun: Sumnjivac (prevela Mirna Sindičić Sabljo)
Portret i sl. – Slobodan Tišma: Radost sricanja pred olupinom oceana / Mali glosar Slobodana Tišme (odabrao i priredio: Vladimir Kopicl)
Atelier Fritz – Mehmed Begić: Kratki spojevi
Goran Čolakhodžić: Time Machine
Hommage Predragu Luciću – Also sprach Duje
Tema : Knjiga, a poslije?
– Nada Topić: Straha za budućnost knjige nema
Zorka Jekić: Profit ne smije biti kriterij za knjigu
Kruno Lokotar: Zašto Hrvati ne čitaju svoje autore?
Senko Karuza: Celofan
Hommage Fadwi Suleiman – Martina Kramer: U zasljepljujućem mraku Fadwa Suleiman: Ne tražite moje tragove (prevela Martina Kramer)
Atelier Fritz – Fiona Sampson: CATCH (odabrao i preveo Miloš Đurđević)
Portret i sl. – Zoltán Egressy: Jelen u magli (preveli Petar Anić, Davor Činčak, Dávid Karácsonyi, Mihaela Pisnjak, Ema Sabo i Martin Sukalić)

55. Goranovo proljeće

utorak , 20.03.2018.Danas započinje 55. izdanje naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.

Održavat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu.

Manifestacija se otvara čitanjem svih sudionika 20. ožujka u 20 sati u polukružnoj dvorani teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu, a ugostit će 33 pjesnika/pjesnikinje iz 13 zemalja.

Više o ovogodišnjem Goranovu proljeću saznajte ovdje, gdje ćete naći i link na cjelovit program.

NOVO: Midhat Ajanović - Ajan 'Dva muža Karoline Lotman' (Ibis grafika, 2017.)Midhat Ajanović - Ajan
'Dva muža Karoline Lotman'

roman
izd. Ibis grafika
251 str
meki uvez
90,00 kuna

Riječ izdavača

Radnja romana smještena je u mirno naselje u predgrađu Göteborga. Karolina Lotman je umjetnica koja živi u takozvanoj zajednici poliamori s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra Karolina je nađena otrovana u svom stanu.
Kroz roman pratimo dvije paralelne istrage Karolinine smrti: jednu koju vode znatiželjni Karolinini susjedi, bračni par Mirela i Enver i drugu, onu policijskog inspektora Larsa Dahlina.
Kritika suvremene civilizacije i postmodernog životnog stila u ovom rukopisu prožeta je nadrealnim humorom i ironijom, nostalgijom, kontemplacijama o kulinarstvu, literaturi i modernoj umjetnosti, ali prije svega ljubavlju za ljude, životinje i život kao takav.

Midhat Ajanović – Ajan, premda piše na bosanskom jeziku, a živi u Švedskoj, od ukupno osam napisanih romana – Jalijaš (1998), Gađan (1999), Useljenik (2000), Portret nacrtan ugljem i kišom (2001), Katapult (2003), Salijevanje strave (2010), Time Lapse (2016) i Dva muža Karoline Lotman (2017) – najviše ih je objavio u Hrvatskoj.

Ovim posljednjim romanom, Dva muža Karoline Lotman (2017), Ajanović se djelomice tematski okreće kriminalističkom žanru, koji mu očito leži, pletući fabulu oko rasvjetljavanja zagonetnog ubojstva kontroverzne umjetnice Karoline Lotman.

U cijeli slučaj upleteno je više osoba, među kojima i narator i njegova supruga, a sama istraga i nastojanje da se otkrije počinitelj ubojstva, uz česte zaokrete u radnji, funkcioniraju kao izuzetno uspješan dramski pokretač.
Ta je osnovna fabula isprepletena drugim strukturnim elementima koji obogaćuju priču promišljanjem mnogih pitanja i problema svojstvenih suvremenom čovjeku, poput primjerice, njegove opsjednutosti virtualnim i pitanjima o smislu postojanja. Narator i njegovi sugovornici pripadaju intelektualnom sloju bliskom literaturi, pa se kroz cijeli roman vodi specifična kritička rasprava o književnosti.

Ajanović je i ovaj roman, kao uostalom i sve ranije, pisao pomno pazeći na kompoziciju i strukturu, tako da se svi elementi skladno uklapaju u cjelinu koja jasno oslikava autorovu viziju suvremenog društva i modernog života.

Moja kritika knjige priča Kristine Gavran u internetskom časopisu za kritiku STAV

ponedjeljak , 19.03.2018.U novopokrenutom časopisu za književnu kritiku "Stav" (zasad u internetskom izdanju, a uskoro, čemu se uredništvo nada, i u papirnatom, tiskanom obliku) objavljena je MOJA KRITIKA knjige priča Kristina Gavran "Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu" (Disput, 2016.).

Moju kritiku pročitajte ovdje.

Nakon što je pročitate, na linku koji donosim svakako pregledajte i ostali sadržaj "Stava", koji uključuje tekstove uglednih autora poput Vinka Brešića, Branka Čegeca, Daniela Načinovića, Darije Žilić, Ivane Babić, Miroslava Mićanovića, Livije Reškovac, Božice Jelušić, Franje Nagulova itd.

Časopis je pokrenuo Boris Domagoj Biletić (koji je i glavni urednik), nakladnik je istarski ogranak DHK-a, Ministarstvo kulture ga je, nažalost, odbilo financirati, ali je potporu dao Grad Pula.

"Stav" čitajte ovdje : www.stav.com.hr/
Tribina DHKP-a : Mladen Machiedo

nedjelja , 18.03.2018.U ponedjeljak 19. ožujka, u 18.00 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ (Preradovićeva 5), DHKP organizira još jednu u nizu tribina iz ciklusa Litterarum translatio.

U središtu pozornosti ovaj će put biti ugledni hrvatski romanist, književni prevodilac, antologičar, pjesnik i filolog u najširem smislu riječi Mladen Machiedo. S obzirom na impozantnost njegova prevodilačkog opusa u kojemu je u prvom planu poezija, ovom ćemo se prilikom posebice zadržati na njegovu prevođenju vrhunske poezije s talijanskog i drugih romanskih jezika. Bit će također govora i o Machiedovu predanom pedagoškom djelovanju te o njegovu posebnom doprinosu prevođenju hrvatske poezije na talijanski jezik.

U razgovoru što će ga s uvaženim kolegom voditi Sead Muhamedagić bit će dotaknuto još mnogo tema koje će nam barem donekle približiti njegovu radnu svakodnevicu, a saznat ćemo ponešto i o osebujnostima Machiedova pristupa prevođenju poezije.

Šteta što za roman o Ivanu Goranu Kovačiću nije bilo mjesta u programu "Goranova proljeća"

petak , 16.03.2018.

Pred nama je manifestacija "Goranovo proljeće".

Velika je šteta što organizatori nisu u programu našli mjesta za opatijskog profesora književnosti Josipa Krajača i njegov prije nekoliko mjeseci u izdanju riječkog ogranka DHK-a objavljen roman "Srpanjski diptih" u kojem Josip Krajač virtuozno isprepliće struje svijesti dvojice pjesnika - Drage Gervaisa i Ivana Gorana Kovačića.

Profesor Krajač se u romanu pokazao stilističkim virtuozom i iznimnim poznavateljem života i rada Ivana Gorana Kovačića i njegov roman je, po mom mišljenju, trebao imati svoje mjesto u programu "Goranova proljeća".

Ali, eto, u programu ga, nažalost, nema...Moja kritika romana "Veliki" Sylvaina Prudhommea u "Vijencu"

četvrtak , 15.03.2018.Na kioscima je novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga i

moja kritika romana
"Veliki"
Sylvaina Prudhommea
Novi "Vijenac" još donosi:

- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- razgovor s dizajnerom Borisom Ljubičićem
- tekst Marita Mihovila Letice o knjizi Ede Pivčevića "Filozofski eseji"
- tekst Dunje Fališevac o knjizi Tomislava Bogdana "Prva svitlos: studije o hrvatskoj renesansnoj književnosti"
- tekst Vinka Brešića o zborniku "Hrvatska književnost u susjedstvu"
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Drage Gervaisa "Lepe besedi"
- tekst Strahimira Primorca o romanu Vedrana Bublea "Kaverna"
- tekst Božice Pažur o knjizi Ljerke Car Matutinović i Božice Jelušić "Kanat & kesnokrič"
- razgovor Mire Muhoberac s Tanjom Mravak
- tekst Mire Muhoberac o pjesništvu Drage Štambuka
- poetska proza Drage Štambuka
- kratka proza Martina Reinera, u prijevodu Matije Ivačića


te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, kazalištu, arhiteksturi, stripu, filmu, glazbi, plesu itd.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se