Klik - Po Europama

srijeda, 25.10.2017.

Podmornica?

Em je Chioggia više-manje umjetan otok, em se nalazi unutar Venecijanske lagune, pa to odmah daje naslutiti da od neke plaže tamo nema ozbiljnog govora.
Međutim zbog blizine rubnog kopnenog (zaštitnog) pojasa lagune i valova Jadrana s druge strane, pješčana plaža sadašnjeg turističkog naselja Sottomarina može se glatko smatrati kupališnom zonom Chioggie.


Je li prijevod naziva Sottomarina kao "Podmornica" adekvatan za taj kompleks... ne znam. Istina je da je toga dana velik dio plaže bio "pod morem" što je kod ovakvih plitkih pješčanih ploha stvarno relativan pojam.


Dok ljetna "avionska slika" plaže Sottomarina pokazuje nevjerojatan, nepregledan tepih suncobrana i ležaljki, ovako u rano proljeće sav muving bio je prepušten slobodnoj volji rijetkih, ali zadovoljnih šetača.


Vjerujem da je i ovaj "bike-kiter", ili kako da već nazovemo taj sport, s užitkom koristio blagodati slobodne vožnje po relativno praznoj plaži. I, naravno, povoljan vjetar.


Kad ga ovako pogledam... pomislim kako neki stvarno znaju uživati!


Plaža se na rubu prema jednom od morskih ulaza u lagunu pretvara u pozamašan nasip duboko istaknut prema Jadranu. Na njemu su se načičkale drvene "sojenice" s meni dotad nepoznatim "mehanizmima".


Tek bliski susret otkrio je da su to kolibe iz kojih se upravlja "horizontalnim mrežama" kojima se, vjerojatno, odjednom mogu uloviti cijela jata/plove riba koja imaju nesreću "naletjeti" u njihov djelokrug.


A na kraju nasipa, kako to dolikuje istaknutoj punti stranice ulaznog kanala - svjetionik, osiguran od valova betonskim "rogatim tetraedrima". Učinili su mi se predimenzioniranima, ali bit će da nisam baš svjestan koje oluje i valovi ondje mogu vladati.
Kako god, očito je to omiljeno mjesto za šetače, društvanca, bicikliste. Za stat' i odmorit'...

Do "pokreta" prema sljedećim "destinacijama".

[Sottomarina - travanj 2013.]

© • 25.10.2017. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com