Klik - Po Europama

utorak, 31.10.2017.

Malo zafrkancije po padovanski



Jednu od navodnih naj-naj atrakcija Padove, zvanu od milja "Travnjak" (Il Prato), glatko u svojem neznanju preskočismo u prvom posjetu. I preživjesmo.
To je inače trg nepravilnog oblika s povećim ovalnim, društveno vrlo eksploatiranim travnjakom u sredini ovalnog jezera, a cijeli taj uzak ovalan prsten vode obrubljen je s osamdesetak postamenata i figura uglavnom talijanskih zaslužnika, meni skoro potpuno nepoznatih osim, recimo, Galileja, Petrarce, Tasso-a... i "onog" glasovitog Piranca, Tartinija.


Likovi kao likovi... Ne znam je li se itko od turista baš zadubljuje u promatranje, analizu ili uživanje uz svakoga od njih, ali neki su mi, onako u hodu, upali u oči...
Primjerice ovaj nonšalantan, neoficijelno ovjenčan "lovorom" (?).


Ovaj pak lik kao da "štema" glavu nekog izgubljenog jadnička koji se pomirio sa sudbinom i "guta knedle"...
Je l' to metafora nekog ne baš nježnog psihijatrijskog liječenja onog doba... ne znam?

[Naknadno: Potaknut V-ovim komentarom prilažem Wiki o tom "zahvatu": Trepanacija]


Ni u ulicama jezgre grada ne manjka kojekakve ornamentike. Više se ne sjećam o kojoj je zgradi bila riječ, ali po ovom bareljefu umjetnice / slikarice s ogoljenim poprsjem koja kao da je preuzela dio uloge svojega modela, naslućujem da se radi o nekom svestranom učilištu plemenitih vještina.


Ako se erotičnost slikarice još može razumijeti, ta umjetnici su nekako po definiciji "svoji"..., nisam siguran kako bi u današnje doba bila primljena ova inženjerka, arhitektica, što li, koja bi u ovoj "monduri" primjerice nadzirala odvijanje građevinskih poslova na nekoj baušteli?!


U Padovi se, ako je "po umjetnosti" suditi, očito "ne srame" svojih seksualnih preferenci i izborenih "sloboda" pa tako i neka njena "dama na katu" svoju sklonost nimalo ne skriva, nego dapače i objavljuje "urbi et orbi".


I, skoro pri kraju šetnje kroz Padovu, bacam pogled na "astronomski" sat na tornju gradskih vrata na Piazzi dei Signori. Nije toliko kompleksan poput onoga u Pragu i za kojega čovjek treba imati uputu za "čitanje", ako baš nema odslušanu godinu studija astronomije, ali osim vremena odšacanog položajem jedino-postojeće velike kazaljke, trenutačne "zodijačke" pozicije Sunca u zviježđu Ovna i aktualne faze Mjeseca (prva četvrt?)... nekako nisam, hm, mogao dokučiti eventualne daljnje "inherentne" nijanse.

[Padova - travanj 2008./2011.]
A za sutra ostavljam još jednu kratku, meni intrigantnu i recentniju padovansku temu - padovanski "tramvaj".

© • 31.10.2017. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com